هولوکاست، مراسم روز جهانی بزرگداشت 2008

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


با آغاز سال 2008 میلادی با آن که از پایان جنگ جهانی دوم 63 سال اگذشت ما موضوع هولوکاست با گذشت زمان رابطه معکوسی پیدا نمود. زیرا به جای آنکه مانند هر پدیده تاریخی دیگری به تدریج به فراموشی سپرده شود، هر روز مورد توجه بیشتری قرار گرفت. از یک طرف تعداد کسانی که روایت صهیونیستی هولوکاست را زیر سؤال بردند، افزایش یافت و تجدیدنظرطلبان در کشورهای مختلف بویژه اروپا، این موضوع که "شش میلیون یهودی بر اثر برنامه از پیش تعیین شده نازیها برای نسل کشی یهودیان، توسط کوره های آدمسوزی و اتاقهای گاز در اردوگاههای جمعی کشته شده اند" را به چالش کشیدند. از طرف دیگر تلاش در جهت ایجاد تقدس برای گفتمان صهیونیستی هولوکاست، با تدوین قوانین محلی و حتی قطعنامه های بین المللی و تعقیب و مجازات تجدیدنظرطلبان هر روز ابعاد جدیدی به خود گرفت.

برگزاری سومین سالروز بین المللی بزرگداشت هولوکاست در سازمان ملل و اکثر کشورهای اروپایی و دیگر کشورها از جمله اقداماتی است که در راستای تقویت گفتمان مذکور در روز 27 ژانویه سال جاری انجام شد. این مراسم در سال جاری علاوه بر تکرار اقدامات مشترکی که طی دو سال قبل از آن انجام می شد، دارای ابعاد و جنبه های جدیدی بود. یادآوری می شود که به گفته منابع صهیونیستی روز27 ژانویه 1945، ارتش شوروی وارد اردوگاه آشویتز 3 و بیرکنائو شده و 7 هزار و 650 زندانی آن را آزاد کرد. این ارتش قبل از آن اردوگاههای آشویتز یک و 2 را نیز آزاد کرده بود.

الف ـ سازمان ملل:

با توجه به اینکه در قطعنامه مورخ 26 اکتبر 2005 سازمان ملل، روز 27 ژانویه به عنوان روز بین المللی بزرگداشت یاد و خاطره قربانیان هولوکاست نامگذاری شد و طی آن، از کشورهای عضو خواسته شد تا نسبت به اجرای برنامه های آموزشی برای آموختن درسهای هولوکاست به نسلهای آینده در جهت کمک به پیشگیری از اقدامات آتی نسل کشی اقدام کنند، این سازمان در سال 2008 برای سومین بار مراسم روز بین المللی بزرگداشت هولوکاست را برگزار کرد. بان کی مون دبیر کل سازمان ملل در پیامی به مناسبت این روز اعلام کرد: به آنها که ادعا می کنند، هولوکاست رخ نداده یا در مورد آن اغراق شده، پاسخ می دهیم که ما یاد و خاطره هر زن، کودک و مرد بیگناهی که به دست نازیها کشته شده و یاد نسل کشی سیستماتیک دو سوم یهودیان و سایر افراد از اقلیتهای دیگر را گرامی می داریم.

وی افزود: ما باید از این فرصت برای احترام به قربانیان هولوکاست و آموزش نسلهای آینده استفاده کرده و صرفاً به بزرگداشت قربانیان بسنده نکنیم. بان کی مون با تمرکز ویژه بر جوانان گفت: ما باید به حس مسئولیت پذیری جوانان بیشتر توجه کنیم تا آنها جوامعی را در آینده ایجاد کنند که در آنها از حقوق شهروندی محافظت شود. سرگجان کریم (Srgjan kerim)رئیس دوره ای مجمع عمومی سازمان ملل نیز در کنیسه ای در منهتن نیوریوک گفت: برای دفاع از حیثیت بشریت، وظیفه ماست که به یک راه حل جمعی برای جلوگیری از تکرار چنین وقایعی دست یابیم.

وی گفت: امروزه باید از بزرگداشت قربانیان فراتر رفت و به انجام اقدامات عملی درباره قربانیان هولوکاست بپردازیم. کریم که ادعا کرد پدرش در دوره جنگ جهانی دوم خانواده یک یهودی در مقدونیه راپناه داده بود، گفت: آزادسازی اردوگاه کشتار جمعی نازیها در شش دهه پیش یکی از جنایات شیطانی علیه بشریت را افشا کرد.

