جینسا

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


یهودیان دنیا، به ویژه در آمریکا در یک تقسیم کاری سازماندهی شده، در مورد مسائل مختلف خود و رژیم صهیونیستی را پیگیری می کنند. آنها در مراکز مختلف تحقیقاتی نیز نفوذ کرده و برخی محافلفکری را به خود اختصاص داده اند. مؤسسه یهودی امور امنیت ملی JINSA (Jewish Institue For National Security offairs) یکی از مهمترین مؤسسات اختصاص داده شده این کار ویژه می باشد.

الف ـ معرفی:

جینسا که خود را مؤسسه ای آموزشی و غیرانتفاعی معرفی کرده در سال 1973 در واشنگتن ایجاد شد. این مؤسسه هدف از تأسیس خود را اتخاذ سیاست سنجیده و حساب شده برای امنیت آمریکا و اسرائیل با در نظر گرفتن موقعیت امنیتی هر دو و تحکیم و تقویت همکاری استراتژیک میان آمریکا و اسرائیل ذکر کرد. این مؤسسه مدعی است به دنبال یافتن نقشی است که اسرائیل می تواند در افزایش منافع آمریکا ایفا نماید و نیز ارتباط موجود میان سیاست دفاعی اسرائیل و آمریکا را تشریح می کند.

مؤسسه یهودی امور امنیت ملی یکی از مهمترین محافل فکری در زمینه سیاست دفاعی در آمریکاست. این مؤسسه همان گونه که از نام آن پیداست، رژیم صهیونیستی را جزئی از امنیت ملی آمریکا می داند. از این رو با بهره گیری از کارشناسان مختلف نظامی در این زمینه در پنتاگون لابیگری می کند. بیشتر تحقیقات این مؤسسه در تصمیم گیریهای کلان آمریکا در مورد خاورمیانه مورد توجه قرار می گیرد. از آنجا که فعالیتهای هسته ای جمهوری اسلامی ایران از نظر جینسا به عنوان عامل تهدیدکننده رژیم صهیونیستی مورد توجه قرار گرفته، فعالیتهای آشکار و پنهان این مؤسسه در جهت اعمال فشار بر ایران قرار گرفت.

از سوی دیگر این مؤسسه عامل تقویت همکاریهای استراتژیک میان رژیم صهیونیستی و آمریکاست و حتی برخی منابع معتقدند این مرکز علاوه بر همکاریهای رسمی میان دو طرف، به صورت یکجانبه برای رژیم صهیونیستی اقدام به جاسوسیمی کند.

ب ـ اعضای مهم:

مهمترین شخصیتهای این مؤسسه عبارتند از:

1 ـ مارک بروکسمایر (Mark Broxmeyer) (رئیس)، 2 ـ دیوید پی اشتاینمن (David P. Steinmann) (رئیس هیأت مشورتی)، 3 ـ استفن دی. براین (Stephen D. Bryen) ، 4 ـ آنتونی کوردزمن (Anthony Cordesman) ، 5 ـ تام نیومن (Tom Newman) ، 6 ـ لئون ادنی (Leon Edney) ، 7 ـ ژروم جانسون (Jerme Johnson) ، 8 ـ مکس ام کامپلمن (Max M. Kampelman) ، 9 ـ رابرت کلی (Robert Kelley) ، 10 ـ شوفاشا برین (Shoshana Bryen) ، 11 ـ ژان جی. کرک پاتریک (Jean J. Kirkpatrick) ، 12 ـ مایکل لوین (Micheal Ledeen) ، 13 ـ یوجین روستو (Eugene Rostow) و 14 ـ کنست تمیرمن (Kenneth Timmerman) .

