مرکز امور عمومی اورشلیم

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


الف ـ معرفی:

مرکز امور عمومی اورشلیم JCPA در سال 1976 به عنوان یک مرکز غیردولتی توسط پرفسور "دانیل جی لازار" (Daniel J. Elazar) (1999ـ1943) در شهر قدس تأسیس گردید. این مرکز با هدف انجام تحقیقات سیاسی و آموزش امور مختلف (سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و...) به اسرائیلیان و سایر یهودیان جهان، شروع به فعالیت نمود. JCPAامروزه با تأسیس گروههای مختلف وابسته به خود و گسترش فعالیتهای خویش بهسطوح سیاستگذاریهای اسرائیل، به معرفی و عرضه برنامه های پیشنهادی در امور داخلی و روابط خارجی پرداخته و در صدد ارتقاء سرعت و کیفیت برنامه های اجرایی دولت برمی آید.

JCPAسهم بسزایی در تربیت و معرفی افراد نخبه به جامعه اسرائیل دارد. به طوری که هزاران نفر از دانش آموختگان این مرکز، به عنوان مدیر و کارشناس به استخدام مراکز مهم دولتی درآمده و یا فعالیتهای مهمی را در زمینه مسائل اسرائیل و یهود هدایت می کنند. "مرکز امور عمومی اورشلیم" به ریاست دکتر "دُری گلد" (Dore Gold)فعالیت می کند.

وی فارغ التحصیل علوم سیاسی از دانشگاه "تل آویو" است که مدتی در مرکز مطالعات خاورنزدیک، فعالیت کرده است. وی در طول سالهای (99ـ1997) به عنوان نماینده دایمی اسرائیل در سازمان ملل به خدمت گرفته شد. پس از آن به عنوان مشاور بنیامین نتانیاهو فعالیت کرده و در دوره شارون نیز جز مشاوران او در روابط بین الملل بود.

ب ـ ساختار اجرایی:

"مرکز امور عمومی اورشلیم" (JCPA) متشکل از یک کمیته نظارتی، یک مرکز وابسته (ICA) و پنج گروه پژوهشی تحقیقاتی می باشد.

1 ـ اعضاء و رؤسای کمیته نظارت:

1) دُری گلد: رئیس JCPA و مسئول کمیته نظارتی، "چاپا هرتسکویچ" (Chaya Herskovic) : نایب رئیس "مرکز امور عمومی اورشلیم" و مسئول برگزاری کنفرانسها، "یاکوف امیدرور" (Yaacov Amidror) : مدیر برنامه ریزی مرکز JCPA و ICA .

2) مارک امی ال (Mark Amiel) : مسئول انتشارات مرکز JCPA .

3) لنی بن دیوید (Lenny Ben David) : مشاور و مسئول انتشارات انیترنتی و سایت مرکز JCPA .

4) دان دیکر (Dan Diker) : تحلیلگر و منتقد مرکز و مسئول امور رسانه ها.

5) فردی ایتان (Freddy Eytan) : مسئول پروژه روابط اسرائیل - اروپا.

6) رلا ام. جفن (Rela M. Geffen) : رئیس دفتر JCPA در آمریکای شمالی.

7) مانفرد جرستنفلد (Manfred Gerstenfeld) : رئیس امور اداری.

8) جرالد بوبیس (Gerald Bubis) : معاون امور اداری و اجرایی.

9) شامویل سندلر (Shumuel Sandler) : ویراستار و مسئول امور سیاسی.

2 ـ معرفی مرکز امور نوین ICA :

این مرکز با برنامه پنج ساله و با بودجه یک میلیون دلاری با همکاری بنیاد خانواده "وچسلر" (Wechsler) در سال 2003 تأسیس گردید. این مرکز، دارای سالن کنفرانس مجهزی بوده که سمینارها و کنفرانسهای JCPA در آنجا برگزار می شود. ICA با هدف برگزاری کنفرانسها و دریافت اطلاعات مهم داخلی از سران و متخصصین سیاسی و نظامی اسرائیل و نیز یافتن اخبار و اطلاعات از روابط بین الملل، علوم مختلف، مسائل امنیتی اسرائیل، مراسم مذهبی، جنگ با تروریسم و... شروع به فعالیت کرد. مدیریت (ICA) را "لنی بن دیوید" به عهده داشته و کمیته تدارکاتی که متشکل از "دُری گلد"، "جرالد ام. استنبرگ" و "مانفرد جرستنفلد" می باشد بر فعالیت این مرکز نظارت دارد. این مرکز در جمع آوری اطلاعات موفق بوده به طوری که آخرین اخبار و اطلاعات مهم جهان را پیش از دیگر منابع اسرائیلی ارائه می دهد.

