اروپا، سامی ستیزی

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


جوامع یهودی در بیش از 30 کشور اروپایی پراکنده اند و اگرچه سالهاست به عنوان شهروندان کشورهای میزبان پذیرفته شده اند، اما جانبداری آنان از رژیم صهیونیستی باعث بروز مشکلاتی برای آنها از طرف افکار عمومی اروپا شده که سازمانهای صهیونیستی از آن به عنوان آنتی سمیتیسم یاد می کنند و اعلام کرده اند که این اقدامات همواره رو به افزایش است.

گزارش سازمانهای صهیونیستی دربارهرویدادهای آنتی سمیتیستی در سال 2006 حاوی نکات زیر است:

ـ افزایش اقدامات آنتی سمیتیستی در سراسر جهان و به ویژه اروپا:

براساس گزارش سازمانهای صهیونیستی از رویدادهای به اصطلاح آنتی سمیتیستی در سال 2006، تعداد این رویدادها اگرچه به طور مرتب رو به افزایش بوده ولی در طول سال 2006 با رشدی بی سابقه همراه بوده است. در انگلیس 31 درصد، در هلند در پنج ماهه اول سال 36 درصد، در آلمان 20 درصد، در فرانسه 48 درصد افزایش داشته و در سایر کشورهای اروپای غربی هم وضعیت مشابهی گزارش شده است. در روسیه میزان افزایش ده درصد و در لهستان، اوکراین و دیگر کشورهای اروپای شرقی هم، افزایش چشمگیری گزارش شده است.

ـ بحران لبنان و آنتی سمیتیسم در اروپا:

طبق گزارش EMUCرابطه مستقیمی بین بحرانهای خاورمیانه و اقدامات ضدیهودی در اروپا وجود دارد، در این رابطه شواهدی ذکر شده است: اوج رویدادهای آنتی سمیتیستی در برخی کشورهای اروپایی در ماه آوریل 2002 بوده که در طی آن نیروهای نظامی رژیم صهیونیستی بسیاری از شهرهای فلسطینی را به اشغال خود درآوردند. در نوامبر 2006، کنگره یهودیان اروپا گزارشی در مورد رویدادهای آنتی سمیتیستی در 29 کشور اروپایی منتشر کرد. این گزارش عمدتاً شامل رویدادها در ماههای جولای و آگوست یعنی زمان حمله رژیم صهیونیستی به حزب الله و جنوب لبنان بود. این گزارش نشان می دهد که تعداد رویدادهای آنتی سمیتیستی در بسیاری از کشورهای اروپایی در طول تابستان 2006، بیشتر از آمار ماههای قبل یا درمقایسه با تابستان 2005 بوده است.

شایان ذکر است که سازمانهای یهودی با مرتبط کردن رویدادهای خاورمیانه و اقدامات آنتی سمیتیستی، در راستای سوءاستفاده از این وضعیت برآمده و فعالیتهایی را در جهت کمک به رژیم صهیونیستی در قالب جلب حمایت دولت های اروپایی انجام داده اند.

ـ همکاری بین تجدیدنظرطلبان هولوکاست در ایران و اروپا

براساس گزارش هاآرتس در اوایل سال 2006 و در جریان برگزاری کنفرانس هولوکاست در ایران، پروفسور "رابرت فوریسون "تکذیب کننده هولوکاست اهل کشور فرانسه، درخواستی از "دکتر جواد شعرباف"، "رئیس مؤسه علمی ـ سیاسی ندا" در تهران، برای برگزاری یک کنفرانس علمی راجع به هولوکاست دریافت کرد که در آن دکتر شعرباف از هموار کردن مسیر برای این امر توسط رئیس جمهور ایران خبر داده بود.

طبق این گزارش اقدامات ایران در راستای انکار هولوکاست باعث تنویر افکار عمومی اروپا و به ویژه همسویی اندیشمندان اروپایی با این مسئله شده است. به طوری که "کنت جاکوبسان "معاون مدیر انجمن ضدافترا پذیرش نظریات اندیشمندان غربی در مورد تکذیب هولوکاست را پدیده جدیدی در دنیای اسلام توصیف کرد و گفت: با این حال نظریه غالب در جهان اسلام این است که اگر به راستی واقعه ای به نام هولوکاست به وقوع پیوسته، بهای آن را نباید از فلسطینیان مطالبه کرد. جاکوبسان معتقد است که بیانات احمدی نژاد رئیس جمهور ایران نشان می دهد که وی هر دو نظریه (نظریه اندیشمندان غربی و نظریه جهان اسلام در مورد هولوکاست) را با یکدیگرترکیب کرده است.

با تمام این تفاسیر باید این واقعیت را در نظر داشته باشیم که سازمانهای صهیونیستی همواره در تلاش بوده اند که از جریانات بین المللی استفاده کرده و در هر حال به حمایت و کمک به رژیم صهیونیستی بپردازند و از حربه آنتی سمیتیسم هم به عنوان حاشیه ای امنیتی برای رژیم اشغالگر قدس استفاده کنند. سازمانهای اروپایی در حالی از رویدادهای به اصطلاح آنتی سمیتیستی به عنوان تهدید علیه یهودیان دنیا یاد می کنند که هر روز زندگی هزاران فلسطینی آواره و بی خانمان در معرض نابودی قرار می گیرد و جنایتهایی که اسرائیل در طول یک روز در سرزمینهای اشغالی مرتکب می شود قابل قیاس با هزاران رویداد به اصطلاح آنتی سمیتیستی در طول دهه ها نیست.

