توسعه اقتصادی ـ اجتماعی اسرائیل، مرکز

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


مرکز توسعه اقتصادی ـ اجتماعی اسرائیل (The Israel Center for Social$$Economic) که با علامت اختصاری ICSEP از آن یاد می شود یکی از بزرگترین و برجسته ترین مراکز تحقیقاتی و پژوهشی اسرائیل است که در سال 1983 توسط پرفسور دانیل دوران (Daniel Doran) از اقتصاددانان شناخته شده اسرائیل، بنیان نهاده شد.

ICSEP مدعی است مرکزی مستقل و غیردولتی می باشد که مهمترین هدف آن انجاممطالعات علمی به منظور دستیابی به تحلیلهای واقعی و راه حلهای مؤثر در رابطه با مسائل اقتصادی و اجتماعی جامعه اسرائیل است.

اعضای این مرکز ـ که مجموعه ای متشکل از نمایندگان تمامی دانشگاههای اسرائیل است ـ بر این اعتقادند که یک اجماع نظر کلی (عمومی) در اسرائیل نسبت به انجام اصلاحات اساسی، در ساختار اقتصادی این کشور وجود دارد.

گردانندگان ICSEP با اعتقاد به دیدگاه فوق، درصدد شناسایی معضلات اقتصادی موجود در جامعه اسرائیل برآمده و با هدف رفع این مشکلات به مطالعه و بررسی چالشهای فراروی اقتصاد اسرائیل و ارائه طرحهای عملی و کاربردی در این زمینه می پردازند.

ICSEP ، اولین بانک اطلاعاتی اسرائیل در زمینه مسائل اقتصادی بوده و سعی در ارائه گزینه های انتخابی مناسب به سیاستمداران و اقتصاددانان اسرائیل در عرصه تصمیم گیریهای ملی دارند.

مرکز ICSEP با بهره گیری از مشارکت و همکاریهای علمی محققان، کارشناسان و اساتید دانشگاهی داخل اسرائیل و همچنین اقتصاددانان، حقوقدانان و اندیشمندان برجسته علوم اجتماعی بیش از 40 کشور دنیا می کوشد تا با بررسی بازارهای جهانی، میزان سرمایه گذاری، میزان مبادلات تجاری و میزان درآمد حاصله از بازارهای بزرگ دنیا، استراتژی اقتصادی مناسبی را مبتنی بر لزوم جهانی سازی اقتصاد، برای اسرائیل طرح ریزی کند.

در همین راستا "بنیامین نتانیاهو" وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی اسرائیل، طی دیداری با دانیل دوران مدیر مرکز توسعه اقتصادی ـ اجتماعیاسرائیل، ضمن تقدیر و حمایت از فعالیتهای تحقیقاتی گسترده مرکز در زمینه های مختلف اقتصادی و اجتماعی از ICSEP به عنوان یکی از طراحان اصلی "اصلاحات اقتصادی" در اسرائیل که پروژه های تحقیقاتی وسیعی را در این زمینه به اجرا درمی آورد، یاد کرد.

ICSEP همچنین پروژه های تحقیقاتی و طرحهای استراتژیک خود را به صورت مقالات تحلیلی و گزارشهای تخصصی در اختیار هیأت دولت اسرائیل، نمایندگان کنست وزارتخانه های مختلف رژیم صهیونیستی و ارگانها و سازمانهای دولتی و غیردولتی این رژیم قرار می دهد.

الف ـ اهداف:

مسئولان مرکز توسعه اقتصادی ـ اجتماعی اسرائیل ICSEP مدعی اند که مهمترین هدف این تشکل اقتصادی غیردولتی، تعیین استراتژی های سرمایه گذاری و برنامه ریزی در زمینه امور اقتصادی (اسرائیل) است.

بنابر اظهارات منابع ICSEP ، دیگر اهداف مرکز به قرار زیر است:

1) ارتقاء سطح آگاهی، شناخت و اطلاعات عمومی جامعه در زمینه اقتصاد بازار آزاد.

2) تعلیم و تربیت دانشجویان و نیروهای متخصص و کارآمد برای اجرای استراتژیهای اقتصادی در زمان حال و آینده.

3) فراهم آوردن بستر مناسبی برای نشستهای تخصصی در عرصه سیاست داخلی و خارجی (اسرائیل) و تلفیق تئوری و عمل در مسائل سیاسی و اقتصادی در سطوح ملی و بین المللی.

4) کمک به ایجاد جامعه مدنی و توسعه اقتصاد بازار آزاد از طریق مطالعات اقتصادی و اجتماعی.

5) تلاش در جهت تشویق و ترغیب دولت در راستای پیشبرد اصلاحات اقتصادی.

6) ایجاد پل ارتباطی میان اندیشمندان و مراکز تحقیقاتی.

ب ـ ساختار اجرایی:

از آنجایی که آگاهی از ترکیب اعضای یک سازمان، سابقه کاری و نوع تخصص آنها می تواند تا حدودی گویای خط مشی، شیوه فعالیت و حوزه کاری هر سازمانی باشد، لذا در همین راستا به معرفی مختصر گردانندگان اصلی مرکز ICSEPو بیان اسامی اعضای همکار می پردازیم.

