تحریم رژیم صهیونیستی توسط نهادهای جامعه مدنی انگلیس

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


تحریم رژیم صهیونیستی در سطح جامعه مدنی انگلیس، پدیده نادری به شمار نمی رود.این رژیم، به دلیل اقدامات ناقض حقوق بشر در فلسطین و لبنان بارها توسط اندیشمندان، چهره های برجسته و نهادهای مدنی انگلیس مورد اعتراض یا تحریم قرار گرفته است.

البته تمامی سازمانهای یهودی و افراد مخالف چنین اقدامی، تحریم اسرائیل توسط این اتحادیه را اقدامی خلاف اصل بی طرفی که جزء اصول اولیه حرفه روزنامه نگاری است قلمداد کردند.

نوع برخورد سازمانهای یهودی و وقیحانه خواندن اقدام اتحادیه روزنامه نگاران از جانب آنها نیز نشان دهنده میزان تحمل عقاید و آرای مخالف اسرائیل است.

الف ـ سابقه تحریم رژیم صهیونیستی در انگلیس:

مخالفت با سیاستها و عملکرد رژیمصهیونیستی در سرزمینهای اشغالی، همواره یکی از موارد مورد اعتراض نیروهای سیاسی و اجتماعی در سطح جامعه مدنی انگلیس بوده است. قبل از اتحادیه روزنامه نگاران، انجمن ملی مدرسان آموزش عالی و تحصیلات تکمیلی انگلیس (The national associations of teachers in Furthe and higer: NATF EH)با تصویب طرحی در کنفرانس سالانه خود، آن دسته از دانشگاهها و مؤسات آموزش عالی و اساتید اسرائیلی ـ که به طور صریح مخالفت خود را با سیاست های تبعیض آمیز رژیم صهیونیستی در زمینه دیوارحائل اعلام نمی کنند ـ را تحریم کرد. در 22 آوریل سال 2005 نیز شورای مرکزی اتحادیه اساتید دانشگاههای انگلیس (The Association university Teachers: AUT)نیز در اعتراض به سیاستهای نژادپرستانه رژیم صهیونیستی در سرزمین های اشغالی و تأیید اشغالگری کرانه باختری توسط 2 دانشگاه بارایلان (Bar-Ilan)و حیفا (Haifa)این دو دانشگاه را تحریم کرد.

اعتراض به سیاستهای رژیم صهیونیستی در سرزمین های اشغالی، از نهادهای مدنی انگلیس فراتر رفته و حتی کلیسای انگلوساکسون انگلیس در ششم فوریه 2006 تصمیم گرفت سرمایه های خود را از شرکت هایی که محصولاتشان توسط رژیم صهیونیستی، علیه فلسطینیان به کار گرفته می شود، خارج کند که مانند تحریم اتحادیه اساتید، این تصمیم نیز باعث نگرانی رژیم و سازمانهای صهیونیستی شد و مخالفت آنان را به دنبال داشت. یک فیلمساز انگلیسی به نام کن لوچ (Ken Loach)در سپتامبر 2006 خواستار تحریم مؤسات فرهنگی رژیم صهیونیستی به دلیل اقدامات این کشور در لبنان شد.

این شخصیت هنری 69 ساله که در فستیوال فیلم کن جایزه "پالم دواور" را دریافت کرد، در اعتراض به اقدامات رژیم صهیونیستی، دعوت برای حضور در فستیوال فیلم حیفا را نپذیرفت و از فیلمسازان فلسطینی و دیگران هنرمندان و سایر افراد درخواست کرد مؤسات فرهنگی این رژیم را تحریم کنند. وی ضمن محکوم کردن حمایت دولت انگلیس از این رژیم، اعلام کرد: سرزمین فلسطینی ها اشغال شده، خانه های آنها ویران می شود و به نظر می رسد برای این سرکوب پایانی وجود ندارد.

سپس کالاهای اسرائیلی توسط اتحادیه خبرنگاران انگلیس تحریم شد. این خبر، در رأس اخبار مهم سازمانهای صهیونیستی و دولت اسرائیل قرار گرفت.

ب ـ اتحادیه روزنامه نگاران انگلیس:

این اتحادیه در سال 1907 برای حمایت از روزنامه نگاران در انگلیس تأسیس شد و حمایت از حقوق صنفی و آزادی روزنامه نگاران در زمان صلح و جنگ را سرلوحه اهداف خود قرار داد. تعداد اعضای این اتحادیه پس از 2000 سیری صعودی داشته و در سال 2007 به 35 هزار عضو رسید.

