ضد افترا، انجمن

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


الف ـ معرفی سازمان:

در سال 1913 زیگموند لیوینگ استون از اعضای سازمان یهودی بتای بریث آمریکا، رهبران این سازمان را تشویق نمود کمیته ای با هدف و تعهد به مبارزه علیه آنتی سمیتیسم تأسیس شود. در همین راستا ضمن تشکیل اولین کمیته اجرایی این مجمع، از یکصد و پنجاه نفر از رهبران جوامع محلی یهودیان در سراسر آمریکا دعوت گردید برای تنظیم اساسنامه این انجمن حضور یابند. مطابق منشور در نظر گرفته شده برای مجمع در سال 1913 هدف اولیه و فوری مجمع جلوگیری و ممانعت از اشاعه هر نوع افترا علیه یهودیان با تکیه بر عقل و وجدان انسانی است. برای این منظور با رجوع به قانون، تأمین عدالت و

رفتاری منصفانه برای همه شهروندان به عنوان هدف نهایی از طریق پایان بخشیدن به بی عدالتی و تبعیض ناروا علیه سایر گروهها تحقق می یابد.

ب ـ مکانیسم اجرایی اهداف:

انجمن ضد افترا برای دستیابی به هدف فوق، فعالیت خود را در شش محور اصلی متمرکز نموده است. در حالی که مرکز مطبوعات انجمن به عنوان مهمترین بخش این سازمان به توضیح اهداف سازمانی اختصاص یافته است؛ در محور دوم واحد مدیا واچ به ارزیابی اظهارات آنتی سمیتیکی می پردازد. در بخش تکذیب شایعات اینترنتی اظهارات رسمی سازمان در واکنش به هر نوع

اظهارنظر مطرح شده پیرامون انجمن تنظیم و تدوین می گردد. بدیهی است با توجه به حمایت صریح سازمانهای یهودی مخصوصا ADL تکذیب شایعات مربوط به وابستگی انجمن به اسرائیل در صدر این نوع فعالیتها قرار گیرد. در بخش آنتی سمیتیسم جهانی آخرین مصاحبه ها و مقالات مندرج پیرامون موضوع ارائه می شود. ADL در مطبوعات نیز انعکاس دهنده اخبار پیرامون حضور این سازمان در رسانه های گروهی است در نهایت فعالیت آخرین بخش با محوریت درج اخبار مربوط به یهودیان، اسرائیل و هولوکاست صورت می پذیرد.

ج ـ ارزیابی فعالیتهای انجمن با مروری بر بیانیه ها آن:

مروری بر بیانیه های منتشر شده از سوی این سازمان صرف نظر از ترسیم محدوده فعالیت ADL بیانگر میزان واکنش دهی و گستردگی کارکرد آن می باشد مطابق ارزیابیهای صورت گرفته در ماه سپتامبر در مجموع 15 بیانیه از سوی سازمان منتشر گردید. در هشت مورد از مجموع این موضع گیریها لحن انتقادی، چهار مورد لحن قدردانی و تشکر و سه مورد باقی مانده از گزاره های توصیفی استفاده گردیده است.

1 ـ ارزیابی لحن انتقادی:

چهار مورد از هشت مورد انتقاد به مواضع سازمان عفو بین الملل پیرامون نادیده گرفتن وجه تمایز میان ماهیت دفاعی نیروهای اسرائیل و اقدامات تروریستی، نادیده گرفتن حق دفاع از شهروندان اسرائیلی در تأسیس دیوار امنیتی در قبال اسرائیل وانتقاد دبیرکل سازمان ملل به ادامه توسعه شهرک سازی به عنوان مشکل جدی نقشه راه دلالت دارد.

این در حالی است که حتی در چهار مورد باقی مانده، دو مورد از موارد اعتراض به اقدام دادگاه بلژیک مبنی بر صدور مجوز تحت تعقیب قرار دادن شارون به عنوان مجرم جنگی و اقدام اتحادیه اروپا مبنی بر عدم حمایت از اسرائیل در مجمع عمومی سازمان ملل سخن گفته شده است.

2 ـ ارزیابی لحن قدردانی:

دو مورد از موارد چهارگانه تقدیر این سازمان به تمجید از اظهارات دالایی لاما برنده جایزه صلح نوبل در راستای تأکید بر مبارزه با تروریسم و تقدیر از بوش به دلیل تأکید وی در مبارزه با تروریسم اختصاص یافته است. و در هر دو مورد از مبارزه اسرائیل با تروریسم سخن رفته است. در سایر موارد نیز بعد از قدردانی از آمریکا به دلیل وتوی قطعنامه شورای امنیت علیه اسرائیل از تصمیم اتحادیه اروپا مبنی بر مسدود کردن اموال حماس متأثر از شناخت واقعی ماهیت تروریستی آن قدردانی شده است.

د ـ ارزیابی گزاره های توصیفی:

در حالی که در دو بیانیه منتشر شده از سوی این سازمان در 23 سپتامبر به همکاری انجمن با دولت اسپانیا و اکراین بعد از ملاقات با رهبران این کشورها اشاره شده است با مروری بر متن همکاری بیانگر عزم مشترک در رویارویی با تروریسم جهانی است. بدیهی است نظر به توافق طرفین و با مدنظر قرار دادن مفهوم تروریسم برای سازمان، ملاکهای درنظر گرفته شده برای تبیین تروریسم و تشخیص آن از مبارزات آزادیبخش مطابق با ملاکهای رژیم صهیونیستی می باشد.

ه ـ مواضع سیاسی:

مواضع سیاسی انجمن ضد افترا شامل موارد زیر می باشد:

1 ـ تحریم ایران:

انجمن ضد افترا در 10 نوامبر 2005 با صدور بیانیه ای، تحریم ایران را این گونه توجیه کرد:

با توجه به اینکه جمهوری اسلامی، یک دولت حامی تروریسم است و رئیس جمهور آن خواستار نابودی اسرائیل شده و به دنبال توسعه سلاحهای هسته ای است،

همچنین کلاهکهای هسته ای ایران تهدیدی برای اسرائیل، منطقه و جهان است و نیز آمریکا، سه کشور اروپایی (فرانسه، انگلیس و آلمان) و آژانس بین المللی انرژی اتمی نتیجه گرفته اند که ایران به تعهدات بین المللی خود وفادار نیست.