1 ـ گردانندگان (اعضای اصلی):

1) پروفسور دانیل دوران:

پروفسور "دوران" بنیانگذار و مدیرکل مرکز توسعه اقتصادی ـ اجتماعی اسرائیل ICSEPدارای مدرک دکترای اقتصاد و جامعه شناسی از دانشگاه عبری بیت المقدس است. (نک: دوران، دانیل).

2) دکتر اران بارتال:

اران بارتال (Eran Bartal) معاون و محقق ارشد مرکز ICSEPاست. وی دارای مدرک دکترای اقتصاد از دانشگاه آکسفورد و سردبیر نشریه اقتصادی "مارکور ریشون" (Markor Rishon) بوده است. دکتر بارتال علاوه بر سمت معاونت مرکز، از سال 2000 ریاست برنامه های آموزشی ICSEPرا نیز برعهده گرفت.

3) پرفسور دیوید لوهاری:

پرفسور دیویدلوهاری (David Levhari)به عنوان مدیر بخش تحقیقات مرکز ICSEP به فعالیت می پردازد. وی استاد دپارتمان اقتصاد دانشگاه عبری بیت المقدس است و در گذشته نیز ریاست "مؤسسه تحقیقات اقتصادی فالک" (Falk) را برعهده داشته است.

پرفسور لوهاری یکی از اقتصاددانان شناخته شده در سطح بین المللی است.

4) روبرتو چایت:

روبرتو چایت (Roberto Chait) ریاست بخش حقوقی مرکز را برعهده دارد. وی فارغ التحصیل رشته حقوق بین الملل از دانشگاه عبری بیت المقدس و سخنگوی ارشد دپارتمان حقوق دانشگاه لندن و حیفا است.

چایت همچنین مدتی نیز به عنوان منشی مئیر شمگار (Meir Shamgar) رئیس اسبق دادگاه عالی اسرائیل خدمت کرده است.

5) دکتر بن ـ زیون لوی:

دکتر بن ـ زیون لوی (Ben-ZionLevy)مؤسس و مدیر شبکه آموزشی تلویزیون اسرائیل است.

وی از سال 1986 به عنوان تولیدکننده مجموعه برنامه های تلویزیونی آموزشی ICSEPدر زمینه اصول اقتصاد بازار با مرکز همکاری می کند.

دکتر لوی به عنوان رئیس بخش رسانه ها، در مرکز فعالیت می کند و ریاست "مرکز مهاجران جنوب غرب آمریکا را نیز برعهده دارد.

6) پرفسور ساموئل پوهوریلز:

پرفسور ساموئل پوهوریلز(Samuel Pohoryles) از مشاوران اقتصادی مرکز بوده و دارای مدرک دکترای اقتصاد و کشاورزی از دانشگاه آکسفورد است. (نک: پوهوریلز، ساموئل).

7) نیلی فیش:

مدیریت اداری مرکز ICSEPراخانم نیلی فیش (Nili Fish) برعهده دارد. وی از ابتدای سال 2005 علاوه بر این مسئولیت، در سمت مشاور (دستیار) شخصی دانیل دوران رئیس ICSEP نیز انجام وظیفه می کند. فیش در اجرای بسیاری از پروژه های تحقیقاتی مرکز نیز مشارکت دارد.

2 ـ اعضای همکار:

اعضای همکار مرکز را تعدادی از اندیشمندان و اساتید برجسته دانشگاههای مختلف اسرائیلی از جمله بارایلان، بن گوریون (نقب)، حیفا و تل آویو و همچنین برخی از رؤسای مراکز تحقیقاتی اسرائیل نظیر مرکز هرزلیا (Herzliya)تشکیل می دهند که اسامی تعدادی از آنها عبارتند از:

پرفسور آریه هیلمن (Arieh Hilman) ، پرفسور یاکوو پوراش (Yaacov Porash) و دکتر شاریت کوهن (Sharit Cohen) از دانشگاه بارایلان، پرفسور موشه کیم (Moshe Kim) ، پرفسور استیون پلات (Steven Plaut) و پرفسور ناعوم بیگر (Nahum Biger) از دانشگاه حیفا، پرفسور ایتان ششینسکی (Eitan Sheshinsky) و پرفسور اُدد هوچمن (Oded Hochman) از دانشگاه بن گورین نقب، پرفسور موشه بارنیر (Moshe Bar-Nir) و پرفسور یوریل ریچمن (Uriel Richman) از مرکز تحقیقات هرزلیا.

3 ـ اعضای هیأت علمی مشورتی بین المللی:

اعضای این هیأت را محققان و اندیشمندانی از کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه، ایتالیا، هلند، اسپانیا، برزیل و آلمان تشکیل می دهند.

پرفسور فرد سینگر (Fred Singer) ، پرفسور هنری مان (Henry Manne) ، پرفسور دیوید سیدورسکی (David Sidorsky) ، موریس کاپلان (Morris Kaplan) ، آرتور پاول (Arthur Powell) و هووارد برکوویتز (Howard Berkowitz) از جمله اعضای هیأت مذکور محسوب می شوند.

