کاو لااود، مرکز

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


مقدمه:

"کاو لااود" (Kav Laoved) یک سازمان غیردولتی و غیرانتفاعی است که در سال 1991 شکل گرفته و در صدد حفظ حقوق کارگران خارجی در اسرائیل است و حمایت از 250 هزار کارگر مهاجر(10 درصد نیروی کار اسرائیل)، اقلیت قومی شهروندان و مبارزه با قاچاق انسان از جمله اهداف و برنامه های آن است.

این سازمان، عقاید خود را از طریق برگزاری مسافرتهای دوره ای، توزیع اطلاعات و مطالب حقوقی چندزبانه، پخش گزارشهای مناسب، فاش کردن تخلفات صورت گرفته از طریق رسانه های جمعی و اعمال فشار برای طرح و تصویب سیاستهای مطلوب، به منصه ظهور می رساند.

پس از تصویب منشور جهانی حقوق بشر در مجمع عمومی سازمان ملل در سال 1948 و تأیید و پذیرش آن از سوی کشورهای مختلف، حکومتها به تدریج و در فرایندی کند و آهسته، خط سیر خود را به سمت مردم سالاری و رعایت حقوق شهروندان متمایل کردند. امروزه یکی از شاخصه های جهانی مقبولیت و مشروعیت حکومتها، میزان احترام گذاشتن به حقوق مردم است. در این میان اسرائیل نیز هرچه بیشتر، سعی پر جلوه دادن شکل و محتوای حکومت خود در قالب نظامهای دموکراتیک با تأکید بر شاخصه هایی چون رعایت حقوق بشر دارد. این کشور از زمانی که از سوی کمیته حقوق بشر سازمان ملل محکوم به نقض حقوق فلسطینیان در جریان انتفاضه دوم شد، در صدد تغییر دیدگاههای جهانی نسبت به عملکرد خود درآمد. از این رو رشد مراکز دولتی و غیردولتی فعال در زمینه حقوق بشر در اسرائیل سرعت گرفت که مراکزی نظیر: مرکز حمایت از کودکان، مرکز دفاع از حقوق زنان و... از آن جمله اند. مرکز "کاو لااود" (Kav Laoved)از جمله این مراکز است که در زمینه مبارزه با اعمال خشونت در مورد کارگران در اسرائیل فعالیت می کند.

الف ـ معرفی مرکز و ساختار اجرایی:

مرکز "کاو لااود" به عنوان یک مرکز غیردولتی در سال 1991 در "تل آویو" تأسیس و زیر نظر خانم "هانا زهر" (Hanna Zohar) اداره می شود. مسئولان این مرکز اذعان داشته اند که کارگران مهاجر (که حدودده درصد کل نیروی کار اسرائیل را تشکیل می دهند)، کارگران فلسطینی، کارگران یهودی ساکن شهرکها و... از جمله قشرهایی اند که این مرکز در مورد احقاق حقوق آنها فعالیت می کند. آنها نوع عملکرد خود را طراحی ایده های قانونی برای رفاه بیشتر کارگران عنوان کرده و تلاش برای رعایت قانون کار و تغییر قوانین دست و پاگیر کارگری را جزء اهم امور خود مطرح کرده اند. این مرکز همچنین در امور اجرایی نیز فعالیت کرده و گاهی لوایحی برای "کنست"، "هیأت دولت" یا سایر نهادها ارسال می کند. مثلاً چندی پیش لایحه ای را به "دیوان عدالت اسرائیل" پیشنهاد داد که طبق مفاد آن، هیچ شرکتی مجاز به تجارت نیست مگر اینکه قوانین عالی کار (من جمله رعایت حقوق کارگران) در آن اعمال و اجرا شود. این مرکز زیر نظر یک هیأت اجرایی فعالیت کرده که اعضای آن عبارتند از:

1) کریستین ساندرگرن (Mrs. Keristin Sandergern)

2) ارلی لوبین (Orly Lobin)

3) روی واگنر (Roy Wagner)

4) دنی لرمن (Deni Lerman)

5) نیرا لانداو (Nira Landau)

