آمریکا، سامی ستیزی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
جز (۱ نسخه واردشده)
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۶:۳۶


مقدمه:

واژه آنتی سمیتیسم یا سامی ستیزی و یهودستیزی که پس از جنگ جهانی دوم بیشتر مورد استفاده قرار گرفت، اشاره به ظلمهای منتسب به نازیها در قبال قوم یهود دارد. اگرچه در ابتدا کارویژه ای تاریخی برای واژه مذکور قابل تصور بود و در حقیقت مخالفت با سلطه یهودیان را دربرمی گرفت، اما به مرور زمان این واژه در ادبیات گروههای صهیونیستی جایگاه خود را تثبیت کرد. شاید تاکنون هیچ واژه ای به اندازه آنتی سمیتیسم به عنوان یک حربه سیاسی مورد استفاده صهیونیستها و اسرائیل قرار نگرفته است. آنها با استفاده از این واژه و گسترش هر روزه مصادیق آن، توانسته اند که درکشورهای دیگر اعمال نفوذ کرده و در سرزمینهای فلسطینی به اشغالگری بپردازند.

امروزه واژه آنتی سمیتیسم صرفاً به معنی رفتارها و اعمال ضدیهودی نیست بلکه دامنه آن تا هرگونه انتقاد و اقدامی که علیه اسرائیل، صهیونیسم و حتی طرفداری از ملت فلسطین باشد، گسترش پیدا کرده و به تبع آن نوعی حاشیه امنیتی برای دولت اسرائیل ایجاد شده است.

ارزیابی رویدادهای آنتی سمیتیستی و رصداخبار مربوط به آنها یکی از فعالیتهای اصلی بسیاری از سازمانهای یهودی و نهادهای وابسته به آنهاست. گزارشهای ارائه شده از سوی این سازمانها در مورد رویدادهای آنتی سمیتیستی، گاهی به صورت محدود و گاهی به صورت جامع، رفتارها و اقدامات آنتی سمیتیستی را شامل می شود. سازمانهای یهودی آنقدر درباره موضوع آنتی سمیتیسم تبلیغ کرده اند که امروزه در دولت های برخی کشورها نظیر آمریکا و اروپا، بخش ویژه ای برای تهیه گزارشها و اقدامات علیه آنتی سمیتیسم ایجاد شده است.

از مهمترین سازمانهایی که در سطوح ملی، منطقه ای و جهانی به رصد اخبار و رویدادهای به اصطلاح آنتی سمیتیستی می پردازند، می توان موارد زیر را نام برد. کنگره یهودیان اوراسیا و کنگره یهودیان اروپا، در سطوح منطقه ای فعالیت می کنند و هر ساله گزارش جامعی از رویدادهای به اصطلاح آنتی سمیتیستی در حوزه های مربوط به خود را ارائه می دهند.

انجمن ضدافترا، مؤسسه استفان روث، انجمن هماهنگی مبارزه با آنتی سمیتیسم و بنای بریث در مقیاس بین المللی و فرامنطقه ای به جمع آوری رویدادهای به اصطلاح آنتی سمیتیستی پرداخته و گزارشهای مفصلی را در این زمینه منتشر می کنند که می توان به گزارش انجمن ضدافترا در مورد آمریکا و سازمان بنای بریث در مورد کانادا در سال 2006 اشاره کرد. براساس مفاد گزارشهای تهیه شده توسط سازمانهای مذکور، میزان خشونت علیه یهودیان به ویژه در کشورهای اروپایی و آمریکایی همواره با رشد روبه رو بوده است.

یکی از دلایل ضدیت با صهیونیسم، منازعه اسرائیل و فلسطین است، به نحوی که هرگاه رژیم اشغالگر قدس به اعمال غیرانسانی و خشونت آمیز بیشتری نسبت به مردم فلسطین دست زده است در مقابل، میزان اقدامات ضداسرائیلی در سراسر جهان رو به افزایش رفته است. به عنوان نمونه با شروع جنگ اسرائیل علیه لبنان و حزب الله در ماه جولای 2006، موج حوادث آنتی سمیتیستی در آمریکا افزایش یافت و حتی به کشته شدن یک یهودی در فدراسیون یهودی سیاتل انجامید. به نحوی که براساس فهرست سالانه انجمن ضدافترا، افزایش یهودستیزی در سطح جهان به عنوان یکی از ده موضوع مهم یهودیان و اسرائیل در سال 2006 ذکر شد که در کنار مسائلی همچون: حمله به اسرائیل از شمال و جنوب و ربوده شدن دو سرباز اسرائیلی، تهدید اسرائیل از سوی ایران، تحریم اسرائیل و... قرار گرفت.

