رویتر

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


  1. رویتر (Retuer) در 12 ژوئیه 1886 م. در شهر کاسل آلمان متولد شد. تا سال 1844 "اسرائیل بییرجوزف" (Israel Beer Josphot)نامیده می شد وی زندگانی شغلی خود را از استخدام در بانکی در شهر روتنگن آلمان آغاز کرد. وی از اولین کسانی بود که در اواسط قرن نوزده تلاش کرد تا با خریدن زمین و باغهایی در فلسطین سنگ اول بنای رژیم اشغالگر قدس را پایه گذاری کند. وی در عین حال به موازات این حرکت برای غارت ملتها از طریق ایجاد تراستهای مالی و تحمیق مردم از راه ایجاد سیستم خبری دست به تدابیری زد.

در همان اوان بود که فکر تأسیس یک خبرگزاری به ذهن او خطور کرد تا در آن اخبار و گزارشهای بانکها و فعالیتهای اقتصادی را با نظم و سرعت جمع آوری نموده و منتشر سازد. او این کار راکرد و حوزه خبرگزاری او شهرهای بزرگ آلمان را دربرگرفت و تا بروکسل پایتخت بلژیک گسترش یافت. آن گاه تا سال 1851 م فعالیت خبرگزاری او در پاریس متمرکز بود تا آنکه در این سال مجبور شد سازمان مرکزی خبرگزاری خویش را به علت سختگیری دولت فرانسه به لندن منتقل سازد.

وی پس از اختراع تشکیلات تکامل یافته برق و سیستم مخابرات پیشرفته در آن زمان زمینه کار خبرگزاری خویش را توسعه داد تا کلیه اخبار سیاسی و اجتماعی را نیز دربربگیرد. پس از آن مطبوعات انگلستان با اعتماد و اتکای همه جانبه ای که به خبرگزاری او داشت شکل ویژه ای به خود گرفت.

خبرگزاری رویتر در سال 1858 م. با در اختیار قرار دادن متن سخنرانی ناپلئون سوم، تنها یک ساعت پس از ایراد سخنرانی، به مطبوعات انگلستان توانست در سطحی بین المللی، گوی سبقت را از دیگران برباید. این خبرگزاری همچنین موفق شد اخبار جنگ داخلی آمریکا را در آن زمان با سرعتی بی نظیر به جهان مخابره کند. رویتر در سال 1857م. تابعیت انگلستان را پذیرفت و سپس در سال 1871 م. لقب بارون به او اعطا شد.

رویتر در سال 1872 با وساطت سفیر انگلستان در تهران، با دادن 000,40 لیره استرلینگ به ناصرالدین شاه قاجار امتیاز کشیدن راه آهن و حق اکتشاف انحصاری کلیه معادن به جز طلا و نقره به اضافه تأسیس بانک شاهنشاهی را در ایران به خود اختصاص داد. جالب این است که این 000,40 لیره استرلینگ بابت مسافرت ناصرالدین شاه به اروپا پرداخت شد و مجددا این پول به اروپا بازگشت. رویتر در 20 فوریه 1899 در شهر نیس فرانسه درگذشت.

مآخذ:

  1. ابوغنیمه، زیاد: رسانه های جهان در پوشش مرئی و نامرئی صهیونیسم، ترجمه فتاح احمدی، مؤسسه فرهنگی پژوهشی ضیاء اندیشه، تهران 1380.
  2. میرالوالفتح، دعوتی: نفوذ صهیونیسم در مطبوعات، نشر ایام، تهران 1376.