کاسریلس، رونی

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


رونی کاسریلس (Ronnie Kasrils) از جمله یهودیان منتقد رژیم صهیونیستی است که در دولت آفریقای جنوبی سمت وزارت را برعهده دارد. کاسریلس یکی از مبارزان ضد آپارتاید است، تشابهزیادی بین رژیم صهیونیستی و نظام آپارتاید آفریقای جنوبی می بینید و به همین دلیل با گفتار و قلم و اقدامات خود با این رژیم مبارزه می کند. به همین دلیل سازمانهای یهودی آفریقای جنوبی به شدت از وی انتقاد کرده و حتی بارها وی را به مرگ تهدید کرده اند.

الف ـ زندگینامه:

رونالد کاسریلس (Ronald Kasrils)که به او رونی کاسریلس یا رد رونی (Red Ronnie)نیز گفته می شود، 15 نوامبر 1938 در آفریقای جنوبی متولد شد. با توجه به آموزش های مادر وی در زمینه مذهبی و تساهل اجتماعی، کاسریلس از همان کودکی که در مناطق حومه شهر ژوهانسبورگ زندگی می کرد، دارای روحیه مبارزه با نژادپرستی بود. وی تحصیلات خود را در دبیرستان ادوارد هفتم ژوهانسبورگ انجام داد.

ب ـ مبارزات سیاسی 1994ـ1960:

کاسریلس در سال 1960 به عضویت کنگره ملی آفریقا(African National Congress=ANC) در آمد و مسئولیت هایی را در این کنگره بر عهده گرفت. وی در سال 1963 برای دریافت مدرک لیسانس در رشته هنر به دانشگاه ناتال (Natal)رفت اما پس از آنکه نیروهای امنیتی وی را براساس قانون سخت گیری علیه تروریسم (The dracinian Terorism=ACT)بازداشت کردند، تحصیلاتش ناتمام ماند.

وی پس از آنکه در این مرحله از دست پلیس گریخت، فعالیت های مخفی خود را آغاز کرد و عضو "Umkhonto Wesizwe"، شاخه نظامی کنگره ملی شد و در مدت کوتاهی مراحل ترقی را در این بخش که در سال 1961 تأسیس شده بود، طی کرد و مدتی پس از عضویت، فرمانده منطقه ناتال شد.

هنگامی که کاسریلس از دست پلیس گریخت، پلیس با انتشار اعلامیه ای، وی را به عنوان یک فرد مسلح و خطرناک، تحت تعقیب قرار داد و به اینصورت دوران تبعید 27 ساله وی در لندن، لواندا (Luanda) ، ماپوتو (Maputo) ، سوئیس، بوتسوانا، لوزاکا (Lusaka)و حراره (Harare)آغاز شد.

وی همراه افرادی چون جوزه مودیس (Joe Modise) و موسس مابهیدا (Mosses Mabhida)از دیگر فرماندهان شاخه نظامی کنگره ملی آفریقای جنوبی، یک دوره عمومی نظامی و دوره مهندسی تخصصی نظامی را در دانشکده نظامی اودسا (شوروی سابق) (Odessa)در سال 1964 به پایان رساند و سپس کاسرلیس دوره های تخصصی اطلاعاتی را در سطوح بعدی آموخت و در سال 1983 به عنوان رئیس اطلاعات شاخه نظامی کنگره ملی آفریقای جنوبی منصوب شد.

وی از سال 1985 در لوزاکا به عضویت شورای سیاسی نظامی (politice-Military council=pm) کنگره ملی در آمد و در سال 1987 عضو کمیته اجرایی ملی (National Executive committee=NEC) شد که البته دو سال پیش از این سمت به عضویت کمیته مرکزی حزب کمونیست آفریقای جنوبی The South African Communist partys cental committee=SACP در آمده بود.

