اتحادیه اروپا، لابی صهیونیسم در
صهیونیست ها همواره به دنبال نفوذ در مراکز و کانونهای مختلف قدرت در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی بوده و اقدام به ایجاد و تشکیل لابی های قدرتمندی برای پیشبرد اهداف خود کرده اند. آنها با تشکیل چنین گروهها و سازمانهایی، به تدریج در منابع قدرت در سطح جهان رخنه کرده به طوری که امروزه اگر مرکز جدیدی از قدرت پدیدار شود، صهیونیست ها برای نفوذ در آن بی درنگ اقدام می کنند.
برای نمونه، سازمانها و گروههای سیاسی و اقتصادی بزرگ صهیونیست ها در آمریکا، همواره در مراکز تصمیم گیری آمریکا نفوذ داشته و این کار را به واسطه تشکیل لابی های متعدد انجام داده اند. این لابی ها تأثیرات مستقیمی بر سیاست های آمریکا در نقاط مختلف دنیا در مسیر تحقق خواسته ها و مقاصد سازمانهای یهودی و رژیم صهیونیستی به ویژه در منطقه خاورمیانه و در مورد ملت بی دفاع فلسطین داشته اند.
یکی از مهمترین لابی های صهیونیست ها در آمریکا، "کمیته امور عمومی آمریکا و اسرائیل" موسوم به "آیپک" است که از دهه 1950 شروع به فعالیت کرده و از همان بدو تأسیس، هدف خود را مبارزه برای تصویب قوانینی در جهت حمایت از اسرائیل اعلام کرده است. این سازمان بزرگترین سازمان یهودی و مسئول هماهنگی و برنامه ریزی در جهت فعالیت تمامی سازمانهای یهودی آمریکا و همچنین مسئول اصلی جمع آوری کمک برایاسرائیل و با ارتباط تنگاتنگ با بیش از 60 اتحادیه دیگر و مسئول ایجاد کانالهای جدید برای نفوذ رژیم صهیونیستی نیز است.
علاوه بر آمریکا، لابی های صهیونیستی در دیگر نقاط جهان مانند کانادا و اروپا نیز فعالیت دارند. گروههای صهیونیستی موفق شده اند در اکثر دولتها و پارلمانهای کشورهای جهان "انجمن های دوستی با اسرائیل" را ایجاد کنند و در کشورهایی مانند کانادا، پا را فراتر گذاشته و "گروه متحدان اسرائیل" را در پارلمان این کشور تشکیل داده اند.
همچنین نفوذ و سلطه لابی های صهیونیستی در سازمانهای بین المللی باعث شد تا کوفی عنان دبیر کل سابق سازمان ملل متحد خواستار گرامیداشت سالروز هولوکاست شود و بالاخره یک روز به نام "روز جهانی هولوکاست" نامگذاری شد. با گسترش و قدرت یافتن نهاد اتحادیه اروپا، مرکز قدرت جدیدی به وجود آمد که می تواند در مناسبات و معادلات بین المللی تأثیر بارزی داشته باشد.
از همین رو، سازمانهای یهودی درصدد نفوذ در این اتحادیه برآمدند. البته آنها پیشتر لابی های متعددی به نام "گروههای دوستی با اسرائیل" در پارلمانهای کشورهای اروپایی ایجاد کرده بودند اما از آنجا که امروزه اتحادیه اروپا و در بطن آن پارلمان اروپا مرکز تصمیم گیری مهمی در اروپا محسوب می شود، ایجاد یک لابی قدرتمند و با نفوذ از طرف یهودیان اروپا بسیار احساس شد تا اینکه در سپتامبر 2007 در سالروز حادثه 11 سپتامبر و با استفاده از جو بین المللی و افکار عمومی اروپایی اقدام به تشکیل لابی جدید خود در اتحادیه اروپا به نام "دوستان اروپایی اسرائیل" (نک: دوستان اروپایی اسرائیل) کردند تا از پتانسیل های موجود در اروپا درجهت تأمین منافع رژیم صهیونیستی استفاده کنند.
با توجه به اینکه خاستگاه اصلی صهیونیسم در اروپا بوده است در سال 1968، یهودیان اروپا اقدام به تأسیس یک لابی قدرتمند و یک سازمان گسترده به نام "شورای اروپایی جوامع یهودی" کردند که 60 سازمان غیردولتی یهودی را گردهم آورده و شبکه ای قدرتمند را در اروپا به تشکیل دادند. از دیگر لابی های صهیونیستی در اتحادیه اروپا می توان به موارد زیر اشاره کرد: اتحادیه دانشجویان یهودی اروپا، مرکز اروپایی رهبران یهودی، مؤسه بین المللی مطالعات و فرهنگ یهودی، بنای بریث اروپا و...
