سفیر، دنیس

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۱ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


دنیس سفیر (Denis Sieffert) ، یکی از نویسندگان یهودی مشهور فرانسه است. او یکی از روزنامه نگاران فعال فرانسه به شمار می رود که از سال 1986 گزارشهای متعددی را درباره خاورمیانه، لبنان،اسرائیل و فلسطین تدوین کرده است. وی یکی از تحلیلگران فعال مسائل خاورمیانه است که برای بحث و تبادل نظر در کنفرانسهای مختلف شرکت کرده است. سفیر همچنین پست سردبیری هفته نامه پولیتیس (Politis) مجله معتبر جناح چپ فرانسه را برعهده داشته است.

وی قبل از آن، به عنوان معاون سردبیر آژانس مرکزی مطبوعاتی فرانسه (Agence Centerale de France) فعالیت می کرد. سفیر همچنین از 1986 تا 1989 دبیر سرویس خارجی این آژانس بوده است.

الف ـ آثار و نوشته ها:

مرکز اصلی فعالیت سیفر، مجله پولیتیس (Poltis) است. سرمقاله ها و گزارشهای متعدد وی درباره موضوعات سیاسی به ویژه مناقشه خاورمیانه یکی از ستونهای اصلی و همیشگی این مجله معتبر سیاسی را تشکیل می دهد، اما علاوه بر فعالیت در این مجله، سیفر، چند کتاب را نیز منتشر کرده است که از جمله مهمترین این کتابها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1 ـ جنگ اطلاعات در اسرائیل: جعل اطلاعات و تقارنهای نادرست در مناقشه اسرائیل ـ فلسطینیان:

دنیس سیفر این کتاب را با همکاری ژس درای (Joss Dray) عکاس و نویسنده فرانسوی در سال 2002 منتشر کرد. این اثر در واقع رساله ای انتقادی درباره عملکرد رسانه ها در مناقشه اسرائیل ـ فلسطینیان است. سیفر در این کتاب جریان کنترل اخبار و جعل اطلاعات توسط رژیم صهیونیستی در سال 2000 و پس از آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و به افشای دقیق دروغهای رژیم صهیونیستی در باب مذاکرات صلح (کمپ دیوید 2) و همچنینعملکرد رهبران فلسطینی پرداخته است.

وی در این کتاب به اثبات این مسئله می پردازد که پس از شکست مذاکرات کمپ دیوید 2، حملات ایدئولوژیک اسرائیل علیه رهبران فلسطینی آغاز شد و ماشین جعل اطلاعات (desinformation)این رژیم، افکار عمومی جهان درباره این مناقشه را شکل داد و زمینه سرکوب بیشتر فلسطینیان را فراهم کرد. در این رابطه، سیفر به تبلیغات منفی و فریبکاریهای رژیم صهیونیستی علیه یاسرعرفات اشاره می کند که تلاش صهیونیستها به سمت ارائه چهره ای مخدوش و جنگ طلب از این رهبر فلسطینی معطوف شده بود و در نهایت نیز توانستند با جعل واقعیات، محبوبیت و مشروعیت عرفات را زیر سؤال ببرند.

نویسندگان این کتاب، در ادامه به نفوذپذیری رسانه های فرانسه و اروپا از این جریان جعل خبری پرداخته و نشان می دهند که تحریف اطلاعات و اخبار توسط اسرائیل در این برهه زمانی، به وسیله رسانه های دیداری و شنیداری و همین طور رسانه های مکتوب فرانسه عینا انعکاس یافته است.

2 ـ "اسرائیل ـ فلسطین، علاقه فرانسویان: فرانسه در آینه مناقشه اسرائیل ـ فلسطینیان":

این کتاب در اکتبر 2004 به وسیله انتشارات لادکوورت (La Decouverte) منتشر شده است. سفیر در این کتاب به دنبال نشان دادن ریشه ها و دلایل حساسیت ویژه فرانسویان به مناقشه خاورمیانه است. وی با این هدف به مرور تاریخ سیاسی فرانسه در قرن 20 و گذشته استعماری آن و همچنین رابطه پیچیده میان صهیونیسم و جمهوری فرانسه می پردازد و روابط فرانسه و رژیم صهیونیستی در طول نیم قرن اخیر و تأثیر تداوم روابط قدیمی سیاستمداران بزرگ فرانسه با بازیگران اصلی مناقشه خاورمیانه بر موضعفرانسه در قبال این مسئله را بررسی می کند.