الف ـ ارزیابی رویدادهای سامی ستیزی در اروپای غربی در سال 2006:

1 ـ انگلیس:

بنیاد امنیت جمعی (CST)در مسائل مربوط به آنتی سمیتیسم، تروریسم، سیاستگذاری و امنیت، به جامعه یهودیان اطلاعات و راهنمایی ارائه می دهد. این سازمان از سال 1994 به بعد در نقش یک نهاد خیر از طرف دولت و پلیس انگلیس به عنوان مدلی از یک سازمان امنیت جمعی مربوط به اقلیتها شناسایی شد و به ارائه راهنمایی ها و آموزشهای امنیتی به مدارس، کنیسه ها و سازمانهای جمعی یهودیان پرداخته و به نهادهایی که تحت تأثیر آنتی سمیتیسم قرار می گیرند، کمک هایی را ارائه می دهد.

CSTاز سال 1984 به بعد به ثبت و ارزیابی رویدادهای آنتی سمیتیستی در انگلیس پرداختهاست. این نهاد به طبقه بندی رویدادهای آنتی سمیتیستی یعنی هر اقدام مغرضانه ای که نسبت به مردم، سازمانها یا اموال یهودیان صورت بگیرد، می پردازد. این رویدادها در شکل های: حملات فیزیکی به افراد یا اموال، توهین های نوشتاری یا گفتاری، تهدیدات و بروشورها و پوسترهای آنتی سمیتیستی اتفاق می افتند.

رویدادهای آنتی سمیتیستی از راه ایمیل، تلفن و پست به CSTگزارش می شوند.

طبق گزارش CSTدر سال 2006 در مجموع تعداد 594 رویداد در انگلیس رخ داده که بالاترین آمار ثبت شده در طول حیات CSTاز 1984 به بعد است. این آمار در سال 2005، تعداد 455 و در سال 2004، تعداد 532 مورد و در سال 2006، رشدی 31 درصدی نسبت به سال قبل را شاهد بوده است. لازم به ذکر است که در کشور انگلیس از سال 1997 به بعد رویدادهای آنتی سمیتیستی رصد شده اند که در جدول زیر نتایج آن، به خوبی نمایان است.

CSTرویدادهای آنتی سمیتیستی را در شش نوع مختلف طبقه بندی کرده است.

خشونت افراطی (Extreme Violence)در برگیرنده هر حمله ای که ممکن است باعث از دست دادن جان یا صدمه بدنی شدید شود. در سال 2006 تعداد چهار مورد گزارش شده که در سال 2005 فقط دو مورد بوده است که می توان به چاقو خوردن یک مرد یهودی در لندن، مورد حمله قرار گرفتن 2 مرد یهودی در منچستر و ... اشاره کرد.

تهاجم (Assault)هر حمله فیزیکی علیه یک فرد یا تعدادی از مردم در وضعیتی که با تهدید جدی جانی یا جراحت بدنی شدیدی همراه نباشد. CST تعداد 108 تهاجم را در سال 2006 ثبت کرده که اینبالاترین رقم تهاجم در میان گزارش های این سازمان و حتی این اولین بار است که آمار تهاجم به بالاتر از 100 رویداد می رسد. این تعداد به اضافه 4 مورد خشونت افراطی، 37 درصد افزایش نسبت به 82 مورد در سال 2005 را نشان می دهد. همچنین این رویدادها درصد بالایی از کل رویدادهای آنتی سمیتیستی را در برمی گیرند.

در سالهای 2000، 2001 و 2002 رویدادهای تهاجمی تنها 13 درصد از کل اتفاقات را شامل می شدند اما در سال 2006 به 19 درصد از کل 594 رویداد رسیده که نشان می دهد رویدادهای آنتی سمیتیستی خشن تر و متعددتر شده اند. 46 درصد این رویدادها و در مجموع 24 درصد کل رویدادهای آنتی سمیتیستی، در شهر منچستر روی داده است.

خسارت و هتک حرمت به اموال یهودیان (Vandalism)این دسته از رویدادها شامل هر نوع حمله فیزیکی مستقیم علیه اموال یهودیان بدون تهدید جانی است. چسباندن سمبل ها (مانند صلیب شکسته) و شعارهای آنتی سمیتیستی در قالب پوسترها و برچسب ها بر اموال یهودیان یا خسارت رساندن به آن اموال در زمره این رویدادها قرار می گیرند.

در سال 2006، در مجموع 70 رویداد خسارت و هتک حرمت توسط CSTگزارش شده که نسبت به 48 مورد در سال 2005 با رشدی 46 درصدی همراه بوده است. این آمار در سال 2001 به 90 مورد رسیده بود. از تعداد 70 مورد در سال 2006، 17مورد مربوط به خانه های مردم، 27 مورد هتک حرمت به کنیسه ها و 9 مورد بی حرمتی به قبرستان یهودیان بوده که در طی آن به 47 سنگ قبر یهودیان درمنچستر خساراتی وارد آمد.