ج ـ برنامه ها و فعالیت ها:

مرکز ICSEP در راستای تحقق اهداف یادشده، برنامه ها و فعالیتهای متنوع و گسترده ای در چهار حوزه فعالیت سیاسی، آموزش، انتشارات و روابط رسانه ای به مرحله اجرا درمی آورد.

1 ـ فعالیت سیاسی:

مرکز ICSEP از طریق برقراری ارتباط نزدیک با مسئولان و مقامات عالیرتبه سیاسی و قضایی اسرائیل، نمایندگان کنست و رؤسای وزارتخانه های مختلف اسرائیل درصدد شناسایی حوزه هایی است که نیازمند اصلاحات اساسی ساختاری اند. به اعتقاد رؤسای مرکز، سیستم مالیاتی، سیستم آموزشی، بازارهای مالی، بخشهای کارگری و بخش بهداشت از جمله مهمترین بخشهایی محسوب می شوند که نیاز به انجام اصلاحات در سیستم آنها احساس می شود.

مرکز با هدف ایجاد تحول در هر یک از حوزه های مذکور به تحقیق و مطالعه پرداخته و با برگزاری سمینارها، جلسات بحث و گفتگو و نشستهای تخصصی در این زمینه و ارائه پیشنهادهای کاربردی و طرحهای عملی، درصدد کمک به دولت در جهت رفع معضلات موجود در هر یک از این بخشهاست.

2 ـ آموزش:

برگزاری کارگاهها و کلاسهای آموزشی در دبیرستانها و دانشگاههای مختلف اسرائیل از جمله فعالیتهای عمده ICSEP در این بخش است.

محققان و اساتید مرکز در این کلاسها به تدریس مباحث اقتصادی از جمله مفاهیم اقتصاد پایه و تئوریهای اقتصادی می پردازند. در هر یک از این دوره های آموزشی در حدود 200 دانشجو شرکت می کنند.

تشکیل کلاسهای آموزش اقتصاد برای مهاجران جدیدالورود (به اسرائیل) از جدیدترین فعالیتهای مرکز در این حوزه است.

3 ـ انتشارات:

در بخش انتشارات، مرکز سه نوع فعالیت علمی، اطلاع رسانی و تحقیقاتی را به انجام می رساند که برون داد حوزه های مذکور شامل انتشار کتاب، مقاله و بولتن تخصصی است. انتشار نتایج تحقیقات، سمینارها و کنفرانسها از دیگر فعالیتهای عمده مرکز در این بخش است.

4 ـ بخش روابط رسانه ای (Media Relation)

برنامه ها و فعالیتهای مختلف ICSEPتحت پوشش وسیع رسانه های اسرائیل اعم از رادیو، تلویزیون و... قرار دارد. این مرکز یک فیلم مستند 45 دقیقه ای را در زمینه موانع و مشکلات اقتصاد بازار آزاد در اسرائیل برای شبکه دو تلویزیون اسرائیل (به زبان عبری) تهیه کرده است.

بسیاری از مسئولان و رؤسای مرکز از جملهدانیل دوران مدیر ICSEP مصاحبه های بسیاری را در زمینه های مختلف اقتصادی و اجتماعی با شبکه های گوناگون تلویزیون داخل و خارج اسرائیل از جمله CNN ، BBC ، VOXو... انجام داده اند.

د ـ شعبات مرکز در خارج از اسرائیل:

مرکز ICSEP علاوه بر فعالیت گسترده در داخل اسرائیل، در دو کشور آمریکا و انگلیس نیز شعبه دارد. شعبه آمریکایی ICSEP تحت سرپرستی، ریچارد فوکس (Richar Fox) از رؤسای جامعه یهودیان آمریکا قرار دارد و دیوید لویس (David Lewis) نیز ریاست شعبه ICSEPدر انگلیس را برعهده دارد.

رؤسای هریک از شعبه های مذکور ضمن برقراری ارتباط نزدیک و تنگاتنگ با شعبه اصلی مرکز در اسرائیل، فعالیتهای خود را با ICSEP هماهنگ کرده و در چارچوب اهداف آن به فعالیت می پردازند.

بررسیهای صورت گرفته در زمینه عملکرد مرکز توسعه اقتصادی ـ اجتماعی اسرائیل ICSEP که ظاهرا به عنوان یک سازمان غیردولتی و مستقل از سال 1983 تاکنون در داخل اسرائیل مشغول فعالیت است، نشان می دهد که این مرکز در ارائه طرحهای استراتژیک اقتصادی به مقامات دولتی و تصمیم گیرندگان سیاسی رژیم صهیونیستی، نقش عمده ای را ایفا کرده است.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، مؤسسه تحقیقات سیاسی ـ علمی ندا، 6/3/1385، شماره 296.
  2. www.icsep.org.il/eng/about.
  3. www.icsep.org.il/about/mission.
  4. www.icsep.org.il/eng/about/organization.
  5. www.icsep.org.il/eng/activities/education.
  6. www.icsep.org.il/eng/activities/media- relations.