این ژورنالیست فرانسوی سعی دارد به صورت استدلالی نشان دهد که منازعه اسرائیل ـ فلسطینیان به طور غیرقابل انکاری به صورت آینه ای درآمده که انعکاس دهنده رفتار جامعه فرانسه و جوامع کوچک و بزرگ دیگر تشکیل دهنده آن است. به عقیده وی عوامل گوناگونی دست به دست هم داده اند تا جامعه فرانسه با توجه خاصی منازعه اسرائیل و فلسطین را دنبال کند. فرانسه در میان کشورهای اروپایی، کشوری است که بزرگترین جمعیت عرب و یهود را در خود جای داده است. به طوری که حضور دو میلیون عرب در این کشور و در کنار آن جامعه 600 هزار نفری یهودیان، تأثیر زیادی بر علاقه مندی و توجه ویژه فرانسه بر مناقشه اسرائیل ـ فلسطین از سال 1967 به بعد داشته است.

سیفر همچنین در کتابی که به صورت مجموعه مقالات و با عنوان "آنتی سمیتیسم، حق السکوت تحمل ناپذیر" توسط جمعی از روشنفکران یهودی منتشر شده است، مقاله ای را نیز با عنوان "آنتی سمیتیسم از واقعیت تا دروغ" نگاشته است.

ب ـ مواضع و دیدگاهها:

سرمقاله های مجله پولیتیس به خوبی بیانگر دیدگاههای دنیس سیفر درباره مسائل بین المللی به ویژه رویدادهای خاورمیانه است. این پژوهشگر مسائل خاورمیانه همواره بر اهمیت توجه به ریشه اصلی منازعه اسرائیل و فلسطین یعنی مسئله استعمار تأکید دارد. وی همچون بسیاری از صاحب نظران بر این عقیده است که بحران خاورمیانه موضوعی نژادی یا مذهبی نیست، بلکه مسئله ای سیاسی است. سفیر در مقالات، گزارشها و کتابهای خود، سیاست نژادپرستانه رژیم صهیونیستی را در اراضی اشغالی زیر سؤال برده و بی تفاوتی جامعهجهانی و سران اروپا نسبت به بحران فلسطین را تقبیح می کند. به طور کلی آراء اصلی سفیر را درباره بحران خاورمیانه و مسائل مربوط به آن را می توان در یک تقسیم بندی به صورت زیر بیان کرد:

1 ـ خروج از غزه:

دنیس سیفر، خروج ارتش اسرائیل از غزه را "دامی" برای فلسطینیان خوانده و هشدار می دهد که این عقب نشینی نه تنها روزنه امیدی برای صلح نمی آفریند، بلکه خبر از تحکیم و تقویت استعمارگری در کرانه باختری می دهد. وی در مقاله "عقب نشینی از غزه، یک دام" ضمن یادآوری این نکته که تخلیه غزه برخلاف طرح نقشه راه توافق شده در مذاکرات و خارج از هر گونه مشورت و مذاکره صورت گرفته، تأکید دارد یکجانبه گرایی و تکروی رژیم صهیونیستی، خطر بزرگی برای جهانیان قلمداد می شود. به نظر سیفر، استراتژی اسرائیل در تخلیه نیروهایش از غزه بر دو پایه استوار است:

1) خلاصی از زیر بار اقتصادی ـ نظامی حضور در غزه.

2) حفظ بهتر مستعمرات کرانه باختری و بیت المقدس شرقی.