جرمی دییر (Jeremy Dear) دبیرکل اتحادیه بوده و مدیر اجرایی آن، دیردر دوهرتی (Deirdre Doherty)است.

این اتحادیه در نشست سالانه خود در 17 آوریل 2007 طرح تحریم کالاهای اسرائیلی را با اکثریت 66 رأی موافق در مقابل 54 رأی مخالف به تصویب رساند.

آنها در این نشست که محکوم کردن نقضآزادی بیان در چین، روسیه، پاکستان و زیمبابوه و همچنین دستگیری روزنامه نگار انگلیسی، آلن جانسون (Alan Johnson)در غزه نیز از مباحث مطرح شده در آن بودند، با اکثریت آراء، حمایت از طرح تحریم کالاهای اسرائیلی را به دلیل اقدامات غیرانسانی این رژیم در فلسطین و همچنین حمله به لبنان در سال 2006 میلادی به تصویب رسانده و این اقدام خود را عملی در جهت حمایت از مردم فلسطین که در محاصره اسرائیلی ها بسر می برند، اعلام کردند. البته به این نکته نیز اشاره شد که صدور این مصوبه نباید بر محتوای گزارش های اعضای این اتحادیه در مورد رژیم صهیونیستی اثر بگذارد بلکه آنها باید همچنان با رعایت اصل بی طرفی، تمامی اتفاقات مربوط به منطقه را گزارش دهند و از این مصوبه برداشتی نژادپرستانه یا تبعیض آمیز نکنند.

این اتحادیه تصریح کرد که مواضعش بر ماهیت گزارش ها اثر نمی گذارد و اعضا را از اصل مهم آزادی بیان و طرح انتقاد از طرفین اسرائیلی ـ فلسطینی دور نمی سازد.

در جلسه سالانه اتحادیه روزنامه نگاران انگلیس، به این نکته مهم اشاره شد که علاوه بر عملکرد رژیم صهیونیستی در قبال فلسطینی ها، تحریم دولت منتخب فلسطین توسط انگلیس، آمریکا و اتحادیه اروپا موجب بی ثباتی اوضاع در فلسطین و گسترش فقر، بیماری و مرگ در آنجا شده به طوری که دولت را از پرداخت حقوق کارمندان ناتوان ساخته و این عمل در واقع تحریم دولتی است که با یک انتخابات دموکراتیک روی کار آمده است. همچنین تأکید شد که این اتحادیه با تحریم کالاهای اسرائیلی در پی وارد کردن فشار بر رژیم صهیونیستیبرای شکستن تحریم فلسطینیان و مبارزه با اشغال فلسطین است.

این اتحادیه به تمامی اعضایی که با این مصوبه مخالفند، اجازه داد تا آزادانه دلایل مخالفت خود را مطرح سازند.

ج ـ واکنش: سازمانهای صهیونیستی

1 ـ انجمن ضدافترا:

انجمن ضدافترا قطعنامه ای که توسط اتحادیه ملی روزنامه نگاران (NUJ)به تصویب رسید، را محکوم کرده و آن را تعصبی زننده خواند.

اس لوی (S. Lewy)رئیس و آبراهام اچ فاکسمن مدیر ملی ADLدر نامه ای به جرمی دییر (Jeremy Dear)دبیرکل NUJعنوان کردند: تصویب چنین بیانیه فوق العاده سیاسی و شدیداً متعصبانه از سوی یک گروه از خبرنگاران بسیار تعجب آور است. این اقدام کاملاً در تضاد با اهداف شغلی قرار دارد که نظاره گر بودن صرف و غیرمتعصبانه را ایجاب می کند.

تصویب این قطعنامه تخلف از اصل مسلم روزنامه نگاری یعنی بی طرفی بوده و علاوه بر آن، قطعنامه با اساسنامه خود اتحادیه نیز در تضاد است زیرا یکی از اصول این اساسنامه این است که روزنامه نگاران حق تحریف در هیچ موردی را نداشته و باید اطمینان حاصل کنند که اطلاعات ارائه شده از سوی آنها منصفانه و صحیح است.