در راستای همین مطلب کمیته یهودیان آمریکا سالانه در رابطه با موضوعات گوناگون از یهودیان این کشور نظرسنجی به عمل می آورد. در نظرسنجی سال 2006 اغلب یهودیان اذعان داشته اند که موضوع آنتی سمیتیسم در آمریکا یک مسئله جدی است که سال به سال شدیدتر می شود. در این گزارش، سعی شده که ابتدا به بررسی مصادیق آنتی سمیتیسم، کهدامنه آن هر سال رو به گسترش است و سپس به بررسی رویدادهای آنتی سمیتیستی در آمریکا، کانادا، آمریکای لاتین و به ویژه ونزوئلا براساس گزارشهای تهیه شده توسط سازمانهای یهودی بررسی می شود.

الف ـ آمریکای شمالی:

1 ـ ایالات متحده آمریکا:

انجمن ضدافترا (ADL) که هر ساله گزارشهای متعددی از رویدادهای به اصطلاح آنتی سمیتیستی در سراسر جهان را تهیه می کند، در گزارش جامعی به بررسی رویدادهای آنتی سمیتیستی در سال 2006 در آمریکا پرداخته و در قسمتهای گوناگونی به ارائه آمار و اطلاعات درباره این اتفاقات و مقایسه آن با سالهای قبل می پردازد.

طبق این گزارش، رویدادهای آنتی سمیتیستی در آمریکا در سال 2006 علی رغم اینکه این سال با چندین اقدام خشونت بار علیه شخصیت ها، کنیسه ها و نهادهای اجتماعی یهودیان همراه بود، برای دومین سال پیاپی با کاهش روبه رو بوده است. در گزارش سالانه انجمن ضدافترا از رویدادهای آنتی سمیتیستی، در مجموع به هزار و 554 رویداد در آمریکا در سال 2006 اشاره شده که نشان دهنده یک کاهش 12 درصدی نسبت به هزار و 757 مورد در سال 2005 است.

این کاهش در حالی بوده است که سال 2006 با چندین حمله از جمله تیراندازی در فدراسیون یهودی سیاتل در ماه جولای همراه بود که در آن یک نفر کشته و سه نفر دیگر مجروح شدند. این رویداد و سایر رویدادها تأییدی بر ادامه تهدیدات نسبت به نهادها و مؤسسات یهودی صهیونیستی، به ویژه در زمان بالا بودن آتش نزاع در خاورمیانه بود.

تنش های ناشی از منازعه اسرائیل ـ فلسطین و جنگ اواخر تابستان 2006 اسرائیل با حزب الله در جنوب لبنان باعث شعله ور شدن اعتراضات ضدجنگ در آمریکا شد. از همین رو، آبراهام فاکسمن ملی مدیر انجمن ضدافترا می گوید:

"در حالی که کاهش در تعداد رویدادها مایه دلگرمی است، اما واقعیت مورد حمله قرار گرفتن یک مؤسسه یهودی از طرف یک مرد مسلح نشان می دهد که آنتی سمیتیسم در آمریکا، نه یک مسئله مربوط به گذشته بلکه یک جریان همیشگی است. علاوه بر اینها حملات بی امان آنتی سمیتیستی در وبلاگها، ایمیل ها و وب سایتها و همچنین تئوری توطئه درباره قدرت گیری یهودی ها به قدری رو به ازدیاد است که از شمارش خارج است."

از نظر گلن لوی (Glen S.Lewy) رئیس انجمن ضدافترا، هنوز میانگین روزانه اقدامات آنتی سمیتیستی در آمریکا به چهار مورد می رسد.

گزارش سال 2006 انجمن ضدافترا در برگیرنده اطلاعات جمع آوری شده از 44 ایالت و همچنین منطقه کلمبیا، شامل آمارهای رسمی جرائم، اطلاعات رسیده به دفاتر منطقه ای ADLتوسط قربانیان، مسئولان اجرای قوانین و رهبران گروههاست.

این گزارش به بررسی دو گونه از اقدامات؛ "جنایی" مانند تخریب، خشونت و تهدید به خشونت و "غیرجنایی" مانند: مزاحمت ها، تهدیدها، اعلامیه های تبلیغ تنفر و بدگویی های لفظی می پردازد و به توضیح آنها اقدام می کند.

تخریب(Vandalism) : در سال 2006 رویدادهایی که به تخریب منجر شده به 669 مورد رسیده که نسبت به 617 مورد در سال 2005، با افزایش هشت درصدی روبه رو بوده است. البته اقدامات تخریبی در مجموع 43 درصد رویدادهای آنتی سمیتیستی سال2006 را شامل می شوند.