لوئیس آربور (Louis arbour)رئیس کمسیاریای عالی حقوق بشر سازمان نیز گفت: چنین روزی (27 ژانویه) به جامعه بین المللی فرصت می دهد تا یاد قربانیان هولوکاست را گرامی بدارد. وی افزود: افتخار می کنیم که از حقوق بشر در سطح بین المللی حفاظت می کنیم. آربور با اشاره به کسانی که قربانی مظاهر تبعیض، تنفر و عدم تساهل شده اند، افزود: جامعه بین المللی اعتراف می کند که در زمینه هولوکاست برای دفاع از حقوق و حیثیت بشریت، ناکام بود.

در هفته منتهی به 27 ژانویه برنامه های گسترده ای در مقر سازمان ملل از جمله برپایی یک نمایشگاه تحت عنوان هولوکاست: داستانهای رهایی (The Holocaust: Stories of Rescue)به اجرا درآمدند همچنین با همکاری مرکز فیلاتلیس (Philatelice)در اسرائیل و اداره پست سازمان ملل، تمبر یادبود هولوکاست که Remenberance and Beyondنام دارد، منتشر شد.

ب ـ یونسکو:

با توجه به تصویب قطعنامه در سی و چهارمین نشست عمومی سازمان علمی، آموزشی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در دو نوامبر 2007 در پاریس، این سازمان در مراسم بزرگداشت سالروز هولوکاست نقش فعالی را ایفا کرد. براساس قطعنامه مذکور، ارتقای آموزش در زمینه هولوکاست و مقابله با هر نوع انکار آن از جمله مهمترین برنامه های یونسکو طی دوره پنج ساله (2008ـ 2013) خواهد بود، لذا یونسکو موظف شده تا در زمینه همکاریها، مطالعات و تحقیقات درباره هولوکاست و برگزاری کنفرانسهایی در این رابطه، تسهیلاتی را فراهم کند.

بر این اساس بود که یونسکو برای اولین بار، در سال 2008 مراسم گرامیداشت هولوکاست را در دفتر این سازمان در پاریس برگزار و کویچیرو ماتسورا مدیر یونسکو در این مراسم حضور یافت. دیوید کورنبلوثسفیر اسرائیل در یونسکو نیز که در این مراسم شرکت کرده بود، گفت که وی با همکاری مقامات یونسکو برای زنده نگه داشتن یاد هولوکاست در غالب کشورهای جهان تلاش خواهد کرد. خاویر دارکوس وزیر آموزش فرانسه نیز در این مراسم گفت: امیدوارم یک روز شاهد آن باشم که هولوکاست در تمام مدارس سراسر فرانسه آموزش داده می شود.

از دیگر اقدامات یونسکو، برگزاری یک کنفرانس مشترک سه روزه برای جوانان 62 کشور جهان با همکاری بنیاد یادواشم در بیت المقدس بود. در این کنفرانس که جوانانی از پیروان ادیان مسیحی، یهودی، مسلمان و بودایی شرکت داشتند، در زمینه هولوکاست اطلاعاتی ارائه شد. آنها همچنین با رئیس جمهور و سایر مقامات ارشد اسرائیلی دیدار کردند

ج ـ یادواشم:

علاوه بر برگزاری مراسم روز 27 ژانویه توسط دولت اسرائیل، بنیاد یادواشم نیز این مراسم را به شیوه دیگری برگزار کرد.

بنیاد یادواشم که مسئولیت خود را جمع آوری اسناد مربوط به هولوکاست، انجام تحقیقات در جهت تأیید آن، تقدیر از کسانی که جان یهودیان را در دوره جنگ جهانی دوم نجات دادند و... می داند، از فعال ترین مؤسسات صهیونیستی در زمینه برگزاری روز بین المللی هولوکاست است. این بنیاد امسال علاوه بر برنامه های سالهای گذشته، یک بخش عربی در مورد هولوکاست را به سایت اینترنتی خود افزود. لازم به ذکر است که سال گذشته نیز بخش فارسی به این سایت افزوده شده بود. در بخش "الهولوکوست" توضیحاتی درباره هولوکاست داده شده و آلبومی از تصاویر آشویتز برای بازدیدکنندگان از این سایت تعبیه شده است. در این آلبوم، تصاویر به صورت خودکار هر چند ثانیه یک بار تغییر می کنند.