با توجه به اینکه، مذاکرات بین ایران و اروپا به علت کارشکنی تهران متوقف شده است،

با توجه به اینکه، ایران توقف غنی سازی را رد کرده و به این صورت نگرانی جامعه جهانی را برانگیخته است،

با توجه به اینکه، اگر مداخله بین المللی نباشد، ایران 2 تا 4 سال آینده به سلاح هسته ای دسترسی پیدا می کند،

با توجه به اینکه، نگرانی جامعه بین المللی با انتخاب محمود احمدی نژاد رئیس جمهور تندرو ایرانو انتخاب علی لاریجانی، یک تندرو دیگر به عنوان رئیس تیم مذاکره کننده ایران، تشدید شده است، انجمن ضدافترا از جامعه بین المللی می خواهد تا از تحریم ایران برای توقف برنامه های هسته ای آن حمایت کند.

یکی از اقدامات مهم انجمن ضدافترا در مورد تحریم ایران، ارسال نامه برای تمامی وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپاست که در آن از آنها خواسته شد به دلیل اظهارات احمدی نژاد و ادامه فعالیتهای هسته ای، ایران را تحریم و منزوی کنند.

در این نامه ها آمده بود که ایران نه تنها یک تهدید امنیتی است بلکه برای ارزشهای غرب نیز یک تهدید اساسی محسوب می شود. باربارا بی. بالسر (Barbara B. Balser)و آبراهام فاکسمن در این نامه ها ضمن تقدیر از محکومیت احمدی نژاد توسط اروپایی ها خواستار اقدامات فوری نظیر قطع روابط دوجانبه، توقیف دارایی های خارجی ایران و عدم اجازه ورود به احمدی نژاد برای سفر به کشورهای اروپایی شدند. در این نامه ها، دامنه تحریم درخواستی به مسائل ورزشی، فرهنگی و حتی اخراج ایران از سازمانها و نهادهای بین المللی نیز گسترش یافت. انجمن ضدافترا با درج یک آگهی یک صفحه ای در روزنامه اینترنشنال هرالد تریبون از اعضای شورای امنیت نیز خواست هر چه سریع تر ایران را تحریم کنند.

انجمن ضدافترا در نهم دسامبر سال 2005 نیز خواستار تحریم ایران شده بود. آبراهام فاکسمن پس از اظهارات محمود احمدی نژاد در نشست جهان بدون صهیونیسم طی بیانیه ای اعلام کرد: یک بار دیگر رژیم ایران نشان داد که توسط افراط گرایان کنترلمی شود و میان اعضای جامعه ای بین الملل تبعیض قائل می شود. از اینرو زمان اقدام شورای امنیت علیه ایران فرا رسیده است. ایران با نقض منشور سازمان ملل، خواستار نابودی یکی از اعضای آن شده و به مسیر خود برای دستیابی به سلاح های کشتارجمعی ادامه می دهد. فاکسمن پس از اشاره به دیگر اظهارات محمود احمدی نژاد درباره هولوکاست و محو نام اسرائیل از روی نقشه زمین خواستار تحریم جدی ایران توسط شورای امنیت شد.

2 ـ پیروزی حماس در انتخابات:

پیروزی چشمگیر حماس در انتخابات پارلمانی 25 ژانویه 2006 و تصاحب 74 کرسی پارلمان، سازمان های صهیونیستی از جمله انجمن ضد افترا را شگفت زده کرد، از این رو آنها در مقابل این پیروزی موضع گیری کردند.

سازمانهای صهیونیستی در برابر پیروزی حماس در انتخابات موضع گیری کردند و بر مواضع افراطی خود هنگام تشکیل دولت توسط حماس ثابت قدم بودند و همچنان بر تحریم بین المللی حماس اصرار می ورزیدند. آنها از تشکیل دولت وحدت ملی استقبال نکردند و با انحلال دولت وحدت ملی نیز بار دیگر حملات تبلیغاتی خود علیه حماس را آغاز کردند. در واقع سازمانهای صهیونیستی اعلام کردند که تحلیل آن هنگام پیروزی حماس در انتخابات صحیح بوده و نباید با این جنبش مماشات می شد.

انجمن ضدافترا نیز در این رابطه از جامعه بین المللی خواست تا حماس را به عنوان نماینده فلسطینیان نپذیرند، چرا که به ادعای آن حماسسازمانی است که برای فعالیت های تروریستی تأسیس شده است و علاوه بر این، آمریکا و اتحادیه اروپا نیز این سازمان را سازمانی تروریستی دانسته اند. باربارا بالسر (Barbrara Balser) مدیر ملی و آبراهام فاکسمن (Abraham H.Faxmnan) رئیس این انجمن نیز در این رابطه اطلاعیه مشترکی را صادر کردند:

"علی رغم اینکه حماس از طرف مردم فلسطین در انتخابات برنده شده است، جامعه بین المللی نمی تواند یک گروه تروریستی را مشروع بداند. حماس هنوز به اهداف بنیادگرایانه طراحی شده قبلی خویش مبنی بر عدم به رسمیت شناختن دولت اسرائیل، اعمال خشونت و اعمال آنتی سمیتیک پایبند است، لذا نباید حماس را به عنوان حکومت حاکم بر فلسطین به رسمیت شناخت."

3 ـ دولت وحدت ملی سیاسی:

انجمن ضدافترا (ADL)با صدور بیانیه ای مواضع خود درباره انحلال دولت وحدت ملی فلسطین را نیز به شرح زیر اعلام کرد:

اصلی ترین پیامد تحولات اخیر به دست گرفتن کنترل نوارغزه توسط حماس است، اما آثار ثانویه آن ـ که بخشی از آن در پی می آید ـ در آینده دقیقاً مشخص نیست.

