سایمون ویزنتال، مرکز: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۱


مرکز سایمون ویزنتال (Simon Wiesenthal Center) به عنوان یک سازمان یهودی مدعی دفاع از حقوق بشر در سال 1977 میلادی و با هدف مقابله با آنتی سمیتیسم، تنفر نژادی و تروریسم، حمایت از رژیم صهیونیستی، دفاع از امنیت یهودیان در سراسر جهان و انتقال آموزه های هولوکاست مورد ادعای یهودیان به نسل های پس از جنگ جهانی دوم تشکیل شد.

این مرکز با نهادهای دولتی و غیردولتی آمریکا، رهبران سیاسی این کشور و مقامات عالیرتبه دولت های خارجی تعامل گسترده ای داشته و از NGOهای فعال در سازمان ملل، یونسکو و شورایاروپا محسوب می شود.

نام مرکز سایمون ویزنتال برگرفته از نام یک مهندس یهودی اتریشی است که به ادعای مقامات این مرکز، یکی از به اصطلاح بازماندگان هولوکاست بوده که پس از پایان جنگ جهانی دوم، تمام تلاش خود را وقف معرفی افسران نازی به مراجع قضایی کرده است. از این رو، یکی از فعالیت های عمده این مرکز، شناسایی و تحت پیگرد قرار دادن جنایتکاران جنگی نازی است.

فعالیتهای خود را چهار زمینه کلی پیگیری می کند. این فعالیتها عبارتند از:

1 ـ گرامیداشت یاد و خاطره هولوکاست.

2 ـ رشد و پرورش روحیه تساهل و تسامح و ایجاد تعامل متقابل بین گروهها و اقلیتها.

3 ـ ارائه آموزش لازم پیرامون مسائل اجتماعی.

4 ـ مقابله با آنتی سمیتیسم، نژادپرستی، بیگانه گریزی و نسل کشی.

برای پیگیری این برنامه ها، سایمون ویزنتال فعالیتهای گسترده ای نظیر تعقیب جنایتکاران نازی، تأسیس موزه هولوکاست، ارائه کمکهای خیریه، احداث کتابخانه و تهیه فیلم را به مرحله اجرا درمی آورد. رایزنیهای این سازمان با شخصیتها و نهادهای تأثیرگذار در آمریکا و همچنین لابیهای مختلف آن در سطح جهان در زمره فعالیتهای پراکنده این سازمان محسوب می شوند. برای نمونه از سال 2004 سایمون ویزنتال تلاش کرده تا ضمن رایزنی با شخصیتهای مختلف سیاسی در کشورهای مختلف جهان این هدف را محقق سازد که "انجام هر گونه عملیات انتحاری در زمره جنایت علیه بشریت محسوب می شود".

سایمون ویزنتال همچنین هم راستا با سایر سازمانهای مهم یهودی آمریکا همچون کمیته یهودیان آمریکا، انجمن ضد افترا، بنای بریث، کمیته توزیعمشترک یهودیان آمریکا و کنفرانس سران مهمترین سازمانهای یهودی آمریکا، در رایزنیهای مختلف برای تحقق سازش فلسطینیان با اسرائیل همکاری می کند.

دفتر مرکزی سایمون ویزنتال در شهر لس آنجلس در ایالت کالیفرنیا و ریاست آن بر عهده حاخام ماروین هایر (Rabbi Marvin Hier)است.

الف ـ فعالیت:

اولین زمینه های فعالیت علنی سایمون ویزنتال در راستای توجه به مقوله "ترویج تنفر" در اینترنت و در نتیجه به کارگیری آن به عنوان اهرم فشاری علیه مخالفان در اواخر سال 1995 و اوایل 1996 محقق شد. در هشتم مارس 1996 آژانس یهود در این باره گزارش داد: "براساس مطالعات صورت گرفته از سوی سایمون ویزنتال در طول دو سال گذشته مشخص شد که بیش از 200 پایگاه اطلاع رسانی وجود دارند که به موضوعاتی همچون انکار هولوکاست، ترویج آنتی سمیتیسم و نژادپرستی می پردازند. این بیانگر رشد گروههای مروج تنفر است".

گزارش آژانس بیانگر نتایج اولین تحقیق صورت گرفته از سوی سایمون ویزنتال بود که در آن به "تلاش مروجان تنفر haters در راستای بهره برداری از مزایای شبکه گسترده جهانی اینترنت" اشاره شده بود. در این گزارش به نقل از تحقیق سایمون ویزنتال به این نکته اشاره شده بود که حضور مروجان و عاملین اشاعه تنفر در تعارض با منافع جامعه یهود Jewish Community و تخاصم و دشمنی با آن قرار دارد.

همچنین در بخش پایانی این گزارش، تقسیم بندی سایمون ویزنتال پیرامون گونه شناسی گروههای مروج تنفر ارائه شده بود. به موجب این تقسیم بندی می توان این گروهها را به سه دسته ملی گرا، منکر هولوکاست و مبلغ آنتی سمیتیسمتقسیم کرد. برای نمونه، سایتهای کوکلاکس کلان (Kuklux Klan) و وار (WAR)در فهرست سایتهای ملی گرا و سایت ارنست زاندل و برادلی اسمیت، (Bradley Smith) در فهرست گروههای انکارکننده هولوکاست قرار گرفته بودند.