مرکز JCPA "پنج" گروه در زیرمجموعه خود دارد که درباره موضوعات مختلف تحقیق می کنند.

3 ـ گروه "هشدارهای روزمره":

این گروه (Daily Alert) وظیفه جستجو و یافتن اخبار مربوط به اسرائیل را از سراسر جهان به عهده داشته و وظیفه تفسیر و تحلیل خبرها و جستجوی تهدیدات خطرساز برای اسرائیل و ابلاغ آن به دولت جهت یافتن راهکار نیز جزء برنامه کاری این گروه است. مدیر این گروه "دُری گلد" (رئیس JCPA ) است و "لنی بن دیوید" و "مارک امی ال" نیز به عنوان معاونین او فعالیت می کنند.

4 ـ گروه "دیدگاههای اورشلیم:

این گروه (jerusalem viewpoints) هر دو ماه یک بار، وظیفه ارایه اخبار، گزارشات و تحلیلهایی از تغییرات عمده در اسرائیل، خاورمیانه و جهان یهود را به عهده دارد و نتایجی که این تغییرات، برای اسرائیل خواهد داشت را ارزیابی کرده و به دولت ابلاغ می کنند. مسئولان JCPA به نوبت موظف به تهیه بولتنهایی با موضوعات مختلف و مرتبط با زمینه کاری گروه هستند که در نهایت توسط "شامویل سندلر" (ویراستار JCPA ) تأیید و آماده چاپ و انتشار می گردد. تعدادی از بولتنهای این گروه به قرار زیر است: "چگونه به پناهندگان فلسطینی کمک کنیم" نوشته: "اسکات بی. لاسنسکی".

"دفاع از مرزهای اسرائیل" نوشته: دُری گلد.

"راهکارهای مبارزین جنبش آزادیبخش فلسطین" نوشته: "ژویل اس. فیشمن".

"مسلمانان روشنفکر افراطی" نوشته: "جاناتان دی. هالوی".

5 ـ گروه انتشار اطلاعات اورشلیم:

این گروه (Jerusalem Issue Briefs) وظیفه شناسایی و معرفی سیاستمداران بلندپایه و کارشناسان نظامی (در سطح جهان) را جهت دریافت نظرات و دیدگاههای ایشان در مورد مسائل اسرائیل به عهده دارد. گروه فوق از مشاوره افراد ذیصلاح برای تأسیس، سازماندهی و برنامه ریزی گروههای مختلف سیاسی استفاده می کند. این گروه نیز زیر نظر "دُری گلد" فعالیت می نماید.

6 ـ گروه معرفی سازمانهای غیردولتی:

این گروه (NGO Monitor) وظیفه معرفی و حمایت از مراکز غیردولتی را که با موضوعات اسرائیل، آنتی سمیتیسم، مبارزه با تروریسم و... فعالیت می کنند را به عهده دارد. همچنین وظیفه ایجاد ارتباط بین این مراکز با مرکز ICA (مرکز وابسته به JCPA ) در دستور کاری این گروه قرار دارد. لنی ـ ین دیوید مدیریت گروه مذکور و مسئولیت بخش اینترنت مرکز JCPAرا برعهده دارد.

7 ـ گروه نظارت بر آموزش عالی اسرائیل:

این گروه (Israel Campus Beat)وظیفه نظارت بر مؤسسات آموزش عالی اسرائیل را به عهده داشته و مسئول سازماندهی دانشجویان اسرائیلی این مراکز است. این گروه هر هفته یک بولتن از اطلاعات هفتگی کالجها، دانشگاهها و سایر مؤسسات آموزش عالی اسرائیل چاپ و منتشر می کند. گروه مذکور همچنین وظیفه تربیت و معرفی نیروهای متخصص سیاسی، اقتصادی و... را به عهده داشته و زیرنظر "کمیته نظارتی" JCPA و "اداره نظارت اسرائیل" فعالیت می کند.

ج ـ اهداف:

"مرکز امور عمومی اورشلیم" فعالیتهای چندجانبه ای دارد.