یادواشم همچنین وب سایت کودکان در گتو (children in The Ghetto)را به مناسبت 27 ژانویه 2008 ایجاد کرد. برگزاری نمایشگاهی درباره مسلمانان آلبانیایی که در دوره جنگ جهانی دوم بهکمک یهودیان شنافته بودند، از جمله دیگر فعالیتهای یادواشم در این سال بود.

همان گونه که در بخش یونسکو گفته شد، کنفرانس مشترکی نیز توسط این نهاد بین المللی و یادواشم برگزار شد.

زیپی لیونی وزیر خارجه اسرائیل در این کنفرانس که "کنگره جهانی جوانان در روز بین المللی بزرگداشت هولوکاست" نام داشت. طی یک سخنان احساس برانگیز گفت: علاوه بر بزرگداشت خاطره کشته شدگان در هولوکاست، ما تعهدات زیادی درباره آینده داریم و این تعهدات روی شانه های رهبران ما و هر شهروند جهان آزاد سنگینی میکند. تعهد به شناسایی، اعتراض و مقابله با چنین پدیده ای)هولوکاست( در هر نقطه ای از جهان است.

د ـ اروپا:

برگزاری مراسم روز جهانی هولوکاست به سه دلیل در اروپا دارای اهمیت است:

الف) حادثه هولوکاست، چنانکه صهیونیست ها می گویند، در اروپا رخ داده است.

ب) تعداد یهودیان در کشورهای اروپایی بسیار چشمگیر است.

ج) مخالفت با هولوکاست در این قاره در حال افزایش است.

با توجه به دلایل مذکور، سال 2008 نیز مراسم روز 27 ژانویه به صورت گسترده در اروپا برگزار شد. البته در سالهای گذشته، کشورهای اروپایی به طور جداگانه مراسم روز هولوکاست را برگزار می کردند اما طی سه سال اخیر این مراسم به طور همزمان و به ویژه در نهادهای اتحادیه اروپا مانند پارلمان اروپا برگزار شد.

1 ـ پارلمان اروپا:

مرکز جامعه یهودیان اروپا و سایر سازمانهای یهودی اروپایی همزمان با روز جهانی بزرگداشت هولوکاست، نمایشگاهی را در مقر پارلمان اروپا در بروکسل برگزار کردند. در این نمایشگاه سه روزه نوارهای ویدیویی و اسناد به اصطلاح مربوط بههولوکاست در معرض نمایش قرار گرفت.

همچنین یک هیئت 20 نفره از پارلمان اروپا و پارلمان کشورهای عضو اتحادیه در قالب دوستان اروپایی اسرائیل از اردوگاه آشویتز دیدن کردند علاوه بر این در روز 27ژانویه نیز مراسمی در پارلمان اروپا با سخنرانی موشه کانتور برگزار شد.

رئیس کنگره یهودیان اروپا در این مراسم ویژه گفت: امروز تعداد نئونازیها در اروپا بیش از تعداد یهودیان است. وی که ادعا می کند نیمی از اعضای خانواده او در جریان هولوکاست در اوکراین از بین رفته اند، نسبت به ناچیز شمردن پدیده نئونازیسم هشدار داد و گفت: از این حادثه تاریخی عبرت گرفته نشده است. ما نباید اجازه دهیم مجدداً آن تکرار شود. رئیس کنگره یهودیان اروپا همچنین خواستار آموزش گسترده به اروپایی ها درباره این مقطع تاریک از تاریخ آنها شد. کانتور در این مراسم از رئیس جمهور آلمان خواست تا مراسم هفتادمین سالگرد کریستا ناخت که در نوامبر 2008 برگزار می شود، شرکت کند رونالد لودر رئیس کنگره جهانی یهود نیز که در مراسم روز 27 ژانویه شرکت کرده بود، در مصاحبه ای با یک روزنامه آلمانی در روز 28 ژانویه گفت: روز بزرگداشت هولوکاست باید فراتر از یک گردهمایی منظم به یاد قربانیان هولوکاست و گوش دادن به سخنرانی ها درباره آن باشد.

وی افزود: اگرچه این مراسم از نظر نمادین دارای اهمیت است اما باید چنین مراسمی پیامدهای عملی نیز در جهان امروز داشته باشند. وی افزود: آیا قابل قبول است که یک روز را به عنوان روز هولوکاست در نظر بگیریم ولی رژیم اسلامی در تهران همچنان به فن آوری سلاحهای اتمی خود ادامه دهد.