اذیت و آزار (Harassment) : رویدادهای مربوط به اذیت و آزار در سال 2006 با کاهش 22 درصدی نسبت به سال 2005 به 885 مورد رسیده است. تعداد رویدادهای سال قبل هزار و 140 مورد بوده است.

در میان ایالتهایی که بیشترین اقدامات آنتی سمیتیستی را داشته اند، می توان به نیویورک (284مورد)، نیوجرسی (244 مورد) و کالیفرنیا (204 مورد) اشاره کرد.

در زیر به نمونه هایی از این رویدادها در سال 2006 اشاره می کنیم:

تیراندازی در فدراسیون یهودی سیاتل در 28 جولای که در آن یک نفر کشته و سه نفر مجروح شدند.

در ماه نوامبر، دو مرد یهودی از طرف شش نفر مورد ضرب و شتم قرار گرفتند.

در ماه مارس در سان آنتونیو (San Antonio) یک آتش سوزی مشکوک در دفتر "پروژه تاریخ هولوکاست" اتفاق افتاد که یک میلیون دلار خسارت به بار آورد.

از آنجا که دولت اسرائیل و یهودیان به خاطر حمایت از این دولت، همواره مورد انتقاد بسیاری از دانشگاهیان و نخبگان علمی آمریکا بوده اند در زیر به بررسی اقدامات به اصطلاح آنتی سمیتیستی در مدارس و دانشگاهها توسط گروههای نفرت (Hate groups) براساس گزارش انجمن ضدافترا در سال 2006 می پردازیم.

1) اظهارات ضدیهودی در مدارس:

در مجموع 193 اقدام آنتی سمیتیستی در مدارس سطح کشور گزارش شده که تعداد رویدادها در هشت ایالت با رشدی دو درصدی همراه بوده است. این اقدامات به شکل های کشیدن صلیب شکسته، نقاشی ها و دیوار نوشته ها و همچنین فحاشی، تمسخر، تهدید و حمله بوده است.

2) رویدادهای آنتی سمیتیستی در دانشگاهها:

در دانشگاه های سراسر کشور در سال 2006 مجموعا 88 مورد اقدام گزارش شده که نسبت به سال 2005 با کاهش ده درصدی روبه رو بوده است.

3) اذیت و آزار از طرف گروههای نفرت:

در سال 2006 در مجموع 77 مورد اقدام آنتی سمیتیستی منتسب به گروههای افراطی گزارش شده که نسبت به 112 مورد در سال 2005، با کاهش روبه رو بوده است. اذیت و آزار به شکل پخش اعلامیه و نشر تبلیغات تنفر در میان همسایگان و اماکن عمومی و اجتماعات و همچنین در اینترنت از اقدامات سازماندهی شده گروههای آنتی سمیتیستی بوده است. گروههای نفرت در حرکات ضدیهودی خود، به دنبال تقویت این تئوری اند که یهودیان می خواهند کنترل خود را بر دولت، بخشهای مالی و رسانه ها تحکیم کنند.

از جمله گروههایی که اقدامات آنتی سمیتیستی در سال 2006 انجام داده اند علاوه بر کوکلوکس کلانها (Ku Klux Klan) جنبش سوسیالیست ملی (National Socialist Movement)و کله پوستی های (Skinhead)نژادپرست را می تواننام برد.

چنانکه در طول گزارش ADLاشاره شد حوادث بین المللی به ویژه بحران در خاورمیانه و هجوم اسرائیل به مردم بی گناه فلسطین، باعث بالا رفتن موج اعتراضات به این رژیم و صهیونیستها در سراسر دنیا می شوند و آمارها نشان می دهند که تعداد حوادث آنتی سمیتیستی نسبت به دهه 1990 یعنی پیش از انتفاضه فلسطینیان، رشد چشمگیری داشته است.

2 ـ کانادا:

اگرچه تعداد رویدادهای آنتی سمیتیستی در سال 2006 در آمریکا با کاهش روبه رو بوده اما در همسایه شمالی آن آمارها رشد چشمگیر این رویدادها را نشان می دهند. بنای بریث که یکی از سازمانهای رصدکننده رویدادهای آنتی سمیتیستی در سراسر جهان است، گزارش مفصلی در مورد رویدادهای آنتی سمیتیستی در سال 2006 در کانادا را منتشر کرده است.

طبق این گزارش، در سال 2006 تعداد 935 رویداد به انجمن حقوق بشر بنای بریث کانادا گزارش شده که نسبت به سال 2005 افزایش 12/8 درصدی را نشان می دهد. این رقم بالاترین رقم گزارش شده در کانادا بوده است. نگاهی به آمارهای سالهای اخیر نشان می دهد که تعداد رویدادها به بیش از دو برابر از سال 2002 تاکنون رسیده است. به استثناء وقفه کوتاهی در سال 2005 که با 3/3 درصد کاهش ناچیزی گزارش شده بود، در طول 10 سال اخیر همواره با یک سیر صعودی مداوم روبه رو بوده است.

