هایر، ماروین

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


الف ـ سوابق:

ماروین هایر (Marvin Hier) رئیس و سرپرست مرکز سایمون ویزنتال (نک: سایمون ویزنتال، مرکز). مدرک حاخامی خود را از دانشکده الهیات حاخام جاکوب جوزف (Jacob Joseph) در نیویورک دریافت کرد و سپس در کنیسه شارا زداک (Schara Tzedek) در ونکوور کانادا، که محل اجتماعی یهودیان ارتدوکس بود، به مدت 15 سال به فعالیت حاخامی مشغول شد. در آن زمان وی همزمان مدیر هیلل (به مجتمع های یهودی در دانشگاه گفته می شود. (نک: هیلل)

در دانشگاه کلمبیا در کانادا نیز بود. هایر در سال 1977 در پی دیدارش از اردوگاههای آشویتز در اروپا، به لس آنجلس بازگشت و تلاش کرد تا مرکزی را به همین منظور برای مبارزه با منکران هولوکاست تأسیس نماید. وی سرانجام در همین سال با کمک 500 هزار دلاری یک تاجر یهودی به نام ساموئل بلزبرگ (Samuel belzberg) توانست ایده خود را عملی کرده و مرکز سایمون ویزنتال را تأسیس نماید. در حقیقت وی این نام را از نام فردی به نام سایمون ویزنتال اخذ نمود. این فرد که مدعی بود قربانی جنایات نازیها بوده است، تمامی عمر خود را صرف جمع آوری اطلاعات در راستای محاکمه افسران نازی کرده بود.

به همین دلیل هایر سعی کرد که بهانه قدردانی از فعالیت سایمون ویزنتال از نام وی بهره برداری نماید. این مرکز که تحت مدیریت ماروین هایر روز به روز بر حجم فعالیتهایش افزوده شد و جزء مهمترین و سرشناس ترین سازمانهای یهودی جهان محسوب گردید.

ماروین هایر به منظور گسترش فعالیتهای این مرکز شعباتی را در نقاط مختلف جهان همچون ایالات متحده، کانادا، اروپا، اسرائیل و آرژانتین ایجاد نمود. هرچند مواضع و دیدگاههای صهیونیستی این سازمان در خصوص تجزیه و تحلیل مسائل روز در قالب بیانیه های منتشر شده از سوی پایگاهاطلاع رسانی آن در ایالات متحده منتشر می گردد. این سطح از فعالیتها باعث شد در سال 1990 مجله لس آنجلس تایمز ویزنتال، را "قابل ملاحظه ترین سازمان یهودی در جهان" معرفی نماید.

هایر همچنین به طور معمول با رهبران جهان در خصوص مسائل مهم مرکز، شامل آنتی سمیتیسم در سطح جهان، ظهور نئونازیسم و تروریسم بین المللی گفتگو می کند. از جمله کسانی که وی با آنها گفتگو کرده می توان به جیمی کارتر، رونالد ریگان، [[بوش، جورج، فرایند صلح با اسرائیل در دوره ریاست جمهوری|جورج بوش]] و بیل کلینتون، رؤسای جمهور ایالات متحده، سلطان حسین، شاه اردن، مناخیم بگین، شیمون پرز، اسحاق شامیر، اسحاق رابین و بنیامین نتانیاهو نخست وزیران رژیم صهیونیستی، پاپ ژان پل دوم، رهبر کاتولیکهای جهان، فرانسیس میتران و ژاک شیراک، رؤسای جمهور فرانسه، واکلاو هاون، رئیس جمهور چک، خاویر پرز دوکوئیار و پتروس غالی، دبیرکل سازمان ملل اشاره کرد.