وی هنگامی که در آنگولا تبعید بود با مزوای پولیسو (Mzwai Poliso)فرمانده امنیتی و اطلاعات کنگره ملی همکاری نزدیکی داشت. کاسریلس سال 1989 مخفیانه به آفریقای جنوبی بازگشت و به علت شرکت در عملیات ولا (Vula) بار دیگر تحت تعقیب پلیس آفریقای جنوبی قرار گرفت که تا سال 1991 به طول انجامید. وی از سال 1991 تا 1994 ریاست بخش عملیات کنگره ملی در ژوهانسبورگ را برعهده داشت و از اعضای فعال گفت وگوها میان شاخه نظامی کنگره ملی و نیروهای دفاعی آفریقای جنوبی سابق و نیز عضو شورای اجرایی انتقالی دفاعی بود.

ج ـ مسئولیت های اجرایی:

کاسریلس پس از سقوط نظام آپارتاید در انتخابات پارلمانی شرکت کرد و در جایگاه هشتملیست کنگره ملی به پارلمان راه یافت و طی سال های 1999-1994 معاون وزیر دفاع دولت جدید آفریقای جنوبی شد. طی این دوره، سمت مشاوره نظامی در نیروهای جدید دفاعی آفریقای جنوبی را نیز برعهده داشت و بر برنامه های دوره انتقالی ارتش نظارت می کرد.

کاسریلس در سال 1999 وزارت امور آب و جنگل داری (Water and Forestary Minister of) را بر عهده گرفت. یکی از دلایل انتخاب وی در این سمت، شناخت عمیق وی از اوضاع طبیعی آفریقای جنوبی به ویژه جنگل ها و رودخانه های این کشور بود. خود وی سمت جدید را "تغییر از آتش به آب" تعبیر کرد و هدف خود را محافظت از آب ها برای استفاده از مردم فقیر، ضعیف و گرسنه دانست. کاسریلس در دوره وزارت آب مأموریت های زیر را برای خود تعریف کرد:

ـ دسترسی تمام مردم آفریقای جنوبی به ویژه فقرا به آب سالم.

ـ حفاظت و توسعه پایدار از منابع جنگل و آب کشور.

وی طی دوره تصدی وزارتخانه مذکور که تا سال 2004 ادامه یافت، شورای وزارتی آفریقای جنوبی در امور آب را ایجاد کرد و در کنفرانس های بین المللی از جمله، کنفرانس سران جهان برای توسعه پایدار در ژوهانسبورگ شرکت کرد. کاسریلس از سال 2004 سمت وزارت سرویس های اطلاعات (Minister for intelligence services) را عهده دار شده است.

وی مأموریت خود را در هنگام آغاز تصدی این وزارتخانه، فعالیت برای حفظ امنیت مردم آفریقای جنوبی تعریف کرد.

د ـ مواضع و دیدگاهها:

کاسریلس یکی از حامیان فلسطینیان است و تاکنون با اظهار نظرها، شرکت در راهپیمایی، سفر به فلسطین و نوشتن مطالب زیادی حمایت خود ازمردم فلسطین و مخالفت با اسرائیل را اعلام کرده است. مهمترین دیدگاه های وی به شرح زیر است:

1 ـ اسرائیل:

کاسریلس از جمله افرادی است که حق موجودیت اسرائیل (در داخل سرزمین های 1948) را به رسمیت می شناسد اما از سیاست های حاکم بر این کشور در مورد فلسطینیان به شدت انتقاد می کند. وی معتقد است چون فلسطینیان و به طور کلی اعراب قطعنامه سازمان ملل برای تقسیم فلسطین در سال 1947 را نمی پذیرند، از این رو امکان برقراری صلح در سرزمین مقدس فلسطین وجود نخواهد داشت.

وی شهرک سازی و اخراج فلسطینیان از سرزمین های خود را "قمار دیوانه" (a mad gomble) می نامد و معتقد است اسرائیل در حالی که براساس قطعنامه سازمان ملل تنها 56 درصد از سرزمین فلسطین به آن تعلق گرفت، در یک سیاست توسعه طلبانه نه تنها سرزمین فلسطین بلکه بخش هایی از لبنان را نیز تصرف کرده است.