مهمترین هدفی که مرکز اورشلیم در برنامه خود داشته و دارد، مبارزه با مسئله "آنتی سمیتیسم" است. یکی از اهداف این مرکز تلاش برای کنترل افکار عمومی سایر کشورها نسبت به یهودیان می باشد. به گفته منابع یهودی تلاشهای این مرکز به بار نشسته و دیدگاههای آنتی سمیتیستی از بین رفته و نظر عموم مردم نسبت به یهود عوض شده است. مسائل دیگری که زمره اهداف تأسیس این مرکز به شمار می آید، بهبود اقتصاد اسرائیل و تأثیر مسئله خصوصی سازی بر آن است که توسط کارشناسان برجسته و مقامات عالی رتبه اقتصادی به بحث گذاشته شده تا نتایج مطلوبی از اهدافشان کسب کنند. همچنین تحلیل انتخابات اسرائیل و پیش بینی تغییرات اساسی در روند اداره کشور و اندیشیدن سیاستهای مرتبط با آن تغییرات از دیگر اقدامات مرکز JCPA است.

"مرکز امور عمومی اورشلیم" در سیاستهای بین المللی خود، مسائلی چون: تقویت سیستم سیاسی اسرائیل، رفع معضل آب در اسرائیل، گسترش مناطق اسرائیل تا سال 2020 و... را گنجانده است و در راستای تحقق بخشیدن به این اهداف، فعالیتهای بسیاری انجام داده است.

د ـ عملکرد:

مبارزه با آنتی سمیتیسم از جمله برنامه هاییاست که برای JCPA اهمیت فوق العاده ای داشته و آن را در صدر امور قرار داده است. مبارزه آنتی سمیتیسم توسط دکتر "مانفرد جرستنفلد" (رئیس امور اداری JCPA ) آغاز شده و توسط خود وی نیز مدیریت می شود.

برنامه های این مرکز در زمینه آنتی سمیتیسم شامل برگزاری کنفرانسها، سمینارها انجام تحقیقات گسترده و نیز تلاشهایی جهت نظرسنجی و مصاحبه با افراد ذیصلاح درباره دیدگاههای مختلف نسبت به یهود و در نهایت انتشار آن به صورت کتاب یا مقاله و... می باشد. در این امور گروهی نیز به عنوان کارشناس و مشاور حضور دارند که عموما از افراد برجسته سیاسی هستند که از آن جمله می توان به "دبورا لیپستاد" (Dobora Lipstad) ، "آبراهام فاکسمن (Abraham Foxman) و "اسرائیل سینگر" (Israel Singer)اشاره کرد. ICPA مواردی چون تحریم مراکز علمی، انکار هولوکاست، آنتی سمیتیسم در اینترنت، آنتی سمیتیسم در جهان عرب و کشورهای اتریش، فرانسه، نروژ، سوئد، اسپانیا و کشورهای مشترک المنافع را نیز در دستور کار خود قرار داده است. در سال 2003 نتایج عملکرد JCPA در کتابی با عنوان "هولوکاست دیروز، منشأ آنتی سمیتیسم امروز" به قلم "مانفرد جرستنفلد" منتشر شد که در آن مدارکی دال بر ادعای وقوع هولوکاست، مصائب یهود و... به چشم می خورد.

آخرین کنفرانس "ضد آنتی سمیتیسم" این مرکز در ژانویه 2005 در آمریکا برگزار شد که مباحث این کنفرانس در قالب کتاب چاپ و منتشر شد. JCPA ماهانه مطالبی در مورد هولوکاست و آنتی سمیتیسم به صورت بولتن تهیه و برای مراکز علمی سیاسی - دانشگاهها و بعضی از دانشجویان علاقه مند ارسال می نماید. همچنین برگزاری جلسات متعدد برای یافتن راهکارهای مبارزه با آنتی سمیتیسم، مقابله با تحریم اسرائیل و منفی نشان دادن چهره اسرائیل در رسانه ها و... از اقدامات دیگر این مرکز است.

از دیگر فعالیتهای "مرکز امور عمومی اورشلیم" می توان به مسائل اقتصادی اشاره کرد. در این مرکز مطالعات و تحقیقات جامعی در زمینه بهبود وضع اقتصادی و مسئله خصوصی سازی انجام می شود که در این راستا 9 جلد کتاب به نام "مسئلهخصوصی سازی و سرمایه گذاری فردی در اسرائیل" منتشر شده است. مدیر این بخش ژنرال "زوی ماروم" (Zvi Maram) مدیر داخلی JCPA است.