2 ـ آلمان:

آنجلا مرکل صدراعظم آلمان در مراسم افتتاحیه کنفرانسی که به مناسبت 27 ژانویه توسط سازمان همکاری و امنیت اروپا درباره آنتی سمیتیسم برگزار شد، گفت: آلمان مسئولیت مهمی برای مبارزه با آنتی سمیتیسم دارد. وی با اشاره به اقدامات سازمانامنیت و همکاری اروپا، برای مقابله با آنتی سمیتیسم گفت: باعث تأسف است که هنوز مظاهر آنتی سمیتیسم و افزایش آن در میان طبقات مختلف اجتماعی را شاهدیم.

آنتی سمیتیسم حتی در میان افراد تحصیل کرده هم وجود دارد. این امر غیرقابل قبول است و باید این مشکل را از میان برداریم. همچنین نوربرت لامرت (Norbert Lammert)رئیس پارلمان آلمان نیز در این مراسم گفت: قانونگذاران آلمان مسیر به قدرت رسیدن هیتلر را هموار کردند و این رخداد اجتناب ناپذیر نبود. وی افزود: شرمآور است که مؤسسات یهودی هنوز هم به حفاظت نیروهای پلیس احتیاج دارند. هنوز جنایات علیه بشریت و کشتار سیستماتیک توده های مردم را از یاد نبرده ایم. پس از آن تجربه تلخ از هیچ یک از مظاهر افراطگرایی، تبعیض نژادی و آنتی سمیتیسم در هیچ جای دنیا مخصوصاً آلمان چشم پوشی نخواهیم کرد. فرانک والتراشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان نیز گفت: ما وظیفه داریم اجازه ندهیم هرگز دوره نازی ها تکرار شود.

یکی از اتفاقات 27 ژانویه 2008 در آلمان برگزاری یک کارناوال بود که به شدت مورد اعتراض سازمانهای یهودی قرار گرفت. شهردار مونیخ در پاسخ به اعتراض سازمانهای مذکور گفت: به علت آنکه روز جهانی هولوکاست در آلمان تعطیل رسمی نیست، قادر به تغییر برگزاری تاریخ این کارناوال نخواهد بود. برگزار کنندگان کارناوال فقط پذیرفتند که مسیر اصلی خود را تغییر دهند و از حوالی یکی از میادین مرکز شهر که به یاد قربانیان هولوکاست بنا شده، عبور نکنند. این کارناوال ارتباطی با موضوع هولوکاست نداشت و چون از کارناوال سنتی آلمانهاست که به صورت جشن و آواز برگزار می شود، مورد مخالفت سازمانهای یهودی قرار گرفت. لازم به ذکر است که نمایشگاههای متعددی از جمله در ایستگاه راه آهن پستدام (Postdamer plarz)نیز به مناسبت این روز در آلمان برگزار شد.

3 ـ فرانسه:

مراسم روز جهانی بزرگداشت هولوکاست باشرکت تعدادی از مقامات دولت فرانسه در اردوگاه "میل" برگزار شد. این مراسم با اهدای گل و پخش آهنگ "برای رفتگان" شروع شد. حاخام تروس مارتر رئیس گروه دوستی آشویتز مطلبی تحت عنوان عهدنامه آشویتز را قرائت کرد. وی گفت: نسل قدیم برای آموزش به نسل جوان در زمینه عبرت از ماجرای اردوگاه میل آماده است. پس از وی اسامی 85 کودکی که گفته می شود در میان صدها کودک که در بین ماههای اوت تا سپتامبر 1942 به اردوگاههای کشتار جمعی توسط قطار منتقل شدند، توسط افراد 8 تا 25 سال قرائت شد.

سیمونا فرانکل کنسول اسرائیل در مارسی نیز در این مراسم شرکت کرد و از اهمیت این مکان برای فرانسوی ها سخن گفت و بر ضرورت بیان شرائطی که یهودیان را وادار به تحمل چنین وضعیتی کرد، تأکید کرد. همچنین کریف (نهاد حامی سازمانهای یهودی فرانسه) برای دومین سال متوالی، مراسم بزرگداشت روز هولوکاست را در پیرنیه برگزار کرد در این مراسم که مقامات شهر تولوز از جمله شهردار و اسقف اعظم نیز در آن شرکت کردند، بیانات کوفی عنان دبیر کل سابق سازمان ملل هنگام تصویب روز جهانی بزرگداشت هولوکاست توسط روبرت مارکولت که خود را بازمانده هولوکاست می نامد، قرائت شد. همچنین در فرانسه مراسمی در کنار قطاری که ادعا میشود حامل هزاران یهودی در مسیر درانسی (Drancy)به آشویتز بوده، با مشارکت سیمون وی بازمانده ادعایی هولوکاست و مقامات شهر Aix-en prorenبرگزار شد.