جینسا علاوه بر کارشناسان خبره دارای طیف گسترده ای از کارآموزان می باشد. پذیرش دانشجو در جینسا برای سه دوره آکادمیک در فصلهای پاییز، بهار و تابستان، پس از ارائه درخواست در ماههای جولای، نوامبر و مارس صورت می گیرد تصمیمات مربوط به استخدام طی 4 هفته پس از دریافت به استخدام طی 4 هفته پس از دریافت درخواست اتخاذ شود. دانشجویان پس از طی دوره های آموزشی در فعالیتهایی همچون: حمایت اجرایی، تحقیق و نوشتن مقاله برای وب سایت، کمک به تهیه برنامه ها، سمینارها و کنفرانسها شرکت می کنند.

ج ـ نشریات:

سایت آنلاین جینسا، مقالات و اخبار منظم این مرکز را منتشر می کند. جینسا دارای چهار نشریه است که در آن محصول مطالعات اعضای مؤسسه را درزمینه های نظامی ـ سیاسی درج می کند. این نشریات عبارتند از:

1) فصلنامه امور امنیتی (Security Affairs)

2) فصلنامه امنیت ملی (National Securily Quarterly)

3) گاهنامه دیدگاهها (Viewpoints)

4) نشریه نگاهی به مطبوعات خاورمیانه (تحلیل و تفسیر مطبوعات کشورهای عربی) (Middle East Media Survey)

د ـ همایشها:

جینسا علاوه بر انتشار نشریات مذکور، اقدام به برگزاری کنفرانسها و همایشهای متعددی نموده است. درباره خاورمیانه، مسائل دفاعی اسرائیل و نیز تأثیر آن بر منافع ایالات متحده توسط اعضای جینسا و کارشناس مدعو بررسی می شود.

ه ـ دیدگاهها و مواضع سیاسی:

جینسا چندین برنامه کاری دارد و مطالعات خود را درباره آنها انجام می دهد و سپس دیدگاهها و مواضع خود را درباره آنها علام می کند. مهمترین موضوعاتی که جینسا دیدگاههای خود را درباره آنها اعلام کرده است عبارتند از:

1 ـ مقابله با کاهش تسلیحات هسته ای:

جینسا همانند سایر مؤسسات نومحافظه کاران، برای آمریکا یک نقش حیاتی در دنیا متصور است که ایفای آن منوط به برتری آمریکا در عرصه قدرت به ویژه قدرت نظامی است. از این رو جیسنا همواره در تحقیقات خود که برای سیاستگذاری به پنتاگون داده می شود، نتیجه می گیرد که باید بودجه نظامی آمریکا به منظور برتری نظامی آن افزایش یابد. جینسا در این رابطه با مطالعه تواناییهای نظامی کشورهای دیگر توسط کارشناسان نظامی خود که اکثرا با مراتب بالاینظامی بازنشسته شده اند، پیشنهادهایی در مورد افزایش قابلیت تکنولوژیکی نظامی آمریکا ارائه داده که این توانایی در نهایت به سود رژیم صهیونیستی نیز تمام شده است.

2 ـ همکاری استراتژیک با اسرائیل:

بر مبنای اصلی جینسا، همکاریهای استراتژیک میان آمریکا ـ اسرائیل یک عنصر مهم در توازن امنیت جهانی برای آمریکا به حساب می آید. جینسا براین عقیده است که هرچند اتحاد جماهیر شوروی وجود ندارد، اما در خاورمیانه با توجه به موقعیت استراتژیکی آن و منابع انرژی آن، بسیاری از کشورها درصدد دستیابی به تسلیحات کشتارجمعی هستند. جینسا ادعا می کند با توجه به اینکه آمریکا در منطقه خاورمیانه دوستانی دارد، اما هیچ کدام از آنها به اندازه اسرائیل با منافع آمریکا هماهنگ عمل نمی کند. پس به دلایل مذکور برای آمریکا مهم است که در این منطقه حضور داشته باشد و با اسرائیل همکاری استراتژیک خود را افزایش دهد.

