تحقیقات استراتژیک فریمن، مرکز

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


مرکز مطالعات استراتژیک فریمن یکی از مهمترین و بزرگترین مراکز مطالعاتی و تحقیقاتی در زمینه مسائل سیاسی، نظامی و استراتژیک اسرائیل و خاورمیانه در خارج اسرائیل به شمار می آید. این مرکز توانسته است با ایجاد یک گروه فکری منسجم از اندیشمندان، محققان و کارشناسان برجسته سیاسی آمریکا و اسرائیل و ارائه محصولات فکری خود به دستگاههای سیاستگذاری رژیم صهیونیستی، در مقام مشاور، فرآیند تصمیم گیریهای سیاسی، امنیتی و استراتژیک اسرائیل را در بسیاری از موارد متأثر سازد.

الف ـ تاریخچه مرکز:

مرکز مطالعات استراتژیک فریمن (Freeman Center for Strategic Studies) ، مرکزی مستقل و غیرانتفاعی است که در سال 1992 توسط برنارد جی. شاپیرو (Bernard J.Shapiro) از رؤسای جامعه یهودیان آمریکا و با هدف ارائه تحلیلهای استراتژیک و راهکارهای سیاسی برای مسائل و معضلات کنونی جامعه اسرائیل بنیان نهاده شد.

این مرکز دارای یک بانک اطلاعاتی قوی در زمینه مسائل سیاسی و استراتژیک است و سعی در ارائه گزینه های انتخابی مناسب به سیاستمداران ودولتمردان اسرائیلی در عرصه تصمیم گیریهای ملی دارد. مرکز مطالعات استراتژیک فریمن براساس تحقیقات بلندمدت و کوتاه مدت خود، به ارائه راهکارهای استراتژیک، تبیین سیاستهای جایگزین و اطلاع رسانی به موقع می پردازد و حوزه فعالیت آن اسرائیل و تمامی کشورهای منطقه خاورمیانه را در برمی گیرد.

تحقیقات این مرکز در دو حوزه منطقه ای و کاربردی، موضوعاتی از قبیل آنتی سمیتیسم عربی و غربی، بنیادگرایی اسلامی (که این مرکز از آن تحت عنوان "تروریسم اسلامی" یاد می کند) تحولات سیاسی، امنیتی، اقتصادی و اجتماعی اسرائیل، بررسی وضعیت جامعه یهودیان آمریکا، سیاستهای امنیتی اسرائیل، تهدیدات کشورهای اسلامی علیه اسرائیل، جنبشهای اسلامی در خاورمیانه، فرآیند صلح، روابط اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین و همسایگان عرب اسرائیل، مسائل مرتبط با ایران، اوضاع امنیتی نوارغزه پس از اجرای طرح تخلیه و گرایشهای پست صهیونیسم در اسرائیل را شامل می شود.

مرکز مطالعات استراتژیک فریمن به منظور ارائه طرحهای استراتژیک خود به سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان سیاسی رژیم صهیونیستی، با بسیاری از کارشناسان برجسته سیاسی و امنیتی آمریکا، اروپا و اسرائیل و همچنین ارگانهای تحقیقاتی، سیاسی و امنیتی این کشورها همکاری و ارتباط گسترده ای دارد.

این مرکز پروژه های تحقیقاتی و طرحهای استراتژیک خود را به صورت مقاله، گزارشهای تحقیقی و اطلاعات موجود در سایت اینترنتی خود وژورنال تخصصی مرکز تحت عنوان "مک کابین" (Maccabean) ، در اختیار سیاستگذاران، دولتمردان، نظامیان و علاقه مندان به این حوزه (امنیت) قرار می دهد.

ب ـ اهداف مرکز:

مرکز یادشده به دنبال آن است که تحقیقاتی جهت دار در موضوعات سیاسی، امنیتی و استراتژیک مرتبط با منطقه خاورمیانه (به ویژه اسرائیل) انجام دهد. مسئولان مرکز، این هدف را تعقیب می کنند که تحقیقات، کتب، همایشها و سخنرانیهای برگزار شده، برای دولت اسرائیل، جامعه یهود، دیپلماتها، نظامیان و... خطوط راهنمایی را فراهم کنند که براساس آن، افراد مذکور بتوانند تصمیمات و موضع گیریهای مناسبی را اتخاذ کنند. مرکز در راستای دستیابی به اهداف خویش برجسته ترین دانشمندان داخلی و خارجی را در زمینه های مرتبط (با حوزه فعالیت خود) گردهم آورده تا بدین وسیله با اطمینان بیشتری به ارائه توصیه ها و آراء مشورتی اهتمام ورزند.

برخی از مهمترین اهداف مرکز از دید برنارد ام. شاپیرو مؤسس و مدیر مرکز عبارتند از:

1 ـ تلاش در جهت افزایش و ارتقاء سطح توانمندیهای نظامی و استراتژیک اسرائیل در جهان متخاصم امروزی.

2 ـ انجام تحقیقات درباره مسائل استراتژیک و نظامی اسرائیل در جنگ با اعراب و تروریسم اسلامی.