4 ـ انگلیس:

مراسم روز جهانی بزرگداشت هولوکاست در انگلیس با پیام گوردون براون نخست وزیر این کشور آغاز شد. وی در این پیام ضمن ابراز امیدواری برای ایجاد جامعه آزاد و با ثبات و درس گرفته از هولوکاست گفت: روز جهانی هولوکاست وسیله مهمی برای مبارزه با تنفر است.

وی افزود: گرامیداشت این روز نشانه آن است که سیاست مبتنی بر تنفر هیچ وقت پیروز نمیشود ونیز حاکی از خواست ما برای ایجاد آینده با درس گرفتن از گذشته است. براون بر اهمیت مطالعه درباره هولوکاست نیز تأکید کرده و از اختصاص 5/1 میلیون پوند برای برگزاری دوره های آموزشی در مدارس انگلیس خبر داد.

در مراسمی که در پارلمان انگلیس به مناسبت این روز برگزار شد، یکی از به اصطلاح بازماندگان هولوکاست و یکی از آوارگان دارفور حضور یافتند؛ هندی آستر که ادعا می کند تنها عضو بازمانده خانواده 19 نفری است که در آشویتز و بوخوالد کشته شدند و محمد ابراهیم به عضویت سازمان آموزش حقایق هولوکاست (HET)پیوستند. هدف این سازمان این است که تجربیات اعضا در زمینه تعصب و تبعیض را به نسل کنونی و آینده منتقل کند. در مراسم پارلمان انگلیس برخی وزرای دولت نظیر دز براون و هازل بلرز وزرای دفاع و دولتهای محلی نیز شرکت کردند.

آستر طی سخنانی گفت: بازماندگان هولوکاست برای همیشه در کنار ما نخواهند بود و بنابراین ارتباطمان را با آنچه در گذشته اتفاق افتاده، از دست خواهیم داد.

وی افزود:این مسئولیت سازمانهایی نظیر HETاست که اطمینان حاصل کنند، هولوکاست دیگر اتفاق نخواهد افتاد و فکر می کنم همکاری من در این زمینه نیز مفید خواهد بود. اخلاص محمد ابراهیم نیز ماجرای نجات خود از سرزمین مادری اش در منطقه جنگ زده سودان را برای حضار تشریح کرد. وی از جامعه بین المللی خواست تا برای خاتمه دادن به جنگ و نجات مردم دارفور تلاش کنند.

یکی دیگر از برنامه های مراسم روز جهانی بزرگداشت هولوکاست در انگلیس این بود که موزه یهودیان لندن و کنیسه موسول هیل (Muswell Hill) یک برنامه مشترک را برای دانش آموزان برگزار کردند. یوان سالتر (Joan Salter)که در سال 1940 از والدین یهودی در بروکسل به دنیا آمد، درباره هولوکاست مطالبی را برای دانش آموزان مذکور مطرح کرد.

همچنین این دو کارگاه را برای دانش آموزان ایجاد کرده اند تا آنها در آن، اظهارات دیگر بازماندگانهولوکاست را بشنوند. از نظر مسئولان این دو مرکز، بزرگداشت هولوکاست، فرصت مناسبی است تا تمامی جوامع تراژدی غمگینی که برای نسل بشر در دوره هولوکاست به وجود آمده است را یادآوری کنند

لازم به ذکر است که چند روز پس از 27 ژانویه، دولت انگلیس اعلام کرد که تسهیلاتی در زمینه آموزش هولوکاست از جمله اعزام سه نفر از هر مدرسه برای بازدید از هولوکاست را فراهم خواهد کرد و آموزش هولوکاست در مدارس این کشوز نیز متوقف نخواهد شد.

5 ـ لهستان:

با توجه به اینکه مهمترین اردوگاههایی که ادعا می شود یهودیان در آنها توسط نازیها در جنگ جهانی دوم کشته شده اند، در لهستان قرار دارند، مراسم روز 27 ژانویه در این کشور همراه با برنامه های گسترده ای انجام می شود. اگرچه مراسم سال 2008 در حد مراسمی که به مناسبت شصتمین سالگرد به اصطلاح هولوکاست در آشویتزـ بیرکنائو برگزار شد، نبود اما شصت و سومین سالگرد هولوکاست با حضور مقامات ارشد دولت لهستان و رؤسای سازمانهای صهیونیستی این کشور برگزار شد. در این روز یک قطار خالی از منطقه یهودی نشین ورشو به یاد قربانیان هولوکاست به حرکت درآمد. اوا جانکزیک زیومکا (Ewa Jonczyk ziomecka)که از طرف لخ کازینسکی رئیس جمهور لهستان در مراسم اردوگاه آشویتز شرکت کرده بود، گفت: یاد هولوکاست، ما و نسلهای آینده را در مبارزه با بیزاری، تنفر، برتری گرایی، تبعیض نژادی و آنتی سمیتیسم تقویت خواهد کرد.