همچنین در کمال ناباوری در این قطعنامه به دلایل اصلی شروع جنگ بین اعراب و اسرائیل از جمله حمله حزب الله به اسرائیل در جولای 2006 و گروگانگیری سربازان اسرائیلی در اراضی اسرائیل اشاره ای نشده است.

2 ـ بنای بریث:

سازمان صهیونیستی بنای بریث ضمن محکوم کردن تحریم اسرائیل توسط اتحادیه روزنامه نگاران، اقدام به صدور بیانیه ای در این مورد کرد. در این بیانیه آمده است: تصویب چنین طرحی از سوی یک گروه روزنامه نگار، بسیار آزاردهنده است. چنین مصوبه ای نشانه زیر سؤل رفتن اصل بنیادین روزنامه نگاری یعنی بی طرفی بوده و این اتحادیه با چنین عملی مقبولیت خود را به خطر انداخته است.

آنها در حالی خواستار پایان ستیزه جویی و خشونت طلبی اسرائیل در مناطق اشغالی شده اند که همکار روزنامه نگار خودشان در بند تروریستهای فلسطینی قرار دارد. این تروریستها آلن جانسون (Alan Johnson)را به گروگان گرفته اند و کسی از جای وی مطلع نیست. با وجود چنین شرایطی، رویکردی در جهان در حال شیوع است که اسرائیل را ملزم به رعایت استانداردهای غیرممکن می کند اما از اقدامات تروریست ها به راحتی چشم پوشی می کند و اقدام اتحادیه روزنامه نگاران از چنین منظری بسیار نفرت انگیز است.

این سازمان در انتهای بیانیه خود از اتحادیه ملی روزنامه نگاران انگلیس درخواست کرد تا تحریم اسرائیل را لغو کرده و اصل انصاف و صداقت را رعایت کنند.

3 ـ سایمون ویزنتال:

مرکز سایمون ویزنتال نیز قاطعانه عملکرد اتحادیه روزنامه نگاران انگلیس را محکوم کرد و آن را گامی در جهت تضعیف دولت اسرائیل دانست.

در نامه ای که حاخام ماروین هایر (Marvin Hier)و آبراهام کوپر (Abraham Cooper) بنیانگذار و رئیس این مرکز به اتحادیه روزنامه نگاران نوشتند این عمل آنها را بسیار وقیح و یک جانبه و برخلاف اصل بی طرفی در روزنامه نگاری عنوان کردند.

4 ـ کنگره یهودیان اروپا:

کنگره یهودیان اروپا نیز با پوشش دادن خبر مربوط به تحریم اسرائیل اعلام کرد: این تصمیم که با اکثریت 66 به 54 به تصویب رسیده بیشتر مورد حمایت شاخه یورک شیو جنوبی (South Yorkshive)بوده و از طرف شاخه کامبرلند (Cumberland)مورد مخالفت قرار گرفته است.

کنگره یهویادن اروپا با اشاره به کوتاه مدت بودن زمان اعتبار تحریم علمی دانشگاههای حیفا و بارایلان توسط اتحادیه اساتید انگلیسی، اعتبار تحریم اخیر را نیز طولانی مدت ندانست.

د ـ واکنش مقامات دولتی:

1 ـ کیم هاولز (Kim Howells)از مقامات وزارت امور خارجه انگلیس از تحریم کالاهای اسرائیلی توسط اتحادیه روزنامه نگاران کشورش ابراز تأسف کرد و گفت: دولت انگلیس عقیده دارد که باید با داشتن روابط دوستانه با هر دو طرف اسرائیلی و فلسطینی برای برقراری صلح در منطقه خاورمیانه تلاش و آنها را برای رسیدن به توافق و صلح ترغیب کرد. به همین دلیل، دولت انگلیس از موضع اتحادیه روزنامه نگاران متأسف است اما در عین حال این اتحادیه یک سازمان مستقل محسوب می شود وارزشی که دولت انگلیس برای آزادی خبرگزاری ها قائل است این دولت را از هر گونه دخالت به منظور تأثیرگذاری بر تصمیمات این اتحادیه باز می دارد.

2 ـ گوردون براون (Gordon Brown)وزیر خزانه داری انگلیس و جانشین تونی بلر نیز اظهار داشت: این تحریم مورد تأیید ما نیست و ما برای لغو آن هرگونه اقدامی را انجام خواهیم داد.