سردبیر مجله پولیتیس همچنین به تأثیر موضع به اصطلاح اصلاح طلبانه شارون در خروج از غزه اشاره می کند و می گوید: "شارون با این حرکت عوامفریبانه، نظر مساعد افکار عمومی جهانی را به سوی خود جلب کرده و حال با استفاده از این موقعیت ممتاز، به ساخت دیوار و محاصره سرزمینهای فلسطینی می پردازد." وی در گزارشهای متعدد، به سیاست شارون، مبنی بر طرح شهرک سازی جدید در شرق بیت المقدس و دیگر مناطق نزدیک به کرانه باختری و مصادره 120 هکتار از اراضی شرق بیت المقدس همزمان با تخلیه غزه حمله برده وخاطرنشان می کند که تداوم شهرک سازی توسط رژیم صهیونیستی، عملاً بحث تشکیل دولت فلسطینی را بی اعتبار می کند.

دنیس سیفر با صراحت اعلام کرده است که "اسرائیل در غزه، مزرعه ویرانه ای را به فلسطینیان واگذار کرده است. به طوری که طرح عقب نشینی از غزه دامی است که برای ساکنان آن گسترده شده است و اکنون ساکنان غزه در منطقه ای که از هر طرف در محاصره نیروهای اسرائیلی است زندانی شده اند."

2 ـ دیوارحائل:

از نگاه سیفر ساخت دیوارحائل، پروژه ای است که استعمارگری را تکمیل می کند. وی در اظهارنظرهای خود تأکید می کند که این دیوار عملاً مناطق فلسطین را تقسیم کرده و آنان را به بخشهایی مجزا و تماما تحت سیطره اسرائیل تبدیل می کند و بدین ترتیب تشکیل دولت فلسطینی را غیرممکن می سازد. به اعتقاد این تحلیلگر، صلح خاورمیانه، با احداث این دیوار که بهترین نشانه استعمارگری است هیچ گاه محقق نخواهد شد.

3 ـ منشأ منازعه خاورمیانه:

دنیس سیفر استعمارگری را به عنوان فرایندی "آرام و نامشهود" و واقعه ای که آغاز و پایانی بر آن متصور نیست را به عنوان سرمنشأ منازعه خاورمیانه تلقی می نماید.

بر همین مبنا از نظر او با توجه به ویژگیهای استعمار، سرچشمه اصلی و اولیه مناقشه اسرائیل ـ فلسطین یعنی موضوع استعمار آگاهانه یا ناآگاهانه مورد غفلت قرار گرفته است و رسانه های خبری هم کمتر فرایند استعمارگری موجود در اراضی اشغالی را به تصویر کشیده اند. از این رو بدون توجه به دلیل اصلی مناقشه، برداشتها و تفسیرهای ناصواب و بعضاوارونه ای از این منازعه ارائه می دهند.

این ژورنالیست فعال فرانسوی در یکی از گزارشهای خود با عنوان "در فلسطین، آپارتاید هنوز نمرده است" به بیان پیامدهای شوم استعمار در این سرزمین می پردازد. سیفر فلسطین را درگیر "آخرین جنگ استعماری" دوران می داند و سیاست رژیم صهیونیستی را در اراضی اشغالی با رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی مقایسه می کند.

او پس از یکی از بازدیدهای خود از غزه رام الله و کرانه باختری در این باره اظهار داشت: "تفاوت فاحش شرایط زیستی ساکنان شهرکهای یهودی نشین با مناطق فلسطینی از یکسو و محرومیت دسترسی فلسطینیان به آبهای مدیترانه و کنترل شدید راههای مواصلاتی از سوی دیگر از معضلات اساسی موجود است"، سیفر همچنین در بخشی از این گزارش، به شرح دیده های خود از خان یونس و نواحی جنوب غزه و نزدیک مدیترانه می پردازد و ضمن مقایسه وضعیت زندگی نامساعد آوارگان فلسطین با ویلاهای یهودی نشین می گوید: "بهشت و جهنم اینجا در چند صد متری هم قرار دارند. همه چیز در خدمت دو هزار مستعمره نشین است و صدها هزار آواره خان یونس از همه چیز محرومند".

