هاداساه، سازمان: تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۳۱
"هاداساه" (Hadassah) واژه ای عبری به معنی "درخت مورد" یا "درخت ریحان" است. این واژه برای اشاره به نام استر، شهبانوی توراتی به کار برده می شود. هاداساه سازمان زنان صهیونیست در آمریکاست (The womens zionist organi zation of America)که اعضای آن به منظور تقویت مشارکت خود و حمایت از تداوم یهودیت و رژیم صهیونیستی تلاش می کنند.
محتویات
الف ـ تاریخچه:
سازمان هاداساه توسط گروهی 12 نفره موسوم به محفل مطالعاتی خواهران صهیون و به رهبری هنریتازولد (Henriette szold) در سال 1912 طی یک گردهمایی در تمپل امانوئل در شهر نیویورک در ایالات متحده آمریکا پایه گذاری شد. در این سالهنریتا زولد و گروهی از زنان عضو محافل دختران صهیون تصمیم گرفتند. این محافل را گسترش دهند و به یک سازمان ملی تبدیل کنند. هنریتا زولد که یک روزنامه نگار، معلم، ویرایشگر و محقق بود، دختران گروه مطالعه صهیون را قانع کرد که اولاً اهداف او را گسترش دهند، ثانیا تلاشی برای عملی شدن صهیونیسم کنند و ثالثا فعالانه برای کمک به یهودیان در فلسطین کار کند، زیرا آنها به کمکهای پزشکی نیاز دارند.
در واقع تصمیم این گروه به توسعه تشکیلاتشان در سطح یک سازمان ملی اساس فکری تأسیس این سازمان بود.
در زمان تأسیس هاداساه، این گروه دو هدف داشت: ترویج آموزش یهودی و صهیونیستی در آمریکا و آغاز فعالیت در زمینه بهداشت عمومی و آموزش پرستاری در فلسطین.
هاداساه تاکنون از فرامین و اهداف مؤسس خود هنریتازولد پیروی نموده است. زولد یک محقق یهودی بود که عمر خود را صرف یهودیت و صهیونیسم کرد.
اهداف اعلام شده اولیه هاداساه توسعه و گسترش آموزش یهودی و صهیونیستی در ایالات متحده از سویی و بهبود بخشیدن به وضعیت بهداشت و سلامتی مهاجران یهودی در فلسطین از سوی دیگر بود. در این راستا، هاداساه شروع به پرستاری از بیماران و آموزش پرستاران در فلسطین نمود. این سازمان فعالیت خود را به صورت بسیار محدود از سال 1913 در فلسطین آغاز کرد و از سال 1918 که در اعزام واحدهای پزشکی صهیونیستی آمریکایی به فلسطین با سازمان صهیونیستی آمریکا و کمیته یهودی آمریکایی همکاری کرد، فعالیت خود را گسترش داد و از آن به بعد "سازمان پزشکی هاداساه" نام گرفت. این سازمان در فلسطین تعداد زیادی مؤسسه بهداشتی را برپا نمود که از جمله آنها مدرسه پرستاری است که برای اولین بار در سال 1921 تعدادی از آن فارغ التحصیل شدند.
از آن زمان، هاداساه در تأسیس مراکز بهداشتی، بیمارستانها، پایگاه های درمانی و مراکز نگهداریکودکان فعالیت دارد. همچنین در احداث دانشکده علوم در دانشگاه عبری که بر روی کوه مشارف (سکوبس) واقع می باشد در سال 1925 مشارکت داشت و مرکز پزشکی هاداساه را در سال 1936 در دانشگاه عبری تأسیس نمود. افزون بر آن، هاداساه برنامه های آموزشی، تأسیس مدارس و مراکز آموزش حرفه ای و تربیت پرستار را برعهده گرفته و با صندوق ملی یهود همکاری نزدیکی دارد؛ به طوری که از سال 1926 هرسه سال نظارت بر اجرای بیست پروژه ویژه صندوق را برعهده می گیرد. هاداساه عملاً در احیا و زیر کشت بردن صدها هزار هکتار زمین و کاشت میلیون ها درخت مشارکت کرده و خود را "شریک اصلی صندوق ملی یهود" و نیز "بزرگترین سهامدار (آن) در جهان" می داند.