3 ـ مارک رگو (Mark Regev) سخنگوی وزارت امور خارجه اسرائیل نیز در این باره گفت: ما به طور قطع با چنین اقداماتی مخالفیم اما بی جهت در مورد معنای آن غلو نمی کنیم و آن را بزرگ جلوه نمی دهیم.

4 ـ زوی هیفتس (Zvi Heifetz)سفیر اسرائیل در لندن در واکنش به اقدام اتحادیه روزنامه نگاران انگلیس اعلام کرد: بسیار شرم آور است که یک سازمان متشکل از روزنامه نگاران، کالاهای اسرائیلی را تحریم می کند، آن هم در حالی که سرنوشت یکی از اعضای این اتحادیه در هاله ای از ابهام است. وی همچنین این اقدام اتحادیه روزنامه نگاران را در شرایطی که افق روشنی نسبت به ملاقات اولمرت و محمودعباس وجود دارد و برای رسیدن جهان عرب و اسرائیل به صلحی پایدار و براساس ابتکار عربستان سعودی امیدهای فراوانی وجود دارد، بسیار شگفت انگیز و غیرعادی دانست.

5 ـ کنگره آمریکا: دو تن از قانونگذاران کنگره آمریکا نیز طی نامه ای به سفارت انگلیس به اقدام روزنامه نگاران انگلیس اعتراض کردند.

گری آکرمن (Gary Acherman)رئیس کمیته رسیدگی به امور خارجی مربوط به خاورمیانه و شمال آفریقا در مجلس نمایندگان و شلی برکلی (Shelley Berkly)نامه ای به اتحادیه ملی روزنامه نگاران انگلیس در مورد تحریم رژیم صهیونیستی ارسال کردند. در متن این نامه آورده شده است:اگرچه این اتحادیه جزء ارگانهای دولتی محسوب نمی شود اما این تأسف آور است که با محکوم کردن اسرائیل، موجبات خشنودی تروریستهای فلسطینی که آلن جانسون(Alan Johnson)گزارشگر شبکه BBCرا در نوارغزه ربودند، را فراهم می آورد. چنین اقداماتی سبب ایجاد تعدی های بیشتر خواهند شد.

ه ـ واکنش رسانه ها:

1 ـ انجمن خبرگزاری های خارجی:

(FPA) (Foreign Press Association)در اسرائیل متعاقب تصمیم اتحادیه روزنامه نگاران انگلیس، در جلسه عمومی سالانه خود تصمیم گرفت پاسخی به آن بدهد. سیمون مک گرگور وود(Simon McGregor-wood)رئیس این انجمن که خود نیز انگلیسی است، ضمن نکوهش عمل اتحادیه روزنامه نگاران، آن را نقض اصل بی طرفی که ویژگی اصلی اخلاقی و حرفه ای در شغل روزنامه نگاری به شمار می رود دانست.

اعضای این انجمن در اعتراض به دستگیری آلن جانسون اقدام به برگزاری یک تظاهرات کردند.

2 ـ :BBC

بیش از 270 روزنامه نگار BBCدادخواستی را در اعتراض به تصمیم بزرگترین اتحادیه صنفی روزنامه نگاران انگلیس مبنی بر تحریم کالاهای اسرائیلی تنظیم کرده و از تصویب این طرح ابرازنگرانی کردند.

این دادخواست به واحد اجرایی اتحادیه ملی روزنامه نگاران (NUJ) فرستاده و طی آن، درخواست برخی اعضای اتحادیه برای رأی گیری مجدد بیان شد، چرا که طرح تحریم در نشست سالانه اتحادیه به تصویب رسید که در آنجا تنها 120 نماینده (NUJ)از بین 39 هزار نفر حضور داشته اند.

متن دادخواست مذکور به این شرح است: به عنوان روزنامه نگاران عضو NUJو BBCاز تصویب این طرح نگرانیم و به عنوان کارمندان جایی که افتخارش گزارش اخبار بدون غرض ورزی است، تمایلی به همکاری در حرکتی که از یکی از دو طرف درگیری جانبداری کند، نداریم. ما خواستار برگزاری یک رأی گیری در این مورد از سوی اتحادیه ایم تا ببینیم که آیا طرحی که تصویب شده و اثر عمیقی در نگرش مردم نسبت به عملکرد روزنامه نگاران انگلیس در داخل و خارج کشور خواهد داشت، از سوی اعضای اتحادیه حمایت خواهد شد یا خیر.

