دانشگاههای اسرائیل

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


الف ـ دانشگاههای معتبر اسرائیلی:

تعداد دانشگاههای صهیونیستی در فلسطین به پنج دانشگاه و تعداد دانشکده های عالی به 15 دانشکده بالغ گردید و این دانشگاهها عبارتند از:

1 ـ دانشگاه عبری:

در سال 1925 در بیت المقدس تأسیس و توسط بالفور افتتاح گردید. این دانشگاه شامل 8 دانشکده زیر می باشد: علوم انسانی، علوم طبیعی، پزشکی، داروسازی، کشاورزی، تربیت، حقوق، علوم اجتماعی.

دانشگاه مذکور همچنین شامل دانشکده ریاضیات و دانشکده فیزیک تئوری و دانشکده فیزیک علمی است. و در آن بخشهایی برای شیمی تحلیلی، شیمی غیرآلی، شیمی معدنی، گیاه شناسی،زمین شناسی، کشاورزی، جوشناسی و مواد آبی وجود دارد.

این دانشکده شعبی را در تل آویو و رحبوت دارا می باشد و علاوه بر این یک دفتر بزرگ، شرکت رشد و توسعه ییسوم، موزه آثار یهودی و موزه گیاهان دو دوره تلمودی و توراتی وابسته به دانشگاه می باشند.

2 ـ تخنیون:

به سال 1924 در کوه کرمل واقع در یافا تأسیس گردید. بخشهای تابعه آن عبارتند از: مهندسی شهرسازی، مهندسی ساختمان و برنامه ریزی شهرها، مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی شیمی، مهندسی معماری، و مهندسی خلبانی

در دانشکده مراکز زیر وجود دارد: مهندسی اداره صنایع، ریاضیات، طبیعی، شیمی، علم مکانیک، علوم هسته ای، میکروب شناسی، بررسی کلی و تطبیقی و تربیت.

دانشکده های تابع تخنیون عبارتند از: مرکز بررسیهای ساختمان، دانشکده معادن اسرائیل دانشکده فنی کوچک، مدرسه عالی فنی، مؤسسه رشد و توسعه تخنیون، بخش گسترش تخنیون که در تخنیون مدارج علمی تا سطح دکترا وجود دارد.

3 ـ دانشگاه بار ایلان:

در سال 1955 در رامات خان تأسیس گردید. برنامه های درسی آن آمریکایی است و دانشکده هایش عبارتند از: دانشکده الهیات یهودی (تورات و تلمود تاریخ و ادب یهودیا)، علوم اجتماعی (تاریخ، فلسفه، اجتماع، اقتصاد، روانشناسی و تربیت) و زبان و ادب (عبری، عربی، انگلیسی، فرانسوی، یونانی و لاتینی) این دانشگاه شامل بخشها، جانداران، شیمی، فیزیک، ورزش، گیاه شناسی، حیوان شناسی، باکترشناسی، و بیوشیمیبوده و دانشکده جرم شناسی نیز تابع آن می باشد.

4 ـ دانشگاه تل آویو:

در سال 1952 در تل آویو تأسیس شد. و در آن دانشکده های علوم انسانی شامل بررسیهای یهودی، دانشکده علوم شامل حیوان شناسی، گیاه شناسی، باکتری شناسی، ریاضیات تطبیقی، دانشکده مطالعات پزشکی دنباله دار، دانشکده علوم اجتماعی، دانشکده پزشکی و دانشکده حقوق وجود دارد و دانشکده علم حفظ تندرستی فیزیولوژیکی دونولو، دانشکده علم ژنتیک، دانشکده مطالعات صهیونیستی و هنرستان موسیقی اسرائیل وابسته به این دانشگاه می باشند.

5 ـ دانشگاه حیفا:

در سال 1963 در حیفا تأسیس گردید و در آن دو دانشکده علوم انسانی و علوم اجتماعی با مراکز زیر وجود دارد: تورات، زبان عربی، تاریخ یهودی، تاریخ عمومی، زبان و ادب فرانسوی، زبان و ادب انگلیسی، جغرافیا، تربیت و جامعه، سیاست، بازرگانی، آمار، اقتصاد، آموزش معلمی مدارس متوسطه.

و اما اسامی 15 دانشکده فوق الذکر به شرح زیر می باشد: دانشکده علوم وایزمن در رحبوت دانشکده کشاورزی دانشگاهی در رحبوت و بیت داغون، دانشکده مطالعات بیولوژیکی اسرائیل در نس تسیونا، دانشکده گیاهی در بیت داغون، دانشکده نقب در بئر سبع، دانشکده گیاهان در بیت المقدس، دانشکده معادن در تل آویو، دانشکده کشاورزی و لکانی در کفار جلعادی دانشکده پرتونگاری در تل آویو، دانشکده علوم فضایی در تل آویو، دانشکده مطالعات اجتماعی تطبیقی در بیت المقدس، دانشکده آفریقایی آسیایی در تل آویو، دانشکده جغرافیا در عازور دانشکده بن زفی در بیت المقدس و دانشکدهتورات در بیت المقدس.

ب ـ رتبه دانشگاههای اسرائیلی در جهان:

طبق تحقیقات به عمل آمده از سوی دانشگاه شانگهای جئوتونگ چین، دانشگاه عبری اورشلیم در مکان شصت و چهارم از میان 100 دانشگاه برتر دنیا قرار گرفت.

بنابر گزارش منتشر شده، دانشگاههای آمریکایی هاروارد، استنفورد و کالیفرنیا در رتبه های اول قرار دارند. دانشگاه شانگهای جئوتونگ تحقیق مذکور را طی یک سال و روی بیش از دو هزار دانشگاه در سراسر دنیا انجام داده و اعلام کرد: تنها 500 دانشگاه در سطح مطلوب فعالیت می کنند.

رتبه 304، دانشگاه بارایلان در رتبه 401 و دانشگاه حیفا در رتبه 508 در میان دانشگاههای برتر دنیا قرار گرفتند.

همچنین از میان 100 دانشگاه برتر آسیا، دانشگاه عبری اورشلیم در رتبه چهارم پس از دانشگاه توکیو قرار گرفت. پروفسور مناخیم مگیدور رئیس دانشگاه عبری اورشلیم پس از انتشار این آمار اعلام کرد: قرار گرفتن این دانشگاه در رتبه 64 از میان 100 دانشگاه برتر دنیا برای ما باعث سربلندی و افتخار است.

وی افزود: البته ما تلاش خود را مضاعف خواهیم کرد تا در سال آینده این رتبه را بهبود بخشیم.

مآخذ:

  1. مروة، یوسف: مؤسسات العلمیة و الثقافیة و الفنیة فی اسرائیل، بیروت 1967.
  2. زحلان، آنطوان: العلم و التعلیم العالی فی اسرائیل، بیروت.
  3. بولتن رویداد و گزارش، مؤسسه ندا، شماره مسلسل 357، 31/6/86، سال دهم، شماره 23.