2 ـ تحریم اسرائیل:

رونی کاسریلس یکی از حامیان تحریم اسرائیل است. وی که آوریل 2002 در یک تظاهرات ضد اسرائیلی در کیپ تاون شرکت کرده بود، در مصاحبه ای گفت: من یهودی متولد شدم و زمانی که اسرائیل ادعا می کند، نماینده همه یهودیان است، من می گویم، نه، آن هرگز نماینده همه یهودیان نیست. کاسریلس و ماکس اوزینسکی (Max Ozinsky) از تاجران بزرگ یهودی آفریقای جنوبی، مشترکاً در بیانیه ای اقدامات آریل شارون علیه فلسطینیان را محکوم و حمایت خود از تحریم اسرائیل را اعلام کردند.

کاسریلس گفت: اسرائیل باید تحریم و منزوی شود، زیرا این به سود مسلمانان، یهودیان و مسیحیان است و باعث می شود که زودتر حق ملی فلسطینیان برای تشکیل دولت به رسمیت شناخته شود. ویاعلام کرده است که تحریم اسرائیل را به سطح کابینه آفریقای جنوبی می کشاند. تابو امبکی (Tobo Embki)رئیس جمهور آفریقای جنوبی از اقدامات اسرائیل انتقاد کرده اما صراحتاً درباره تحریم صحبتی نکرده است. کاسریلس می گوید: به دلیل اظهارات ضداسرائیلی، بارها توسط یهودیان تهدید شده است.

3 ـ مهاجرت یهودیان:

کاسریلس وقتی که آریل شارون از یهودیان آفریقای جنوبی خواست تا به اسرائیل مهاجرت کنند، گفت: 85 هزار یهودی در آفریقای جنوبی حضور دارند و دولت و مردم آفریقای جنوبی از این اظهارات شارون که به معنی نبود امنیت در این کشور است، ناراحت شدند. کاسریلس می افزاید: شارون هرگز از یهودیان آمریکا و انگلیس دعوت نکرد تا مهاجرت کنند زیرا آنها مانند یهودیان فرانسه، با سیاستهای اسرائیل مخالفت نمی کنند.

وی می گوید: شارون از دهه 1950 به بعد سیاست ترور و ارعاب علیه اعراب و به ویژه فلسطینیان را به کار گرفته و با این سیاست به دنبال اخراج اعراب از سرزمین های خود و جایگزینی آنها با مهاجران یهودی بوده است. من از یهودیان آفریقای جنوبی که قصد دارند این درخواست شارون را اجابت کنند، می پرسم آیا می خواهید به یک سرزمین بسیار ناامن و خطرناک مهاجرت کنید؟ به این صورت وی از مخالفان سرسخت مهاجرت یهودیان آفریقای جنوبی به اسرائیل است و خود بارها دعوت سفر به اسرائیل را رد کرده است.

4 ـ فلسطین:

کاسریلس معتقد است تنها راه ایجاد صلح و امنیت برای مردم فلسطین و اسرائیل، تحقق حق سرنوشت فلسطینی ها برای تشکیل دولت است. وی معتقد است یهودیان آفریقای جنوبی از نظر اخلاقی متعهدند تا علیه سیاستهای غیرقابل پذیرش اسرائیل بایستند. کاسریلس که در فوریه 2004 با یاسر عرفاتدر رام ا... دیدار کرد، گروهی به نام "Not in my mame" را در حمایت از مردم فلسطین ایجاد کرده است. وی عرفات را مانند رهبران آفریقای جنوبی که علیه رژیم نژادپرستی مبارزه می کردند، یک مبارز در سطح نلسون ماندلا می دانست.

رونی کاسریلس در زمینه انتقاد صریح از اسرائیل به علت اقداماتی که علیه فلسطینی ها انجام می دهد، بسیار مشهور است. وی همراه با یکی از روشنفکران یهودی "بیانیه وجدان" (Declaration of conscience) در انتقاد از اعمال اسرائیل و حمایت از تشکیل یک دولت فلسطینی در سال 2002 را صادر کرد. سازمانهای یهودی آفریقای جنوبی به شدت این بیانیه را محکوم کرده و آن را یک اقدام آنتی سمیتیک معرفی کردند.