3 ـ انتشار نتایج تحقیقات در جوامع یهودی و غیریهودی.

4 ـ تحکیم اتحاد استراتژیک آمریکا و اسرائیل در جنگ با تروریسم بین المللی اسلامی.

5 ـ تقویت جامعه یهودی دیاسپورا و تضمین بقای آنها.

ج ـ ساختار اجرایی مرکز:

1 ـ مدیر مرکز:

برنارد جی. شاپیرو بنیانگذار و رئیس مرکز مطالعات استراتژیک فریمن، متولد شهر هوستون (ایالت تگزاس) آمریکاست. وی تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته های علوم سیاسی و ارتباطات در دانشگاه کالیفرنیا (California)به پایان رساند و پس از پایان تحصیلاتش به اسرائیل سفر و سالهای بسیاری را نیز در آنجا اقامت کرد. فعالیتهای شاپیرو در راستای حمایت از سیاستهای اسرائیل به بیش از 45 سال برمی گردد.

وی در طول دوران خدمتش، در پستهای مختلفی انجام وظیفه کرده است که مهمترین آنها عبارتند از:

ـ بنیانگذار و رئیس سازمان صهیونیستی دانشجویان دانشگاه کالیفرنیا.

ـ سردبیر و تحلیلگر سیاسی امور اسرائیل در هفته نامه یهودی Hervald-Voice .

ـ معاون مدیرکل صندوق ملی یهود (در هوستون) (Jewish National Fund) .

ـ مشاور ویژه انجمن ضد افترا (Anti-Defamation) و سازمان بنای بریث (Bnai Brith)

تغییر و اصلاح دیدگاههای منفی علیه اسرائیل، به منظور بی اثر کردن تبلیغات منفی روزنامه ها ومطبوعات عربی علیه این کشور (اسرائیل) را می توان هدف عمده و اصلی شاپیرو در طول بیش از چهار دهه فعالیت گسترده در مؤسسات و سازمانهای مختلف صهیونیستی نظیر، آیپک (AIPAC)(کمیته امور عمومی اسرائیل ـ آمریکا) (AIPAC) (The American Israel Public Affairs Committee)، کمیته روابط خارجی فدراسیون بزرگ یهودیان هوستون (The Foreign Relations Committee of the Jewish Federation of greater Houston) ، مؤسسه یهودی برای امور امنیت ملی (Jewish Institute for National Security Affairs) و سازمان صهیونیستی آمریکا (ZOA) (Zionist Organization of America) دانست.

شاپیرو علاوه بر ریاست مرکز مطالعات استراتژیک فریمن، سمت مدیر اجرایی مرکز را نیز برعهده دارد.

2 ـ هیأت مدیره:

اعضای هیأت مدیره مرکز مطالعات استراتژیک فریمن متشکل از افراد زیر است:

1 ـ ریچارد اچ رولینک (William H. Rolnick) .

2 ـ ویلیام آر. لنگفان (William R. Langfan) .

3 ـ دکتر فرنک لانزا (Frank Lanza) .

4 ـ پرفسور پال ایدلبرگ (Paul Eidelberg)از اسرائیل.

5 ـ آریل ناتان پاسکو (Ariel Natan Pasko) از اسرائیل.

6 ـ گری ام. پولند (Gary M. Poland) .

7 ـ هربرت. زوی بون (Herbert Zweibon) .

3 ـ هیأت مشورتی:

اعضای این هیأت که 13 نفر از شخصیتهای یهودی آمریکا و اسرائیل را شامل می شوند، به ارائه خدمات مشورتی در زمینه موضوعات مرتبط با فعالیتهای تحقیقاتی مرکز به سیاستمداران و تصمیم گیرندگان سیاسی اسرائیل، رهبران جوامع یهودی، اساتید دانشگاه، روزنامه نگاران و دانشجویان می پردازند.

میخائیل آبراموویتز (Michael Abramowiz) حاخام ژوزف رادینسکی (Rabbi Joseph Radinsky) کریستوفر باردر (Christopher Barder) ، هلن فریدمن (Heln Freedman) ، سوزان پومرانز (Suzan Pomeranz) ، دیوید باچ (David Basch) ، و نیسان کاتز (Nissan Katz) ، از جمله اعضای این هیأت محسوب می شوند.

4 ـ مشاور علمی مرکز:

پرفسور لوئیس رنه برس (Louis Rene Beres) ، مشاور علمی مرکز مطالعات استراتژیک فریمن، دارای مدرک فوق دکترای علوم سیاسی از دانشگاه پرینستون (Princeton)و دکترای حقوق بین الملل از دانشگاه آکسفورد است. وی متخصص در مسائل سیاسی، امنیتی و نظامی اسرائیل است و تحقیقات گسترده ای را نیز در این زمینه انجام داده است.

5 ـ کتابخانه مرکز:

کتابخانه مرکز شامل مجموعه گسترده ای ازکتب، مقالات، نشریات و گزارشهای تحقیقی در زمینه اسرائیل، خاورمیانه و سیاست بین الملل است. در این کتابخانه بیش از چهار هزار جلد کتاب در موضوعات فوق الذکر وجود دارد.