جرمی دییر (Jeremy Dear)دبیرکل NUJدر گفت وگو با جروزالیم پست اظهار داشت: تفاوتی بین نشستی که با شرکت 120 نماینده NUJبرگزار شد و نشست عمومی سالانه نمایندگان که با حضور 39 هزار عضو NUJبرگزار می شود، وجود ندارد، زیرا 120 نفر حاضر در نشست نماینده های 39 هزار عضو NUJبوده اند.

3 ـ روزنامه نگاران شبکه مستقل تلویزیون ITVانگلیس:

این روزنامه نگاران در اعتراض به تحریم کالاهای اسرائیلی، به حمایت از همکاران خود در BBCبرخاستند و در تأیید درخواست روزنامه نگاران BBCامضاء خود را ضمیمه نامه مذکور کردند.

4 ـ روزنامه گاردین:

سردبیر روزنامه گاردین در لندن اقدام اتحادیه روزنامه نگاران را محکوم کرده و آن را نابجا خواند.آلن راس بریدگر (Alan Rusbridger)در مصاحبه تلفنی که با روزنامه هاآرتس انجام داد مخالفت خود را با چنین رویکردی که به نظر وی اصلاً کارآمد و مفید به نظر نمی رسد اعلام کرد.

5 ـ برخی اعضای :NUJ

یکی از اعضای اتحادیه روزنامه نگاران انگلیس به نام مایکل گو (Micheal Gove)این اتحادیه را به دلیل تحریم اسرائیل ترک کرد. این خبر که در سایت دوستان محافظه کار اسرائیل (Conservative Friends of Israel)منتشر شده بود به نقل از گو می نویسد: من با کمال تأسف همکاری خود را با این اتحادیه قطع می کنم و دلیل من برای چنین کاری تصویب طرح تحریم اسرائیل توسط آن است. این تحریم، تحریم یک کشور فاقد آزادی بیان نیست بلکه تحریم یکی از معدود کشورهایی است که در خاورمیانه دارای آزادی بیان است و اکنون باید از چنین کشوری حمایت کرد نه این که در جهت تضعیف آن گام برداشت.

6 ـ روزنامه هاآرتس:

این روزنامه اسرائیلی با شرح دیدگاههای مخالف تحریم اسرائیل به نقل از یک روزنامه نگار انگلیسی نوشت: به تصور من اکثریت روزنامه نگاراناز این اقدام ناراحت و مخالف انتشار نامشان در ذیل بیانیه اتحادیه اند. به نوشته روزنامه هاآرتس این روزنامه نگار تحریم کالاهای اسرائیل را مایه سرافکندگی دانست. به نقل از روزنامه هاآرتس، این اولین بار نیست که اتحادیه روزنامه نگاران انگلیس (NUJ)بدون هماهنگی با اعضای خود یک عمل سیاسی انجام می دهد. در سال 1986نیز پس از بمباران لیبی توسط آمریکا، این اتحادیه پیام تسلیتی به معمر قذافی فرستاد.

7 ـ روزنامه جروزالیم پست:

روزنامه جروزالیم پست در این باره نوشت: اگر روزنامه نگاران انگلیسی واقعاً می خواهند کالاهای اسرائیل را تحریم کنند اول باید از از کامپیوتر، موبایل ها و لپ تاب های خود استفاده نکنند زیرا بسیاری از قطعات آنها در کارخانه های اسرائیل ساخته شده است.

این روزنامه به نقل از برخی خبرنگاران انگلیسی در اسرائیل گزارشی در مورد بی اطلاعی یا مخالفت آنها با تحریم مذکور به چاپ رساند.

در این گزارش، خبرنگاری انگلیسی به نام دونالد مک اینتایر (Donald macintyre) از روزنامه " Independent"می گوید، هیچ گونه اطلاعی درباره اقدام NUJدرباره تحریم اسرائیل ندارد و این خبر را در روزنامه های اسرائیل خوانده است. وی معتقد است که وظیفه روزنامه نگاران اتخاذ مواضع سیاسی چپ یا راست نیست و بی طرفی مهمترین ویژگی یک روزنامه نگار است.

