ویزو: تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۳۰
"ویزو" (Womens International Zionist Organization) حروف اختصاری عبارتی انگلیسی به معنای "سازمان جهانی زنان صهیونیست" Wizo است. این سازمان در سال 1920 به عنوان شعبه ای از سازمان جهانی صهیونیسم و با هدف یکپارچه کردن جنبش زنان صهیونیست که به منظور حمایت از طرح صهیونیسم فعالیت می کردند، در لندن تأسیس شد. این سازمان در خلال کنگره دوازدهم صهیونیسم (1921) یعنی اولین کنگره صهیونیسم پس از جنگ جهانی اول و انتشار اعلامیه بالفور و قرار گرفتن فلسطین تحت سرپرستی انگلستان، تأسیس شد. از برجسته ترین مؤسسان این سازمان ویرا وایزمن و نیز ربکا سیف بود که تا سال 1966 ریاست آن را برعهده داشت. سازمان ویزو تنها سازمان صهیونیستی است که سازمان ملل آن را به عنوان یک سازمان غیردولتی به رسمیت شناخته است.
سازمان ویزو گرایش ها و فعالیت های خود را محدود به امور زیر نموده است:
بازپروری دختران برای پرداختن به کارهای زراعی، فنی و پرستاری؛ یاری مهاجران جدید زن برای سازگاری با جامعه صهیونیستی در فلسطین؛ تشویق یادگیری زبان عبری و ادبیات عبری و آنچه که"تاریخ یهودی" نام دارد؛ و آماده کردن زنان یهودی که در اقصی نقاط جهان پراکنده اند برای مهاجرت به فلسطین از وظایف این سازمان است. ویزو همچنین در حمایت از فعالیت های دو مؤسسه صهیونیستی، صندوق ملی یهود و صندوق تأسیسی، در جهت فعالیت های مهاجرتی و اسکانی در فلسطین، نقش داشته است.
ویزو در فلسطین باشگاه هایی برای کودکان و دختران، و مدارس زراعی و فنی برای زنان و نیز مراکز سرپرستی کودکان ایجاد کرده است. پس از تأسیس دولت صهیونیستی، وظایف این سازمان تغییر زیادی نکرد. ویزو بر مجموعه ای از مهدهای کودک، مدارس ابتدایی،زراعی، فنی، باشگاه های جوانان و مراکز و باشگاه های زنان نظارت داشت و حتی توانست یکی از کرسی های کنست را نیز احراز نماید. اما پس از آن،یک لیست انتخاباتی مشترک را به همراه ماپای منتشر کرد و هرگز لیست مستقلی ارائه نداد. ویزو همچنین برای ایجاد رابطه فرهنگی و معنوی میان گروه های یهودی در داخل و خارج اسرائیل تلاش می کند. این سازمان تلاش های خود را برای تحقق این امر، از طریق برنامه های آموزشی، فراهم کردن اطلاعات در مورد اسرائیل و آماده کردن زنان برای مهاجرت، انجام می دهد.
سازمان ویزو در کنگره های صهیونیسم نیز مشارکت می کند؛ زیرا در سال 1964 پیمانی را با [[صهیونیسم جهانی، سازمان|سازمان صهیونیسم جهانی]] به امضا رساند که براساس آن حق دارد 24 نماینده به کنگره صهیونیسم اعزام کند که حق رأی نیز دارند. این سازمان همچنین عضو مشورتی کمیته اجرایی آژانس یهود و عضو کنگره جهانی یهود است و نماینده ای در کمیسیون اقتصادی - اجتماعی سازمان ملل و نماینده ای در یونیسف دارد. کنگره جهانی ویزو هر چهار سال یک بار (غالبا در اسرائیل) به منظور بررسی بودجه و فعالیت هایسازمان و انتخاب اعضای کمیته اجرایی آن، تشکیل می شود.
پس از جنگ جهانی دوم مرکز اصلی این سازمان به تل آویو انتقال یافت. تعداد اعضای این سازمان بالغ بر 250 هزار نفر می شود که در چندین کشور جهان - به جز ایالات متحده - پراکنده اند. در ایالات متحده یک سازمان عریض و طویل زنان به نام "هاداسا" وجود دارد. در سال مالی 1971-1970، 45 درصد از بودجه سازمان ویزو از خارج اسرائیل تأمین شد. هر محقق و صاحب نظری با اندکی تأمل در سازمان ویزو می تواند آن را به دو سازمان تقسیم کند: یکی در خارج از اسرائیل برای جمع آوری کمک و اعانه، و دیگری در داخل اسرائیل که کمک های خارجی را دریافت می نماید و در جامعه مهاجرتی صهیونیستی هزینه می کند.
مأخذ:
- المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.