سازمان هاداساه همکاری و کمکهای پزشکی زیادی را برای تثبیت اسکان یهودیان و توسعه و گسترش آن در فلسطین در طی دهه 30 ارائه داد و در ابتدا از سال 19335 برای متأهل کردن جوانان مهاجر یهودی آلمان برای زندگی در فلسطین تلاش زیادی نمود و از آن زمان به عنوان نماینده اصلی مهاجرت جوانان آمریکا به فلسطین ـ که حدود 40% از بودجه خود را به این هدف اختصاص داده بود عمل می کرد. این سازمان در میان سازمان های صهیونیستی جهان بیشترین سهم را در مهاجرت جوانان داشته و از سال 1935 تا 1970 حدود 60 میلیون دلار را در این زمینه هزینه کرده است و برای اسکان و استقرار 135 هزار جوان از پیش از 80 کشور در 267 مرکز مهاجرت جوانان یا در متسعمره ها و شهرکهای مهاجرنشین در فلسطین فعالیت نموده است.
این سازمان اصلی ترین سازمان صهیونیستی (در ایالات متحده) است که در زمینه مهاجرت دادن جوانان (به اسرائیل) فعالیت می کند و هرسال 40% از بودجه این کار را تأمین می نماید.
در سال 1925 سازمان هاداساه فعالیت خود را در صندوق ملی یهود (کرین کایمت) شروع نمود و بر اصلاح دهها هزار جریب زمین در فلسطین اشراف داشت. حتی در سال 1966 در غرس 83 میلیون اصله درخت و اصلاح چیزی بیش از 000,250,6جریب زمین به اضافه طرحهای اصلاحی دیگری در دره های عربی والجلیل و سطی مشارکت داشت.
در ایالات متحده، فعالیت این سازمان بر زمینه های آموزشی و فرهنگی متمرکز است. بدین ترتیب که برنامه هایی آموزشی با عنوان "فرهنگ و تاریخ یهودیان" دارد؛ همچنین زبان عبری را آموزش می دهد و در مجموع مردم آمریکا را در جریان اطلاعاتی درباره اسرائیل، تحولات و پیشرفت ها و امنیت آن قرار می دهد.
اعضای هاداساه، پیش از تأسیس دولت صهیونیستی به سفرهای تبلیغاتی می پرداختند تا افکار عمومی را برای پذیرش ایده صهیونیسم آماده سازند و روی آوردن یهودیان جهان را به سرزمین فلسطین برای مردم توجیه کنند. در حال حاضر هم برای اسرائیل تبلیغ می کنند و برای برنامه های سازمان و پروژه های آن در دولت صهیونیستی اعانه جمع آوری می نمایند.
هاداساه با آموزش، تبلیغات و هماهنگی با دیگر سازمانهای یهودی و صهیونیستی، بر برنامه های صهیونیستی که در جهت توسعه منافع صهیونیستی سامان داده می شود نظارت دارد. هاداساه توجه ویژه ای به جوانان دارد و شاخه جوانان آن هشاحر (فجر) برنامه های متنوعی درباره هویت یهود در چارچوب صهیونیسم در اردوهای موقت تابستانی و باشگاه های دائمی خود اجرا می کند. هاداساه دوره های آموزشی فرماندهی دارد و همچنین برنامه هایی در رابطه با اسرائیل و سفرهای تابستانی به این کشور برای جوانان ترتیب می دهد. این سازمان جوانان یهودی را آموزش می دهد تا در داخل دانشگاه های آمریکا و مراکز و انجمن های صهیونیستی ایجاد کنند و با گروه های مخالف اسرائیل و طرفدار فلسطین، مقابله نماید.