8 ـ راه اندازی وبلاگ برای مقابله با تحریم:

یک خبرنگار سرشناس تلویزیون انگلیس،برای مقابله با رأی اتحادیه ملی خبرنگاران یک وبلاگ جدید راه اندازی کرد. همزمان با این اقدام بخش تجارت و تکنولوژی تلویزیون BBCنیز وبلاگی را برای توقف تحریم NUJو تلاش برای ملغی کردن این تحریم با رأی گیری مجدد از بین اعضای NUJ راه اندازی کرده است. این وبلاگ با نشانی اینترنتی

http://stopnujboycott.blogspot.comباز است.

و ـ تحریم اسرائیل از طرف دانشگاهیان انگلیس:

در کنگره سالانه اتحادیه دانشگاهها و مؤسات آموزش عالی انگلیس (ucu) این اتحادیه موظف شد پیامدهای اخلاقی ادامه رابطه با دانشگاههای اسرائیلی را مورد بررسی قرار دهد.

پیش از تصویب طرح تحریم، سالی هانت (Sally Hunt)دبیرکل این اتحادیه از نمایندگان دانشگاهها درخواست کرد که به بررسی پیشنهاد تحریم رأی ندهند او پیش بینی می کرد که بیشتر اعضا به این طرح رأی نخواهند داد. برخلاف خواسته و پیش بینی وی، در جریان رأی گیری، 158 نماینده به این پیشنهاد رأی مثبت و 99 نفر رأی منفی دادند.

ز ـ واکنش مقامات اسرائیل:

در پی تحریم آکادمیک رژیم صهیونیستی از سوی نهادهای انگلیسی، زیپی لیونی وزیر امور خارجه این رژیم در دیدار با مارگارت بکت همتای انگلیسی خود اظهار داشت: اقدام اتحادیه کالج و دانشگاههای انگلیس مبنی بر تحریم رژیم صهیونیستی، بسیار خطرناک بوده و این امر با روابط حسنه حاکم میان دو کشور در تناقض است. از سویدیگر یولی تامیر وزیر فرهنگ، آموزش و پرورش اسرائیل نیز با بیان این که تحریم آکادمیک اسرائیل تأثیر اندکی خواهد داشت گفت که با همتای انگلیسی خود دیدار و به منظور لغو این تصمیم تلاش خواهد کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه اسرائیل نیز در گفت وگو با خبرنگار تلویزیون این تلاش را محکوم کرده و گفت مؤسات آموزش عالی اسرائیل تنها مؤسات منطقه اند که از آزادی کامل برخوردارند. وی افزود: این عجیب است که فرهیختگان انگلیسی تنها کشور خاورمیانه که آرامش بر آن حکمفرماست و مؤسات دانشگاهی آزاد مستقل و آزادند را تحریم می کنند.

این عجیب است که دانشگاهیان انگلیسی تحریم را به عنوان روشی برای ترغیب به گفت وگو و صلح انتخاب می کنند. این خیلی تعجب برانگیز است. وی در پاسخ به این پرسش که اکنون اسرائیل چه خواهد بود گفت: فکر می کنم اسرائیل با صدایی واضح و روشن سخن می گوید و فکر نمی کنم بین ما و دولت انگلیس در این مورد اختلاف نظری وجود داشته باشد. چند روز پیش سفیر انگلیس اینجا بود و موضع این دولت را برای زیپی لیونی وزیر امور خارجه توضیح داد. مشکل مربوط به طرفهایی است که مطالبی را می پذیرند که نه به نفع اسرائیل است و نه به نفع فلسطینی ها و صلح.

ح ـ واکنش سازمانهای صهیونیستی:

1 ـ کنگره یهودیان اروپا خط عادی:

کنگره یهودیان اروپا که شدیداً از تحریم مؤسات عالی اسرائیل توسط اتحادیه دانشگاه ها ومؤسات آموزش عالی انگلیس نگران شده است، از این اتحادیه خواست تا رفراندومی را برای بررسی مجدد این طرح تصویب شده برگزار کند.

کنگره یهودیان اروپا در نامه ای خطاب به سالی هانت دبیرکل این اتحادیه اظهار داشت: این نامه از سوی 50 جامعه یهودی اروپا که اعضای کنگره یهودیان اروپا محسوب می شوند، به منظور بیان نگرانی شدید کنگره از تحریم مؤسات علمی اسرائیل توسط اتحادیه دانشگاه ها و مؤسات آموزش عالی انگلیس نوشته شده است.