6 ـ ایتالیا:

ایتالیا که از جمله هم پیمانان آلمان در جنگ جهانی دوم بود، در مراسم سومین سالگرد روز جهانی بزرگداشت هولوکاست، یک کنفرانس دو روزه تحت عنوان "آنتی سمیتیسم و انکار هولوکاست، جرائم علیه بشریت، آیا جهان از گذشته عبرت گرفته است" برگزار کرد. این کنفرانس، توسط فرانسسکوروتلی (Francesco Rutelli)معاون وزیر فرهنگ ایتالیا اداره شد. در کنفرانس مذکور، مقامات سیاسی ایتالیایی نظیر جولیانو آماتو وزیر کشور، جیانی ورتینی معاون وزیر امور خارجه، فرانکو فراتینی معاون ایتالیایی رئیس کمیسیون اروپا، کارشناسان، رهبران جوامع یهودی و افرادی که ادعا می شود بازمانده هولوکاست به حساب میآیند، شرکت کردند.

دیوید هریس مدیر اجرایی کمیته یهودیان آمریکا نیز یکی از شرکت کنندگان در این مراسم بود که با بیان مطالبی در مورد "مفهوم اسرائیل در جهان پس از هولوکاست" گفت: اگر شرایط امروز را درک کنیم، هرگز نباید مانعی بر سر راه جامعه یهودی و اسرائیل ایجاد کنیم او با متهم کردن ایران، حزب الله و حماس به نسل کشی ادعا کرد که ریشه اسرائیل به عنوان سرزمین یهودیان به سه هزار سال پیش بر می گردد.

7 ـ اسپانیا:

یاکوبو اسرائیل گارزون (Jacobo Israel Garzon)رئیس فدراسیون جوامع یهودی اسپانیا طی سخنانی به مناسبت روز بزرگداشت هولوکاست، از مقامات اسپانیایی خواست که انکار هولوکاست در این کشور غیرقانونی اعلام شود.

پیش از این نیز پارلمان اسپانیا، دو سال مجازات زندان برای منکران هولوکاست در نظر گرفته بود اما دادگاه عالی قانون اساسی این کشور، این مصوبه را خلاف آزادی بیان دانسته و با مجازات زندان برای منکران هولوکاست مخالفت کرده است. به گفته گازرون انکار هولوکاست به معنی تبلیغ برای نازیسم است.

8 ـ ایرلند:

سیموس هینی (Seamus Heaney)شاعر ایرلندی در مراسم 27 ژانویه، 2008 گزیده ای از اشعارش را در مورد هولوکاست قرائت کرد. سوزی دیا (Suzi Dia)که ادعا می کند از بازماندگان هولوکاست است و در کودکی از یکی از اردوگاههایاجباری نازی ها نجات یافت و همراه برادرش به ایرلند آمد نیز، به حاضران در مراسم مذکور گفت که سال گذشته برادرش از دنیا رفته و هم اکنون تنها سه بازمانده دیگر هولوکاست در این کشور زندگی می کنند.

9 ـ اسلواکی:

همزمان با دیگر کشورهای اروپایی، اسلواکی نیز مراسمی به مناسبت روز 27 ژانویه برگزار کرد.

جان کوبیس (Jan Kubis)وزیر امور خارجه این کشور که رئیس دوره ای شورای اروپا را برعهده دارد. طی بیانیه ای اعلام کرد: اسلواکی به مقابله با همه مظاهر تعصبات نژادی، قومی، مذهبی، سیاسی و تبعیض ادامه خواهد داد. وی افزود: تجربه جنگ جهانی دوم باعث تشکیل شورای وزرای اروپا شد. وی نقش خاص این شورا را در مبارزه با فجایع و جنایات خاطر نشان ساخت و آموزش هولوکاست را برای نسل جوان اروپا در جهت ساختن اروپای عاری از همه نوع تبعیض با اهمیت دانست.

