بوییم، زیو

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


زیو بوییم (Zeev Boim) در سال 1943 در یک خانواده یهودی در بیت المقدس متولد شد. وی تحصیلات خود را در این شهر سپری کرد و پس از پایان دوره متوسطه (دبیرستان) به عنوان معلوم مشغول کار شد. چندی بعد با ورود به دانشکده عبری دانشگاه بیت المقدس موفق به اخذ مدرک لیسانس در رشته تاریخ و ادبیات عبری شد. وی سپس به عنوان کارمند نیروی زمینی، جذب ارتش (IDF) شده و در رسته سواره نظام خدمت کرد. بوییم چندی بعد به ریاست شورای محلی روستای کدما (Kedma) منصوب و بعدها نیز به عنوان مسئول صندوق اقتصادی "کریات گات" (Kiryat Gat) انتخاب شد.

در همین دوران به عنوان یکی از اعضای هیأت امنای دانشگاه بن گوریون منصوب شد و از آن پس به امور سیاسی و فعالیتهای دیپلماتیک روی آورد و در این راستا به عضویت حزب لیکود درآمد. در سال 1999 وارد کنست شده و به عضویت کمیته "گفتگو با پارلمان اروپا" درآمد. بوییم در طی دوران نمایندگی کنست در مقام نمایندگی پارلمانی لیکود عهده دار سمتهایی در کمیسیون آموزش و فرهنگ، امور مالی، امور داخلی و قانون اساسی در کنستهای پانزدهم و شانزدهم شد. بوییم در مارس 2003 به عنوان معاون وزیر جنگ اسرائیل منصوب و در ژانویه 2006 برای تصدی پست وزارت مسکن و شهرسازی انتخاب شد. وی پس از تشکیل حزب جدید کادیما، از عضویت لیکود استعفا داده و به حزب کادیما پیوست.

الف ـ دیدگاهها و مواضع:

1 ـ طرح تخلیه غزه:

زیو بوییم از جمله اشخاصی است که در مورد طرح تخلیه با شارون موافق بوده و ادامه سکونت در کرانه باختری و نوارغزه را ناممکن می دانست. وی در راستای انجام طرح تخلیه اظهار داشت که این کار هیچ گونه درگیری برای ساکنان سرزمینهای اشغالی نخواهد داشت و مدعی شد برای ایجاد ثبات در این مناطق، شهرک نشینان یهودی ساکن کرانه باختری و نوارغزه خلع سلاح خواهند شد. بوییم که در زمان اجرای طرح تخلیه به عنوان معاون وزیر دفاع اسرائیل فعالیت می کرد در مصاحبه ای با "رادیو ارتش" اسرائیل گفت: "ما تلاش خواهیم کرد تا مشکلات ناشی از طرح تخلیه را با گفتگو، مذاکره و مشارکت با رهبران جوامع، حل کنیم.

بوییم، پس از عقب نشینی نیروهای اسرائیل از نوارغزه، به عنوان نامزد پست وزارت مسکن و شهرسازی مدنظر شارون قرار گرفت، ولی اعضای کنست در دوره اول رأی گیری خود با انتصاب وی به عنوان وزیر مخالفت کردند. آنها اعطای این پست را همچون رشوه ای می دانستند که شارون به دلیل همکاری و همراهی او در طرح تخلیه به وی داده است. بوییم با این که در طرح تخلیه از شارون حمایت کرد، ولی پس از انجام و اتمام این طرح بیش از پیش این منطقه را تحت مراقبتهای ویژه ارتش درآورد. وی معتقد است که عقب نشینی اسرائیل از نوارغزه، منجربه ورود بی ضابطه فلسطینیان به اسرائیل شده است! و از این رو درصدد راه اندازی یک سیستم امنیتی برای جلوگیری از نفوذ فلسطینیان بود.

وی با ادعای این که 15 هزار فلسطینی در مدت5 روز از طریق "سینا" وارد اسرائیل! شده اند، این قضیه را برای دولت اسرائیل ناگوار خواند و گفت: راه اندازی این سیستم امنیتی بسیار حائز اهمیت است و عقب نشینی از نوارغزه نباید باعث شیوع و بی ثباتی در اسرائیل شود.

2 ـ دیوارحائل:

موضعی که "زیو بوییم" در مورد دیوارحائل اتخاذ کرده، همان موضعی است که سایر سران رژیم صهیونیستی بدان پایبندند. وی به شدت از ساخت و تکمیل این دیوار دفاع کرده و معتقد است که "ساخت این دیوار باعث برقراری نظم در اسرائیل خواهد شد". وی در واکنش به رأی دادگاه قضایی اسرائیل که ظاهرا موانعی را بر سر راه ساخت دیوارحائل ایجاد کرده بود، گفت: "این نکته قابل توجه است که دادگاه عالی قضایی، نه تنها رأی به غیرضروری بودن دیوار نداده، بلکه به اهمیت آن به عنوان یک مانع که برای شهروندان اسرائیلی امنیت ایجاد می کند، هم اعتراف کرده است، پس نباید این رأی را مانعی بر سر راه ساخت دیوارحائل دانست".

