آنتی سمیتیسم نهاد هماهنگ کننده مقابله با

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


نهاد "هماهنگ کننده مقابله با آنتی سمیتیسم" یک مؤسسه دولتی در اسرائیل است که به منظور شناسایی و مقابله با مظاهر آنتی سمیتیسم در دنیای جدید به وجود آمده و این پدیده را در اشکال مختلف آن (دولتی، نوشتاری، تصویری و کتاب، سخنرانی) شناسایی کرده و راهکارهای مقابله با آن را مورد بررسی قرار می دهد.

به منظور دستیابی به اهداف فوق، جلسات مداوم و متناوبی توسط این مؤسسه برگزار می شود و اطلاعات موجود از منابع مختلف، مورد ارزیابی قرار می گیرند. مؤسسات و سازمانهای مختلفی در مورد موضوع آنتی سمیتیسم به همکاری تحقیقاتی با این نهاد می پردازند. نهاد مذکور، اطلاعات آنها را جمع آوری کرده و در جهت حفظ و بقای دولت اسرائیل به عنوان تنها کشور یهودی جهان به صورت گزارشهای متنوع و راهبردی منتشر می کند.

وب سایت این نهاد به چهار زبان اسپانیایی، انگلیسی، فرانسه و عبری در دسترس خوانندگان قرار دارد.

الف ـ ساختار:

این سازمان، همان طور که از نامش (نهاد هماهنگ کننده مقابله با آنتی سمیتیسم) پیداست، متشکل از مؤسسات و سازمانهایی است که به صورت تخصصی به تحقیق در مورد پدیده آنتی سمیتیسم می پردازند، این سازمانها عبارتند از: مؤسسه استفان روث، انجمن ضدافترا، مرکز اعتمادسازی امنیتی در جامعه، مرکز سایمون ویزنتال، مرکز اورشلیم در امور مربوط به پسا هولوکاست، یادواشم، مرکز بین المللی ویدال ساسون و کمیته یهودیان آمریکا.

علاوه بر رؤسای این سازمانها، وزیر امور خارجه و آموزش و پرورش اسرائیل نیز در این سازمان عضویت دارند.

ب ـ اهداف و برنامه ها:

سازمان مذکور در سال 2002 تأسیس شد. انگیزه اصلی از تأسیس آن مقابله با خطراتی بود که دولت اسرائیل را تهدید می کرد. بعد از حملات 11 سپتامبر اسرائیل با بزرگنمایی تهدیداتی که برای اسرائیل وجود دارد، درصدد کسب امتیازات مختلف در عرصه بین المللی برآمد. پس از حادثه مذکور تلاش بسیاری در جهت تروریست نشان دادن مسلمانان صورت گرفت و اسرائیل به عنوان نماد اشغالگری و تجاوز درصدد بود تا با توسل به مفهوم آنتی سمیتیسم، خود را به عنوان قربانی ترور و تروریسم در معرض تهدیدات جهان اسلام معرفی کند. نهاد هماهنگ کننده مقابله با آنتی سمیتیسم نیز با چنین انگیزه ای تشکیل شد.

در تاریخ 6 ژانویه 2002 نشست مشترکی میان مقامات اسرائیلی و رهبران برخی از سازمانهای یهودی در محل وزارت امور خارجه اسرائیل برگزار شد که هدف آن اعلام ضرورت تأسیس یک نهادبین المللی برای مقابله با آنتی سمیتیسم بود. سخنانی که در این اجلاس توسط حضار ارائه شد نشانگر انگیزه های تأسیس این نهاد است.

معاون وزیر امور خارجه وقت اسرائیل با ابداع واژه آنتی سمیتیسم جدید (neo Anti Semitism) عنوان کرد: تا قبل از سالهای اخیر، آنتی سمیتیسم بر وقایع پراکنده و غیرسازماندهی شده اطلاق می شد، اما امروزه آنتی سمیتیسم جدید، شکل متفاوتی به خود گرفته است که نشانه هدفمند بودن و سازماندهی شدن تحریکات یهودستیزانه است. مضاف بر این در نوع جدید یهودی ستیزی علاوه بر روشهای کلاسیکی چون ترور و خشونت، از ابزارهای مدرنی چون تلویزیون، ماهواره، اینترنت و حتی نهادهایی چون سازمان ملل، دانشگاهها و مؤسسات مختلف در راستای مبارزه با یهودیان استفاده می شود. وی تبدیل آنتی سمیتیسم به یک ایدئولوژی در دنیای جدید را مشخصه این دوران است.