6 ـ آرشیو مرکز:

بنابر ادعای مسئولان مرکز مطالعات استراتژیک فریمن، آرشیو این مرکز یکی از کامل ترین آرشیوهای مطبوعات و نشریات جهان پیرامون حوزه های موضوع مورد مطالعه مرکز است.

د ـ فعالیتها و اقدامات مرکز:

مرکز مطالعات استراتژیک فریمن در راستای به ثمر رساندن اهداف موردنظر خویش، فعالیتهای متنوع و گسترده ای را تدارک دیده که شامل برگزاری همایشها، کنفرانسها و کارگاههای آموزشی، انتشار کتب، مقاله و چاپ نشریه است.

در یک تقسیم بندی کلی، فعالیتهای این مرکز را می توان به دو دسته ذیل تقسیم بندی کرد:

1 ـ همایشها:

مرکز مطالعات استراتژیک فریمن در راستای رسیدن به اهدافی چون ارائه توصیه به نهادهای مختلف اسرائیلی، هر ساله با همکاری مؤسسات و مراکز تحقیقاتی داخل و خارج آمریکا، مجموعه ای از سخنرانیها، میزگردها و کنفرانسهایی را تحت عنوان "سیاست یهود" برگزار می کند.

در این همایشها، رهبران مذهبی، دانشگاهیان و فعالان انجمنها و سازمانهای یهودی به بحث درباره آینده اسرائیل، ثبات جامعه یهودیان و تداوم حیات وبقای اسرائیل می پردازند. مسئله تروریسم، امنیت ملی اسرائیل و خاورمیانه، روابط استراتژیک آمریکا و اسرائیل، بنیادگرایی اسلامی، آینده دولت فلسطین و روند صلح خاورمیانه از دیگر موضوعاتی اند که در این همایشها مورد بررسی و تبادل نظر قرار می گیرند.

مسئولان این مرکز در راستای نشر افکار و عقاید خود نتایج این همایشها را در اختیار علاقه مندان و عموم مردم قرار می دهند.

2 ـ انتشارات:

در بخش انتشارات این مرکز، سه نوع فعالیت علمی، اطلاع رسانی و تحقیقاتی به انجام می رسند که این فعالیتها شامل انتشار کتاب، مقاله و یک نشریه تخصصی می شود.

1) انتشار کتاب:

مرکز مطالعات استراتژیک فریمن بالغ بر دهها کتاب در زمینه های مرتبط با اهداف خویش منتشر کرده است. این کتابها عمدتا حول محور سیاست خارجی اسرائیل، امنیت ملی، افراط گرایی مذهبی، اسلام و تاریخ خاورمیانه منتشر شده اند.

کتابهایی که در زیر به عنوان و نام مؤلف آنها اشاره می شود از جمله جدیدترین کتابهای چاپ شده توسط این مرکز محسوب می شوند.

ـ قتل اسحاق رابین/باری چامیش (Barry Chamish) .

ـ قران و کافر/ای. غوش (A. Ghosh) .

ـ اسلام و جنبش ملی عرب/انورشیخ (Anwar Shaikh) .

ـ آنتی سمیتیسم اسلامی/یوسف بودانسکی (Yossef Bodansky) .

ـ ریشه های جنگ اعراب و اسرائیل بر سر فلسطین/جان پترز (Jan Peters) .

ـ صلح اسلو؛ تخریب امنیت اسرائیل/پال ایدلبرگ (Poul Idealburg) .

ـ اینک صلح؛ طرحی برای خودکشی ملی/دن نیمرود (Dan Nimrod) .

2) مقالات سیاسی:

نتایج و دستاوردهای فعالیتهای مؤسسه در قالب مقالات منتشر می شود. جدیدترین مقالاتی که از سوی مرکز منتشر شده اند، موضوعاتی در زمینه طرح تخلیه نوارغزه، مسائل داخلی تشکیلات خودگردان فلسطین، دولت جدید اسرائیل پس از شارون، امنیت اسرائیل پس از عقب نشینی یکجانبه از نوارغزه، تحولات عراق و مسائل سیاسی ایران را شامل می شوند.

3) نشریه تخصصی مرکز:

نشریه تخصصی مرکز مطالعات استراتژیک فریمن "مک کابین" نام دارد که تمامی مقالات و پژوهشهای این مرکز را در برداشته و آرشیوی برای انتشارات مرکز به شمار می آید. انتشار این نشریه به صورت ماهنامه است.

3 ـ اعطای بورس تحصیلی:

اعطای بورسهای تحصیلی به دانشجویان و اصحاب رسانه ها برای تحقیق در مسائل نظامی، سیاسی و دیپلماتیک خاورمیانه از دیگر فعالیتها و خدمات ارائه شده توسط این مرکز است.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، 7/2/1385، شماره 292.
  2. www.Freeman.org/index.htm
  3. www.Sourcewatch.org/index.php?title=Freeman-Center.