ازجمله افرادی که ماروین هایر و مرکز وی را مورد حمایت خود قرار داده اند می توان به رونالد ریگان و جورج بوش، رؤسای جمهور آمریکا، سناتور دیان فینستین (Dianna Feinstein) و ریچارد بلوم) (Richard Blum)شوهر بانکدار سرمایه گذارش، روزنامه نگاران معروفی چون جورج ویل (George Will) ، مورتیمر بی. زاکرمن (Mortimer B. Zuckerman) ناشر اخبار ایالات متحده (US News) و نویسنده ماهنامه آتلانتیک (Atlantic Monthly) ، و آلان گرینبرگ (Alan Greenberg) (رئیس شرکت سرمایه گذاری بیر استیرنز) (Bear Starns) اشاره کرد. ماروین هایر مورد اعتماد دولت ایالات متحده بود و در زمره مشاورین سیاستمداران و دستگاههای سیاستگذاری این کشور قرار گرفت.

وی همچنین به خاطر تلاشهایش در حمایت از یهودیان و مبارزه با آنتی سمیتیسم در سال 1993 از دست فرانسیس میتران رئیس جمهور وقت فرانسه نشان عالی شوالیه را دریافت نمود.

فعالیتها و اقدامات

ماروین هایر پس از پایان دروس حاخامی خوددر نیویورک وقت خود را صرف تبلیغ آیین یهودیت و دفاع از آن کرده است.

فعالیتهای وی پس از تأسیس مرکز سایمون ویزنتال ابعاد گسترده تری یافت و وی به عنوان رئیس این مرکز توانست به سرعت مراحل ترقی را طی کرده و به فردی مهم و تأثیرگذار در ایالات متحده و خارج از آن تبدیل شود. مهمترین فعالیتهای وی در حوزه های مختلف فرهنگی، سیاسی و اجتماعی عبارتند از:

1 ـ افتتاح مرکز سایمون ویزنتال و بخشهای تابعه آن:

مهمترین فعالیت ماروین هایر در راه اندازی این مرکز با هدف مبارزه با منکران هولوکاست و عاملان رویدادهای به اصطلاح آنتی سمیتیکی است. وی بعدها برای گسترش فعالیتهای این سازمان شعباتی، را در اقصی نقاط جهان دایر نمود تا بهتر بتواند به اهداف موردنظر دست یابد.

2 ـ افتتاح موزه تساهل:

ماروین هایر در راستای گسترش فعالیتهای مرکز به ویژه در خصوص هولوکاست و ضرورت مبارزه با مخالفان آن سعی کرد تا اقدام به تأسیس موزه ای به نام "تساهل" (Museum of Tolerance) نماید. سرانجام و پس از پیگیریهای زیاد وی توانست مبلغ 200 میلیون دلار اعتبار برای این پروژه عظیم تهیه نماید. عمده این بودجه توسط یهودیان ایالات متحده و دیاسپورا و رژیم صهیونیستی تأمین گردید. حدود 5 میلیون دلار از این مبلغ نیز از طریق کمکهای دولتی ایالات متحده جمع آوری گردیده است. اعطای این بودجه از طرف دولت ایالات متحده اعتراضاتی را نیز به همراه داشت. به طور مثال، روزنامه لس آنجلس تایمز در این خصوص نوشت: "اعطای کمکی به مبلغ 5 میلیون دلار به مرکز ویزنتال در حالی صورت گرفته است که درمانگاهها و بیمارستانهای ما در حال بسته شدن هستند، بودجه آموزشی مدارس در حال قطع شدن است و کتابخانه های عمومی در معرض تعطیل شدنمی باشند."

3 ـ افتتاح مؤسسه هنری موریا:

این مرکز (Moriah) تحت نظارت سایمون ویزنتال قرار داد و یکی از بخشهای آن محسوب می شود. فعالیت آن، تهیه، تنظیم و تولید فیلم پیرامون تاریخ معاصر یهود می باشد. ماروین هایر قسمتی از فعالیتهای خود را معطوف به فیلمسازی کرد و در این حوزه فیلمهایی را نیز تهیه کرده است. به طور مثال می توان به فیلم به مستند "در راه خانه" (The long way Home)اشاره کرد که در سال 1997 تهیه شد. این فیلم به وضعیت یهودیان پس از پایان جنگ جهانی دوم یعنی بین سالهای 1945 تا 1948 و اوضاع به اصطلاح اسفناک دهها هزار مهاجر یهودی که از هولوکاست جان سالم به در برده بودند می پردازد. "نسل کشی" (Genocide) فیلم مستند دیگر هایر بود که در سال 1981 تهیه گردید و هایر سمت دستیار تهیه را در آن عهده دار بود. این فیلم نیز در مورد هولوکاست بود.