حاخام میخائیل ملکیور (Michael Melchoir) در ادامه با این پیش فرض که یهودستیزی از مرزهای متعارف آن عبور کرده و به یک مسئله جهانی تبدیل شده است، ایجاد سازمانی بین المللی و حمایت کشورهای مختلف از آن را شرط مقابله با این پدیده دانست. به گفته وی آنتی سمیتیسم دیگر تنها مشکل اسرائیل یا یهودیان نیست، بلکه مسئله و مشکل تمام مردم آزاد دنیاست، لذا باید در هر کشوری کمیسیونی برای مقابله با این پدیده ایجاد شود.

پراهل مارک (PerAhl mark) یکی از بنیانگذاران این نهاد که سابقه فعالیت 30 ساله علیه آنتی سمیتیسم در قالب تحقیق و روزنامه نگاری داشته نیز مسلمانان افراطی راست و چپ را مهمترین عوامل بروز آنتی سمیتیسم دانسته که اسرائیل را با نازیها مقایسه می کنند.

پرفسور اروین کاتلر (Erwin kotler) یکی دیگر از بانیان این مؤسسه مظاهر آنتی سمیتیسم را به دو نوع تقسیم می کند، آنتی سمیتیسم دولتی که دولتها اساس و بنیان و مشروعیت اسرائیل را زیر سؤال می برند (فلسطین و ایران) و آنتی سمیتیسم سیاسی که افراد و گروههای مختلف با انکار هولوکاست به طرق مختلف به مبارزه با یهودیان می پردازند.

ج ـ سازمانهای عضو نهاد:

سازمانهای عضو نهاد هماهنگ کننده مقابله با آنتی سمیتیسم عبارتند از:

1 ـ مرکز اعتمادسازی امنیتی در جامعه:

این سازمان، امنیت جامعه یهودیان انگلیس را تحت کنترل دارد و سابقه آن به سازمان دفاع از یهودیان که در سال 1930 بنا نهاده شد، برمی گردد. این سازمان، هم اکنون چهار دفتر و 54 کارمند دارد و شبکه ای با سه هزار داوطلب آموزش دیده را پوشش می دهد. مشخصه اصلی سازمان مذکور، توجه به مسائل جامعه یهودیان انگلیس فارغ از سن، جنس و جهت گیریهای سیاسی است. (ن. ر: اعتمادسازی امنیتی در جامعه، مرکز).

2 ـ مرکز سایمون ویزنتال:

(Simon wiesenthal Center)

این سازمان یهودی با کار ویژه تحقق حقوق بشر در جامعه یهود و حفظ یاد و خاطره هولوکاست، در سال 1977 تأسیس شد. هدف این سازمان تحقیقدرباره مسائل مهمی چون آنتی سمیتیسم، نژادپرستی، تروریسم و نسل کشی در دنیای معاصر است.

مؤسسه سایمون ویزنتال 60 هزار نفر از خانواده های یهودی را از طریق مرکز اصلی آن در لس آنجلس و سایر شعبات آن در شهرهای نیویورک (آمریکا)، تورنتو (کانادا)، میامی (آمریکا)، قدس (اسرائیل)، پاریس (فرانسه) و بوئنوس آیرس (آرژانتین) تحت پوشش قرار می دهد.

این مرکز به منظور گرامیداشت یاد کشته شدگان هولوکاست و مبارزه با منکرین آن به عنوان ناظر در سازمان ملل و سازمان امنیت و همکاری اروپا حضور دارد. (ن. ر: سایمون ویزنتال، مرکز).

3 ـ مؤسسه استفان روث:

(The Stephan Roth Institute)

مؤسسه استفان روث در سال 1991 به عنوان یک مؤسسه مطالعاتی وابسته به دانشگاه تل آویو تأسیس و در ساختمان کتابخانه آن دانشگاه که یکی از غنی ترین مراکز اسناد و مدارک مرتبط با رژیمها و جنبشهای فاشیستی و آنتی سمیتیست است، مستقر شد. این مؤسسه برای مطالعه، پژوهش و اطلاع رسانی درباره یهودستیزی و نژادپرستی در جهان معاصر تأسیس شده است و به ادعای مسئولین آن به عنوان مرجع اطلاعات مستند. در این باره مورد استفاده قرار می گیرد. این مؤسسه توجه به سوءاستفاده های سیاسی و اجتماعی از پدیده آنتی سمیتیسم و نژادپرستی و بررسی سوابق تاریخی آن را مهمترین وظیفه خود اعلام کرده است.

4 ـ مرکز اورشلیم در امور پسا هولوکاست:

(The Jerualem Center for affairspost Holocoust)

این مرکز در سال 1979 توسط پرفسور دانیل جی الیعزر (Daniel J. Elazar) به عنوان یک مؤسسه مستقل برای تحقیقات سیاسی در مورد یهودیان، بنیان نهاده شد و از آن زمان تا امروز صدها دانشجو و متخصص حرفه ای در این مورد را تربیت کرده است. تمرکز اصلی این مؤسسه بر مسئله آنتی سمیتیسم بعد از هولوکاست و افزایش مبارزات فلسطینیان بعد از سال 2000 است. (ن. ر: پسا هولوکاست، مرکز اورشلیم در امور).