این سازمان براساس آنچه در اساسنامه آن آمده است یک سازمان داوطلبانه و عام المنفعه بوده و چشمداشتی به سود ندارد و ملتزم به "الگوها و معتقدات یهودی و صهیونیستی و دموکراسی آمریکایی" می باشد. این سازمان عملاً در زمینه معالجات پزشکی، تعلیم و تحقیق بررسیهای پزشکیو تشویق و ترغیب تاریخی و فرهنگی یهودیان و زبان عبری، فعالیت می کند.
هاداساه به عنوان یک سازمان دینی ثبت شده است (به رغم آنکه هیچ رابطه ای با دین ندارد) و به همین دلیل از ارائه گزارش سالانه و نیز پرداخت مالیات معاف است. مجلس ملی، هیأت عالی هاداساه محسوب می شود و دو بار در سال برای اتخاذ تصمیم ها و سیاست گذاری های مهم تشکیل می گردد. اما سیاست هایی که در درجه دو اولویت قرار دارد توسط شورای اجرایی اتخاذ می شود. برای حمایت از بخشودگی های مالیاتی انجمن امداد پزشکی هاداساه که هیأتی موازی و متحد با هاداساه است، سرمایه ها را در طرح های اسرائیلی به کار می اندازد؛ در عین حال سازمان هاداساه، فعالیت های داخل ایالات متحده را سرپرستی و اداره می کند.
هاداساه از بزرگترین سازمانهای صهیونیستی جهان به شمار می رود و حتی در سال 1969 حدود 1350 شعبه و بیش از 318 هزار عضو داشت. در حال حاضر تعداد اعضای آن به حدود 370 هزار نفر می رسد.
سازمان هاداساه عضو اتحادیه صهیونیستی آمریکاست و از طریق اتحادیه کونفدرالی جهانی صهیونیست های متحد، با سازمان جهانی صهیونیسم مرتبط است؛ همچنین عضو کنگره سران سازمان های بزرگ یهودی آمریکایی است؛ در مجمع عمومی سازمان نیز به عنوان یک سازمان غیردولتی (N.G.O) شناخته شده و به عنوان عضو ناظر در هیأت نمایندگی آمریکا در سازمان ملل حضور دارد.
در سال 1983 تصمیم گرفته شد که سازمان هاداساه که تا آن زمان یک سازمان آمریکایی محسوب می شد به یک سازمان بین المللی تبدیل شود. این مسأله به سازمان اجازه می داد تا گروه هایی در خارج از آمریکا تشکیل دهد که با انجمن امداد پزشکی هاداساه برای ارسال کمک های مالی به اسرائیل همکاری کنند. حجم کمک های مالی هاداساه در سال 1983ـ1982 به حدود 49 میلیون دلار بالغ می شد.
ب ـ وجه تسمیه هاداساه:
1 ـ این زنان خودشان را شعبه هداسای دختران صهیون نامیدند که با نام هربرو (ملکه زیبایی) تناسب داشت.
2 ـ هاداساه همچنین به معنای گیاه "مورد" است که یک گیاه پرتاب و توان است که در مناطق خاورمیانه می روید. در تورات جایگاه بالایی داشته و از نظر کشاورزی ارزش ویژه ای دارد.
ج ـ هیأت مدیران:
هیأت مدیره هاداساه از 18 زن تشکیل شده است که در کل شامل اعضای شورای هاداساه، اعضای هاداساه و نمایندگان جامعه یهودیان می شوند. اسامی چند تن از آنان عبارتست از:
1 ـ باربارا دوبکین (Barbara Dobkin) ، رئیس هاداساه از نیویورک.
2 ـ لیندا آلتشولر (Linda Altshuler) ، مدیر هاداساه از نیویورک.
3 ـ بونی لیپتون (Bonnie Lipton) ، رئیس ملی هاداساه.
4 ـ برنیک سوتان بام (Boam) ، رئیس ملی سابق هاداساه و عضو کنونی شورای ملی هاداساه از نیویورک.