در ابتدا خاطر نشان می شود که همگی ما به مخالفت آشکار شما با طرح تحریم، واقفیم و به شما به خاطر سنجیده عمل کردن در سمت خود و داشتن مهارتهای رهبری در مواجهه با طرح مذکور که خطر پایمال شدن ارزش ریشه دار آزادی دانشگاه های انگلیس را به همراه داشت، تبریک می گوییم.

یهودیان اروپا ناباورانه نظاره گر درخواستهای تحریمی که طی چند سال اخیر به تصویب واحدهای آموزشی در انگلیس نظیر NATFHEو AUT رسیده، بوده اند. تعبیر ساده از این موارد آن بوده که اساتید، معلمان و مقامات عالی آموزش در انگلیس وظایف خود را فدای درگیری در امور خاورمیانه کرده اند.

این طرح تحریم که ضرر آن گریبانگیر تمام مردم اسرائیل خواهد شد، برای یهودیان یادآور هیولای آنتی سمیتیسم است. آنتی سمیتیسم به شکل کلاسیک در اروپا و هم اکنون نیز ظهور آنتی سمیتیسم نوین، یهودیان سراسر اروپا و به ویژه یهودیان انگلیس را به ستوده آورده است.

درخواست ما از جانب تمامی این جوامع آناست که سریعاً رفراندومی را در بین اعضای اتحادیه خود در مورد این طرح خطرناک که تنها سبب وخیم تر شدن بحران در اروپا و خاورمیانه شده و نتایج آن گریبانگیر دانشجویان یهودی انگلیس می شود، برگزار کنید.

2 ـ انجمن ضدافترا:

انجمن ضدافترا نیز تحریم انگلیس توسط UCUرا غیرسازنده و ناعادلانه خواند. آبراهام فاکسمن مدیر ملی انجمن ضدافترا با صدور بیانیه ای اعلام کرد: یک بار دیگر اتحادیه صنفی دانشگاههای انگلیس توسط گروهی از رادیکالها و فعالان ضداسرائیلی به گروگان گرفته شد. صدور چنین قطعنامه هایی توسط UCUنقض استانداردهای اولیه آزادی های آکادمیک است.

3 ـ کمیته یهودیان آمریکا:

کمیته یهودیان آمریکا از تصویب طرح تحریم مؤسات آموزش عالی انگلیس توسط اتحادیه کالج و دانشگاه انگلیس UCUاظهار تأسف کرد. دیوید ای هریس مدیر اجرایی AJCاظهار داشت: مسلماً کمیته ما اساس این گونه طرحها را رد می کند. این طرحها براساس قضاوت یک جانبه در مورد درگیریهای خاورمیانه ارائه شده و تمام تنبیهات را بر دانشکده های اسرائیل تحمیل می کند، آنها آزادی علمی را مورد حمله قرار داده و با استانداردهای دوگانه عمل کنند. هریس افزود: واقعاً تحریم گروهی از روشنفکران از سوی اساتید دانشگاه انگلیس شرم آور است.

اعضای کمیته از مخالفت سالی هانت دبیرکل UCUبا تصویب این طرح خرسند است. باور این موضوع که اکثریت اعضای UCUاز طرح تحریم علمی اسرائیل حمایت کرده اند، بسیار مشکل است. به هر حال درخواست AJCاز هانت آن است که به عهد خود وفا کرده و این طرح تصویب شده را در میان اعضای اتحادیه به رفراندوم بگذارد. اعضای UCUباید با رد هر گونه تحریمی علیه اسرائیل عقیده سالی هانت در این مورد را تأیید کنند. AJC خواهان آن است، تمامی افرادی که نگران عواقب این طرح تصویب شده اند، اعتراض خود نسبت به UCU را اعلام کرده و به ویژه از هانت بخواهند که به قول خود در مورد به رفراندوم گذاشتن این طرح وفا کند.

4 ـ بنای بریث:

بنای بریث بین المللی دانشکده های انگلیس را به علت تحریم مؤسات علمی اسرائیل محکوم کرده و بیانیه ای را به شرح زیر صادر کرد. به سادگی قابل باور نیست که گروهی از اندیشمندان انگلیس به طرح تحریم دانشگاههای اسرائیل رأی مثبت دهند. دانیل اس ماریاشین (Daniel s. Mariaschin) معاون اجرایی بنای بریث بین المللی اظهار داشت: مقصر دانستن اسرائیل در درگیریهای بین اسرائیل و فلسطین از سوی افراد تحصیلکرده انگلیس واقعاً وحشتناک است.