ارزیابی ده ساله رویدادهای به اصطلاح آنتی سمیتیستی در کانادا، گویای این مطلب است که از سال 1997 تاکنون تعداد رویدادها از 212 مورد به 935 مورد رسیده و بیش از چهار برابر شده، در حالی که 25 سال پیش وقتی که انجمن بنای بریث اولین گزارش سالانه خود را در این زمینه منتشر کرد، تعداد رویدادها فقط 63 مورد بوده است. همچنین مکانهایی که این اتفاقها در آنها رخ داده، در سال 2006 گسترش یافته اند و محل های جدیدی مانند باشگاههای تندرستی (Fitness Clubs) مطلب پزشکان و سایر مکانهایی که کسی گمان نمی برد که در آنها اقدامات آنتی سمیتیستی رخ بدهد، را دربرمی گیرد.

طبق اطلاعات آماری موجود، جوامع یهودی کانادا، کمتر از یک درصد جمعیت این کشور را تشکیل می دهند اما بیشتر از سایر افراد و گروهها، هدف جرائم ناشی از بیگانه ستیزی قرار گرفته اند.

بخش پیل (Peel) قسمتی از ناحیه تورنتو بزرگ، منطقه ای است که تعداد اندکی از یهودیان در کنار جمعیت نسبتاً بزرگی از مسلمانان قرار دارند و طبق گزارشهای پلیس شاهد 29 درصد اقدامات آنتی سمیتیستی گزارش شده در سال 2006 بوده که در سال 2005 هم وضعیت مشابهی دیده شده است.

1) طبقه بندی نوع رویدادها در سال 2006:

از تعداد 935 رویداد گزارش شده در سال 2006 در کانادا، 588 مورد (69/2 درصد) اذیت و آزار در مقایسه با 531 مورد در سال 2005، 317 مورد (33/9 درصد) تخریب در مقایسه با 273 مورد درسال قبل و 30 مورد (3/2 درصد) خشونت در مقایسه با 25 مورد در سال 2005 بوده اند. افزایش 20 درصدی در تعداد موارد خشونت، یک علامت هشداردهنده است.

اذیت و آزار رشدی 10/7 درصدی داشته و تعداد تهدیدات کاملاً مستقیم علیه افراد و سایت های یهودی از 72 مورد در سال 2005 به 82 مورد در سال 2006 رسیده که افزایشی معادل 13/8 درصد داشته است.

در سال 2006 موارد تخریب در مقایسه با سال قبل، 16/1 درصد رشد داشته است. بیشترین حملات به کنیسه ها در کبک (Quebec) و مانیتوبا (Manitoba) انجام شده و در بریتیش کلمبیا هم تعداد رویدادهای تخریب از 9 مورد در سال 2005 به 2 برابر یعنی 18 مورد در سال 2006 رسیده است.

2) جوامع یهودی و دارایی های خصوصی:

در سال 2006 تعداد 42 مورد حمله به کنیسه های یهودی اتفاق افتاده که این آمار در سال قبل، 35 مورد بوده است. مکانهایی که مورد حمله قرار گرفته اند، اغلب کنیسه هایی در شهرهای مونترال، ادمونتون (Edmonton)تورنتو و وینیپگ (Winnipeg) بوده اند.

همچنین 27 مورد حمله به ساختمانهای گروهی یهودیان مانند سازمانهای خیریه و مراکز اجتماعی شده که افزایش 42 درصدی نسبت به سال 2005 را نشان می دهد.

در سال 2006 تعداد تخریب و حمله به منازل خصوصی یهودیان به 118 مورد رسیده که در سال قبل از آن 113 مورد و در سال 2003 فقط 95 مورد به ثبت رسیده است.

محیطهای کار: تعداد 49 مورد حمله به یهودیان در محیط های کاری گزارش شده که در سال 2005 این آمار، 46 مورد بوده است.

مراکز آموزشی: تعداد 54 رویداد آنتی سمیتیستی در مراکز آموزشی رخ داده که 5/12 درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته و از این تعداد، 48 مورد در مراکز آموزشی عمومی و شش مورد در مدارس خصوصی رخ داده است. با توجه به اینکه در مدارس و مراکز آموزش عمومی، دانش آموزان فارغ از هر مذهب یا نژاد در کنار هم به تحصیل پرداخته و احترام به مذاهب و نژادهای دیگر سرلوحه آموزشی آنان است، اما آمارها و رویدادها نتایج متناقضی را نشان می دهند.