تهدیدات: شامل تهدیدات آشکار به صورت گفتاری یا نوشتاری. در گزارش سال 2006 CST1 72 رویداد آنتی سمیتیستی به عنوان تهدید ثبت شده که نسبت به سال 2005 با رشدی هشت درصدی و حتی در دو مورد با تهدید بمب گذاری همراه بوده است.

رفتارهای هتاکانه: شامل هرگونه هتاکی نوشتاری و گفتاری آنتی سمیتیستی به صورت رودررو یا تلفن، ایمیل و پیامهای نوشتاری و نامه ها.

طبق گزارش CSTدر سال 2006 تعداد 365 رویداد هتاکی ثبت شده که نسبت به 273 مورد در سال 2005 با 34 درصد رشد همراه بود که این آمار بالاترین تعداد از زمان شروع به کار CSTاز سال 1984 بوده و در جدول نشان داده شده است.

ادبیات آنتی سمیتیستی (Antisemitic Literature)شامل انتشار گسترده و انبوه ادبیات آنتی سمیتیستی که جمعیت زیادی را در برگیرد. مثل ایمیل های انبوه حزب ملی انگلیس به خانه های یهودیان.

سال 2006 شاهد 20 رویداد ادبیات آنتی سمیتیستی بوده که نسبت به 27 مورد در سال 2005 با کاهش 26 درصدی روبه رو بوده است. از این تعداد، پنج مورد، مدارس یهودی را هدف قرار داده است.

براساس گزارش CSTقربانیان رویدادهای آنتی سمیتیستی از تمام جوامع یهودی از ارتدوکس تا لیبرال، اصلاح طلب و سکولار، از جوامع بزرگ یهودی در لندن و منچستر تا جوامع کوچک در نقاط دیگر انگلیس و از دانش آموز یهودی تا عضو پارلمان و همچنین، مکانهایی از قبیل کنیسه ها، مدارسیهودی و سازمانها و نهادهای یهودی را در برمی گیرند. 29 رویداد، افرادی همچون رهبران جوامع یهودی، سیاستمداران، روزنامه نگاران و سایر افراد دارای مناصب بالا را هدف قرار داده اند.

افراد آنتی سمیتیست و انگیزه ها: طبق گزارش CSTاز میان 594 رویداد سال 2006، 205 مورد به طور تصادفی انتخاب شده و طبق یک آمارگیری به عمل آمده، نتایج زیر را نشان می دهد؛ افرادی که اقدامات آنتی سمیتیستی انجام داده اند 96 نفر سفیدپوست، چهار نفر از اروپای شرقی، 28 نفر سیاه پوست، 60 نفر آسیایی و 16 نفر عرب بوده اند. درباره انگیزه افراد، بنابر گزارش CST 521مورد مربوط به استفاده از تصاویر نئونازی یا اشاره به دوران نازی ها دارد. همچنین، 74 رویداد انگیزه سیاسی داشته، 106 رویداد مستقیماً با اسرائیل و خاورمیانه ارتباط دارند و 86 مورد اختصاصاً جنبه آنتی صهیونیستی دارند. در میان این موارد 54 مورد به جنگ لبنان در جولای و آگوست 2006 و پنج مورد نیز به زندانی کردن "دیوید ایروینگ" در اتریش برمی گردد.

ب ـ جنگ لبنان و سامی ستیزی در انگلیس:

طبق گزارش CSTافزایش رویدادهای آنتی سمیتیستی در انگلیس در سال 2006 ناشی از عکس العمل افکار عمومی این کشور به جنگ اسرائیل با حزب الله لبنان در تابستان این سال است.

در طول 6 ماه اول 6002 CSTتعداد 243 رویداد ثبت کرده که نسبت به 270 مورد در نیم سال اول 2005 با کاهش 10 درصدی روبه رو بوده است اما وقتی که جنگ در لبنان در 12 جولای 2006 رخداد، رویدادهای آنتی سمیتیستی افزایش بی سابقه ای یافت و تا پایان جنگ در 14 آگوست ادامه داشت به طوری که تعداد رویدادهای آنتی سمیتیستی در نیم سال دوم به 351 مورد در مقابل 188 مورد در سال 2005 رسید. البته این رویدادها در اکتبر 2000 نیز به 105 مورد رسیده بود.

1 ـ آنتی سمیتیسم و انتقاد از اسرائیل:

نقشی که "تنفر از اسرائیل" در اظهارات کنونی آنتی سمیتیستی دارد، می رساند که یک رابطه بین اعمال اسرائیل و آنتی سمیتیسم وجود دارد. اگرچه انتقاد از اسرائیل کاملاً مشروع و قانونی است ولی بسیاری از کسانی که می خواهند نارضایتی خود را از اوضاع خاورمیانه نشان دهند به نحوی عمل می کنند که یک اقدام آنتی سمیتیستی محسوب نشود. با این وجود هر اقدام آنتی سمیتیستی که در آن از اسرائیل هم انتقاد شود، ثبت می شود که می تواند در برگیرنده پیامهای حمله به سیاست اسرائیل یا رفتارهای تؤم با توهین برای تمام یهودیان باشد. مثلاً یک زن به کنیسه ای در نیوکاسل زنگ می زند و می گوید: "شما قاتل کودکان فلسطینی در غزه اید، شما از نازی ها بدترید."