یکی دیگر از عملکردهای JCPA پروژه ای است تحت عنوان "دیپلماسی بین المللی اورشلیم" مرکز اورشلیم با مطرح کردن پیشینه تاریخی شهر قدس، آن را به طور قانونی و تاریخی ملک خود می داند و براساس توافقات جدید با سازمان ملل، برنامه هایی جهت پی ریزی اهداف خود در این شهر تنظیم نموده و مشغول آماده سازی و اجرای این برنامه ها و گسترش مالکیت خود در شهر قدس می باشد. از جمله این برنامه ها می توان به ساخت و ساز غیرقانونی در قدس، و ایجاد تشنج در میان اعراب اشاره کرد.

فعالیت دیگر مرکز اورشلیم، تحلیل تغییرات عمده در سیاست کشور و دگرگونی روابط و مناسبات اسرائیل است. JCPA پس از هر انتخابات ویژه نامه ای تحلیلی سیاسی علمی منتشر می کند و به بررسی آراء و عقاید حزب پیروز می پردازد و براساس آن، تغییراتی که پس از به قدرت رسیدن برندگان انتخاباتی ممکن است به وجود بیاید را پیش بینی می کند. این کار از سال 1981 با عنوان "اسرائیل و مجموعه آراء" شروع شده و تاکنون ادامه یافته است. این حرکت توسط "شامویل سندلر" و دکتر "بن مولو" مدیریت می شود. گروه فوق همچنین در حاشیه این موضوع، جلسه پرسش و پاسخ با مسئولان و صاحب نظران سیاسی (در مورد انتخابات) برگزار کرده تا وجهه ای مطلوب از خود در مقابل اعراب نشان دهند. از دیگر اقدامات این مرکز تلاش برای رفع معضل آب است.

این مرکز برای رفع معضل کمبود آب در اسرائیل با کشورهای دیگر وارد مذاکره شده که آخرین رایزنی آنها با انگلیس بوده و "رونالد اس ـ لودر" مسئول هدایت این پروژه می باشد.

از دیگر اقدامات مهم JCPA چاپ و نشر کتاب است. این مرکز درباره مسائل مختلف یهود، اسرائیل و صهیونیسم به خصوص در زمینه موضوعات مورد فعالیت خود، کتابهای بسیاری منتشر کرده است که بعضا به زبان انگلیسی هم ترجمه شده تا در کشورهای دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد. برخی از این کتابها عبارتند از:

ـ حکومت جهانی یهود (جرالد بوبیس).

ـ آفرینش مجدد دنیای یهود؛ چگونه یک حکومت یهودی طراحی کنیم (دانیل جی لازار و همکاری اعضای ICPA ).

ـ درک آژانس یهود (دانیل جی ـ لازار).

ـ ساختار و حکومت اسرائیلی (جرالد بوبیس).

ـ بیت المقدس در دیپلماسی بین الملل (دُری گلد).

همچنانکه عنوان شد، سازمانهای غیردولتی جزئی از بازوهای اجرایی دولت هستند و در تصمیمات دولت، مستقیم یا غیرمستقیم دخالت دارند. "مرکز امور عمومی اورشلیم" نیز از این قاعده مستثنی نیست، مضافا به اینکه با عملکرد چندجانبه خود، بیش از سازمانهای غیرانتفاعی دیگر نیازهای دولت را برطرف می سازد. برای مثال مسئله آنتی سمیتیسم جز معضلاتی است که دولت اسرائیل حتما باید با آن مقابله کند؛ حال اگر خود دولت مستقیم وارد عمل شده و به برگزاری کنفرانس و همایش و چاپ کتاب و... بپردازد، هزینه ای سنگین را جهت این اقدامات باید بپردازد و دریافت کمکها و اعانه های مردمی هم باعث تخریب وجهه دولت می شود.

پس در این مواقع سازمانهای غیردولتی مفیدترین دست افزار هستند و با توسل به مراکز، هم دولت از بار هزینه های سنگین خلاص می شود و هم حرکت به سمت هدف میسر می گردد. به عنوان مثال می توان به کنفرانس "دوربان" در آفریقای جنوبی اشاره کرد که هزینه عمده حضور سازمانهای غیردولتی اسرائیلی را خانواده "هربرت برمان" (Herbert Berman)(یکی از سران یهود در نیویورک) پرداخت کرده و بقیه از هدایا و اعانه های یهودیان دیگر جمع شد. این گونه حرکات نتایج مثبتی برای اسرائیل به همراه داشته است.

مأخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، 16/4/1384، شماره 254.