از جمله فیلمهای دیگری که وی در تولید آنها نقش مهمی داشته می توان به "صداهایی که می مانند" (Echoes that Remain) و "لیبراسیون" (Liberation)اشاره کرد. وی در فیلم اول نویسنده و دستیار تهیه بود و در فیلم دوم نویسنده بود. فیلم "لیبراسیون" اولین فیلمی بود که توسط مؤسسه موریا تولید شده است.

مایر علاوه بر کارهای تولیدی فوق الذکر به برنامه سازان و کارگردانان سینما و تلویزیون نیز نظر مشورتی ارائه می دهد که از جمله آنها می توان به نظر مشورتی او به استیون اسپیلبرگ (Steven Spielberg) در فیلم "لیستهای حماسی شیندلر" (epic Shindlers list) و تلویزیون ABCدر خصوص فیلم "جنگ و یادبود" (war and Remembrance) اشاره کرد.

ماروین هایر پس از تولید فیلم "نسل کشی" در سال 1982 موفق به اخذ جایزه اسکار نیز گردیده است.

وی در مورد فیلمها و برنامه های مربوط بهیهودیان نیز موضع گیری کرده است. از جمله موضع گیریهای وی در این عرصه، می توان به انتقادات شدید وی از فیلم "مصایب مسیح" به کارگردانی مل گیبسون اشاره کرد. او این فیلم را آنتی سمیتیک برشمرد و در این خصوص گفت که این فیلم فتنه انگیز است و باعث اشاعه آنتی سمیتیسم در سرتاسر جهان به ویژه اروپا، جهان عرب و آمریکای جنوبی می شود.

4 ـ حضور فعال در مجامع بین المللی:

ماروین هایر به نمایندگی از مرکز ویزنتال در کنفرانسها و سمینارهای ملی، منطقه ای و بین المللی حضوری فعال داشته است. وی به طور رسمی و غیررسمی در این مجالس شرکت کرده و به ارائه دیدگاهها و نظرات خود پرداخته است. در این راستا می توان به حضور وی در کنفرانس سازمان امنیت و همکاری در اروپا اشاره کرد که در ماه ژوئن 2005 برگزار شد. وی در این کنفرانس حضوری فعال داشت و به ارائه سخنرانی و ارائه راهکارهای آموزشی در جهت مقابله با آنتی سمیتیسم پرداخت.

5 ـ تلاش در جهت تقریب مسیحیت با یهودیت:

از جمله اقدامات دیگر مایر تلاشهای صورت گرفته وی در خصوص ایجاد روابط هرچه نزدیکتر بین دو دین مسیحیت و یهودیت است. هایر از هر فرصتی برای این امر بهره گرفته است. وی با پاپ ژان پل دوم دیدارهایی داشت و به همین منظور هدایایی نیز به وی اعطا کرد و سعی نمود تا پیوند بین این دو آیین را هرچه نزدیکتر و محکم تر نماید. پاپ ژان پل دوم اولین رهبر واتیکان است که یهودیان را مورد مهر و محبت قرار داد و حتی به اشتباهات جامعه مسیحیان در عدم حمایت از یهودیان در طول جنگ جهانی دوم و پیش از آن اشاره کرد.