تأثیر بر تلاشهای ایجاد صلح:

به نظر می رسد تحولات اخیر بیش از تضعیف قدرت رهبری فلسطین یعنی محمودعباس و جنبش فتح، سبب از بین بردن امیدهای دستیابی به صلح شده است. اگر پیش از این وقایع صحبت هایی درمورد دستیابی به توافقنامه هایی به منظور برقراری صلح توسط میانه روها مطرح می شد، حصول این خواسته هم اکنون بعید به نظر می رسد.

تأثیر بر امنیت اسرائیل:

از یک سو، اگر غزه دیگر تحت کنترل مشترک حماس و فتح نباشد در صورتی که اسرائیل مجدداً مورد حمله موشکی از نوارغزه یا خارج آن قرار گیرد، از آنجا که این واکنش اسرائیل به تضعیف میانه روها در غزه منجر نمی شود، واکنش اسرائیل انعطاف ناپذیرتر خواهد بود. از سوی دیگر، بر اثر برقراری ارتباط نزدیکتر حماس با ایران و سایر گروههای رادیکال، ممکن است تهدید اسرائیل به حمله با موشکهای مدرن از سوی حماس افزایش یابد.

تأثیر بر مسائل بشردوستانه:

در نتیجه حوادث اخیر مشکلات بشردوستانه در میان فلسطینیان وخیم تر شده است. اسرائیل به این مسئله واقف است و می داند که باید اطمینان حاصل کند که کمک های بشردوستانه ادامه می یابد و همچنین به خوبی می داند که با وجود محکوم شدن حماس از سوی جامعه جهانی، سراسر جهان بر لزوم دسترسی مردم فلسطین به غذا و امداد تأکید دارد.

با توجه به این موضوع، اسرائیل و حماس هر دو تصمیم خواهند گرفت که با یکدیگر معامله کنند به این صورت که اسرائیل مانع جریان امدادها به فلسطین نشود و با حماس که بیش از این از مذاکره با اسرائیل امتناع می ورزید، همکاری کند.

اثرات بر کرانه باختری:

شرایط کرانه باختری با نوارغزه بسیار متفاوت است زیرا اولاً فتح در آنجا قوی تر بوده و دلیل بعدی حضور اسرائیل در این منطقه است. با توجه به قدرت فتح، شرایط غزه باید یک زنگ هوشیاری باشد. پیروزی حماس در انتخابات و کنترل آن بر نوارغزه منجر به تضعیف فتح شده است. حتی اگر الان فتح قوی تر از گذشته شود، در نهایت فتح تضعیف شده و تلاشهای حماس به منظور انجام برنامه های خدمات اجتماعی می تواند تهدیدی برای فتح در کرانه باختری باشد.

با توجه به تجربه ای که اسرائیل از نوارغزه به دست آورده، احتمالاً از کرانه باختری عقب نشینی نخواهد کرد. اسرائیل بی شک به سخت تر کردن شرایط برای حماس در کرانه باختری ادامه خواهد داد.

نقش فشارهای بین المللی یا سایر کشورهای عرب:

از آنجا که اسرائیل علاقه ای به ورود مجدد به نوارغزه ندارد، باید مذاکراتی در مورد نیروهای بین المللی انجام شود. پیش از این، بحث هایی درباره گذرگاه فیلادلفی برای جلوگیری از قاچاق بیشتر سلاح مطرح می شد.

همواره اسرائیل با وجود چنین نیروهایی در منطقه مخالف بوده است اما با توجه به بسیاری از تحولات نظیر کنترل نوارغزه توسط حماس، حملات موشکی به اسرائیل و نگرش نسبتاً مثبت نسبت به نیروی جدید یونیفل در لبنان، مانع این نیروهانخواهد شد. در صورت ایجاد اغتشاش در کرانه غربی احتمال درگیری مجدد اردن نیز وجود دارد و اردن تمایلی به درگیری مجدد در این مسئله ندارد اما در صورت عملی شدن تهدیدات رادیکال ها مجبور به این کار خواهد شد.

اثرات بر روابط آمریکا و اسرائیل:

تعدادی اسرائیل را متقاعد به تکیه بیشتر به محمودعباس خواهند کرد اما سؤال اساسی تری که مطرح می شود، آن است که آیا آمریکا و اسرائیل یک شریک میانه رو قوی در فلسطین دارند و اگر نه آیا باید محمودعباس را تغییر دهند؟

اصلاحات داخلی فتح در حال حاضر باید مطابق سیاست آمریکا و کشورهای میانه رو عرب صورت گیرد.

انجمن ضدافترا در تحلیل دیگری نیز نوشت: همزمان با افزایش خشونت میان گروههای فلسطین، مطبوعات جهان عرب با چاپ کاریکاتورهای آنتی سمیتیستی، یهودیان را عامل این خشونت ها معرفی کردند. در اکثر این کاریکاتورها، یهودیان، اسرائیل و آمریکا به عنوان نیروهای پشت پرده این خشونت ها معرفی شده اند. آبراهام فاکسمن مدیر ملی انجمن ضدافترا در این رابطه نوشت:

"یک بار دیگر مطبوعات جهان عرب با دادن اطلاعات غلط به اعراب، اسرائیل و یهودیان را به نقش داشتن در حوادث نوارغزه متهم کردند. این مطبوعات از کلیشه های همیشگی خود که دارای مضامین آنتی سمیتیستی است علیه اسرائیل و یهودیان استفاده کردند."