انکار هولوکاست: تعداد مواردی که در آنها به انکار هولوکاست اشاره شده از 39 مورد در سال 2005 به 61 مورد در سال 2006 رسیده که 56 درصد افزایش را نشان می دهد که بیشتر از طرف گروههای نئونازی در داخل و خارج کانادا بوده است.

این رویدادها بیشتر ناشی از جریانات بین المللی و به ویژه کنفرانس انکار هولوکاست بود که از طرف محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران مطرح شد.

سایر مواردی که در این گزارش به آنها اشاره شده اقدامات آنتی سمیتیستی اینترنتی بوده که در سال 2006 تعداد آنها با 253 مورد، نسبت به 164 مورد در سال گذشته با رشدی 54 درصدی روبه رو بوده، در حالی که در سال 2003، 32 مورد گزارششده است. در میان این اقدامات، ترویج تنفر از سایر موارد بیشتر بوده که اغلب مربوط به نوجوانان و جوانان است.

بسیاری از رخدادهای سال 2006 در کانادا ریشه بیرونی داشته و ناشی از جریانات بین المللی به ویژه در منطقه خاورمیانه بوده است. با توجه به اینکه اکثر رویدادهای آنتی سمیتیستی در ماههای جولای و آگوست و به تعداد 263 مورد بوده، می توان نتیجه گرفت که این افزایش بی سابقه ناشی از حمله اسرائیل به جنوب لبنان و حزب الله بوده است.

ب ـ آمریکای لاتین:

طبق آمارهای موجود در سایت های یهودی، به ویژه کنگره جهانی یهود، حدود 500 هزار یهودی در کشورهای آمریکای لاتین شامل: آرژانتین، برزیل، شیلی، کلمبیا، کوبا، السالوادور، گواتمالا، هندو راس، مکزیک، پاناما، پرو، پورتوریکو، اروگوئه و ونزوئلا زندگی می کنند.

از این تعداد نیمی در آرژانتین مستقرند و پس از آن برزیل و مکزیک از نظر تعداد یهودیان در رده های بعدی قرار دارند.

براساس ادعای بنای بریث، در آمریکای لاتین، به دلیل اقدامات آنتی سمیتیستی، یهودیان وضعیت نگران کننده ای دارند. طبق گفته های دانیل ماریاچین (Daniel S.Mariaschin)معاون اجرایی بنای بریث که در مقابل یک گروه کاری از سازمان کشورهای آمریکایی (OAS)به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار داشت، در پنج سال اخیر، گرایش های آنتی سمیتیستی در آمریکای لاتین با افزایش بالایی روبه رو بوده که با اروپا قابل مقایسه نیست.

در میان کشورهای آمریکای لاتین، ونزوئلا شاهد گسترش تبلیغات ضد اسرائیلی و ضد صهیونیستی، بوده است. در گزارش مؤسسه استفن روث آمده است که اتخاذ چنین رویکردی، به سال 1998، یعنی زمان انتخاب هوگو چاوز به رئیس جمهوری این کشور بازمی گردد. همچنین استمرار این خطمشی در سیاست خارجی ونزوئلا به ارتباط این کشور با کشورهای مسلمان نظیر جمهوری اسلامی ایران، نسبت داده شده است.

از نظر سازمانهای یهودی از مسائل دیگر بین المللی که باعث رشد بی سابقه یهودستیزی در آمریکای لاتین شده، حمله اسرائیل به حزب الله و سفر محمود احمدی نژاد به کشورهای آمریکای لاتین در سال 2006 را می توان ذکر کرد. با توجه به اینکه مردم کشورهای آمریکای لاتین استقبال گرم و بی نظیری از رئیس جمهور ایران به عمل آوردند و نظرات او در مورد انکار هولوکاست و اظهارات ضدصهیونیستی و ضداسرائیلی او را تأیید کردند، بر تعداد افرادی که در آمریکای لاتین هولوکاست را انکار کرده اند در سال 2006 افزوده شده است. در این قسمت رویدادهای به اصطلاح آنتی سمیتیستی در ونزوئلا و سپس در سایر کشورهای این منطقه براساس گزارشهای سازمانهای صهیونیستی بررسی می شود.

1 ـ ونزوئلا:

طبق گزارش مؤسسه استفن روث در سال 2006 پیامهای آنتی سمیتیستی مشخصه بارز در گفتارو ادبیات افراد و نهادهای دولتی، سازمانهای وابسته به دولت و نهادها و گروههای چپ گرا در ونزوئلا بوده است. لحن آنتی سمیتیستی که در جامعه ونزوئلا در سالهای اخیر نمایان شده، غالباً توسط چاوز رئیس جمهور این کشور پایه گذاری شده است؛ کسی که اسرائیل و صهیونیستها را به علت بی عدالتی های تاریخی و به ویژه در سالهای اخیرشان در فلسطین، مسئول و مقصر می داند.