5 ـ یادواشم:

(Yadvashem)

این سازمان در سال 1953 توسط کنست اسرائیل بنا نهاده شد و وظیفه جمع آوری سند برای معرفی و نمایاندن تاریخ یهودیان را برعهده دارد، حفظ یاد و خاطره به اصلاح شش میلیون قربانی هولوکاست کار ویژه این مؤسسه محسوب می شود. مؤسسه مذکور که در قدس واقع شده دارای کتابخانه ای با 90 هزار عنوان کتاب و 267 هزار و 500 عکس، فیلم و نوار ویدئویی از شهادتهای بازماندگان هولوکاست است، به طوری که اکنون به عنوان یکی از منابع مرجع برای بررسی هولوکاست در جهان محسوب می شود.

6 ـ مرکز بین المللی ویدال ساسون:

(Vidal sasoon Internation)

مرکز بین المللی ویدال ساسون، در سال 1982به عنوان یک مرکز تحقیقات بین رشته ای تأسیس شد. این مؤسسه مدعی است که بدون داشتن جهت گیری سیاسی و به صورت مستقل، به جمع آوری و ترویج و اشاعه دانش لازم برای ایستادگی در مقابل پدیده آنتی سمیتیسم می پردازد و از طرحهای پژوهشی در مورد موضوعات مختلفی چون تاریخ، علوم سیاسی، روان شناسی، جامعه شناسی، اقتصاد و هنر حمایت به عمل می آورد و همچنین رساله هایی در مورد آنتی سمیتیسم، ناسیونالیسم، ریشه های آنتی سمیتیسم مسیحی، نئونازیسم در اروپای غربی و... را به چاپ می رساند. (ن. ر: ویدال ساسون، مرکز بین المللی).

7 ـ کمیته یهودیان آمریکا:

(American Jewish committee)

این انجمن در سال 1906 با هدف حراست از جامعه و فرهنگ یهودی از طریق تلاش برای ارتقاء و ایجاد جامعه ای دموکرات و تکثرگرا که در آن به شأن آدمی اهمیت داده می شود، تأسیس شد. این سازمان از مراکزی که به مسائلی چون آنتی سمیتیسم، ترور و راهبردهای حمایت از دولت اسرائیل در برابر معضلات مذکور می پردازند حمایت می کند. (ن. ر: یهودیان آمریکا، کمیته).

8 ـ انجمن ضد افترا:

(Anti-Defamation League)

انجمن ضدافترا سازمانی غیردولتی است که در سال 1973 توسط زیگموند لیونگستون در شیکاگو تأسیس و در سال 1974 به نیویورک منتقل شد. مأموریت این انجمن مقابله با ابراز تنفر علیه یهودیان، مقابله با مخالفین یهود، مقابله با گرایشهای بیگانه ستیزی آمریکاییان و مبارزه با ضدصهیونیستهاست. این انجمن بعد از موج یهودی ستیزی در آلمان و آمریکا شروع به آموزش هولوکاست در تمام مدارس آمریکا کرد. این انجمن گفتگوی یهودیان و مسیحیان و آموزش مسیحیان برای پرهیز از مخالفت سنتی ـ مذهبی با یهودیان را تشویق و ترویج می کند.

بالاترین سطح تصمیم گیری در سازمان، هیأتی مرکب از 110 نماینده از سراسر آمریکاست که به صورت سالانه تشکیل جلسه می دهد. (ن. ر: ضدافتراء، انجمن).

د ـ عملکرد:

وظیفه این سازمان انتشار جدیدترین اخبار و تحقیقات و رویدادها درباره آنتی سمیتیسم در سراسر جهان است، به طوری که تازه ترین اخبار جهان در مورد این موضوع را در سایت اینترنتی خود با نشانی Anti Semitism.orgمنتشر می کند. این اقدام از طریق هماهنگی و جمع آوری اطلاعات تمامی مؤسساتی که درباره هولوکاست، آنتی سمیتیسم، وضعیت یهودیان در جهان و... فعالیت می کنند، صورت می گیرد. برخی از اخبار و مطالب مورد توجه سازمان مذکور به طور خلاصه عبارتند از:

خبر وضع قوانین سختگیرانه برای مقابله با وب سایتهای نژادپرستانه لهستان، دعوت به برگزاری تظاهرات 15 هزار یهودی علیه مواضع محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران درباره اسرائیل و هولوکاست چند ساعت قبل از اجرای بازی ایران ومکزیک، دعوت به مقابله با تحریم آکادمیک اسرائیل توسط دانشگاههای انگلیس، انتشارنامه تهدیدآمیز برای یک روزنامه نگار یهودی در اوکراین، اطلاق صفت هیتلر دوم به محمود احمدی نژاد از جانب رئیس شورای یهودیان در آلمان، انتشار خبر شیوع نئونازیسم در سایتهای کانادایی، خبر انکار هولوکاست توسط مشاور عالی رئیس جمهور ایران، انتشار خبر ممانعت پلیس اوکراین از شلیک به یک یهودی در این کشور، محکوم کردن حمله به رئیس حاخامها در کرواسی و...

مجموعه مطالب مذکور حاکی از رصد مصادیق پدیده آنتی سمیتیسم ولو در موارد بسیار جزئی در تمامی کشورهای دنیاست.

نهاد مقابله با آنتی سمیتیسم با جمع آوری این داده ها از منابع مختلف و ارزیابی و تحلیل آنها اقدام به انتشار منظم گرایشهایی در این رابطه می کند.

نهاد هماهنگ کننده مقابله با آنتی سمیتیسم، یک سازمان دولتی است و با برگزاری جلسات متناوب اقدام به سیاستگذاری در مورد امنیت کشور اسرائیل در درجه اول و جوامع یهودی در سراسر دنیا در درجه دوم می کند. این سازمان به این ترتیب مبارزه و مقابله با تحریکات ضدیهود را برعهده دارد. رژیم صهیونیستی از این طریق می تواند با ترویج انگاره ایجاد آنتی سمیتیسم جدید، زمینه های بهره برداری از یک فضای تبلیغاتی در جهت تداوم مظلوم نماییهای سابق اسرائیل به عنوان دولت حامی یهودیان را همچنان فراهم آورد.

نهاد هماهنگ کننده مقابله با آنتی سمیتیسم با این که در سال 2002 تأسیس شد، اما با تحت پوشش داشتن سازمانهای با سابقه بیشتر، گزارشهای ماهانه از تحرکات آنتی سمیتیستی در کشورهای مختلف از آگوست 1996 تا ماه جاری میلادی را در آرشیو خود به ثبت رسانده است.

پیگیری نشانه ها، نمادها و نوشته های آنتی سمیتیک در نشریات کشورهای عربی نیز از دیگر وظایف این نهاد است که با دقت دنبال می شود.

این سازمان در جدیدترین مقاله ای که منتشر ساخته، به تحلیل تحرکات آنتی سمیتیک پرداخته است، و آورده است: تحرکات آنتی سمیتیستی را می توان به دو بخش تقسیم کرد:

1 ـ تحرکات خطرناک و ناگوار:

تحرکاتی، خطرناک نامیده می شوند که منجربه صدمات بدنی و جبران ناپذیر به یهودیان شده و سلامتی و حوزه خصوصی مردم و سازمانهای مذهبی را هدف حمله خود قرار می دهند. این تحرکات را می توان به چند گروه از اقدامات زیر تقسیم کرد:

1) اعمال خشونت بار و هشدار به یهودیان.

2) ویران ساختن محل و محدوده زندگی یهودیان، محوطه سازمانهای یهودی و سنگ قبرهای یهودیان.

3) تهدید به اعمال خشونت.

4) حملات تروریستی، فراهم سازی مقدمات یا اخطار به انجام اعمال تروریستی علیه یهودیان.

2 ـ تحرکات کم خطر:

تحرکات کم خطر نیز به دو گروه زیر تقسیممی شوند:

1) تحقیر مذهب یهود و هتک حرمت یهودیان.

2) وضع قوانین نژادپرستانه علیه یهودیان.

این مؤسسه ضمن تقسیم فوق با ارائه جدولی، تعداد هر یک از این اقدامات مذکور را در سطح جهان طی دوره های زمانی مختلف نشان داده است.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، 11/4/1385، شماره 301.
  2. www.rense.com/geralzu/dr.htm.
  3. www.thecst.org.uk/index.cfm?Content=$$menue=1.
  4. www.tau.ac.il/antisemitism/defanlt.htm.
  5. www.jcpa.org/about-juno 4.htm.
  6. www.yadvashem.org/about-yad/home- about-yad.htm.
  7. www.sicsa,huj.ac.il/reslist.html.
  8. www.ajc.org/site/pp.aspx?c=ijtt I2phk og$$b=848315$$print model=1.
  9. www.adl.org/adl history/intro.asp.
  10. www.antisemitimorg.il/fronetend/english/forum report.asp.
  11. www.israel-mfa.gorisl/mfa.anti-semitsmo %20 and %20 the caust/antisem.