به لحاظ جغرافیایی مانند سال 2005، اکثر رویدادهای سال 2006 در شهرهای لندن و منچستر که بیشترین جوامع یهودی را دارند، روی داده است. از 594 رویداد ثبت شده توسط CST 003رویداد در لندن با رشدی 41 درصدی نسبت به 213 مورد در سال 2005 اتفاق افتاده اما هنوز کمتر از 311 مورد در سال 2004 در این شهر است. در مجموع در لندن و منچستر 444 رویداد آنتی سمیتیستی ثبت شده است.

2 ـ هلند:

طبق گزارش "مرکز اطلاعات و اسناد مربوط به اسرائیلCIDI " نزاع بین اسرائیل و همسایگان عرب و فلسطینی او همیشه منجر به افزایش رویدادهای آنتی سمیتیستی در خارج اسرائیل می شود و به همین خاطر غالباً نارضایتی از دولت اسرائیل، به شکل اقدامات آنتی سمیتیستی علیه یهودیان در سراسر جهان جلوه پیدا می کند. در طول دهه 1980 و از زمان شروع به کار CIDIاز 1983، اقدامات آنتی سمیتیستی فقط در قالب کلمات ساده و شوخی با یهودیان بود اما از دهه 1990 به بعد اظهارات آنتی سمیتیستی شکل خشن تری به خود گرفت و از سال 2001 به بعد توهین های خیابانی به یهودیان شروع شد. در طول این مدت، کلمه "یهودی " یک کلمه توهین آمیز به شمار می رود که از سال 2006 هیچ دانش آموزی آن را برای اظهار تنفر نسبت به دیگری نباید به کار ببرد.

از لحاظ آماری بیشترین رویداد سالهای گذشته مربوط به سال 359 (2002 مورد) و به علت نزاع بین فلسطین و اسرائیل بود و پس از سال 2000 بود که خشونت های فیزیکی و تهدید به خشونت به موارد آنتی سمیتیستی اضافه شد و از سال 2004 به بعد جنبه اینترنتی به خود گرفت. در همین سال تعداد 327 رویداد رصد شد اما در سال 2005 به 159 مورد رسید و یک بار دیگر در جریان جنگ اسرائیل و حزب الله لبنان حملات شدیدی به یهودیان در اکثر کشورهای اروپایی و به ویژه هلند شد به طوری که فقط در طول ماههای جولای و آگوست 2006 تعداد 105 رویداد ثبت شده است البته در اوایل سال 2006 به دلیل پیروزی حماس در انتخابات و درخواستاسرائیل از حماس برای به رسمیت شناختن دولت اسرائیل، موج جدیدی از اقدامات آنتی سمیتیستی به راه افتاد. در آمستردام جوانان تی شرت هایی پوشیده بودند که روی آنها نوشته شده بود: "200 درصد ضد یهود"

3 ـ آلمان:

طبق گزارش تاگ اشپیگل (Tagesspiegel)در آلمان تعداد هزار و 154 رویداد از فوریه تا پایان اکتبر 2006 ثبت شده که نسبت به همین مدت سال قبل 20 درصد افزایش داشته و از سال 2001 تاکنون بی سابقه بوده است. جوامع یهودیان آلمان هم از افزایش رویدادهای آنتی سمیتیستی در سال 2006 اظهار نگرانی کرده اند. استفان کرامر (Stefan Kramer)مدیر کل شورای مرکزی یهودیان آلمان اظهار داشته که اکثر رویدادهای آنتی سمیتیستی توسط گروههای راستگرا انجام شده است. در سال 2005 تعداد 52 حمله خشونت بار از طرف گروههای راستگرا نسبت به یهودیان صورت گرفته که این میزان در سال 2006 بیش از 100 مورد بوده است.

به عقیده کرامر "این فرض که آنتی سمیتیسم یک روز از جامعه آلمان حذف می شود، فکر اشتباهی است."

طبق گزارش "دفتر همکاری سیاسی" (OPC) (Office for political coordination)مجموع رویدادهای آنتی سمیتیستی ثبت شده در سالهای قبل، همواره با افزایش روبه رو بوده به طوری که از هزار و 316 مورد در سال 2004 به هزار و 658 مورد در سال 2005 رسیده بود.

4 ـ فرانسه:

طبق گزارش "شورای نمایندگی نهادهای یهودیفرانسه" (Conseil Representatif des Institutions Juires de fronce) (CRIF)در سال 2006، حملات فیزیکی به یهودیان این کشور 45 درصد، حملات لفظی 71 درصد و به گفته دیوید لویت (Jean David Levitte)سفیر فرانسه در آمریکا، آنتی سمیتیسم در فرانسه 48 درصد رشد داشته است. البته باید گفت در گزارشی که درباره افزایش آنتی سمیتیسم در اروپا توسط وزارت امور خارجه اسرائیل با همکاری آژانس یهود منتشر شده بود، 20 درصد افزایش یعنی 360 مورد نسبت به 300 مورد در سال 2005 گزارش شد.