فشارهایی که آمریکا به ایران و سوریه در زمینه فعالیتهای هسته ای وارد می کند و حتی در سطحی گسترده تر حمله آمریکا به عراق به اتهام داشتن سلاح هسته ای مدیون تلاشهای گروههای تحقیقاتی چون جینسا بوده است.

3 ـ نیازهای امنیتی اسرائیل:

جینسا با اشاره به ویژگیهای امنیتی خاورمیانه اعلام کرده است: آمریکا باید به حفظ برتری نظامی اسرائیل متعهد باشد، زیرا این امر هم برای آمریکا و هم اسرائیل مفید است. آمریکا باید به هنگام فروش تسلیحات بیشتر به جهان عرب، نیازهای امنیتی خود و اسرائیل را مدنظر قرار دهد. آمریکا باید موقعیت اسرائیل را با برآوردن نیازهای تکنولوژیکی آن حفظ کنند.

4 ـ افزایش تکنولوژی موشکهای بالستیک و تسلیحات کشتارجمعی:

جینسا در تحقیقات خود در سال 2003 اعلام کرده است که در ده سال آینده 30 کشور به تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی ابزارهای انتقال آنها به مکانهای دورتر دست می یابند. آمریکا باید برای محافظت از رژیمهای متحد خود در این زمینه اقدام کند.

5 ـ عملیات ضد آمریکایی و صهیونیستی:

جینسا با اشاره آمار عملیاتهایی که در طول دهه 1990 علیه آمریکا و رژیم صهیونیستی انجام شده، به مقامات آمریکایی گوشزد می کند که با افزایش تروریستها و قابلیتهای تکنولوژیک آنان نیز افزایش خواهد یافت. از این رو آمریکا باید برای دفاع از شهروندان خود و مقابله با تروریسم که امنیت ملی آمریکا را به خطر می اندازد، اقدام کند.

6 ـ بیداری اسلامی:

جینسا "بیداری اسلامی" در جهان اسلام را جنبشی سیاسی و نه مذهبی معرفی کرده که بسیاری از متحدان آمریکا و اسرائیل را در منطقه خاورمیانه و خارج از آن تهدید می کند. از این رو چون این جنبش مهمترین تهدید استراتژیک برای آمریکا و متحدانش می باشد، باید با آن مقابله کرد.

7 ـ حماس:

همان گونه که سازمانهای صهیونیستی در برابر پیروزی حماس در انتخابات موضع گیری کردند و بر مواضع افراطی خود هنگام تشکیل دولت توسط حماس ثابت قدم بودند و همچنان بر تحریم بین المللی حماس اصرار می ورزیدند و از تشکیل دولت وحدت ملی استقبال نکردند، با انحلال دولت وحدت ملی نیز بار دیگر حملات تبلیغاتی خود علیهحماس را آغاز کردند. در واقع سازمانهای صهیونیستی اعلام کردند که تحلیل آن هنگام پیروزی حماس در انتخابات صحیح بوده و نباید با این جنبش مماشات می شد.

"جینسا" (Jinsa)در تحلیلی که چند روز پس از حوادث نوارغزه در سایت خود درج کرد، نوشت: حسنی مبارک رئیس جمهور مصر در نشستی میزبان تمام بازیگران کلیدی روند صلح شد و حماس در این نشست حضور نداشت. در این تحلیل با اشاره به حوادث فلسطین پس از پیروزی حماس در انتخابات پارلمانی 2006، درباره محمودعباس و جنبش فتح آمده است: برخلاف آنچه مقامات رسمی آمریکا و اسرائیل می گویند، فتح یک جنبش میانه رو نیست زیرا از تروریسم حمایت می کند و برای موجودیت اسرائیل، حقی قائل نیست و به همین دلیل فتح از حماس بهتر نیست.