1) جامعه یهودیان در ونزوئلا:

جمعیت یهودیان در نتیجه بی ثباتی های متعدد در ونزوئلا، همواره رو به کاهش بوده است و در حال حاضر بیش از 15 هزار یهودی در این کشور زندگی می کنند که قبل از جریانات اقتصادی و سیاسی اخیر، 20 هزار نفر از جمعیت 25 میلیونی این کشور را تشکیل می دادند. البته طبق آمارهای کنگره جهانی یهود تعداد یهودیان در ونزوئلا بین 16 تا 25 هزار نفر تخمین زده می شود.

اکثر یهودیان در کاراکاس پایتخت این کشور و تعداد کثیری هم در ماراکایبو (Maracaibo)زندگی می کنند. کنفدراسیون انجمن های اسرائیلی در ونزوئلا (CAIV) de Asociaciones Israelita de venzuela Confederationکه بزرگترین سازمان یهودی در این کشور است در برگیرنده پنج سازمان است.

در ونزوئلا 15 کنیسه وجود دارد و بیش از 75 درصد دانش آموزان یهودی در مدارس یهودی تحصیل می کنند. یهودیان ونزوئلا هفته نامه "Nuevo Mondo Israelita"را هم منتشر می کنند.

2) آنتی سمیتیسم در ونزوئلا:

انجمن ضدافترا (Adl) در گزارشی تحت عنوان "رژیم چاوز؛ ترویج آنتی سمیتیسم و حمایت از اسلام رادیکال"، هوگو چاوز و دولت ونزوئلا را به شدت مورد انتقاد و حمله قرار داده است. در این گزارش آمده است: "هوگو چاوز و نهادهای دولتی ونزوئلا در سطوح خطرناکی رفتار ضداسرائیلی و آنتی سمیتیستی دارند و این مسئله در کشورهای آمریکای لاتین که میزبان تعداد زیادی از یهودیان و نجات یافتگان هولوکاست است، خطرناک است. این اتفاقات زمانی روی داد که چاوز یک سیاست خارجی خصمانه را علیه آمریکا و غرب و پس از آن اسرائیل در پیش گرفت و با کشورهای اسلامی متحد شد که این تهدیدی جدی برای اسرائیل و یهودیان در سراسر جهان است."

در این گزارش هوگو چاوز و دولت وی در پنج محور به آنتی سمیتیسم متهم شده اند:

(1) تقویت آنتی سمیتیسم:

چاوز و دولت او به طور ضمنی و صریح در گفتارها و بیانیه های خود به ترویج آنتی سمیتیسم پرداخته اند که می توان در این زمینه، به اظهارات چاوز در سفر به کشورهای چین، ایران و قطر و همچنین در سخنرانیهای گوناگون خود در داخل کشور، که در آنها اسرائیل را مسئول جنایات در فلسطین معرفی کرده و آن را عامل بحران در خاورمیانه دانسته است، اشاره کرد.

علاوه بر اینها، کشور ونزوئلا بیانیه های متعددی از طرف دولت، مجمع ملی و رسانه های وابسته به دولت در مخالفت با اشغالگری اسرائیل و مافیای یهودی منتشر کرده است.

(2) اتحاد با افراط گرایان و اسلام گرایان:

در این گزارش آمده است: "چاوز اتحاد محکم و جدیدی را با رهبران اسلام گرا در خاورمیانه از قبیل رئیس جمهور ایران، حسن نصرالله و بشار اسد ایجاد کرده است." این اولین باری است که انجمن ضدافترا از "رابطه با ایران و سایر رهبران خاورمیانه" به عنوان مصادیق آنتی سمیتیستی نام می برد. علاوه بر اینها چاوز با "رامیرز سانچز" Romirez (Sonchez) و یکی از منکران هولوکاست در آرژانتین به نام "نوربرتو سرسول" (Norberto Ceresole)رابطه خوبی دارد.

(3) حمایت از حزب الله:

چاوز یکی از حامیان اصلی حزب الله در خلال جنگ 33 روزه در سال 2006 بود و مجمع ملی و سایر نهادهای دولتی، چندین اعلامیه یکطرفه را علیه اسرائیل صادر کردند و خود چاوز در محکوم کردن اقدام اسرائیل علیه حزب الله بسیار جدی بود.

