محیط زیست، (کمیته ـ توکیو 1992)

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


در دومین مرحله مذاکرات چندجانبه صلح اعراب با اسرائیل و در چارچوب تصمیمات مسکو طی روزهای بیست و یکم تا بیست و نهم اردیبهشت ماه 1371 برابر 11 تا 19 ماه می 1992 پنج کمیته فرعی مربوط به آوارگان، کنترل تسلیحات و امنیت منطقه، توسعه اقتصادی، آب و محیط زیست بهترتیب در پایتختهای کانادا، آمریکا، بلژیک، اطریش و ژاپن تشکیل گردید و اجلاس مربوط به محیط زیست به عنوان کمیته محیط زیست "توکیو" نام گرفت که در زیر به طور اجمال به تحولات مربوط به آن اشاره می شود.

اولین اجلاس در خصوص گفتگوهای چندجانبه پیرامون محیط زیست خاورمیانه طی روزهای دوشنبه و سه شنبه مورخ 18 و 19 ژوئیه 1992 در توکیو پایتخت ژاپن تشکیل گردید. این در حالی بود که علی رغم عدم وجود نتایج مثبت، ملموس و قابل توجه کار اجلاس در جوی از خوش بینی برگزار گردید.

ژاپن برای اولین بار در صحنه بین المللی پیرامون کنفرانس صلح خاورمیانه نقش بسیار با اهمیتی می یافت. در اجتماع توکیو 37 هیئت از جمله هیئت مشترک فلسطینی ـ اردنی شرکت جستند.

در آغاز اجلاس وزیر خارجه ژاپن گفت: خانواده بین المللی به طور کلی و از جمله آن ژاپن، معتقد است که پیشرفت در مذاکرات دوجانبه باید در متن عملیات صلح به دست آید و مذاکرات چندجانبه جاری باید مکمل مذاکرات دوجانبه و پیشرفت در آن باشد.

وی همچنین بر ضرورت همکاری منطقه ای اشاره کرد و افزود: ژاپن آماده تقدیم مساعدتهای مالی و کارشناسان خود در این زمینه می باشد.

ژاپن تحقیقات خود را پیرامون مسائل طبیعی در خاورمیانه که طی ماههای فوریه و مارس 1992 انجام داده بود طی اولین روز کنفرانس تقدیم نمود و هیئتها در سه کمیته فرعی در امور کل طبیعت ـ آلودگی محیط و نظام بهره وری از آب مسائل را مورد بحث قرار دادند.

هیئت اروپایی در این اجلاس گفت: هدف موافقت کلیه اطراف بر روی بحث پیرامون محیط زیست و تلاش برای تعیین مناطق همکاری فی النفسه دارای محتواست.

سخنگوی هیئت اسرائیلی مذاکرات را صریح و دوستانه خواند و گفت: ما از نتایج کار بسیار مسروریم و هیئت مشترک فلسطینی ـ اردنی اجتماع توکیو را تشویق کننده دانست.

اسرائیلیها در این اجلاس پیشنهاد نمودند که باهمکاری اردن ـ مصر و سعودی مسئله حفاظت از محیط زیست خلیج عقبه را بررسی کنند که در پاسخ سعودیها با رد این پیشنهاد اعلام نمودند که این امر خیلی زود است چراکه مسئله اصلی مسئله خلیج (فارس) و آلودگی آن پس از اشغال کویت توسط عراق است.

مآخذ:

  1. روزنامه الحیات، مورخ 3/5/1992.
  2. روزنامه الدیار، مورخ 4/5/1992.