6) ارلا هدار (Erella Hadar)

7) امیرام گیل (Amiram Gill)

8) شدوا یساخار (Chedva yisaschar)

9) یاکوف لو (Yaakov Lev)

10) روون یوستر (Reuven Yuster)

مرکز "کاو لااود" در شهرهای قدس، بئرسبع، حیفا و... نیز دفاتری دارد که اطلاعات دقیقی از آنها در دست نیست. دفتر اصلی این مرکز حدود 15 کارمند داشته و با بودجه 400 هزار دلار در سال فعالیت می کند که به ادعای مسئولین مرکز هزینه مذکور از سوی طرفداران حقوق بشر و حامیان کارگران و نیز سایر مؤسسات طرفدار حقوق بشر اعم از اسرائیلی و غیراسرائیلی تأمین می شود.

مسئولان "کاو لااود" مدعی اند که این مرکز یکسازمان "صلح طلب" بوده و در تلاش برای برابری حقوق کارگران اسرائیلی و فلسطینی و حمایت یکسان از دو قشر فوق الذکر است. در ضمن این مرکز با وزارت "صنعت، تجارت و کار" اسرائیل نیز رابطه نزدیکی داشته و بسیاری از نظرات خود را از طریق این وزارتخانه به هیأت دولت و کنست منتقل می کند.

ب ـ اهداف:

مسئولان "کاو لااود" با طرح شعار "دولت دمکرات نمی تواند حقوق کارگرانش را نادیده بگیرد" معتقدند اگر قانون کار و قوانین حقوق بشر، فارغ از تبعیض در مورد کارگران حاضر در اسرائیل اعمال نشوند، این امر پیامدهای منفی را به دنبال خواهد داشت. طبق اظهارات مسئولان "کاو لااود"، هدف اصلی این مرکز پایه ریزی قوانین جدید، برای رفاه هرچه بیشتر کارگران حاضر در اسرائیل است. این مرکز هدف دیگری را نیز مبنی بر کمک به فرایند اشتغال زایی و ممانعت از بروز جنایاتی که به دلیل فقدان کار به وقوع می پیوندد، در زمره شعارهای استراتژیک خود قرار داده است. این مرکز مدعی است که با برقراری ارتباط با منابع حقوقی و تصمیم گیرندگان سیاسی، راه را برای یافتن شغل برای جوانان می گشاید و با وضع قوانین جدید یا اصلاح قوانین قدیمی باعث ایجاد امنیت شغلی و مالی شده که در نهایت منجربه حفظ سلامت و امنیت جامعه می شود و معضلاتی نظیر فروپاشی کانون خانواده، بروز جرائم خرد و کلان، رفع و اختلال در چرخه صنعت کشور به وسیله اعتصابات کارگری متوقف خواهد شد.

ج ـ عملکرد:

چنانچه پیش تر، به نقل از مسئولان این مرکز گفته شد، عمده فعالیتهای "کاو لااود" حول دفاع از حقوق کارگران و اصلاح قانون کار در اسرائیل است.

به گرایش منابع اسرائیلی، مرکز کاو لااود برای مبارزه با خشونت علیه کارگران (اسرائیلی، فلسطینیو مهاجر) هزینه های زیادی صرف می کند که بنابر ادعای مقامات مرکز مذکور، بودجه مورد نظر برای مبارزه با خشونت علیه هزار و 700 کارگر اسرائیلی در سال 2003، یک میلیون دلار بوده است. مهمترین اقدامات مرکز کاو لااود عبارتند از:

1 ـ "کاولا اود" و کمیته حقوق بشر سازمان ملل:

این مرکز نسبت به ضعف کنترل و مدیریت کمیته حقوق بشر سازمان ملل انتقاد و در قالب انتشار کتاب و مقاله، اعتراضات خود را در سطح بین الملل مطرح و اعلام کرده است که کارگران همه کشورهای جهان باید حق اعتراض به خشونت، در کمیته حقوق بشر سازمان ملل را داشته باشند و فرمهایی را نیز برای نظرسنجی، انتقاد، اعتراض، پیشنهاد و... بین کارگران پخش می کند.