وی چندی بعد در جریان تصمیم گیری برای ساخت سه هزار واحد مسکونی در شهر آریل گفت: از پیمانکاران خواسته شده تا در ساخت دیوارحائل سرعت عمل به خرج دهند. وی تأکید کرد که کار ساخت دیوارحائل اصلی و همچنین دیوار پیرامون "قدس" تا پایان سال 2005 تکمیل خواهد شد.

3 ـ گروههای جهادی:

بوییم می گوید: "حملات تروریستی فلسطینیان باید خاتمه یابد، اگر محمود عباس وارد عمل نشود ما وارد می شویم". زیو بوییم یکی از مقامات اسرائیلیاست که سخنانش همواره رنگ تهدید داشته است. سابقه خدمت وی در IDF یکی از عوامل تأثیرگذار بر رفتار و اندیشه اوست. وی پیش از انتخابات فلسطین و اندکی پس از تخلیه شهرکهای یهودی نشین واقع در نوارغزه، عملیات شهادت طلبانه فلسطینیان را جزء برنامه های جنبش حماس تلقی و محمود عباس را تهدید کرد که اگر این گونه حملات خاتمه نیابند، حمله نظامی به مناطق اشغالی را آغاز خواهد کرد.

وی خطاب به تشکیلات خودگردان گفت: اسرائیل و فلسطین اکنون در دوره صلح به سر می برند، ولی این، بدان معنا نیست که ما تجاوز حماس و موافقان آنها را نادیده بگیریم. اگر لازم باشد اسرائیل برای سرکوبی نیروهای تروریستی حماس مجددا به نوارغزه باز می گردد یا با موشک جواب عملیات انتحاری (شهادت طلبانه) آنها را خواهد داد. به اعتقاد بوییم حماس به طور پنهان و آشکار، مردم فلسطین را علیه استقرار صلح می شوراند و با ارسال بیانیه هایی فلسطین و تشکیلات خودگردان را به نقض توافقات با دولت اسرائیل تحریک می کند که این قضیه از نظر اسرائیل اخلال در نظم عمومی محسوب شده و لزوم برخورد جدی با آن بر هیچ کس پوشیده نیست.

بوییم پس از پیروزی حماس در انتخابات پارلمان فلسطین، موضع شدیدی نسبت به این جنبش اتخاذ کرد و اعلام داشت: اگر حماس بخواهد تصدی کابینه را در دست گیرد تمام هزینه های کمکی اسرائیل به فلسطین را قطع می کنیم و حتی یک شیکل هم به فلسطین کمک نمی کنیم. وی در این زمینه مدعی است که اسرائیل از طریق پرداخت عوارض گمرکی و سایر وجوه مالی به فلسطین، حقوق ماهانه حدود 140 هزار کارگر، کارمند، معلم،پلیس و... را پرداخت می کند.

بوییم با انتقاد از حملات نظامی به اسرائیل توسط موشکهای قسام، جهاد اسلامی را یکی از عاملان اصلی درگیری در فلسطین خواند و رابطه خوب حماس با جهاد اسلامی را مخاطره انگیز قلمداد کرد و گفت: "رهبران فلسطین باید نسبت به حملات موشکهای قسام، تصمیمی اتخاذ کنند تا امنیت در سراسر اسرائیل برقرار شود. مطمئنا حماس در این زمینه، تمهیداتی نمی اندیشد، ولی این مسئله باید در نظر گرفته شود که وجود امنیت در جامعه اسرائیل لازم است و این مسئله (امنیت) با مذاکره و گفتگو حل نمی شود و اگر طرف فلسطینی برای برقراری امنیت اقدام مؤثری صورت ندهد به هیچ توافقی از سوی ما دست پیدا نخواهد کرد".

بوییم در مصاحبه با تلویزیون عربی اسرائیل، پیرامون فضای سیاسی جدید، پس از پیروزی حماس در انتخابات فلسطین گفت: "حماس اینک سربلند کرده و نظام ابومازن را به مبارزه می طلبد یا این که حداقل در مقابل اندیشه مسئولیتهای قانونی، قدرت برتر و عملکرد منسجم تشکیلات عرض اندام می کند". وی در ادامه با ادعای این که ایران سبب این درگیریهاست، گفت: "من می توانم بگویم که تمام سلسله زنجیروار تروریسم وابسته به تهران و با تأمین مالی و ادوات آن بوده و در واقع سرچشمه اصلی این معضلات تهران و هماهنگ کننده آن، دمشق است.