یکی از مسائل مهم آنتی سمیتیستی، به زعم سازمانهای صهیونیستی در سال 2006 در فرانسه، قتل ایلان حلیمی یهودی 23 ساله در فوریه 2006 به دست یک گروه آدم ربا بود که متعاقب آن موجی از اقدامات آنتی سمیتیستی در حومه پاریس به راه افتاد. طبق گزارش رسانه های فرانسه، اصالت افراد آنتی سمیتیست بیشتر به "صحرای آفریقا" و "مغرب" بازمی گردد.

همچنین Jtaاز راهپیمایی 30 مرد چوب به دست در حومه پاریس خبر داد که با شعارهایی مانند "مرگ بر یهودیان "همراه بوده است. در این گزارش آمده است: "مردان مذکور که ظاهراً فرانسویان آفریقایی الاصل اند، با هدف مقابله با اعضای جنبش "جوانان بیتار" (Betar Youth)و "اتحادیه دفاعی یهود" (Jewish Defence League)به تظاهرات مبادرت ورزیده اند. این مردان به گروه "تریبوکا" (Tribu ka)که متشکل از سیاهپوستان افراطی است، وابسته اند."

"سرویس حفاظت از جوامع یهودی"، گزارش مفصلی را در موضوع آنتی سمیتیسم در فرانسه درسال 2006 منتشر کرده است.

5 ـ ایتالیا:

در ایتالیا هم وضعیت مشابه سایر کشورهای اروپایی در مورد افزایش آنتی سمیتیسم برقرار است که البته این رشد را طبق نظرسنجی از یهودیان اروپا، مربوط به گسترش مخالفت با رژیم صهیونیستی و حمایت بیش از حد از مردم فلسطین می دانند. در سال 2006 در ایتالیا اشکال متفاوتی از اقدامات آنتی سمیتیستی از طرف گروههای نازی و فاشیستی دیده شد و حتی در آوریل 2006، تظاهرکنندگان طرفدار فلسطین، پرچم رژیم صهیونیستی را از سردر نمایندگی های یهودی به پایین کشیده و آتش زدند. همچنین روزنامه لیبراسیون (Liberazione)که مربوط به حزب کمونیست ایتالیاست در یکی از صفحات خود کاریکاتورهایی در ارتباط با توهین به یهودیان چاپ کرده بود.

6 ـ سوئیس:

طبق یک مطالعه که در مورد موضوعات ضدیهودی و ضداسرائیلی در ماه فوریه 2007 منتشر شد، حدود ده درصد مردم سوئیس نگرشهای آنتی سمیتیستی دارند و 25 درصد مردم با گرایشهای ضدیهودی موافق اند. این مطالعه، روی هزار و 30 نفر در سراسر کشور انجام شد. در این میان ده درصد مردم به طور مداوم و 28 درصد در مواردی خاص آنتی سمیتیست بوده اند و فقط 37 درصد مردم با حضور یهودیان موافق بوده اند. جمعیت یهودیان در سوئیس حدود 20 هزار نفر است. عمده مخالفت مردم با یهودیان به علت اعتراض نسبت به رژیم صهیونیستی بوده و 50 درصد مردم معتقدند کهحملات این رژیم به سرزمینهای اشغالی، با هدف ریشه کنی و نابودی فلسطینیان صورت می پذیرند.

7 ـ اسپانیا:

در اسپانیا وضعیت یهودیان، از دیگر نقاط اروپا بدتر است، چون مقامات رسمی و دولتی اسپانیا و به ویژه نخست وزیر این کشور، از مخالفان صهیونیسم و رژیم صهیونیستی محسوب می شوند. از نظر نخست وزیر اسپانیا، رژیم صهیونیستی با حمله به نوارغزه و لبنان اشتباه بزرگی را مرتکب شد چرا که این کار، موجب ناآرامی و خشونت بیشتر در منطقه خواهد شد. علاوه بر این، روزنامه "الموند "نوشته بود که: "اسرائیلی ها مانند آلمان نازی اعمال و کارهای خود را توجیه می کنند. "همچنین فدراسیون یهودیان اسپانیا، خبر از دیوار نوشته هایی به صورت صلیب شکسته روی اماکن یهودی داده بود.

8 ـ ترکیه:

به گزارش سازمانهای صهیونیستی در ترکیه، افزایش رویدادهای آنتی سمیتیستی به سال 2000 و همزمان با افزایش اقدامات آنتی سمیتیستی در سراسر جهان برمی گردد که در سالهای بعد هم همچنان ادامه یافت. به عنوان مثال یک دانشجوی یهودی در دانشگاه ئیدلیز تکنیک (Yidliz Teknik University)در زمان حمله رژیم صهیونیستی به لبنان و حزب الله مورد توهین قرار گرفت و رئیس یکی از بنیادهای تحقیقاتی و فرهنگی ـ علمی از جوامع یهودی ترکیه، به علت سکوت "شرم آور" در برابر حمله رژیم صهیونیستی به لبنان انتقاد کرد.