6 ـ نگارش مقاله و گزارش:

از جمله سایر فعالیتهای هایر نگارش مقالات و گزارشهای مختلفی در خصوص "لزوم همبستگییهودیان"، "دفاع از همه یهودیان"، "حمایت از رژیم صهیونیستی" و "مبارزه با آنتی سمیتیسم" است. وی همچنین به مناسبت شرایط، نامه هایی به روزنامه ها، مجلات و برخی مقامات نوشته و تذکرات و هشدارهای لازم را در خصوص ضرورت مبارزه با آنتی سمیتیسم داده است. از جمله مقالاتی که توسط وی نوشته شده می توان به "ظهور آنتی سمیتیسم" و "پاپ ژان پل دوم" و یهودیان اشاره کرد.

ج ـ دیدگاهها و مواضع:

ماروین هایر در راستای اهداف و برنامه ها و فعالیتهای خود همواره در خصوص مسائل مختلف به اظهارنظر و موضع گیری پرداخته است که مهمترین آنها عبارتند از:

1 ـ آنتی سمیتیسم:

وی عمده تلاشهای خود را معطوف به مبارزه با آنتی سمیتیسم کرده است. بحث هولوکاست و توصیف و تبیین ابعاد مختلف آن در راستای جلب افکار عمومی جهانی از زنجهایی که به اصطلاح بر نژاد یهود وارد شده قسمتی از فعالیتهای وی در خصوص مبارزه با آنتی سمیتیسم است. وی در این باره مدعی است: "هم اکنون زمانی است که آنتی سمیتیسم در جهان در حال فراگیر شدن است و در این صورت یهودیان به هیچ وجه در امان نیستند. چرا که هیچ تضمینی وجود ندارد که هولوکاست دیگری برای آنان روی ندهد."

2 ـ ایالات متحده:

هایر همواره سیاست داخلی و به ویژه خارجی ایالات متحده را در خصوص مبارزه با تروریسم و به ویژه نوع اسلامی آن مورد تشویق قرار داده و از آن حمایت کرده است. اگرچه وی در پاره ای از مواقع از برخی روزنامه ها و مجلات و برخی شخصیتهای آمریکایی به خاطر مواضع به اصطلاح ضد یهودی آنها انتقاد می کند، اما در کل سیاستهای ایالات متحده را هم راستا با سیاستهای مرکز ویزنتال و در حمایت از رژیم صهیونیستی می داند. حضور هایر در قالبهیأت نمایندگی ایالات متحده در کنفرانس سالانه 2005 سازمان امنیت و همکاری در اروپا حاکی از روابط نزدیک وی با هیأت حاکم ایالات متحده و تأیید و قبول سیاستهای ایالات متحده در این خصوص می باشد.

3 ـ اسرائیل:

هایر سعی کرده تا به بهانه مبارزه با آنتی سمیتیسم با کسانی که با اسرائیل مبارزه می کنند و یا سیاستهای این رژیم را مورد نقد قرار می دهند مقابله کند. در حقیقت وی سعی کرده مبارزه با اسرائیل را به هر نحو حتی با نگارش مقاله و کتاب، در قالب فعالیتهای آنتی سمیتیک تعریف کرده و با آن مبارزه کند. به این تعبیر دفاع از موجودیت رژیم صهیونیستی از جمله اهداف و برنامه های هایر و مرکز سایمون ویزنتال است. همچنانکه هایر با مقامات رژیم صهیونیستی نیز دارای ارتباط نزدیکی می باشد. از جمله می توان به ارتباط نزدیک وی با حزب لیکود و نخست وزیران اسرائیل چون مناخیم بگین، اسحاق شامیر و شارون اشاره کرد.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، 25/4/1384، شماره 77 و 28/3/1384، شماره 74.
  2. http://theoscarsite.com/whoswho6/hier- m.htm.
  3. http://www.Ihr.org/jhr/v15/v15n4 p-2. weber.html.
  4. http://www.Wiesenthal.com/site/pp.aspx?c=fwlyknN 8lZH$$b=242624$$printmodel.
  5. http://hnn.us/roundup/entries/3257.html.
  6. http://www.traditioninaction.org/Revolutionphotos/A039rcme norah.htm.