کوبیس افزود: شرح واقعیتهای دوران سیاه تاریخ برای کودکان، وظیفه ماست زیرا از طریق آن می توانیم ابزار جلوگیری از تکرار چنین تراژدیهایی را در اختیار آنها قرار دهیم. وی آمادگی کمیته تحت ریاست خود برای همکاری با سازمانهای آموزش دهنده در زمینه هولوکاست را نیز اعلام کرد.

10 ـ اوکراین:

اگرچه در روسیه و دیگر جمهوری های سابق اتحاد جماهیر شوروی مراسمی به مناسبت روز 27 ژانویه برگزار می شود، اما به دلایل متفاوت اهمیت اوکراین بیش از سایر کشورهای مذکور است. البته این کشور نیز هر ساله مراسم ویژه ای را برای کشته شدگان در "بابی یار" که از آن به عنوان هولوکاست اوکراین یاد می شود، برگزار می کند. با این وصف سال 2008 جوامع یهودی اوکراین با روشن کردن شمع و یک دقیقه سکوت، یاد قربانیان هولوکاست و همچنین پنج میلیون کشته شده اوکراین در جنگ جهانی دوم را گرامی داشتند.

ه ـ آمریکا:

1 ـ ایالات متحده:

با توجه به حضور حدود 6 میلیون یهودی و نیز سازمانهای متنوع صهیونیستی در آمریکا، مراسم روز 27 ژانویه در این کشور در سطح گسترده ای برگزار می شود. برخی از این سازمانها مانند بنای بریث توجه خود را به برگزاری مناسبت تر مراسم در سازمان ملل معطوف و بقیه در ایالت های مختلف و از جمله در موزه مشهور هولوکاست آمریکا برنامه هایی را اجرا می کنند. جرج بوش رئیس جمهور طی پیامی به این مناسبت، ضمن گرامیداشت روز 27ژانویه و محکوم کردن آنتی سمیتیسم گفت: من شدیداً تحت تأثیر دیدار اخیر خود از یادواشم، موزه هولوکاست اسرائیل، قرار گرفتم.

وی افزود: با گذشت 60 سال از آزادی آشویتز، ما باید هنوز به آموزش خودمان درباره درسهای هولوکاست و قهرمانانی بپردازیم که زندگی خود را به خاطر یک ایدئولوژی استبدادی که از مظاهر و سیاستهای ملی برای اعمال تنفر، خشونت، تعصب و نابودی استفاده می کرد، از دست دادند.

بوش همچنین با اشاره به لزوم محکوم کردن رواج دوباره آنتی سمیتیسم برای روی دادن هولوکاستی دیگر گفت: ما باید با تعصب و تنفر در تمام اشکال آن در داخل و خارج آمریکا، مبارزه کنیم. ما باید هشیار باشیم و بدانیم که شیطان هنوز وجود دارد و هر جا با آن برخورد کنیم، باید در برابر آن مقاومت کنیم.

2 ـ آمریکای لاتین:

از سال 2008 توجه سازمانهای صهیونیستی به کشورهای آمریکای لاتین بیشتر شده و به همین دلیل برگزاری مراسم سالروز هولوکاست در کشورهای این منطقه برای آنان دارای اهمیت زیادی است. گسترش روابط جمهوری اسلامی با کشورهای آمریکای لاتین، افزایش احساسات ضدآمریکایی مردم این کشورها به ویژه با روی کار آمدن رهبران چپ گرا و حوادثی نظیر انفجار مرکز یهودیان آمیا از جمله دلایل توجهسازمانهای صهیونیستی به این منطقه است.

1) آرژانتین:

در آرژانتین که بیشترین تعداد یهودیان در آمریکای لاتین را داراست، مراسمی با حضور سیاستمداران، رهبران یهودی و افرادی که ادعا می کنند بازمانده هولوکاست محسوب میشوند، برگزار شد. دیوید گالانت از افراد مذکور طی سخنانی خطاب به جمعیت حاضر گفت: هنوز فریاد دوستانش که می گفتند: دیوید ما را ترک نکن، لااقل زنده بمان و به جهانیان بگو که اینجا چه می گذرد را به یاد دارد. آلدو دونزیس (Aldo Donzis)رئیس دائیا(DAIA) مهمترین سازمان یهودیان آرژانتین ـ و وزرای آموزش و دادگستری از جمله دیگر سخنرانان این مراسم بودند.

