بار ایلان، مایر (برلین) (1949-1880)

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


مایر بار ایلان (Meir Bar Ilan (Berlin)) رهبر صهیونیست دینی است. وی از خانواده برلین بود، ولی نام خود را پس از تأسیس اسرائیل تغییر داد و به "بار ایلان" معروف گشت. در ولوگن (روسیه) متولد شد و در همان جا آموزش های دینی را فرا گرفت؛ در تأسیس جنبش مزراحی مشارکت داشت. در سال 1905 برای اولین بار به عنوان نماینده در کنگره هفتم صهیونیسم شرکت کرد. از سال 1910 در برلین مستقر شد و هفته نامه ای و به زبان عبری به راه انداخت. در سال 1911، به عضویت کمیته مرکزی جنبش مزراحی انتخاب شد و سپس در سال 1912 و پس از گشایش دفتر مرکزی جنبش مزراحی درپایتخت آلمان، دبیرکل جنبش شد.

در جریان جنگ جهانی اول به ایالات متحده آمریکا رفت و در فعالیت های صهیونیستی و محافل یهودی آن جا نقشی بارز برعهده گرفت و در توسعه و شکل دادن به گروه های محلی مزراحی مشارکت کرد و از سال 1916 تا 1926 ریاست سازمان مزراحی را به صورت افتخاری برعهده داشت. بار ایلان از طریق کمیته مشترک یهودی آمریکایی توزیع و دیگر سازمان های کمک کننده به آوارگان جنگ در اروپای شرقی به فعالیت پرداخت. سپس در سال 1926 در فلسطین مستقر شد و تا پایان عمر جنبش جهانی مزراحی را رهبری کرد.

همچنین در کادر رهبری سازمان جهانی صهیونیسم به مقامات بالایی دست یافت. او یکی از طرفداران شدت عمل و اتخاذ مواضع تند در برابر اعراب و انگلیسی ها بود. در سال 1937 با طرح انگلیسی تقسیم فلسطین مخالفت کرد و از کنفرانس سن جیمز در لندن در سال 1939 خارج شد؛ زیرا به نظر او نقشه های انگلستان با صهیونیسم در تعارض بود.

پس از انتشار کتاب سفید در سال 1939، او به مبارزه و رویارویی با مقامات انگلیسی سرپرستی فلسطین و رد هرگونه همکاری با آنها دعوت کرد. همچنین بار ایلان از طرفداران مبارزه با مظاهر بی دینی در میان مهاجران صهیونیست بود.

بار ایلان به عنوان خطیبی زبان آور دست به مسافرت و دیدار از مراکز یهودی در سراسر جهان زد تا برای تبلیغ افکار صهیونیستی به سخنرانی و تشکیل سمینار و کنفرانس بپردازد. چند مقاله و چند کتاب تألیف کرد از جمله از ولوگن تا قدس که زندگینامه اوست و آموزگاری در اسرائیل. بار ایلانروزنامه هاتسوری را پایه گذاری کرد و خود اولین سردبیر آن بود. نام او بر یکی از دانشگاه های اسرائیل گذاشته شده است.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.