متأسفانه این موضوع نیز شاهدی دیگر بر این مدعاست که طبق استانداردهای جهانی با اسرائیل برخورد نمی شود. اسرائیل، یک دولت دموکراتیک است که از سوی رژیم های ظالم محاصره شده و هر روز مطرودتر می شود و اقدامات تروریستی که در این منطقه اتفاق می افتاد، از جانب سایرین مورد بخششو اغماض واقع می شود. مؤسات آموزشی اسرائیل از سطح آموزشی بالایی برخوردارند. دانش آموزان عرب مورد استقبال این دانشگاهها قرار می گیرند و در آنها، آزادی بیان برای دانشجویان و اساتید وجود دارد. بنای بریث بین المللی خواستار لغو این رأی از سوی اتحادیه کالج و دانشگاه انگلیس شد.

ط ـ تحریم پزشکان اسرائیل:

علاوه بر روزنامه نگاران و دانشگاهیان انگلیس، 130 تن از پزشکان انگلیسی خواستار اخراج اسرائیل از انجمن بین المللی پزشکی شدند. این پزشکان در نامه ای که در روزنامه گاردین چاپ شد، اعلام کردند که اشغال سرزمین فلسطینیان، منجر به نقض دائم موازین اخلاقی پزشکی از سوی اسرائیل شده است. آنها همچنین اسرائیل را به ایجاد اختلال در دسترسی فلسطینیان به تجهیزات پزشکی متهم کردند.

جان والکر رئیس سازمان حداسه ضمن محکوم کردن این اقدام آن را تلاشی برای سیاسی کردن یک سازمان پزشکی دانست و از انجمن پزشکی خواست تا علیه اتهامات این گروه شدیداً اقدام کند. والکر اظهار داشت: کاملاً غیرمنطقی است که این گروه از پزشکان که دور از صحنه بوده اند، تنها با استناد به شنیده ها، همکاران خود را به عدم رعایت اصول پزشکی متهم کنند. در بیمارستان های اسرائیل در ارائه خدمات هیچ تفاوتی بین فلسطینی و اسرائیلی صورت نمی گیرد.

مدتی بعد از تحریم کالاهای اسرائیل توسط این اتحادیه و اتحادیه دانشگاهیان انگلیس، گروهی متشکل از 130 پزشک انگلیسی نیز خواستار تحریم اتحادیه پزشکی اسرائیل و اخراج آن از اتحادیهبین المللی پزشکی شدند. دلیل آنها برای چنین کاری نیز نقض اصول اخلاقی از جانب اسرائیل عنوان شده است. اتحادیه پزشکان انگلیسی با مقایسه اقدامات اسرائیل و آفریقای جنوبی در دوره نظام آپارتاید اعلام کردند، نیروی دفاعی اسرائیل عملاً توافقنامه چهارم ژنو که تضمین دسترسی بی قید و شرط شهروندان فلسطینی به مراکز پزشکی است را نقض کرده اند. این عمل اتحادیه پزشکان عملاً مؤد موضع اتحادیه روزنامه نگاران انگلیس بوده و حساسیت نهادهای غیردولتی این کشور نسبت به وقایع منطقه فلسطین را نشان می دهد.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد گزارش، مؤسه تحقیقات و پژوهش های سیاسی ـ علمی ندا، 24/3/1386، سال دهم شماره 9، شماره مسلسل 343.
  2. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، 1/12/1386، شماره 108.
  3. جروزالیم پست 18/4/2007؛ 30/4/2007.
  4. www.tau.ac.il/Anti.
  5. semitism/asw 2005/generel- analysis.htm.
  6. www.nuj.org.uk/inner. php?docid=88.
  7. www.adl.org(1386/1/28).
  8. www.bnaibrith.org/phbs/pr/2007-04-19uk journalists.cfm.
  9. www.wiesenthal.com/site/apps/nl/content.asp?c=fwlyn81 z h$$=3/2us88.
  10. www.europianjewsh congness (2007/4/16).
  11. www.ejpress.org/printversion.asp? idd=
  12. 1641.
  13. www.haaretz.com/hasen/objects/pages/print ArticleEn.Jhtml?itemwo=$$78994.
  14. www.worljewishcongress .org(1386/2/15).