2) برزیل:

در برزیل نیز مراسم مشابهی برگزار شد. لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا رئیس جمهور این کشور طی مراسمی در قصر ایتاماداتی در ریودوژانیرو از عکسهای مربوط به ایستگاه قطار آشویتز دیدن کرد. منابع صهیونیستی تصویر وی را در سایتهای اینترنتی خود قرار دادند. علاوه بر این قرار بود کارناوالی در پایتخت برزیل به مناسبت روز 27 ژانویه به راه افتد که پیشاپیش با اعتراض سازمانهای یهودی مواجه شد.

در این کارناوال که قرار بود توسط مدرسه Unido da viradouroبرگزار شود، زنان می رقصیدند و طبل نیز نواخته می شد. گروههای یهودی برزیلی برگزاری چنین مراسمی که در آن هنرپیشه های اصلی به صورت نیمه عریان می رقصیدند را توهین به قربانیان هولوکاست اعلام و آن را توهین و نه بزرگداشت قربانیان هولوکاست تعبیر کردند.

یکی از سخنگویان جوامع یهودی برزیل گفت: این کارناوال نامطلوب اما قانونی است و جمع شدن و کنار هم قرار دادن افرادی در لباس هیتلر در کنار اجساد یهودیان آنرا غیرقابل قبول کرده است. دادگاه برزیل نیز اعلام کرده که این کارناوال توهین به هولوکاست است و اگر مدرسه مذکور از حکم دادگاه سرپیچی کند به پرداخت 114 هزار دلار جریمه محکوم خواهد شد و اگر از لباس هیتلر استفاده کند باید 128 هزار دلار بپردازد. پس از اعلام ممنوعیتاین کارناوال پائولو باروس طراح آن ضمن ابراز تأسف گفت: خجالت آور است که مردم نمی فهمند این کارناوال برای گرامیداشت هولوکاست است که هرگز دوباره اتفاق نخواهد افتاد.

3) مکزیک:

به مناسبت روز 27 ژانویه، سازمان بنای بریث شعبه مکزیک نمایشگاهی از عکسها، نقاشی ها و نوشته هایی که ادعا می شود مربوط به بازماندگان هولوکاست است را افتتاح کرد. یوسف لیونه سفیر اسرائیل در مکزیک و ادواردو کوهن مدیر بنای بریث در آمریکای لاتین و مارتا اسمیت که خود را بازمانده هولوکاست می داند، در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه شرکت کردند.

جمع بندی:

اگرچه قبل از سال 2005 مراسم روز هولوکاست در برخی کشورها برگزار می شد، اما از سال 2006 این مراسم براساس قطعنامه سازمان ملل به طور همزمان در کشورهای بیشتری برگزار می شود. برگزاری مراسم روز 27 ژانویه در سال 2008 برای نخستین بار توسط یونسکو نیز برگزار شد و به این صورت نهادهای بین المللی و منطقه ای مانند پارلمان اروپا نیز وارد روند تقویت گفتمان صهیونیستی هولوکاست شدند. در مراسم سال 2008، افرادی که ادعا می شود بازمانده هولوکاست به حساب می آیند، سخنرانی کردند. این یکی از وجوه مشترک مراسم 27 ژانویه 2008 در اکثر کشورها و نهادهای منطقه ای و بین المللی محسوب می شود. بنیاد یادواشم نیز بخش عربی سایت اینترنتی خود را افتتاح کرد و قرار شده از این پس هر ساله این سایت به یک زبان دیگر افتتاح شود.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی علمی ندا، 1386/11/24، سال دهم، شماره 43، شماره مسلسل 377.
  2. یونسکو و هولوکاست، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، 25/8/1386.
  3. www.haaretz.com.hasen/objects/No 92249
  4. www.un.org/apps/news/printnews.asp? nid=25417.
  5. www.un.org. holocaustrembrance/remembrancday o8. shtml.
  6. www.mfa.gov.il/MFA/Anti-samitism+ and+the+ Holocaust.
  7. www.yadvashem.org/wps/portal/arabic.
  8. www.mfa.gov.il/MFA/Anti-samitism+ and+the+ Holocaust.
  9. www.worldjewish cohgress.org/news/jnews/2008 01/080125.
  10. www.ejpress.org/idd=23553/23692/23650/23776/23733/234553/23908.
  11. www.haaretz.com.hasen/objects/No 94229/948612.
  12. www.Thejc.com/home.aspx.=11$$Ald=57579$$Atypeld=J.
  13. www.ajc.org/site/b2818289.
  14. www.Jta.org/cgi-bin/jowa/106673/106700.
  15. www.bnaibrith.org/pubs/2008-01-28.