انجمن ضدافترا برای نمونه به کاریکاتوری کهدر مورخه 17 ژوئن در روزنامه الوطن قطر چاپ شده بود، اشاره می کند که در آن اسرائیل در چهره یک یهودی ارتدوکس با کلاه سیاه و چهره مرموز به تصویر کشیده شده و پس از خواندن تیتر "جنگ فلسطینی علیه فلسطینی" در یک روزنامه لبخند می زند. انجمن ضدافترا با اشاره به کاریکاتورهای منتشر شده در روزنامه های قطر، بحرین، عمان، لبنان، مصر و سوریه می نویسد، در این کاریکاتورها اسرائیل به عنوان عامل و برنده این خشونت ها معرفی شده است.

و ـ حمایت از اسرائیل:

سیاست حمایت از اسرائیل را به عنوان یکی از سیاستها و اهداف جدی خود مورد توجه قرار داده است. چگونگی این حمایت به دو شیوه مختلف صورت می گیرد. مطابق شیوه اول، بخش ویژه ای از پایگاه اطلاع رسانی انجمن ضد افترا به موضوع اسرائیل اختصاص یافته است و در آن دیدگاههای جزئی و کلی این سازمان پیرامون موضوعات مختلف مرتبط با اسرائیل مطرح می شوند و مطابق شیوه دوم، در تمام بیانیه های منتشر شده از سوی این سازمان، جانبداری و حمایت صریح از اسرائیل صورت می گیرد.

1 ـ بخش ویژه پایگاه اطلاع رسانی:

در پایگاه اطلاع رسانی انجمن ضد افترا صرف نظر از بخش صدور بیانیه که در آن فعالیتها، دیدگاهها و مواضع سازمان در قبال تحولات درج می شوند در مجموع 14 بخش کلی با موضوعات آنتی سمیتیسم، حقوق بشر، مبارزه با تنفر نژادی،آموزش، افراط گرایی، هولوکاست، امور بین المللی، بین المذاهب، اسرائیل، آزادی دینی، آگهی امنیتی و تروریسم وجود دارند و بخش اسرائیل نیز خود به پنج زیرمجموعه "روزشمار حملات تروریستی علیه اسرائیل"، "نکات لازم برای حمایت از اسرائیل"، "مواضع سازمان در قبال مناقشه خاورمیانه"، "اعتراضات صورت گرفته علیه اسرائیل" و "فعالیت شعبه اسرائیلی انجمن ضد افترا" تقسیم می شود.

1) روزشمار حملات تروریستی علیه اسرائیل:

در این بخش بدون اشاره به حملات ددمنشانه رژیم صهیونیستی به فلسطینیان، تنها عملیات شهادت طلبانه فلسطینیان و درگیریهای مبارزان فلسطینی معرفی مطرح می شوند. به این تعبیر سازمان تلاش کرده است با پوشش یکجانبه اخبار و همچنین بیان آنها با قرائت صهیونیستی، در راستای مظلوم نمایی اسرائیل تلاش کند. برای نمونه در خبر درج شده مورخ 12 جولای 2005 به "کشته شدن 5 شهروند اسرائیلی و زخمی شدن 90 نفر بر اثر یک بمب گذاری انتحاری در نتانیا" اشاره شده است.

2) نکات لازم برای حمایت از اسرائیل:

در این بخش از پایگاه اطلاع رسانی سازمان مذکور به کاربران این پایگاه دستورالعمل لازم برای چگونگی حمایت از اسرائیل ارائه شده است. محتویات این بخش همگی در راستای توجیه اقدامات رژیم صهیونیستی و متقابلاً محکومیت طرف فلسطینی تنظیم شده اند. مکانیسم مورد استفاده "ای دی ال" برای به کارگیری این توجیهات اعلام اصول کلی همچون "حق اسرائیل برای ادامه زندگی در صلح از طریق مرزهای امن"، "عدم امکان نادیده گرفتن تروریسم فلسطینی"، "اثبات تمایل اسرائیل برایدستیابی به صلح" و ارائه جزئیات مربوط به آنها است.

3) مواضع سازمان در قبال مناقشه اسرائیل و خاورمیانه:

در این بخش مواضع، دیدگاهها و اقدامات انجمن ضد افترا در راستای حمایت از رژیم صهیونیستی ارائه می شود. به این تعبیر می توان گفت که فعالیتهای این قسمت از پایگاه با بخش صدور بیانیه سازمان همپوشانی دارد. با این تفاوت که در این قسمت تنها مواضع ارائه شده انجمن ضد افترا در راستای حمایت از اسرائیل مطرح می شوند، در حالی که در بخش صدور بیانیه، دیگر مواضع سازمان نیز درج می شوند.

4) اعتراضات صورت گرفته علیه اسرائیل:

این قسمت از پایگاه اطلاع رسانی یکی از واحدهای منحصر به فرد و ویژه "ای دی ال" در راستای مظلوم نمایی اسرائیل است. در این بخش، هر گونه تظاهرات یا مخالفت صورت گرفته علیه روند اشغالگری رژیم صهیونیستی در سطح آمریکا تحت پوشش قرار می گیرد. برای نمونه، اعتراضات صورت گرفته علیه اسرائیل در تاریخ 6 فوریه 2005 به مناسبت "یوم النکبه" (روز نکبت) در مقابل مقر سازمان ملل در نیویورک و همچنین تظاهراتی که از سوی ائتلاف عدالت برای فلسطینیان (justicin palestine coalition) در تاریخ 16 ژانویه 2005 در کالیفرنیا برگزار شد، در این بخش به تفصیل مورد نقد و ارزیابی قرار گرفته است.

5) فعالیت شعبه اسرائیلی انجمن ضد افترا:

این قسمت از پایگاه اطلاع رسانی، به فعالیتهای شعبه اسرائیلی این انجمن می پردازد. برای نمونه پس از درج پروتکلهای زعمای صهیون در پایگاهاطلاع رسانی حکومت خودگردان، فعالیتهای این شعبه آغاز شد و در نهایت، مقامات فلسطینی ناگزیر به حذف این پروتکلها شدند. همچنین شعبه این سازمان از تلاش خود برای تأسیس موزه هولوکاست در اراضی فلسطین در راستای کاهش لحن ضد اسرائیلی اعراب خبر داد.