در این تحلیل اظهارات مؤید این دیدگاه جینسا نیز قید شده اند. در یکی از این اظهارنظرها که در روزنامه وال استریت ژورنال 20 ژوئن 2007، از "مایکل اورن" (Michael Oren)مورخ اسرائیلی نقل شده، آمده است: محمودعباس هرگز گردانهای شهدای الاقصی را منحل نکرده و به همین دلیل فتح مسئول مستقیم بسیاری از حملات خونبار علیه شهروندان اسرائیلی است.

در ادامه تحلیل جینسا، به ناتوانی جنبش فتح در طول 4 دهه گذشته در فلسطین به ویژه فساد مالی اعضای آن نیز اشاره شده است.

جینسا در تحلیل اظهارات اخیر ایهود اولمرت و جرج بوش درباره محمود عباس می نویسد: اولمرت گفته است محمود عباس تنها فردی است که در یک انتخابات به شیوه دموکراتیک توسط تمام مردم فلسطین انتخاب شده است.

بوش نیز در سخنان مشابهی گفت: امیدواریم پرزیدنت عباس و نخست وزیر او، فلسطین را درمسیر صحیحی هدایت کنند، زیرا آنها با بقیه متفاوتند.

جینسا در ادامه به نقل از مارتین ایندیک سفیر سابق آمریکا در اسرائیل می نویسد: امیدوارم که شرایط حاکم بر فلسطین، زمینه را برای از سرگیری مذاکرات صلح و تشکیل دولت فلسطینی در کرانه باختری فراهم کند.

این نهاد صهیونیستی، در تحلیل خود فتح را نه تنها عامل اصلی پیروزی حماس در انتخابات پارلمانی معرفی می کند، بلکه ناتوانی آن را، دلیل اصلی کنترل نوارغزه توسط حماس می داند، زیرا محمودعباس حتی بر فراکسیونهای مختلف فتح نیز کنترل ندارد تا چه رسد به نوارغزه. جینسا در پایان، فتح را سازمانی معرفی کرده که طی 14 سال گذشته علی رغم صرف هزینه های زیاد، هیچ موفقیتی نداشته و در واقع تاریخ مصرف آن تمام شده است.

8 ـ جمهوری اسلامی ایران:

جینسا با توجه به دستور کارهای آن نسبت به ایران بسیار حساس است. مسئله اسلام و فعالیتهای هسته ای دو محوری است که کارشناسان جینسا درباره ایران مدنظر قرار می دهند. در سال 1998 جینسا اعلام کرد:

1 ـ ایران سیاست دستیابی به سلاحهای هسته ای و موشکهای دوربرد را تعقیب می کند.

2 ـ دسترسی ایران به موشکهای دوربرد منافع آمریکا در منطقه (اسرائیل، اردن، ترکیه و عربستان) را تهدید می کند.

3 ـ چین، روسیه و حتی فرانسه در این زمینه ها به ایران کمک می کنند.

4 ـ بنیادگرایی اسلامی ایران تلاش می کند تا الگوهای اسلام میانه رو در جهان را نابود کند.

5 ـ ایران یکی از عمده ترین حامیان تروریسم است.

جینسا با یادآوری این موارد می افزاید کهانتخاب محمد خاتمی هیچ گونه تغییری در سیاستهای مذکور ایجاد نمی کند. از این رو به کنگره آمریکا توصیه کرد که ایران را به طور کامل تحریم نماید و تحریمهای سابق را نیز همچنان علیه آن با شدت ادامه دهد.

پس از حمله آمریکا به عراق بار دیگر توجه کارشناسان جینسا به ایران متمرکز شد.

مایکل لدین، یکی از اعضای مهم جینسا و حلقه ارتباطی این مرکز با محافظه کاران در 30 آوریل 2003 در یک سخنرانی در مؤسسه امنیت ملی یهودیان تحت عنوان "اکنون وقت تمرکز به ایران فرارسیده، چون مادر تروریسم نوین است" گفت زمان سیاست بازی گذشت و اکنون زمان ایجاد ایران، لبنان و سوریه آزاد فرارسیده است.