2 ـ کاو لااود و کارگران خارجی:

این مرکز در نیمه اول سال 2005 واکنشهای بسیاری به عدم رعایت حقوق کارگران در اسرائیل نشان داد که از آن جمله، اعتراض به اعمال خشونت نسبت به کارگران مهاجر تایلندی، چینی، رومانیایی، فلیپینی و نپالی در اسرائیل بود. آخرین اعتراض رسمی این مرکز که اول آگوست 2005 مطرح شد، اعتراض مجدد به اعمال خشونت و عدم رعایت حقوق کارگران مهاجر چینی در اسرائیل بود.

3 ـ کاو لااود و شرکتهای متخلف:

مسئولان اسرائیلی معتقدند در پی اعتراضات این مرکز وزارت "صنعت تجارت و کار"، برای اولین بار اسامی شرکتهایی که قانون کار را رعایت نکرده و رفتار خشونت آمیز نسبت به کارگران روا داشته اند را منتشر کرده است که بنابر اظهارات مسئولان این مرکز، پس از این افشاگری، شرکتها و مؤسسات متخلف از مواضع غیرقانونی خود فاصله گرفته و توجه بیشتری به قانون کار و حقوق کارگرانکرده اند.

4 ـ کاو لااود و مراجع قضایی:

بنابر ادعای مسئولان مرکز کاو لااود دادگاه یهودی شهر قدس نیز در حمایت از این مرکز، احکامی در جهت اجرای قانون کار صادر و شرکتها، مؤسسات دولتی و غیردولتی را موظف به اجرای آنها کرده است. این دادگاه اواخر جولای 2005 نیز حکم پرداخت حقوق معوقه کارمندان را صادر کرد و برای شرکتهایی که به اعمال خشونت در رابطه با کارگران متوسل می شوند، جریمه های سنگینی در نظر گرفت. بنابر ادعای مسئولان کاو لااود، این واکنشها در پاسخ به اعتراضات مرکز مذکور صورت گرفته است. این مرکز همچنین تقاضای در نظر گرفتن شاخصهای جدیدی برای احقاق حقوق شهروندان و کارگران به "دیوان عدالت اسرائیل" ارائه کرده است.

5 ـ کاو لااود و کنست:

این مرکز گاهی نیز با نمایندگان کنست رایزنی کرده و نظرات و پیشنهادهایی را در قالب طرح، در کنست مطرح می کند که از آن جمله می توان به اظهارات "ایگال یاسینوف" (Igal Yassinov) یکی از نمایندگان پارلمانی حزب شینوی در اوایل آگوست 2005 درباره تعیین دستمزد کارگران و لزوم پرداخت از آن سوی پیمانکاران و ارائه خدمات تسهیلات ویژه به کارگران اشاره کرد.

این طرح پیشنهادی مورد موافقت 30 تن از نمایندگان کنست (از همه احزاب) قرار گرفت و طبق گزارش احزاب) قرار گرفت و طبق گزارش منابع اسرائیلی (با حضور همه اعضای کنست) گذارده شود. مسئولان کاو لااود این توافق را نیز ثمره همکاری "یاسینوف" و "کاو لااود" می دانند.

6 ـ کاو لااود و کارگران فلسطینی:

از دیگر اقدامات این مرکز، تدارک شرایط لازم برای تصویب لایحه پیشنهادی "ایهود اولمرت" وزیرصنعت و تجارت با عنوان "حقوق کارگران در اسرائیل" بود. این طرح در اول فوریه 2004 مورد پذیرش قرار گرفت و چند ماه بعد 10 دفتر که شامل هفت مرکز ایجاد اشتغال در مناطق یهودی نشین و سه دفتر کاریابی برای اعراب بود احداث شد. بنابر گزارش منابع یهودی، این مرکز در اکتبر 2003 در "دیوان عادلی عدالت اسرائیل" به پایمال شدن حقوق کارگران فلسطینی اعتراض کرده و با این شعار که سختی کار برای هر دو یکی است، خواستار برقراری مساوات میان کارگران اسرائیلی و فلسطینی شد. دادستان "الکس اسپینرد (Alex Spinered) در واکنش به اظهارات مقامات کاو لااود اعلام کرد که می بایست مراجع قضایی تلاش بیشتری را برای اعاده حقوق کارگران فلسطینی و اعمال قانون در این زمینه به کار بندند.