کاسریلس در مصاحبه با یک هفته نامه مصری ضمن اشاره به نپذیرفتن دعوت سفر به اسرائیل، اقدامات این رژیم را حتی بدتر از رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی می داند. وی می گوید رژیم آپارتاید علی رغم محدودیت هایی که برای سیاهها ایجاد می کرد، هرگز از موشک و بمب علیه آنها استفاده نکرد. رژیم آپارتاید بانتوستان ها (Bantustans) (محله هایی که فقط سیاه پوستان در آن زندگی می کردند) را محاصره می کرد اما این اقدام بیش از چند روز ادامه پیدا نمی کرد. نظامیان اسرائیلی که برای ماهها و حتی سالها. شهرها و روستاهای فلسطینی را محاصره می کنند، در تفتیش منازل آنها، برخوردهایی می کنند و جنایاتی مرتکب می شوند که هرگز نظامیان رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی مرتکب نمی شدند.

اظهارات رونی کاسریلس با انتقاد رؤسای سازمانهای یهودی آفریقای جنوبی مواجه شده است. سیریل هریس (Cyril Harris) حاخام اعظم آفریقای جنوبی پس از آنکه کاسریلس در تظاهرات ضد اسرائیلی در دوربان شرکت کرد و روزنامه های این کشور عکس وی در حالی که در کنار پارچه نوشته ای با عنوان "صهیونیسم، نازیسم است" (Zionism is Nazism) ایستاده بود را منتشر کردند، وی را به علتچراغ سبز نشان دادن به انجام اقدامات آنتی سمیتیک در آفریقای جنوبی سرزنش کرد. هریس گفت: یک یهودی که صهیونیسم را مساوی نازیسم می داند، به اقدامات آنتی سمیتیک اعتبار می بخشد و این مسئله نشان می دهد که او جایگاهی برای یهودیان در میان سایر ملت ها قائل نیست.

حاخام اعظم آفریقای جنوبی مقایسه اسرائیل با رژیم آپارتاید توسط کاسریلس را اشتباه دانسته و می گوید: اسرائیل یک دولت اشغالگر نیست. لازم به ذکر است که در این تظاهرات بیش از ده هزار نفر شرکت کردند و برخی دیگر از مقامات آفریقای جنوبی نظیر ابراهیم رسول (Ebrahim Rasool) و تونی اهرئیرچ (Tony Ehrenriech)نیز در آن شرکت داشتند. در یکی از پارچه نوشته هایی که در این تظاهرات حمل شد، آمده بود. "ما علیه اسرائیل راهپیمایی می کنیم، علیه نسل کشی" در پارچه نوشته دیگر آمده بود: هولوکاست 1945 هیتلر با هولوکاست 2001 شارون، تفاوتی ندارد. شارون و بوش تروریست محسوب می شوند.

5 ـ جنگ اسرائیل و حزب ا...:

رونی کاسریلس درباره تهاجم اسرائیل به لبنان در تابستان 2006، تحلیل مفصلی دارد که برخی از سایت های خبری آن را منعکس کرده اند. وی در این تحلیل با اشاره به حمله گسترده اسرائیل به شهرها، روستاها، جاده ها، پل ها، نیروگاههای آب و برق و... لبنان به آمار تلفات طرفین اشاره کرده و می نویسد: در لبنان 1200 هزار نفر کشته شدند که یک سوم آنها را کودکان تشکیل می دهند و یک چهارم جمعیت این کشور نیز بر اثر تهاجم اسرائیل محل زندگی خود را ترک کردند اما در مقابل از 150 کشته اسرائیلی، 120 نفر نظامی اند.