پس از آغاز توجه به حربه "ترویج تنفر" از سوی سایمون ویزنتال، فعالیت سازماندهی شده این شبکه برای تمرکز هرچه بیشتر بر این مقوله افزایش یافت. تا آنجا که تنها یک سال پس از تحقیق مقدماتی این مرکز در ابتدا "جزوه راهنمای سایتهای اینترنتی" (Virtual address book of web sites)سایمون ویزنتال و همچنین دیسکت پردازش و معرفی این سایتها در کنار گزارش ارزیابی فعالیت سایتهای مروج تنفر منتشر شد.

در گزارش منتشر شده از سوی این مرکز پیرامون ارزیابی فعالیت سایتهای مروج تنفر، این ادعا مطرح شد که "ارزیابیهای سایمون ویزنتال نشان می دهد، فعالیت این گروهها در طول یک سال به میزان 300 درصد افزایش یافته و این فعالیتها دربرگیرنده فعالیتهای نئونازیها و نژادپرستان است." دیسکت پردازش سایمون ویزنتال نیز از سه بخش تشکیل شده که در آن روند روبه رشد گروههای مروج تنفر، شیوه عضوگیری آنها و نحوه تبلیغات آنان مورد توجه قرار گرفته است. با این حال تلاشهای سایمون ویزنتال تنها به موارد فوق الذکر خلاصه نشد، بلکه این سازمان فعالیت در راستای ایجاد محدودیت در مورد استفاده از فضای وب توسط این پایگاهها را آغاز کرد.

در همین راستا، مذاکره و رایزنی اعضای سایمون ویزنتال با برخی از ارائه دهندگان خدمات اینترنتی (آی اس پی ها) همچون ژئوسیتیز (Geocities)آغاز شد. به عقیده مقامات این سازمان از آنجا که ارائه دهندگان خدمات اینترنتی باید مقید به"مسئولیت پذیری اجتماعی" (Social Responsibility) باشند، حتما باید ملزم به جلوگیری از چنین فعالیتهایی نیز باشند. آبراهام کوپر از سایمون ویزنتال در یکی از مصاحبه های خود برای توجیه این مسئولیت پذیری اظهار داشت: "از آنجا که یکی از مشکلات اینترنت فقدان برخورد انتقادی (Critical thinking)(با ایده های باطل) است، ما باید از این مسئله مطمئن شویم که فرزندان ما در اینترنت در برابر هر ایده ای قرار نگیرند، چراکه در اینترنت حق و باطل معنا ندارد.

علی رغم آغاز فعالیتهای این سازمان یهودی آمریکایی در راستای محدودسازی فعالیتهای گروههای معارض با سلطه یهود در سال 1996، تا ظهور دوره پس از 11 سپتامبر 2001 فعالیتهای این مرکز با موفقیت چندانی همراه نبود. اما پس از وقوع حادثه تأمل برانگیز 11 سپتامبر، سایمون ویزنتال، پیامد ترویج تنفر را با شکل گیری تروریسم پیوند زد تا از این طریق صرف نظر از منکران هولوکاست و تجدیدنظرطلبان، گروههای جهادی همچون جهاد، حماس و حزب الله نیز در دامنه گروههای مروج تنفر قرار گیرند.

در همین راستا از این مقطع به بعد سایمون ویزنتال برای معرفی گروههای مروج تنفر از واژه ترکیبی تروریسم و تنفر استفاده کرد. برای نمونه، آخرین دیسکت منتشر شده از سوی سایمون ویزنتال که در سال 2004 وارد بازار شد و ششمین حلقه دیسکت از مجموعه دیسکتهای این مرکز محسوب می شود، با عنوان "تنفر و تروریسم دیجیتال 2004" معرفی شد تا این پیام ضمنی به مخاطب القاء شود که پیامد فعالیت گروههای مروج تنفر، تروریسم خواهد بود. جدیدترین دیسکت سایمون ویزنتال، حاوی معرفی چهار هزار وب سایتی است که به ادعای این سازمان در زمره گروههای مروج تروریسم و تنفر قراردارند. این دیسکت دربرگیرنده معرفی گروهها، برنامه های تبلیغاتی آنان، نحوه عضوگیری و مظاهر ترویج تنفر است و به طور کلی به 5 بخش ذیل تقسیم می شود:

1 ـ چگونگی عضوگیری گروهها:

که در آن به فعالیتهای گروههای به اصطلاح تروریستی همچون "حماس" و "القاعده" پرداخته می شود. در این بخش همچنین نحوه کمک مالی به این گروهها و بهره گیری آنان از فضای وب مورد توجه قرار می گیرد.

2 ـ جنگهای مجازی (Cyberwars) :

در این بخش این ادعا مطرح شده که بخشی از فعالیتهای گروههای مروج تنفر صرف هک کردن Haching و ایجاد جنگهای مجازی (Online battle)می شود.