2 ـ بخش صدور بیانیه:

در این بخش، تحلیل محتوای بیانیه های منتشر شده این سازمان در ماه جولای سال 2005 میزان حمایت این سازمان از اسرائیل را مورد سنجش قرار می گیرد. مروری بر 17 بیانیه منتشر شده این سازمان در این ماه نشان می دهد مواضع انجمن در ده مورد مربوط به اسرائیل، در دو مورد مربوط به مسائل بین المللی در سه مورد پیرامون مسائل آمریکا و در دو مورد در قبال آنتی سمیتیسم تبیین شده است.

1) بیانیه های متفرقه:

اولین موضع گیری این سازمان پیرامون مسائل بین المللی در تاریخ 7 جولای اعلام شد که پیرامون ابراز همدردی انجمن با مردم انگلیس در مورد حملات تروریستی لندن و محکوم کردن هر گونه حمله تروریستی، از سوی این سازمان است. در این بیانیه آمده است: "این رویداد به ما هشدار داد که تهدید تروریسم همچنان واقعی است". دومین موضع گیری این سازمان پیرامون مسائل بین المللی نیز در آستانه دهمین سالگرد قتل عام ملت بوسنی توسط صربها در 12 جولای منتشر و در آن از مجامع بین المللی خواسته شد که نسبت به دستگیری عوامل این فاجعه بی تفاوت نباشند.

این سازمان سه بیانیه نیز پیرامون مسائل داخلی آمریکا صادر کرده که در یکی از آنها به تاریخ 20جولای نسبت به اظهارات تام تانکریدو (Tom Tancredo) نماینده کنگره انتقاد شده و در دو بیانیه دیگر که به ترتیب در 20 و 22 جولای منتشر شده اند، از انتخاب جان رابرتز (John Robert) به عنوان رئیس جدید دیوان عالی آمریکا و همچنین از سرگیری مطالعه نسبت به فن آوری موشکهای پاتریوت (Patriot) استقبال شده است.

بیانیه های سازمان پیرامون محکوم کردن آنتی سمیتیسم نیز در روزهای 6 و 21 جولای منتشر شدند که در اولین بیانیه نسبت به تخریب سنگ قبرهای یهودیان در گورستانی واقع در کلورادو (Colorado) اعتراض و لزوم دستگیری عوامل این حادثه آنتی سمیتیک و همچنین محکوم کردن آن از سوی شهروندان این منطقه مطرح شده است. در بیانیه دوم نیز ضمن اشاره به تلاش قبلی شرکت اربن اَتفیترز (urban Outfitters) برای درج تصاویر آنتی سمیتیک بر البسه تولیدی خود، از اقدام جدید این شرکت برای به کارگیری شعارهایی که زمینه ساز ترویج تنفر نژادی است، انتقاد شده است.

2) بیانیه های مربوط به اسرائیل:

اولین بیانیه "ای دی ال" در راستای حمایت از اسرائیل، متعاقب نظرسنجی صورت گرفته از سوی این سازمان یهودی صادر شد که نشان می داد تمایلات به اصطلاح آنتی سمیتیک در 25 کشور اروپایی همچنان زیاد است. انجمن در 4 جولای با استناد به این نظرسنجی از کشورهای اروپایی درخواست کرد از تحرکات ضد اسرائیلی به عنوان سرمنشأ نئوآنتی سمیتیسم جلوگیری کنند. در بیانیه دوم انجمن که تنها دو روز بعد منتشر شد، این سازمان مراتب نارضایتی خود را از تصمیم کلیسای متحد مسیحی(united churchof christ) مبنی بر لزوم به کارگیری اهرم فشار اقتصادی علیه اسرائیل اعلام کرد.

همچنین "ای دی ال" در تاریخ 11 جولای از کوفی عنان دبیرکل سازمان ملل درخواست کرد با توجه به نگرانی این سازمان از تبلیغات ضد اسرائیلی در "کنفرانس بین المللی جامعه مدنی سازمان ملل" که قرار بود تحت عنوان "حمایت از ملت فلسطین" در دوازدهم جولای برگزار شود، تدابیر لازم را اتخاذ کند. در این درخواست "آبراهام فاکسمن" مدیر ملی سازمان، از دبیرکل سازمان ملل درخواست نام این کنفرانس به جای حمایت از فلسطین به "حمایت از صلح خاورمیانه" تغییر یابد تا امکان تبدیل این نشست به تریبونی برای حمله به اسرائیل منتفی شود.

همزمان با این درخواست انجمن ضد افترا از کمیسیار عالی حقوق بشر سازمان ملل درخواست کرد ضمن محکوم کردن اظهارات جین زیگلر (Gean Ziegler) گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق تغذیه (u.n. special Rapporteur on the Right to Food)وی را از سمت خود عزل کند. زیگلر که از نوارغزه بازدید کرده بود از نوارغزه به عنوان یک اردوگاه کار اجباری یاد کرد که اسرائیل همانند نازیها از آن محافظت می کند. تنها یک روز بعد از این درخواستها "ای دی ال" ضمن درج نتایج نظرسنجی صورت گرفته از سوی این مرکز که مشخص می کرد اکثر شهروندان آمریکایی همچنان از اسرائیل حمایت کرده و طرح عقب نشینی از نوارغزه را یک اقدام شجاعانه در راستای رسیدن به صلح می دانند، از آن به عنوان نشانه حمایت و همبستگی صریح ملت آمریکا از اسرائیل در مناقشه اسرائیل و فلسطینیان یادکرد. همزمان با درج نتایج این نظرسنجی و تحلیل این نتایج درخواست مقامات این مرکز از محمود عباس رئیس حکومت خودگردان نیز مطرح شد.