(4) حمله لفظی به اسرائیل:

حمله لفظی آنتی صهیونیستی دولتمردان ونزوئلا رو به افزایش بوده و حتی اسرائیل و صهیونیسم را با نازیها در آلمان در خلال جنگ جهانی دوم برابر می دانند. این اظهارات چندین بار در رسانه های داخلی تکرار شده است. چاوز در سفر به چین گفته بود:

"اسرائیل در لبنان مرتکب نسل کشی شده و رهبران این کشور باید پاسخگو باشند و در یک دادگاه بین المللی محاکمه شوند، اسرائیلی ها از هیتلر انتقاد می کنند اما خودشان از وی بدترند."

(5) تهدید و وندالیسم (تخریب):

حمایت دولت از آنتی صهیونیسم در تظاهراتی که در کاراکاس در 3 و 20 جولای 2006 برگزار شد در شعارهایی نظیر "صهیونیسم مساوی تروریسم"، "اسرائیل باید محاکمه شود" و "یهودیان قاتلند" دیده می شد.

در سال 2006 همچنین در چهار حادثه به ساختمانهای مربوط به یهودیان کاراکاس از جمله ساختمان CAIVو مرکز هبرایکا (Hebraica)حمله شد. این حملات در 9 سپتامبر، 5 آگوست، 15 جولای و 29 ژوئن 2006 با درج شعارهایی روی دیوارهای این دو ساختمان انجام شد.

در مجموع می توان گفت که در سال2006 در ونزوئلا اقدامات آنتی صهیونیستی و ضداسرائیلی با افزایش بی سابقه روبه رو بوده است. که ناشی از ادامه جنایات این رژیم در سرزمینهای فلسطینی و حمله اسرائیل به حزب الله و همچنین سفر محمود احمدی نژاد به این کشور بوده است.

2 ـ در سایر کشورهای آمریکای لاتین:

همزمان با بالا رفتن موج اقدامات و رفتارهای ضدصهیونیستی در ونزوئلا، در سایر کشورهای آمریکای لاتین نیز وضعیت مشابهی در سال 2006 مشاهده شد. در کنار این کشور، شیلی، بولیوی، آرژانتین، برزیل، کلمبیا و اروگوئه هم شاهد اقدامات آنتی سمیتیستی بوده اند که در زیر به برخی از آنها اشاره می شود.

طبق گزارش سایمون ویزنتال، در آرژانتین شخصی به نام شیخ محسن علی (Sheik Mohsen Ali)در نهاد "خانه تبلیغ برای اسلام"، به نوعی مدرن، اقدامات آنتی سمیتیستی قرون وسطی را مبنی بر اینکه یهودیان، کودکان مسیحی را می کشتند تا از خون آنها برای پختن نان ماتسو (نوعی نان کهیهودیان در عید پسح می خورند) استفاده کنند، ارائه و از موقعیت خود برای تبلیغ تنفر علیه یهودیان استفاده می کند.

همچنین در مراکز علمی و دانشگاهی کشور آرژانتین، اقدامات یهودستیزانه زیادی به چشم می خورد. در 29 سپتامبر 2006 در مقابل دانشکده علوم اجتماعی در دانشگاه بوئنوس آیرس یک دیوار نوشته با عنوان "یهودیان صهیونیست قاتل! از کشور ما خارج شوید، ای مارکیست های (Marxist) دانشکده های آرژانتین" و در 21 سپتامبر و 13 آگوست هم موارد مشابهی توسط نماینده انجمن های یهودی آرژانتین (DAIA) Argentina Jewish Association Delegationگزارش شده است.

در برزیل هم در ماه آگوست 2006 ضمن حمله به یک کنیسه یهودی، دیوار نوشته هایی از قبیل "لبنان، هولوکاست واقعی" نوشته و در و پنجره کنیسه شکسته شد.

در کلمبیا در 6 آگوست 2006 نزدیک سفارت اسرائیل یک دیوار نوشته آنتی صهیونیستی دیده شد که در آن مطالبی مانند "یهودیان لعنتی"، "یهودیهای نازی"، "اشغالگری را پایان دهید و فلسطین را آزاد کنید." و ... به چشم می خورد. لازم به ذکر است که انجمن ضدافترا در ادامه همین مطالب به سایر اقدامات آنتی سمیتیستی در سایر کشورهای آمریکای لاتین هم اشاره کرده است. در اوروگوئه در 25 ژوئن 2006 در شهر مونته ویدئو یک بنای یادبود هولوکاست چندین بار تخریب شد.

نگاهی به رویدادها و اقدامات به اصطلاح آنتی سمیتیستی گزارش شده توسط سازمانهای یهودی در آمریکای لاتین در سال 2006 نشان می دهد که تحت تأثیر جریانات بین المللی، تنفر نسبت به اسرائیل و رژیم صهیونیستی در میان

کشورهای این منطقه رو به ازدیاد بوده و در این سال آمارها بالاترین ارقام را نشان می دهند.