"شالوم" روزنامه هفتگی یهودیان، گزارشی از افزایش ایمیل های آنتی سمیتیستی به دفتر اینروزنامه در هفته اول جنگ به میزان 100 ایمیل داده بود. براساس گزارش جامعه یهودیان ترکیه، فقط 15 درصد از ترک ها با یهودیان مهربان به نظر می رسند. در همین مدت رسانه های اسلامگرا در مطالب خود، حمله مستقیمی به یهودیان جهان کرده و جملات اعتراض آمیزی مانند "قاتلان خونریز" به یهودیان گفته بودند. همچنین Jtaبه نقل از گزارش مرکز سایمون ویزنتال خبر از انتشار کتابهای آنتی سمیتیک در ترکیه و به نمایش گذاشتن آنها در نمایشگاه کتاب فرانکفورت سال 2006 داده بود.

در این گزارش به سه کتاب دارای مضامین آنتی سمیتیستی الهام گرفته از "پروتکل های زعمای صهیون"، اشاره شده است: "استراتژی اسرائیل" نوشته "حکمت اردوغلو (Hikmet " Erdoglu) چاپ 2005، "رمز عبور اسرائیل "نوشته "هاکان جبی " (Hakan Cebi)چاپ 2006 و "توطئه های نهانی در پس آیا صوفیا (Aya Sofya)و اسقف اعظم" نوشته هاکان جبی، چاپ 2006.

9 ـ سایر کشورهای اروپای غربی:

سایر کشورهای اروپای غربی هم، طبق گزارش های نهادهای یهودی، در سال 2006 با رشد بی سابقه رویدادهای آنتی سمیتیستی مواجه بوده است. جامعه یهودیان در بلژیک در سال 2005 تعداد 48 رویداد و در 2 ماه اول سال 2006 تعداد 12 رویداد را ثبت کرده است. این اتفاقات، بیشترً در شهرهای آنتورپ (Antwerp)و بروکسل روی داده اند. در کشور دانمارک هم در شش ماهه اول 2006 اقدامات آنتی سمیتیستی زیادی علیه یهودیان دانمارکی مانند سال 2005 صورت گرفته است.

این اتفاقات برای افراد یهودی و بیشتر در مسیرکنیسه ها و دانش آموزان در مسیر مدرسه بوده و آن را ناشی از نزاع در خاورمیانه می دانند. همچنین در کشور اتریش، در سال 2006، 83 رویداد آنتی سمیتیستی ثبت شده که در سال 2005، 50 مورد بوده است. در همین زمان در اسکاندیناوی 53 اتفاق روی داد که در سال قبل 35 مورد بوده است. طبق گزارش انجمن ضدافترا در یونان در آگوست 2006 تظاهرکنندگان ضد اسرائیلی سعی داشتند که تصویر شهروندان لبنانی دستگیر شده در جنگ لبنان را روی بنای یادبود هولوکاست در شهر "تسالونیکی " قرار بدهند، در ماه آگوست در نیوزیلند یک کنیسه یهودی تخریب شد و در نروژ در 17 سپتامبر و دو آگوست به دو کنیسه در شهر اسلو حمله شد.

به نوشته روزنامه آربتارن (Arbetaren)در طول حمله رژیم صهیونیستی به لبنان، تظاهرات و رفتارهای آنتی سمیتیستی از طرف گروههای افراطی راست گرا، چپ گرا و جنبش های اسلامی روبه افزایش رفته است. در طول تظاهرات ضدصهیونیستی در شهرهای استکهلم، گوتنبرگ و مالمو، پرچم حزب الله به اهتزاز درآمد.

ج ـ ارزیابی رویدادهای سامی ستیزی در روسیه و اروپای شرقی در سال 2006:

1 ـ روسیه:

مؤسه تحقیقات مسکو "سووا" (Sova)یکی از سازمانهایی است که به جمع آوری اطلاعات و رصد رویدادهای آنتی سمیتیستی در روسیه می پردازد. براساس آمار تازه ای که این مؤسه در مورد رویدادهای سال 2006 ارائه داده است، در روسیه حملات نژادپرستانه زیادی توسط رادیکال ناسیونالیست ها صورت گرفته که در مجموع 520حمله در سال 2006، تعداد 54 نفر کشته شده اند.

در گزارش Jtaاز آنتی سمیتیسم در روسیه، به افزایش حملات آنتی سمیتیستی در سال 2006 اشاره شده است. طی 3 تا 4 سال گذشته، به طور متوسط در هر ماه 4ـ3 مورد حادثه آنتی سمیتیستی در مناطق مختلف روسیه اتفاق افتاده است. در همین رابطه "موشه کانتور "رئیس کنگره یهودیان روسیه در ماه سپتامبر گفته بود که تعداد حملات فیزیکی علیه یهودیان سالانه ده درصد افزایش دارد. همچنین سخنگوی یک سازمان مذهبی یهودی گفت: "در سال 2006 جرائم آنتی سمیتیستی نسبت به سالهای گذشته افزایش داشته است." "یودی چایکا" نماینده پارلمان روسیه گفته بود: "در سال 2006 تعداد 232 جرم ناشی از تنفر در کشور گزارش شده است."