7 ـ تبلیغات و اطلاع رسانی کاو لااود:

مرکز "کاو لااود" هر هفته اخبار جدیدی از عملکرد خود، مصوبات جدید هیأت دولت و کنست و پیشنهادهایی که به ارگانهای دولتی و سازمانهای مختلف داده است را در روزنامه "یدیعوت آحرونوت" چاپ می کند. برگزاری کارگاههای آموزشی در مورد حقوق بشر و دعوت از دانشجویان، حقوقدانان، گروههای کارگری و کارگران مهاجر و... برای حضور در این جلسات از دیگر اقدامات مرکز کاو لااود است. مسئولان این مرکز به منظور ارتباط مستقیم با مردم در یک برنامه رادیویی که هفته ای یک بار با موضوع کار و کارگر پخش می شود، حاضر شده و از طریق ارتباط تلفنی به سؤالات کارگران پاسخ می دهند.

چنانچه مطرح شد، مرکز کاو لااود خود را یکی از مدافعان حقوق بشر در اسرائیل می داند که فعالیتهایش محدود به دفاع از حقوق کارگران یهودی نیست. لذا با داعیه حمایت از حقوق کارگران مهاجر و حتی فلسطینی، خود را یک سازمان "صلح طلب" می داند. اما این مسئله تاکنون بیش نبوده و حقوقبشری که این سازمان از آن دم زده منفعت طلبی صرف است. زیرا اگر این سازمان از کارگران مهاجر چینی، فیلیپینی، تایسوانی و... حمایت می کند در اصل از نیروهای کار انسانی مورد نیاز اسرائیل، پشتیبانی کرده است، چون این افراد عموما در مؤسسات و مراکز اسرائیلی به خدمت گرفته شده اند و از دست دادن آنها به معنی توقف چرخه کار و صنعت اسرائیل است.

حمایت این مرکز از کارگران فلسطینی نیز بیشتر جنبه نمادین داشته تا واقعیت، زیرا با وجود مخالفتها و اعتراضات این مرکز علیه اعمال خشونت در مورد کارگران فلسطینی یا عدم تساوی حقوق کارگران عرب، یهودی و... حتی یک نمونه اصلاح قانون به نفع اعراب فلسطینی نمی توان یافت. تاکنون هم هر فعالیتی از سوی این مرکز در مخالفت با سیاستهای دولت اعلام شده، تنها در مقام سخن باقی مانده و هیچ اقدامی برای بهبود اوضاع صورت نگرفته است. بسیار دیده شده که مقامات قضایی اسرائیل، نمایندگان کنست و... اظهارات بشردوستانه ای در قبال حقوق اقلیتهای اجتماعی ابراز کرده اند، اما هیچ یک راه به جایی نبرده است.

در جامعه معاصر که طرفداری از حقوق بشر، نشانه ای از تمدن و مردم سالاری است، اسرائیل نیز تلاش کرده تا خود را در زمره کشورهای متمدن و دموکرات جای دهد و با تأسیس سازمانهایی چون "کاو لااود" گامی فراتر از تمدن و طرفداری از حقوق بشر برداشته و این گونه وانمود کند که هیچ تمایلی به جنگ و خونریزی نداشته و ندارد. در حالی که نتایج تحقیقات موجود در این باره، صرفا مؤید اقدامات تبلیغی و شعاری است.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، شماره 264، 24/6/1384.
  2. www.kav Laoved.org. il/index-en.asp.
  3. www.2dw-world. dep/persian/dialog/
  4. l.1509601.htm.
  5. www.did.ir/catalog/index. fa. adp? en=rp 000 2004 180838291 2$$query.
  6. www.Kavlaoved.org. il/katava-main.asp? new-id-759$$sivug-id=28.
  7. www.kavlavoved.org. il/about.asp.