ـ گزارش های سازمانهای یهودی در سال 2006:

در گزارش سازمانهای یهودی از اقدامات آنتی سمیتیستی در قاره آمریکا در سال 2006 چند نکته حائز اهمیت است:

ـ افزایش رویدادهای آنتی سمیتیستی در سال 2006:

یکی از مهمترین نکاتی که از این گزارشها به دست می آید افزایش شمار اقدامات آنتی سمیتیستی در سال 2006 در کانادا و آمریکای لاتین است. طبق این گزارش ها در کانادا تعداد 935 رویداد ثبت شده که نسبت به سال 2005 افزایش 12/8 درصدی را نشان می دهد. در آمریکای لاتین هم به ویژه در ونزوئلا با رشد بی سابقه ای در اقدامات ضد صهیونیستی روبه رو بوده است. اگرچه کشور آمریکا با هزار و 554 رویداد با کاهش 12 درصدی نسبت به سال 2005 روبه رو است اما چندین حمله از جمله تیراندازی در فدراسیون یهودی سیاتل، تأییدی بر ادامه تهدیدات نسبت به نهادها و مؤسسات یهودی است.

ـ اضافه شدن مصادیق جدید آنتی سمیتیستی:

از دیگر مواردی که در سال 2006 جالب توجهاست، گزارش انجمن ضدافترا درباره اقدامات آنتی سمیتیستی در کشور ونزوئلا و به ویژه عملکرد شخص هوگو چاوز رئیس جمهور این کشور است. در این گزارش موارد جدیدی همچون "حمایت از اسلام رادیکال" و "رابطه با رهبران خاورمیانه مانند محمود احمدی نژاد، بشار اسد و سیدحسن نصرالله" به عنوان مصادیق آنتی سمیتیسم معرفی شده اند.

ـ تأثیر جریانات بین المللی:

از جمله اتفاقاتی که به عنوان عامل اقدامات آنتی سمیتیستی در گزارشهای سازمانهای یهودی به آن اشاره می شود حمله اسرائیل به حزب الله و ادامه جنایات رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی است. طبق این گزارشها بیشترین اقدامات آنتی سمیتیستی در روزهای حمله اسرائیل به جنوب لبنان رخ داده اند.

ـ سفر محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران به آمریکای لاتین:

از دیگر موارد تأثیرگذار بر رویدادهای آنتی سمیتیستی، از نظر سازمانهای یهودی، سفر رئیس جمهور ایران به کشورهای آمریکای لاتین بود که با استقبال گرم مردم آن کشورها روبه رو شد و به آگاهی بیشتر آنها در مورد افسانه هولوکاست انجامید و همین امر باعث رشد اقدامات و رفتارهای ضدصهیونیستی و ضداسرائیلی شد.

سازمانهای یهودی رصدکننده اقدامات ورویدادهای به اصطلاح آنتی سمیتیستی در حالی از افزایش این رویدادها در سال 2006 به عنوان وضعیتی خطرناک برای یهودیان یاد می کنند که اسرائیل در همین سال با ادامه جنایات خود در سرزمینهای اشغالی، زندگی را برای میلیونها فلسطینی به شدت سخت کرده است و هنوز میلیونها آواره فلسطینی، بازگشت به خانه های خود را انتظار می کشند. علاوه بر این، حمله اسرائیل و همدستان او به حزب الله و جنوب لبنان گواه دیگری بر اشغالگر بودن این رژیم است. اگر آمار کشته شدگان و قربانیان جنایت های رژیم صهیونیستی علیه مردم بی گناه فلسطین را رصد کنیم بدون شک چندین برابر اقدامات به اصطلاح آنتی سمیتیستی علیه صهیونیستهاست.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد گزارش، مؤسسه ندا، سال دهم، شماره، شماره مسلسل 335.
  2. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، شماره 137 (6/8/1385)، شماره 140 (27/8/1385)، شماره 126 (20/4/1385).
  3. www.adl.org/main/pres.
  4. www.bnaibrith.ca/audit 2006-B.html.
  5. www.bnaibrith.org/pubs/pr/051128- antis. cfm.
  6. www.tau.ac.il/Anti-Semitism/asw2005/venezuela.htm.
  7. www.adl.arg/main-International-Affairs/venezuele-anti-Semitism-report.htm.
  8. www.wiesenthal.com (1385/5/19).
  9. www.adl.org/Anti-Semitism/anti-Semitism-
  10. global-incidents-6002.asp.