کاسریلس با اشاره صریح به اینکه حزب ا... یک سازمان تروریستی نیست، بلکه یک جنبش مقاومت اسلامی است، می نویسد: ما از کشته شدن افراد اسرائیلی بر اثر حملات موشکی حزب ا... تأسفمی خوریم اما این گروه را محکوم نمی کنیم، بلکه اسرائیل را به دلیل سیاست کشتن کودکان (baby Killer)محکوم می کنیم.

وی با مرور تاریخی توسعه طلبی اسرائیل و اشاره به ساخت شهرک های یهودی نشین در مناطق اشغالی 1967 و نیز ساخت دیوارحائل معتقد است که اسرائیل فلسطینیان را در یک محدوده 13 درصدی از خاک خود در یک بانتوستان محاصره کرده است. به نظر وی جنگ لبنان بخشی از طرح های توسعه طلبی اسرائیل است. اسرائیل لیطانی را مرز شمالی خود تعریف کرده است، آن گونه که در سالهای قبل به ویژه 1982 به لبنان حمله کرد و جنوب آن را تا سال 2000 در اشغال خود داشت و به دنبال آن بود که مسیحیان و مسلمانان را با یکدیگر درگیر کند.

هنگامی که اسرائیل لبنان را در اشغال خود داشت. با ایجاد یک ارتش دست نشانده، در این کشور قتل عام های زیادی انجام داد و هنوز هم لبنان یک سرزمین استراتژیک برای اسرائیل محسوب می شود و با ماجرای حمله به لبنان به بهانه دستگیری دو سرباز پایان یافتنی نیست.

کاسریلس در این مقاله می نویسد: به راستی چه چیزی در پشت تهاجم اسرائیل به لبنان وجود دارد؟ آیا واقعاً این تهاجم گسترده در پاسخ به ربودن دو سرباز انجام شد؟ این گونه نیست، اسرائیل می توانست با اقدامات محدود یا حتی مبادله اسرا با حزب ا...، این دو نظامی خود را آزاد کند.

کاسریلس با ارتباط برقرار کردن بین نومحافظه کاران آمریکایی و دولت اسرائیل می نویسد: تل آویو در درون یک استراتژی جدید مبارزه با تروریسم قرار گرفته است. نومحافظه کاران، حزب ا...، حماس، ایران و سوریه را یک محور می بینند و تغییر در خاورمیانه را مستلزم برخورد با این چهار نیرو می دانند. به گمان کاسریلس در اینجا یک تقارن بین منافع آمریکا و جنگ طلبان اسرائیل به وجود آمده است و به همین دلیل به لبنان حمله کردند.

این وزیر دولت آفریقای جنوبی با اشاره بهمقاومت حزب ا... می افزاید: مقاومت مردم را نمی توان به راحتی در هم شکست. اسرائیلی ها هم در جبهه زمینی و هم هوایی شکست خوردند و به همین دلیل، مقاومت اسرائیلی به آفریقای جنوبی سفر کردند تا به جوامع یهودی این کشور بگویند شکست نخورده اند. اسرائیلی ها برای اقناع افکار عمومی جهانیان ناکام مانده اند زیرا کسی نمی تواند اجساد کودکان در زیر آوارهای منازل مسکونی را نادیده بگیرد و به همین دلیل مردم می گویند: "حالا یهودیان شبیه نازیها عمل می کنند."

ه ـ آثار:

کاسریلس کتب و مقالات زیادی در زمینه های سیاسی، نظامی، آب و جنگل داری، و شعر... نوشته است.

مآخذ:

  1. www.cosmos.ucc.ie/ce1064/jabowen/ipsc/php/authors.php?auid=7.
  2. www.Intelligence.gov. za/Biogarphy.htm
  3. www.anc.org.za/peple/kasils.htm
  4. www.wikipedia.org/wiki/Ronnie-kasrils
  5. www.jewishsf.com/content/2.0/moduldisplayst ory/story-id/18163.
  6. www.dawn.com/2002/04/24int16.html.
  7. www.weekly.ahram.org.eg/2002/579/inz.htm.
  8. www.aljazeerah.info/opininn%20 editorials/2006/.20 opininn.