مقامات انجمن ضد افترا ضمن ملاقات با محمود عباس خواستار موافقت وی با تشکیل مجمعی فراگیر از تشکلهای غیردولتی آمریکایی، اسرائیلی و فلسطینی برای آموزش روحیه تساهل به فلسطینیان شدند. طبیعی است مفهوم این درخواست متهم کردن فلسطینیان به ترویج خشونت و معرفی اسرائیلیها به عنوان شهروندان متمدنی بود که می توانند فلسطینیان را آموزش دهند. در بیانیه 18 جولای نیز مقامات "ای دی ال" خواستار انحلال کمیته ضد اسرائیلی احقاق حقوق غیرقابل انتقال ملت فلسطین از سوی سازمان ملل شدند، زیرا به ادعای آنان این کمیته نیز به کانونی در راستای ترویج تنفر علیه اسرائیل تبدیل شده است.

در بیانیه اعتراض آمیز این سازمان همچنین از کوفی عنان دبیرکل سازمان ملل خواسته شد از پیشنهاد این سازمان یهودی مبنی بر انحلال کمیته مذکور استقبال کند. سه روز بعد نیز این مرکز ضمن تقدیر از یک خبرنگار اسرائیلی به دلیل اقدام متهورانه در نجات جان یک نوجوان فلسطینی که در جریان کمین صهیونیستهای افراطی مورد ضرب و شتم قرار گرفته بود، مراتب آمادگی خود را برای اعطای لوح یادبودی با عنوان "تقدیر به دلیل انجام کار شایسته" (do the right thing award)به این خبرنگار اعلام کرد.

همزمان با این موضع گیری، انجمن از اظهارات یوشکافیشر وزیر امور خارجه آلمان مبنی بر ملزم بودن فلسطینیان به پایان دادن خشونتها تقدیر کرد.فیشر در بازدید خود از مناطق فلسطینی گفته بود: "تأسیس یک دولت فلسطینی مستقل مشروط به توقف خشونتها و پایان بخشیدن به اقدامات تروریستی از سوی فلسطینیان است." جالب اینکه "آبراهام فاکسمن" مقام برجسته این سازمان یهودی در این بیانیه از فیشر درخواست کرد به تلاش خود برای قانع کردن جامعه بین المللی نسبت به مسئولیت فلسطینیان ادامه دهد.

در آخرین بیانیه این سازمان نیز ضمن محکوم کردن مجدد اظهارات جین زیگلر، نسبت به حمایت لوییس آربر (Louis Arbour)کمیسیار عالی حقوق بشر سازمان ملل از نامبرده، اعتراض و طرح کنار گذاشته شدن زیگلر بار دیگر مطرح شده است.

ز ـ آنتی سمیتیسم:

بزرگنمایی مباحث مربوط به آنتی سمیتیسم به عنوان یکی از انگاره های وحدت بخش به یهودیان همواره یکی از فعالیتهای جدی سازمانهای یهودی است تا آنجا که سازمانهای یهودی جهان به ویژه جوامع یهودی آمریکا علی رغم اینکه از لحاظ کارکردی دارای تنوع و تکثر هستند، در هیچ مقطعی از توجه به مقوله آنتی سمیتیسم غافل نیستند و همیشه در تلاش اند با پردازش اخبار و مقالات مربوط به این مقوله، هویت یهودی خود را بازنمایی نمایند.

در این بین نقش انجمن ضد افترا (Adi) به عنوان یک سازمان مهم یهودی که در تلاش است با دستاویز قرار دادن مقوله افترا نسبت به یهودیان کارکرد سازمانی خود را ترسیم نماید، بسیار حائز اهمیت است.

این انجمن صرف نظر از انعکاس خبریرویدادهای به اصطلاح آنتی سمیتیکی درصدد است تا ضمن معرفی شاخصهای این مفهوم گستره مفهومی آن را نیز توسعه دهد تا از این طریق با محدود نمودن دایره انتقاد از عملکرد جوامع سازماندهی شده یهودیان، امکان گسترش نفوذ آنان فراهم شود. بنابراین بخشی از فعالیتهای Adi پیرامون توجه به فعالیتهای به اصطلاح آنتی سمیتیک در کشورها و بخشی دیگر از آن صرف گسترش معنایی اصطلاح آنتی سمیتیسم می شود.

در ذیل این نوع فعالیتها در راستای تبیین مفهوم سازی اصطلاح آنتی سمیتیسم ارزیابی می شود که مبتنی بر گزارشهای این سازمان پیرامون کاهش و افزایش آنتی سمیتیسم در کشورها و به تعبیر دیگر آنتی سمیتیسم بین المللی (Anti-Semitism International)صورت می گیرد.

1 ـ گزارشهای انجمن ضد افترا پیرامون آنتی سمیتیسم در جهان:

گزارشهای انجمن ضد افترا در مورد آنتی سمیتیسم در کشورهای مختلف در بخش ویژه پایگاه اطلاع رسانی این سازمان با عنوان Anti-semeitismقرار دارد. این گزارشها به طور کلی شامل ارزیابی آنتی سمیتیسم در کشورهای اروپایی، آسیایی و آمریکایی است. صرف نظر از این گزارشها ارائه آمار مقایسه ای پیرامون میزان و تعداد حملات آنتی سمیتیکی در خلال سالهای 2003 تا 2005 میلادی بخش دیگری از فعالیت این سازمان را در برمی گیرد.

برای نمونه، نظرسنجی مقایسه ای صورت گرفته از سوی این سازمان که در 7 ژوئن 2005 منتشرگردید، مقارن با برگزاری کنفرانس سازمان امنیت و همکاری اروپا در خصوص آنتی سمیتیسم بود. در این نظرسنجی با عنوان "نگرش نسبت به یهودیان در 12 کشور اروپایی شدت و ضعف آنتی سمیتیسم در اروپا در سال 2005 مورد ارزیابی قرار گرفت.