4 ـ سوریه:

زیو بوییم در برابر سوریه نیز مواضع تندی را اتخاذ کرده است و همواره این کشور را عامل وجود بی ثباتی در فلسطین می داند. وی در جریان بمب گذاری 25 فوریه 2005 (7 اسفند 83) درتل آویو اعلام کرد که این انفجار، کار یک گروه فلسطینی با همکاری سوریه بوده است و به اعتقاد وی: "سوریه، جوانب احتیاط را در رابطه با اسرائیل، رعایت نمی کند". بوییم در این رابطه می گوید: "ما قبلاً با سوریه جنگ کرده و قدرتمان را نشان داده ایم، چنانکه سوریه باز هم بخواهد از حد خود عدول کند، مطمئنا گزینه نظامی را در قبال این کشور در پیش می گیریم".

وی در خاتمه، لبنان و ایران را نیز به حمایت از گروه بمب گذار فلسطینی محکوم کرد. بوییم ضمن ابراز علاقه مندی به افروختن جنگ جهانی علیه سوریه مدعی شد که این کشور به دلیل حمایت از تروریسم، برای جهانیان مشکل آفرین است. بوییم خاطرنشان ساخت که: حمله نظامی به سوریه باید با هماهنگی تمامی بازیگران فعال بین المللی و در رأس آنها آمریکا، اروپا و فرانسه انجام پذیرد. وی در ادامه ضمن ابراز امیدواری از پیوستن روسیه به گروه اعمال فشار بر سوریه، تأکید کرد که فعالان جنبش یاد شده و دیگر گروههای مبارز، همواره در تیررس ما قرار دارند و از اقدامات نظامی ما جان سالم به در نخواهند برد. مجددا سوریه را به تأمین مالی گروههای تروریستی متهم کرد و گفت: "در صورتی که عملیات تروریستی در داخل اسرائیل شدت یابد، یک ضربه نظامی به سوریه بعید نخواهد بود.

هدف ما مقابله با سازمان جهاد اسلامی است که البته با این که سازمان بزرگی نیست، ولی مقابله با آن دشوار است، چراکه تشکل مزبور از حمایت مالی دمشق و تهران برخوردار است".

5 ـ ایران:

"زیو بوییم" نسبت به ایران نیز مواضعخصمانه ای را اتخاذ می کند، ولی هیچ گاه شدت آن همانند سوریه نبوده است. بوییم همواره در صحبتهایش، ایران را شریک و حامی تروریسم می داند، وی در یکی از جلسات هفتگی هیأت دولت اسرائیل در سال 2006 دکتر احمدی نژاد رئیس جمهور منتخب ایران را مورد توهین قرار داد و او را هیتلر شماره 2 که قصد نابود کردن اسرائیل را دارد، نامید. وی در این باره گفت: "هدف اصلی ایران، نابودی کامل اسرائیل است و در راستای تحقق این هدف، ابزار و سلاحهایی می سازد که خواسته اش را به اجرا درآورد. و خطر اصلی همین است که چنین تسلیحات مخربی در دست چنین شخصی قرار گیرد. بوییم در یک همایش سیاسی ـ نظامی در کالج اشکلون (در تاریخ 7 جولای 2005 ـ 16 تیر 84) ایران را به ساخت تسلیحات هسته ای متهم کرد و گفت: "ایران به دلیل سابقه نامطلوب سیاسی و نظامی، صلاحیت برخورداری از مزایای صلح آمیز انرژی هسته ای را ندارد، زیرا با یک حمله ایران و پرتاب دو موشک به اسرائیل، همه اسرائیل نابود خواهد شد. نباید فراموش کرد هر موشکی که ایران می سازد، تهدیدی برای اسرائیل خواهد بود".

بوییم برای مهار قدرت نظامی ایران، رابطه دوستانه رژیم صهیونیستی و آمریکا را به میان کشیده و می گوید: "آمریکا و اسرائیل همکاریهای دوجانبه ای در جهت ساخت تسلیحات شهاب 3 ایران دارند". وی در ادامه با معرفی موشک آرو (Arrow) که دارای برد متوسط است آن را مشابه موشک آمریکایی PAC-3 دانست که قادر است با شهاب 3 ایران مقابله کند. بوییم در یکی از مصاحبه های خود اعلام کرد. "سخنگوی وزارت امورخارجه ایران گفته است که اسرائیل دیر یا زود به ایران حمله خواهد کرد و مامنتظر آن لحظه ایم و با توجه به این سخنان همه متوجه خواهند شد که چرا ایران هرگز ساخت تسلیحات نظامی اش را متوقف نکرده است".

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، 27/12/1384، شماره 289.
  2. www.Jewishvitullibrarg.org/jsource/biography/boi m.html.
  3. www.Mfa. Gov.il/mfa/mfaarchive/2000- 2009/2003/3/ze-ev-boim.html.