در همین زمان وزیر کشور گفت: جرائم ناشی از تنفر 46 درصد افزایش نشان داده است. بنا بر عقیده گروه تحقیقاتی سووا، تعداد حملات آنتی سمیتیستی در روسیه سالانه 30 درصد افزایش می یابد که در سال 2006 علاوه بر افراد کشته شده، حدود 300 نفر هم زخمی شده اند. در پاییز 2006 تعداد چهار حمله به مراکز یهودی در روسیه روی داد. به گزارش سووا از مهمترین اتفاقات سال 2006 در روسیه، حمله به کنیسه حسید (Hassid)در مسکو توسط یک مرد 21 ساله بود که در طی آن نه نفر مجروح شدند. در 19 فوریه هم در پترزبورگ یک دانشجوی اسرائیلی مورد حمله قرار گرفت. در سالهای 2004 و 2005 به ترتیب چهار و پنج حمله تهاجمی صورت گرفته بود.

وندالیسم هم در روسیه چندین بار در سال 2006 اتفاق افتاد و دیوار نوشته های آنتی سمیتیستی هم در اکثر نواحی روسیه گزارش شده است. تبلیغات آنتی سمیتیستی در رسانه های جمعی روسیه بیشترنمایان بوده و مقالات متعددی در این رسانه ها علیه یهودیان منتشر شده است.

طبق گزارش سال 2006 مرکز اطلاعات تحلیلی سووا، دو تن از اعضای پارلمان ملی روسیه بار دیگر در گردهمایی 29 آوریل 2006 در سن پترزبورگ که توسط اتحادیه خلق روسیه برگزار شده بود به ایراد سخنرانی آنتی سمیتیستی پرداخته بودند.

2 ـ اوکراین:

اوکراین از جمله کشورهایی است که از نظر سازمانهای صهیونیستی، در آن اقدامات آنتی سمیتیستی زیادی انجام می شود. سازمانهای یهودی، هر گونه تعرض به یهودیان و مرکز یهودیان اوکراین را یک اقدام آنتی سمیتیستی تعبیر می کنند. به عنوان مثال می توان به مواردی که تحت این عنوان در سالهای قبل ثبت شده اند، اشاره کرد. در آوریل 2002 حدود 50 جوان به کنیسه برودسکی (Brodsky)در کی یف حمله کردند و شیشه های کنیسه را شکسته و به سوی حاخام آن سنگ پرتاب کردند.

در اکتبر 2003 نیز، چند نفر به یک حاخام اوکراینی توهین کردند. در سال 2005 هم به گفته منابع یهودی اقدامات آنتی سمیتیستی زیادی در اوکراین انجام گرفته است. عمده ترین این اقدامات، اعلامیه ای است که از سوی حزب ملی اوکراین در یکی از روزنامه های رسمی این کشور منتشر شد. همچنین طبق آمار "مؤسه علوم اجتماعی بین المللی کی یف"، 36 درصد مردم اوکراین با حضور یهودیان در کشورشان مخالفند، در حالی که این رقم در سال 1994 فقط 24درصد بوده است. در سال 2006 هم، سازمانهای صهیونیستی، از افزایش حملات و اقدامات آنتی سمیتیستی خبر داده اند و بهموارد متعدد تخریب و حمله به کنیسه ها در اوکراین استناد می کنند.

طبق گزارش Jtaدر سال 2006، آشوبگران در حمله به کنیسه کورال (Coral)در مرکز شهر "کیرو وگراد" (Kirovograd)با پرتاب سنگ، پنجره های این کنیسه را شکستند.

سازمانهای صهیونیستی تبلیغات گسترده ای را علیه آکادمی بین منطقه ای مدیریت منابع انسانی (MAUP)به راه انداخته اند.

این آکادمی یکی از مراکز علمی اوکراین محسوب می شود که بسیاری از مقامات این کشور از آن فارغ التحصیل شده اند. رئیس MAUPگئورگی شوکین (Georgiy Schokin)است که علاوه بر فعالیت آموزشی، با تشکیل یک حزب، فعالیت سیاسی نیز می کند. به گفته رهبر گروه یهودی سکولار اوکراین موسوم به "وعاد" (Vaad)حدود 70 درصد آثار مکتوب آنتی سمیتیستی که در اوکراین منتشر می شوند، توسط MAUPو نهادهای وابسته به آن به چاپ می رسند. این آکادمی تاکنون چندین کنفرانس برگزار کرده که کنفرانس "صهیونیسم، بزرگترین تهدید نسبت به تمدن معاصر" از طرف سازمانهای صهیونیستی یک اقدام آنتی سمیتیستی معرفی شده است.

همچنین اعطای جایزه به "دیوید دوک" به دلیل ارائه مقاله "صهیونیسم نمونه بارز نژادپرستی قومی" توسط MAUPبه عنوان یک اقدام آنتی سمیتیستی، از سوی این سازمانها محکوم شد.