د ـ ساختار سازمانی هاداساه:
هاداساه به عنوان سازمانی غیرانتفاعی و معاف از مالیات در ایالت نیویورک تشکیل شد و برای فرار از دادن گزارش سالیانه که طبق قوانین جاری این ایالت سازمانها مکلف به آن هستند به عنوان سازمانی مذهبی به ثبت رسید و به این لحاظ از دادن گزارش فوق که طبق قانون می بایستی در دسترس عموم قرار گیرد معاف شد.
هاداساه تنها سازمان صهیونیستی است که تعداد کثیری عضو دارد. زنان یهودی عضو این سازمان با سنین و مشاغل مختلف، متعلق به 1400 بخش محلی هستند. بالاترین سطح تعیین کننده خط مشی های سازمان، هیأتی مرکب از 140 نمایندهاز سرتاسر آمریکا است.
رئیس این سازمان از نظر اهمیت مسئولیتهای او به رئیس یک شرکت بزرگ آمریکایی تشبیه شده، که سازمانی را با 30 واحد منطقه ای و 350 هزار عضو و بودجه ای چندین میلیون دلاری سرپرستی می کند.
هاداساه به عنوان یک سازمان صهیونیستی عضو فدراسیون صهیونیستهای آمریکاست و از طریق فدراسیون جهانی صهیونیستهای متحد، با جنبش جهانی صهیونیست در ارتباط است.
این سازمان در نشریه خود که هاداساه نام دارد بر این نکته تأکید دارد که به هیچ یک از احزاب سیاسی اسرائیل وابستگی ندارد. هاداساه در سازمان ملل به عنوان یک سازمان غیردولتی شناخته شده و جزء ناظران رسمی هیأت آمریکا در این سازمان است.
ه ـ مواضع سازمان هاداساه در قبال رژیم صهیونیستی و آمریکا:
همانند دیگر سازمانهای صهیونیستی آمریکا، هاداساه در حمایت از رژیم صهیونیستی دو وظیفه اساسی را انجام می دهد.
1 ـ اطلاعات مختلفی درباره آن تهیه نمود و در اختیار آمریکاییان قرار می دهد.
2 ـ برای اجرای برنامه هایی خاص در رژیم صهیونیستی به صورت گسترده به جمع آوری کمکهای مالی و اعانات می پردازد.
جمع آوری کمکهای مالی برای اجرای برنامه های متنوعی در این رژیم، از قبیل برنامه آموزش حرفه ای برای جوانان عقب افتاده یهودی، تشویق جوانان به مهاجرت به رژیم صهیونیستی از دیگر فعالیتهای این سازمان است و از این نظر یعنی تشویق جوانان به مهاجرت به رژیم صهیونیستی از سرتاسر جهان یکی از بزرگترین سازمانهای جهان است.
هاداساه در اسرائیل از این موارد حمایت می کند: محافظت از سلامتی یهودیان، مؤسسات آموزشی جوانان و توسعه ارضی به منظور فراهمکردن نیازهای یهودیان ساکن.
اما در آمریکا هاداساه از طریق آموزش و ارائه برنامه ها و طرحهایی برای جوانان صهیونیست کیفیت زندگی یهودیان آمریکایی را بالا می برد و همچنین در راستای ایجاد آگاهی برای سلامتی تمول شخصی و رشد اعضایش گام برمی دارد.
هاداساه از سیاستمداران آمریکا درخواست کرده تا با کم کردن وابستگی ایالات متحده به نفت خاورمیانه مانع از نفوذ اعراب بر دیپلماسی خارجی این کشور شوند.
نکته شایان ذکر اینکه هرچند هدف از تأسیس این سازمان ارائه خدمات به بیماران معرفی شده بود، هاداساه گستره ای از فعالیتهای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی را تحت پوشش قرار می دهد.
مآخذ:
- المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.
- لی اوبرین سازمانهای یهودیان آمریکا، مترجم: ع. ناصری، مؤسسه تحقیقاتی و انتشاراتی نور، 1375.
- الموسوعة الفلسطینیة، "هاداساه"، جلد چهارم، 1984.
- بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، 16/4/1382، شماره 11.
- www.Hadassah.Com.
- www.Winep.com.