2 ـ مفهوم سازی اصطلاح "آنتی سمیتیسم":

مفهوم سازی اصطلاح آنتی سمیتیسم توسط Adi در قالب نظرسنجی های صورت گرفته از سوی این سازمان صورت می گیرد. این مفهوم سازی در سال 2002 در قالب پنج شاخص و در سال 2004 در قالب 11 شاخص ارائه شد. پنج شاخص اصلی این سازمان تا سال 2004 مبتنی بر انگاره هایی همچون "قدرت زیاد یهودیان در عرصه اقتصادی" (Jews have too much power in the business world) ، "تعهد بیش از حد یهودیان در قبال اسرائیل" (Jews are more loyal to israel than their own country)، "خودخواهی یهودیان" (Jews dont care about any one but their own kind) ، "ارتکاب عمل خلاف برای رسیدن به هدف" (Jews ove more willing than others to use shady practice) و "استفاده ابزاری از هولوکاست" (Jews still talk too much about the holocaust) تعریف شده است.

این انگاره ها به ترتیب در قالب چند سؤال ذیل به پاسخ دهندگان ارائه گردیده است و موافقت آنان با هر یک از این سؤالها به عنوان ملاک آنتی سمیتیسم شناخته شده است.

1 ـ به نظر شما آیا یهودیان حتی بیشتر از شهروندان کشور خود نسبت به اسرائیل متعهد هستند؟

2 ـ به نظر شما آیا یهودیان بیشتر از دیگران دارای قدرت اقتصادی در جهان هستند؟

3 ـ به نظر شما آیا یهودیان به هیچ چیزی به جز منافع خود فکر نمی کنند؟

4 ـ به نظر شما آیا یهودیان بیشتر از دیگران برای تحقق اهداف خود حاضر به ارتکاب اعمال خلاف هستند؟

5 ـ به نظر شما آیا یهودیان هنوز هم در مورد هولوکاست زیاد صحبت می کنند؟

این در حالی است که شش شاخص جدید عرضه شده از سوی انجمن ضد افترا در سال 2005 "همبستگی زیاد یهودیان" (Stick together) ، "حس برتری جویی" (Tobe at the head things) ، "قدرت فوق العاده آنان در بازارهای مالی بین المللی "قدرت زیاد آنان در کشور متبوع خود"، "کیاست ویژه تاجران یهود" و "عدم صداقت تاجران یهودی در فروش کالاهای اقتصادی" می باشد. سؤالهای تدوین شده برای طرح این انگاره ها عبارت است از:

1 ـ به عقیده شما آیا یهودیان بیشتر از دیگر ملتها دارای همبستگی هستند؟

2 ـ به عقیده شما آیا یهودیان همیشه مایل به برتری جویی هستند.

3 ـ به عقیده شما آیا یهودیان در بازارهای مالی بین المللی قدرت بسیار زیادی دارند؟

4 ـ به عقیده شما آیا یهودیان امروزه در هر کشوری که زندگی می کنند قدرت بسیار زیادی دارند.

5 ـ به عقیده شما آیا به دلیل کیاست ویژه تاجران یهودی احتمال برنده شدن آنان در رقابتهای اقتصادی بیشتر است؟

6 ـ به نظر شما آیا تاجران یهودیان هماننددیگران در معاملات خود صادق نیستند؟

این در حالی است که انجمن ضدافترا در سال 2005 بار دیگر مفهوم سازی آنتی سمیتیسم را گسترش داد و از "مرگ حضرت مسیح توسط یهودیان" نیز به عنوان شاخص دیگری در ارزیابی آنتی سمیتیسم بهره برد.

با ارزیابی نظرسنجی های مفصل این سازمان در قاره اروپا استدلال این سازمان یهودی در افزایش یا کاهش آنتی سمیتیسم روشن می شود.

1) نظرسنجی پیرامون آنتی سمیتیسم در سال 2002:

این نظرسنجی که در 27 ژوئن 2002 منتشر گردید و به بهانه ترسیم رشد آنتی سمیتیسم در اروپا انجام شد. مطابق یافته های این نظرسنجی 42 درصد از اروپاییها معتقد بودند که تعهد یهودیان به اسرائیل بیشتر از کشور متبوع خودشان است.

همچنین به ترتیب 30 و 19 درصد از اروپاییها معتقد بودند که یهودیان انسانهایی قدرتمند در عرصه اقتصادی و افرادی خودخواه هستند. این در حالی است که 16 درصد اذعان داشتند که یهودیان برای رسیدن به اهداف خود دست به هر کاری می زنند و 39 درصد بر این عقیده بودند که یهودیان هنوز هم از هولوکاست استفاده ابزاری می نمایند. نظرسنجی این سازمان در ایالات متحده نیز دارای نتایجی مشابه این نظرسنجی بود. در این نظرسنجی مشخص شده بود که 33 درصد از آمریکاییها، معتقد هستند که تعهد یهودیان به اسرائیل بیشتر از آمریکاست. 24 درصد از قدرت شگرف آنان سخن گفته بودند، 16 درصد به خودخواهی یهودیان اذعان کرده و 19 درصد نیز به استفاده ابزاری از هولوکاست اذعان داشتند.

%%%محل جدول%%%

2) نظرسنجی پیرامون آنتی سمیتیسم در سال 2004:

به ادعای مقامات انجمن ضد افترا نتایج یافته های این سازمان در سال 2004 نشان دهنده کاهش آنتی سمیتیسم در اروپا بود. این داده ها به ترتیب برای مفاهیم دوگانه مشترک میان هر دو نظرسنجی 2002 و 2004 به شرح ذیل می باشد:

1. پیرامون اعتقاد نسبت به تعهد بیش از حد یهودیان به اسرائیل، 50 درصد از آلمانی ها، 48 درصد از اسپانیایی ها، 57 درصد از ایتالیایی ها، 46 درصد از اتریشی ها و سوئیسی ها و 44 درصد از هلندی ها پاسخ مثبت داده اند که این امر در

مقایسه با آمار سال 2002 بیانگر کاهش آنتی سمیتیسم در اروپا است.