3 ـ لهستان:

لهستان از جمله کشورهایی است که اقدامات آنتی سمیتیستی در آن مانند سایر کشورهای اروپاییشرقی مشاهده می شود. انجمن ضد افترا در گزارشی در مورد لهستان و به ویژه رسانه های این کشور در ارتباط با اقدامات آنتی سمیتیستی گفته بود: "رادیو مریجا (Maryja)مهمترین عامل افزایش نگرانی در مورد آنتی سمیتیسم در لهستان است.

این ایستگاه رادیویی همواره اقدام به پخش تهمت های آنتی سمیتیستی می کند. "طبق این گزارش، یکی از گزارشگران رادیو مریجا که یک ایستگاه رادیویی کاتولیک وابسته به جناح راست با شنوندگان بی شمار است، در ماه آوریل 2006 به صورت آشکارا مصادره اموال یهودیان در خلال هولوکاست را مورد تمسخر قرار داد و اظهار داشت: "یهودیان با درخواست پول، لهستان را به صورت بین المللی تحقیر کرده اند. آنها سعی دارند دولت ما را مجبور به پرداخت پول کنند." که این یک اقدام آنتی سمیتیستی محسوب شده و عکس العمل شدید انجمن ضدافترا را در پی داشت.

4 ـ سایر کشورهای اروپای شرقی:

در اکثر کشورهای اروپایی و به ویژه اروپای شرقی اقدامات آنتی سمیتیستی رو به افزایش بوده که به مواردی از آنها اشاره می شود. در کشور بلاروس در 30 نوامبر 2006، برای ششمین بار به یک بنای یادبود هولوکاست در شهر برست و همچنین به بنای یادبود "یاما " (Yama)در شهر مینسک حمله شد. در مجارستان، در جریان اعتراضات ضد دولتی در نوامبر 2006، یک کنیسه، یک بنای یادبود هولوکاست و یک مدرسه یهودی مورد حمله قرار گرفتند. در کشور لیتوانی هم براساس گزارش انجمن ضدافترا در ژوئن 2006، 19 سنگ قبر نزدیک شهر ویلنیوس (Vilnius)تخریب شدند.

در صربستان هم در 27 آگوست 2006 در شهر بلگراد یک گروه "کله پوستی "چندین بار، دو نفر اسرائیلی را در یک فستیوال موسیقی کتک زدند و شعارهایی مانند "آشویتز، آشویتز"، "برگردید به آلمان" و... سر دادند. در جمهوریهای سابق شوروی مانند تاجیکستان و ازبکستان هم گزارشهایی در مورد اقدامات آنتی سمیتیستی منتشر شده است.

طبق گزارش هاآرتس، ازبکستان یک کشور مسلمان میانه رو محسوب می شود ولی مسلمانان بنیادگرا در آنجا فعالیت دارند.

تا 15 سال پیش حدود 200 هزار یهودی در این کشور سکونت داشتند که این رقم امروزه به چند هزار نفر کاهش یافته است. در سال 2006 یک حاخام در تاشکند پس از ترک کنیسه اش به طور مرموزی مورد سوء قصد قرار گرفت و پس از چند روز درگذشت. این اقدام واکنش نهادها و شخصیت های یهودی را به دنبال داشت.

آنچه سازمانهای صهیونیستی از آن به عنوان رویدادها و اقدامات آنتی سمیتیستی یاد می کنند در اروپای شرقی و غربی و سایر جمهوریهای سابق اتحاد شوروی، همواره رو به افزایش بوده است و به ویژه در سال 2006 این افزایش از نظر سازمانهای صهیونیستی نگران کننده است تا جایی که سال 2006 را از این منظر سال آنتی سمیتیسم معرفی کرده اند.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد گزارش، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، شماره مسلسل 340، 6/3/1386.
  2. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، مؤسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، شماره 126، 20/4/1385.
  3. http://www.thecst.org.uk/docs/Incidents- Report-o6.pdf.
  4. http://www.cidi.nl/dossiers/an/rapport 2005-en.doc.
  5. www.paulasays.com/articles/on- anti-semitism1.html.
  6. http://web.Israelinisder.com/articles/antisemi/71801.htm.
  7. www.state.gov/gdrl/rls/lrf/2006/7137, 71380,/71387.htm.
  8. www.forward.com/articles/recognize- resurgence-of-antisemitism-in-france.
  9. www.crif.org/uplaods/articles/fichiers/report-analyse-2006.pdf.
  10. http://www.antisemitism.org/events/21674/Swiss-one-in-ten-Swiss-is-anti-Semitic.
  11. www.eurojewcong.org/ejc/doc/601-as- report.pdf/Jta 6/01/6002 ,51/12/6002, 41/01/6002.
  12. http://www.eurotopics.net/en/presseschau/medienindex-articles? Frommedia=194 (2006/9/27).
  13. www.haaretz.com/hasen/spages/818681.html.
  14. www.adl.org/anti-semitism/anti-Semitism/global-incidents-2006.asp.
  15. www.eurogewcong.org/ejc/doc/601-as- report.pdf.
  16. www.humanrightsfirst.|info/pdf/06623- discrim-Minorities-Under-Siege-St-Pete-web.pdf.
  17. www.adl.org/anti-semitism/anti-Semitism-
  18. global-incidents-2006.asp.
  19. http://eumc.europa.eu/eumc/materical/pub/AS/Antisemitism-Overview-Dec.