3 ـ بازیهای مروج تنفر:

این بخش نیز به معرفی آن دسته از بازیهای اینترنتی می پردازد که پیامد آن ترویج تنفر و در نهایت خشونت است.

4 ـ سایتهای طراح توطئه:

در این بخش سایتهایی که با طرح استدلالاتی ثابت می کنند اسرائیل و آمریکا در پشت حوادث 11 سپتامبر قرار داشته اند، به طراحی توطئه و ترویج تنفر محکوم می شوند.

5 ـ روند روبه رشد گروههای افراطی:

در آن به توضیح روند روبه رشد گروههای نئونازی و کله پوستی در سطح جهان اعم از روسیه، سراسر اروپا و آمریکا پرداخته می شود.

ب ـ مواضع در مورد پیروزی حماس در انتخابات:

پیروزی چشمگیر حماس در انتخابات پارلمانی 25 ژانویه 2006 و تصاحب 74 کرسی پارلمان، سازمان های صهیونیستی از جمله انجمن ضدافترا یهودیان آمریکا را شگفت زده کرد، از این رو آنها در مقابل این پیروزی موضع گیری کردند.

مرکز سایمون ویزنتال در واکنشی افراطی نسبت به نتیجه انتخابات فلسطینی ها، از جامعه بین المللی خواست تا از به رسمیت شناختن هرگونه حکومت به رهبری حماس خودداری ورزند. این سازمان اعلام کرد که در واقع انتخاب حماس امکان تحقق هرگونه صلحی در خاورمیانه را از بین برده است.

بدیهی است که هیچ دولتی از جمله اسرائیل وجود یک دولت تروریستی را در حیاط خلوت خویش تحمل نخواهد کرد. حاخام ماروین هایر (Marvin Hier)مؤسس و رئیس مرکز سایمون ویزنتال در این باره گفت: "جامعه بین المللی یکصدا و با هم تا زمانی که حماس به اصول تروریستی خویش پایبند و همچنین درصدد نابودی اسرائیل است، این جنبش را به رسمیت نخواهد شناخت."

وی همچنین خطاب به حماس اظهار داشت: :"شما نمی توانید صبح نگهبان بانک باشید، اما شب از بانک سرقت کنید. شما نمی توانید هم معتقد به اصول پارلمانتاریسم باشید و هم در عین حال تروریست باشید، اکنون زمانی است که باید جهت گیری واقعی خویش را مشخص کنید."

مرکز سایمون ویزنتال با استناد به مواضع مقامات رژیم صهیونیستی مبنی بر عدم مذاکره اسرائیل با حماس به دلیل ماهیت تروریستی آن، نتیجه گیری کرده است که چون حماس هنوز هم برموضع خویش یعنی نابودی اسرائیل مصر است، نباید با این گروه به عنوان یک طرف مذاکره کننده، مذاکره کرد.

ج ـ نشریه:

مرکز سایمون ویزنتال از سال 2002 به انتشار فصلنامه ای با نام Response(پاسخ) می پردازد که تخصصی و از دامنه موضوعی گسترده ای برخوردار است.

فصلنامه Responseبه سردبیری آبراهام کوپر نائب رئیس مرکز سایمون ویزنتال انعکاس دهنده اخبار و تحولات مربوط به اسرائیل، صهیونیسم و یهودیان سراسر دنیاست. درون مایه اصلی این نشریه را برقراری روابط علت و معلولی میان اسلام، آنتی سمیتیسم و تروریسم تشکیل می دهد. موضع این نشریه در قبال جمهوری اسلامی ایران، تهدیدآمیز نشان دادن آن برای صلح و امنیت رژیم صهیونیستی و جهان است. فصلنامه Response اسلام و رهبران دینی اسلام را نیز مروج آنتی سمیتیسم و تروریسم معرفی کرده و چنین وانمود می کند که اگر مشکل آنتی سمیتیسم حل شود، مشکل تروریسم نیز به خودی خود حل خواهد شد. محکوم شدن حملات شهادت طلبانه فلسطینیان از سوی رهبران دینی مسلمان و حتی مسیحی، هدف دیگری است که این نشریه به طور سیستماتیک آن را دنبال می کند.

انعکاس کامل وقایع به اصطلاح آنتی سمیتیستی در اروپا نیز به نظر راهکاری است که در جهت ناامن نشان دادن اروپا برای یهودیان و تشویق آنان به مهاجرت به اسرائیل مورد استفاده قرار می گیرد.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، مؤسسه

تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، شماره 85، 14/6/1384؛ شماره 108، 1/12/1384.

  1. www.wiesenthal.com/site/apps/nl/content.asp?c=fwlyknn8 izh$$b=3122458$$content- id=5bb86FB9-d102-4937-8dcd-acclc8880ff7$$notoc=1.
  2. www.wiesenthal.com/site.
  3. www.jewishsf.com/content/z-o/module/displovstory/story-id/3115/format/html/d...
  4. www.efc.ca/pages/media/La-times/8 dec97html.
  5. www.wiesenthal.com/ite/pp.asp?c=fwLYknN 8LzH$$b=242501/24614.