2. پیرامون اعتقاد به "خودخواهی یهودیان" 23 درصد از اسپانیایی ها، 24 درصد از ایتالیایی ها و 30 درصد از سوئیسی ها پاسخ مثبت داده اند که در مقایسه با آمار سال گذشته دیدگاه شهروندان کشورهای اتریش و هلند تغییر

محسوسی نداشته و تنها دیدگاه شهروندان کشورهای اسپانیا، ایتالیا و سوئیس نسبت به این موضوع به ترتیب از میزان 34 درصد به 23 درصد از 30 درصد به 24 درصد از 34 درصد کاهش یافته است.

3) ارزیابی نظرسنجی adi در ژوئن 2005:

انجمن ضد افترا در آخرین نظرسنجی مقایسه ای خود صرف نظر از پنج مفهوم تبیین کننده آنتی سمیتیسم، از مفهوم "مرگ مسیح توسط یهودیان" نیز بهره برداری نمود. این مفهوم از طریق طرح سؤالی مبنی بر اینکه "آیا شما موافق این نظریه هستید که یهودیان باید پاسخگوی مرگ مسیح باشند." ارزیابی گردید. جدول زیر نتایج این نظرسنجی را نشان می دهد.

%%%محل جدول%%%

به ادعای adl نتایج این نظرسنجی نشان می دهد که رفتارهای آنتی سمیتیک کشورهای اروپایی در سال 2005 در مقایسه با سال 2004 کاهش یافته است. روند کاهش این رفتارها مطابق یکی دیگر از گزارشهای ارائه شده از سوی این سازمان به شرح ذیل می باشد:

1. در مورد "تعهد بیش از حد یهودیان به اسرائیل" علی رغم اینکه 38 درصد از اتریشی ها، 36 درصد از هلندی ها و 55 درصد از ایتالیایی ها در سال 2005 به این سؤال پاسخ مثبت داده اند. این آمار در سال 2004 برای اتریش 46 درصد، هلند 44 درصد و ایتالیا 57 درصد بوده است.

2. در مورد "سیطره یهودیان بر بازارهای مالی" در حالی که 33 درصد از اتریشی ها، 39 درصد از سوئیسی ها و 24 درصد از آلمانی ها به این سؤال پاسخ مثبت داده اند. این آمار در سال 2004 برای اتریش 36 درصد سوئیس 38 درصد و آلمان 27 درصد بوده است.

3. در مورد "قدرت زیاد یهودیان در عرصه اقتصادی": در حالی که 20 درصد از آلمانی ها، 45 درصد از اسپانیایی ها و 26 درصد از سوئیسی ها در سال 2005 به این سؤال پاسخ مثبت داده اند، این آمار در سال 2004 به ترتیب هر کشور 24، 47 و 35 درصد بوده است.

این گزارش همچنین در پایان نتیجه گیری کرده است که در مجموع در سال 2005 میلادی 43 درصد از اروپاییان معتقد به "تعهد بیش از حد یهودیان به اسرائیل"، 30 درصد معتقد به "قدرت زیاد یهودیان در عرصه اقتصادی"، 32 درصد قائل به "سیطره یهودیان بر بازارهای مالی" و 42 درصد "معتقد به استفادهابزاری یهودیان از هولوکاست" هستند. همچنانکه هنوز هم 20 درصد از شهروندان اروپایی یهودیان را در مرگ مسیح مقصر می دانند.

انجمن ضد افترا همواره در تلاش است تا با تفکیک انگاره های ذهنی آنتی سمیتیسم از مصادیق عینی آن دو محور کلی را در بهره برداری از این مقوله مورد توجه قرار دهد. محور اول همان مفاهیم ذهنی است که از طریق مفهوم سازی آنتی سمیتیسم مورد استفاده Adiقرار می گیرد و در این نوشتار به طور مفصل به آن پرداخته شد و محور دوم مصادیق عینی آن است که از طریق سایر گزارشهای انجمن انتشار می یابد. بخشی از این مصادیق که در آخرین گزارش این سازمان با عنوان "آنتی سمیتیسم جهانی انتخاب شده از سراسر جهان در سال 2005" ارائه شده عبارت است از:

1 ـ هر گونه درج شعار علیه یهودیان در هر مکان اعم از مکانهای یهودی یا غیریهودی.

2 ـ نقاشی هر گونه علامت علیه یهودیان در هر مکان (طراحی صلیب شکسته).

3 ـ نفی هولوکاست به هر طریق اعم از سخنرانی یا انتشار متن این نوع سخنرانیها به صورت مکتوب یا تصویری در اینترنت.

4 ـ حمله فیزیکی به یهودیان یا اماکن یهودی از طریق تخریب یا شکستن شیشه کنیسه ها.

5 ـ توهین لفظی مستقیم یا غیرمستقیم به یهودیان یا تهدید آنان.

6 ـ شکستن سنگ قبرهای یهودی یا درج شعار بر روی آن.

در این گزارش همچنین به طور مفصل به اقدامات به اصطلاح آنتی سمیتیک صورت گرفته دربرخی از کشورها همچون آرژانتین، استرالیا، فرانسه، آلمان، ایرلند، ایتالیا، روسیه، سوئیس و انگلستان در طول یک دوره چهار ماه اشاره شده است.

مآخذ:

  1. اوبرین، لی: سازمانهای یهودی، ترجمه ع. ناصری، مؤسسه تحقیقاتی و انتشاراتی نور.
  2. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، مؤسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا شماره 124 مورخ 6/4/1385؛ شماره 75، 11/5/1384؛ 4/4/1384، شماره 80 ؛ شماره 25، 22/7/1382.
  3. Anti-Defamation League.
  4. www.adl.org/presrele/breaking-news.asp.
  5. www.adl. presrele/Unitednations- 9414361-94.
  6. www://adl.org/presrele-62.htm.
  7. www.adl.org/main-Israel/impact- hamas- victory-ga za.htm.
  8. www.adl.org/pres Rele/Asaw- 14/5079-14.htm.
  9. www.adl.org/main-International- Appairs/adl-eu-/2/20-05.htm.
  10. www.adl.org/presRele/AsInt- 13/4837-13.htm.