وی افزود: من هیچ گاه کشوری را ندیده ام که بیش از ایران آماده دموکراسی باشد. وی که همراه با جیمز وُلسی رئیس سابق سیا، فرانک گافنی مقام اسبق دولت ریگان، پل سیمون، سناتور سابق و راب سبحانی مشاور امور نفتی گروهی تحت عنوان "ائتلاف برای دموکراسی در ایران" تشکیل داده، در این سخنرانی افزود، نظام ایران چون نظام شوروی سابق آماده فروپاشی است، ولی این فروپاشی با کمک و فشارهای پیوسته از بیرون نیاز دارد. لوین که از حامیان اصلی رضا پهلوی و عضو مؤسسه "امریکن اینتر پرایز" است، همچنین گفت کمک بازیگران خارجی برای یاری رساندن به مردم ایران به منظور روشن کردن آتش تغییر و تحول انقلابی در ایران ضروری است.

مایکل لوین در همایش مؤسسه جینسا درباره ایران که تنها چند روز پس از سقوط رژیم صدام حسین برگزار شد، گفت:

رهبران ایران از کره شمالی درس گرفته اند که اگر به سلاح هسته ای دست یابند، مصون خواهندبود. وی افزود که ایران احتمالاً براساس این منطق که نیمی از یهودیان جهان در مقابل بخش کوچکی از مسلمانان نابود می شوند، از تسلیحات هسته ای علیه اسرائیل استفاده خواهد کرد. به همین دلیل قربانی کردن ایرانیان به نابودی اسرائیل می ارزد.

جینسا پس از آزمایش موشک شهاب 3 توسط جمهوری اسلامی ایران واکنش نشان داد و آن را برای اسرائیل و منطقه عامل ناامنی توصیف کرده است. سایت این مرکز با اعلام خبر آزمایش شهاب 3 نوشت:

شهاب که 5/25 پا طول و 4 پا قطر آن است بین 1700 تا 2500 پوند وزن دارد. این موشک بین 800 تا 930 مایل (1300 کیلومتر) برد دارد. اگرچه خود این موشک ارزش استراتژیکی چندانی ندارد، اما توانایی ایران برای تولید سلاحهای بیولوژیکی و شیمیایی و نصب کلاهک بر روی شهاب 3 می تواند برای اسرائیل، پایگاههای آمریکا در منطقه به ویژه افغانستان و خلیج فارس و در کل برای تمام منطقه خطرناک باشد.

و ـ سفر اعضای جینسا به اسرائیل:

یکی از برنامه های مهم جینسا از سال 1983 فراهم کردن سفر سالیانه برای افسران و ژنرالهای آمریکایی به اسرائیل می باشد. این افراد هرچند که اکثرا بازنشسته هستند، اما چون در حوزه های تحقیقاتی فعالیت دارند، برای سفر دوازده روزه به اسرائیل انتخاب می شوند. وزارت دفاع رژیم صهیونیستی میزبانی افسران آمریکایی که از طرف جینسا فرستاده شده اند، را برعهده دارد. افسران طیاین مدت از تمامی بخشهای نظامی، مدارس و دانشکده های نظامی دیدن کرده و نیز با نخست وزیر و رئیس جمهور رژیم صهیونیستی ملاقات می کنند.

مآخذ:

  1. میررضوی، فیروزه: راهنمای مرکز مطالعاتی جهان، مؤسسه فرهنگی مطالعات و تحقیقات بین المللی ابرار معاصر، تهران 1380، صهیونیسم، شماره 13، 30/4/1382.
  2. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، 3/4/1382، شماره 13.
  3. روزنامه الحیاة، 23/5/2003.
  4. www.IEA.org. 2003/5/22.
  5. www.jinsa.org.
  6. www.Jinsa.org/articles/print/html/8183.