این لابی ها با اهدافی مانند: ایجاد همگرایی بین یهودیان اروپا و رژیم صهیونیستی، جذب مهاجر از اروپا و انتقال آنها به سرزمینهای اشغالی، حمایت از اسرائیل و... ایجاد شده اند.
اهداف و فعالیتهای لابی های صهیونیستی در اروپا در موارد زیر خلاصه می شود:
1 ـ صیانت از برخی مفاهیم اساسی در میان صهیونیست ها مانند هولوکاست.
2 ـ انسجام بخشیدن به سازمانهای یهودی در قالب مجامع فراگیر.
3 ـ حفظ و سازماندهی جوامع یهودیان در هر کشور.
4 ـ زمینه چینی برای روابط کشورهای میزبان با رژیم صهیونیستی.
5 ـ اعمال فشار سیاسی و اقتصادی بر کشورهای میزبان به بهانه حقوق بشر.
6 ـ اعمال نفوذ در ساختار تصمیم سازی دولتها.
7 ـ ایجاد و هدایت بحران در دیگر کشورها.
8 ـ کنترل رسانه های ارتباط جمعی و منابع پولی و اقتصادی جهان و...لابی های صهیونیستی در اتحادیه اروپا تاکنون اقدامات زیادی انجام داده اند که یکی از جدیدترین دستاوردهای آنها تصویب قانون ضدنژادپرستی و ضدآنتی سمیتیسم در سال 2007 است.
با گسترش اتحادیه اروپا در اول می 2004، به لحاظ سیاسی، جغرافیایی و اقتصادی، یک دگرگونی تاریخی برای این اتحادیه پدید آمده است. اتحادیه اروپا و اسرائیل بیش از پیش به یکدیگر نزدیک و در واقع با هم همسایه شده اند. اتخاذ سیاست "همجواری اروپا" توسط اروپا، زمینه را برای همکاری اسرائیل و اتحادیه اروپا بیشتر کرده است. بنابراین یهودیان اروپا درصدد استفاده از این موقعیت ها برآمده و از تمام ظرفیتهای موجود در راستای اهداف رژیم صهیونیستی استفاده کردند.
از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی از لحاظ ژئوپولیتیکی در انزوا بسر می برد. بنابراین، تلاش آن برای رابطه با اتحادیه اروپا در این زمینه قابل توجیه است. اگر چه هیچ آینده روشنی برای عضویت این رژیم در اتحادیه اروپا وجود نداشته اما نفوذ لابی صهیونیستی در این اتحادیه به خوبی نمایان بوده است. سازمانهای صهیونیستی در پیوستن رومانی و بلغارستان به اتحادیه اروپا در اول ژانویه 2007 تأثیر عمده ای داشتند. رؤای سازمانهای یهودی در بلغارستان و رومانی، منتفع شدن یهودیان این دو کشور از عضویت در اتحادیه اروپا را مطرح کرده بودند.
پیر بسناینو (Pierre Besnainou)رئیس کنگره یهودیان اروپا، عضویت بلغارستان و رومانی در اتحادیه اروپا را گامی در جهت مبارزه با آنتی سمیتیسم ارزیابی کرده بود و سرژ کواجنبائوم (Serge Cwajenbaum)دبیر کل این کنگره اعلامکرد که اینک این 2 کشور باید خسارات گروههای یهودی در کشورشان را جبران کرده و از اموال خصوصی آنها محافظت کنند. این مسائل نشان دهنده میزان نفوذ و سلطه لابی های صهیونیستی در اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی است به طوری که هر کشوری بخواهد به اتحادیه اروپا بپیوندد باید پشتیبانی این لابی ها را جلب کند. سازمان "دوستان اروپایی اسرائیل" نیز اهداف و روشهایی مانند لابی های سلف خود دارد و در صدد اعمال نفوذ بر تصمیمات و سیاستهای اتحادیه اروپا و نهاد قانونگذاری این اتحادیه یعنی پارلمان اروپا است.
مآخذ:
- - مرکز اطلاع رسانی فلسطین، 19/10/1385.
- جروزالیم پست 15/11/1385.
- مؤسسه سیاست و استراتژی هرتزلیا 23/9/1383.
- آژانس یهود 1/1/2007.
- www.eurojewcong.org/ejc/section.php? id- rubrique=71.
- www.rasad.ir i 121=di$$5=noitca?psa. xedni/xedni/hsiFelcitr A.
- www.europa.eu.net (1383/9/19).