4 ـ راه حل منازعه اسرائیلی ـ فلسطینی:

دنیس سیفر در گزارشها و مقالات خود همواره بر این نکته تأکید کرده که بدون خروج واقعی استعمارگران از کرانه باختری و همچنین بدون وجود عزم راسخ برای تصمیم گیری درباره دیوارحائل، صحبت از صلح بی ثمر خواهد بود.

وی هدف اصلی "نقشه های صلح" پیشنهادی آمریکا و اسرائیل را فشار بیشتر بر فلسطینیان و در نهایت شکست آنان می داند و سیاست فریبکارانه آمریکا و سران رژیم صهیونیستی در مورد وعدهتشکیل دولت فلسطینی را به نقد می کشد و می گوید "اکنون باید وعده ها را کنار گذاشت و به طور مشخص راه های تشکیل دولت فلسطینی و موانع پیش روی آن را جستجو و روشن کرد." به اعتقاد دنیس سیفر هر گونه تحمیل راه حلهای فریبنده ای که مطالبات ملی به حق و مسلم ملت فلسطین را نادیده بگیرد موجب پیچیده تر شدن مسائل خاورمیانه خواهد شد.

وی با اشاره به انتخابات 1996 و 2005 برگزار شده و سرزمینهای اشغالی و حیرت دنیا از نحوه برخورد فلسطینیان با آن اظهار می دارد که فلسطینیان در جریان این انتخابات نشان دادند که در بدترین شرایط توانسته اند دموکراسی نسبتا پایداری را ایجاد کنند. این روزنامه نگار برجسته فرانسوی، مرگ یاسرعرفات و وداع پرشور مردم فلسطین با او را در بردارنده پیامی به دنیا می داند.

بدین صورت که وی عقیده دارد شور بیکران فلسطینیان در روز به خاکسپاری عرفات، شاهدی بر وجود و حضور این ملت و همچنین بهترین گواه اراده آنان برای تعیین سرنوشت خویش است. ضمن آنکه شکست مفتضحانه سران آمریکا و اسرائیل در از میان بردن پیوند میان عرفات و ملتش را نیز نشان می دهد. وی در یکی از مقالات خود به همین مناسبت اظهار می دارد: "تصاویر این روزها درسی فراموش نشدنی برای جهان دارد، کنار زدن و نادیده گرفتن مطالبات ملت فلسطین غیرممکن است."

ج ـ فعالیتها:

از جمله فعالیتهای سیفر در راستای حمایت از مردم فلسطین می توان به حضور وی در برنامه های مردمی که در این رابطه برگزار می شود اشاره کرد. به عنوان مثال می توان به حضور و سخنرانی او در مجموعه برنامه های فرهنگی با عنوان "به فلسطین خوش آمدید" اشاره کرد که در ژوئن سال 2005 درایل دو فرانس، با هدف همبستگی با ملت فلسطین و با حضور هنرمندان، شخصیتهای فرهنگی و نهادها و دیگر گروهها برگزار شد. از دیگر فعالیتهای سیفر در جهت حمایت از فلسطین می توان به مأموریت مشترک او و چند تن از روشنفکران فرانسه برای سفر به سرزمینهای اشغالی اشاره داشت که در سال 2001 و در جهت همبستگی با این ملت صورت گرفت.

میشل وارشاوسکی (Michel Warshawski) و خوزه بوه (Jose Bove) از شخصیتهایی بودند که در این سفر سیفر را همراهی کردند. در این بازدید، سیفر و همراهانش از نزدیک با درد و رنج ملت فلسطین آشنا شدند. همچنین سیفر بعدها گزارش سفر خود را در قالب "مقاله ای جالب و خواندنی" در مجله پولیتیس منتشر کرد.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، شماره 94، 17/8/1384.
  2. www.amazon. fr/exec/abidos/tg/detail/books.
  3. www.iris-france.org.
  4. www.acrimed.org.
  5. www.politis.fr.
  6. www.inafr/vior-revoir/israel-palestine/siffert. light.fr.html.
  7. www.confedation paysanne.fr/cs/155 palestine.htm.