توافقنامه اردن و اسرائیل، سند ـ27 اکتبر 1992

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


اولین بار خبرگزاری رویتر از امان، متن عربی این طرح را به نقل از متن اصلی انگلیسی آن مخابره نمود و اعلام کرد صحت متن به تأیید یک مقام دولت اردن رسیده است.

خبرگزاری فرانسه نیز به نوبه خود متن طرح را از قدس به نقل از یک منبع وزارت خارجه گزارش کرد و اعلام نمود این طرح به زبان عبری منتشر گردیده است.

هر چند که دو متن باید با هم مطابقت داشته باشند لیکن پاره ای از واژه ها احتمالاً در ترجمه با هم مغایرت پیدا کرده.

بنابراین ما ضمن درج متنی که از انگلیسی ترجمه شده هرگونه اختلاف در متن ترجمه شده از زبان عبری را در میان دو پرانتز قرار می دهیم:

اول ـ هدف:

تحقق صلح عادلانه، پایدار و جامع میان کشورهای عربی و فلسطینیها و اسرائیل به گونه ای که با دعوتنامه کنفرانس مادرید سازگار باشد.

دوم ـ عناصر مذاکرات صلح اردن و اسرائیل:

1 ـ جست وجوی راههایی برای رسیدن به وضعیت صلح مبتنی بر جنبه های مختلف در قطعنامه های 242 و 338 شورای امنیت.

2 ـ امنیت:

الف ـ خودداری هر یک از طرفین از دست زدنبه اعمال و فعالیتهایی که ممکن است بر امنیت طرف دیگر تأثیر منفی بگذارد و یا در مورد نتایج نهایی مذاکرات پیشاپیش حکم نماید.

ب ـ خودداری از خطرات امنیتی ناشی از تمامی انواع تروریسم.

ج ـ 1 ـ پای بندی متقابل طرفین نسبت به عدم تهدید یکدیگر از طریق استفاده از هرگونه اعمال زور و عدم استفاده هریک از طرفین از سلاح علیه طرف دیگر از جمله سلاحهای متعارف یا سلاحهای غیرمتعارف با قدرت تخریبی زیاد:

ج ـ 2 ـ پای بندی متقابل به عنوان یک مسأله دارای اولویت و در اسرع وقت ممکن به کوشش در جهت ایجاد یک منطقه عاری از سلاحهای دارای قدرت تخریبی زیاد، متعارف و غیرمتعارف. و این هدف باید در چارچوب صلح همه جانبه و پایدار و مبتنی بر آشتی و انعطاف پذیری و پرهیز از به کارگیری زور تحقق یابد.

قابل توجه: ممکن است عبارت فوق، بند ج ـ 2، طبق توافقنامه های مربوط به این موضوع که در جریان گفت وگوهای چندجانبه در خصوص کاهش تسلیحات و امنیت منطقه ای به آنها دسترسی پیدا می شود، تعدیل گردد.

د ـ ترتیبات امنیتی و اقدامات امنیتی مورد توافق برای ایجاد اعتماد.

3 ـ آب

الف ـ تأمین سهمیه های آب استحقاقی دو طرف

ب ـ جستجوی راههایی برای جلوگیری از کاهش آب (جستجوی راههایی برای جبران کمبود آب).

4ـ پناهندگان و آوارگان

ایجاد راه حل عادلانه و مورد توافق برای جنبه های دوگانه مشکل پناهندگان و آوارگان بر مبنای قوانین بین المللی.

5 ـ مرزها و موضوعات منطقه ای (مرزها و موضوع اراضی):

حل موضوعات منطقه ای و تعیین و ترسیم مشخص و مورد توافق مرزهای بین المللی بین اردن و اسرائیل با مراجعه به مرزهای تعیین شده دوره قیمومیت بدون اجحاف به وضعیت سرزمینهایی که در حال حاضر تحت سلطه حکومت نظامی اسرائیل می باشد. دو طرف مرزهای، بین المللی فوق را محترم شمرده و نسبت به آنها پای بند می شوند.

(حل مسایل مربوط به اراضی و توافق در مورد ترسیم روشن مرزهای بین المللی بین اسرائیل و اردن با استناد به مرزهای دوره قیمومیت انگلیس بدون برخورد با وضعیت در سرزمینهایی که در حال حاضر تحت مدیریت غیرنظامی اسرائیل هستند. دو طرف، این مرزهای بین المللی را محترم شمرده و نسبت به آنها پای بند می شوند).

6 ـ شناسایی امکانات همکاری دوجانبه در زمینه های زیر در چارچوب منطقه ای و هرگاه مناسب تشخیص داده شود:

الف ـ در زمینه منابع طبیعی:

ـ آب، انرژی و محیط زیست

ـ توسعه فلات اردن

ب ـ منابع انسانی:

ـ جمعیت

ـ اشتغال

ـ بهداشت

ـ آموزش

ـ مبارزه با مواد مخدر

ج ـ زیربنا:

ـ حمل ونقل دریایی و هوایی

ـ ارتباطات

د ـ زمینه های اقتصادی از جمله جهانگردی:

7 ـ تعیین مراحل بحث و توافق و اجرای بنود فوق از جمله مکانیسم مناسب برای مذاکره در زمینه های تعیین شده.

8 ـ گفت وگوها در خصوص مسایل مربوط به دو جبهه (مذاکرات دوجانبه و چندجانبه) طبق توافق مقرر می گردد.

سوم

انتظار می رود که تلاشهای فوق الذکر نهایتا ـ و پس از دستیابی به راه حلهایی برای عناصر دستور کار به گونه ای که مورد رضایت طرفین باشد ـ به معاهده صلح بیانجامد.

(سوم: از قرار معلوم انتظار می رود که این کوشش به یک معاهده صلح ناشی از روند راه حلهای مورد رضایت طرفین درباره موضوعات فوق الذکر در این توافقنامه منجر گردد).

مأخذ:

  1. روزنامه النهار، مورخه 31/10/1992.