بنیاد اسرائیل جدید، سازمان

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


اسرائیل به دلیل شکافهای متعدد قومی، مذهبی و نژادی و تشدید فشارهای منطقه ای، نیاز به تأسیس سازمانهایی داشت که با هدف کاهش و حذف فواصل اجتماعی و اقتصادی فعالیت کنند.

با توجه به مشکلاتی نظیر تنوع جمعیتی، شکافهای روبه گسترش اجتماعی ـ اقتصادی، مسائل مربوط به محیط زیست و کیفیت حفاظت قانونی و صلح آمیز آن، مسائل مهاجران به اسرائیل، افزایش خشونت علیه زنان در جامعه که در نتیجه تبعیض شایع جنسیتی ایجاد شده، لزوم ایجاد و تأسیس سازمانهایی در جامعه اسرائیل برای کاهش این گونه مسائل و حمایت از رویه ها و سیاستهای مزبور احساس شد.

در این میان "بنیاد اسرائیل جدید" از آن دسته سازمانهایی است که با ارائه کمکهای مالی به سازمانهای مرتبط با اهداف خویش در ردیف نهادهای عمده دولتی قرار گرفته است.

"بنیاد اسرائیل جدید" در شرایطی تشکیل شد که در اسرائیل تعارضات متعددی میان امنیت و دموکراسی شکل گرفت. همچنین نگرانیهای مداوم امنیتی، رقابت دین و دولت و ورود مهاجرانی با فرهنگهای گوناگون و دارای 140 ملیت مختلف، همگی ضرورت تأسیس بنیادی نظیر NIF را تأیید می کردند.

"بنیاد اسرائیل جدید" مدعی است که با ارائه کمکهای مالی به سازمانها و نهادهای داخلی اسرائیل به بعضی از اهداف مهم خود، همچون: کاهش شکافهای اقتصادی ـ اجتماعی موجود در جامعه، ارتقاء سطح دموکراسی و حفظ حقوق بشر، حمایتاز منابع ملی طبیعی و محیط زیست، مبارزه با تبعیض ناشی از جنسیت و پی آمدهای آن، ارتقاء منزلت زنان در جامعه و توجه به گروههای اقلیت غیریهودی، با همکاری و تلاش سازمانهای ذیربط دست یافته است.

الف ـ تاریخچه و آرمانهای اولیه:

[[بنیاد اسرائیل جدید، سازمان|سازمان بنیاد اسرائیل جدید]] (NIF) در سال 1979 میلادی و با هدف مساعدت و پشتیبانی مالی از آن دسته سازمانهای اسرائیلی که در جهت حفظ و حراست از حقوق بشر، ارتباطات اجتماعی، تقلیل شکافهای اقتصادی و نیز افزایش انعطاف پذیری جامعه، نیاز به سرمایه گذاری و حمایت مالی داشتند، تأسیس شد.

تاکنون NIF با اعطای کمکهای بلاعوض به 800 سازمان ملی و مدنی اسرائیل، مبلغی بالغ بر 200 میلیون دلار برای حمایت از سازمانهای مذکور هزینه کرده است.

بنیاد اسرائیل جدید مدعی است که حقوق مدنی و عدالت اجتماعی را برای تمامی شهروندان اسرائیل ارتقاء خواهد بخشید.

NIF براین باور است که اسرائیل تنها با گسترش عدالت، آینده ای موفق و روشن را پیش روی خواهد داشت. این بنیاد خود را نهادی پیشرو در سرمایه گذاری وسیع برای ایجاد تحولات اجتماعی در جامعه اسرائیل می داند و با مساعدت فنی به صدها مرکز و سازمان غیرانتفاعی در این زمینه، مدعی است که در صف مقدم ایجاد تحول اجتماعی مفید در اسرائیل قرار دارد.

NIF بر این باور است که تضمین آینده ای دموکراتیک و آرام برای اسرائیل، متضمن رویه ها و سیاستهایی است که از حقوق مدنی و بشری، ترمیمشکافهای اقتصادی ـ اجتماعی و اشاعه پلورالیسم دینی حراست کنند.

NIF مدعی است که با کمکهای مالی خود سبب ارتقاء و بهبود سطح زندگی دهها هزار اسرائیلی شده است و در سطح بین المللی نیز به کسب افتخاراتی، چون حمایت از حقوق بشر نائل شده که این موفقیت را حاصل تلاش خود در جهت منع و تحریم شکنجه در خلال بازجوییهای نیروهای امنیتی اسرائیل و حمایتهای مالی از کمیته مقابله با شکنجه در بازجوییها (PCATI) می داند.

NIF با پیگیری برخی مسائل و مشکلات مهم اجتماعی نظیر، دفاع از حقوق زنان، هویت بخشی به غیر یهودیان، اعراب و ارتدوکسها و در نظر گرفتن جایگاه حقوقی برای همجنس بازان و تحت کنترل و تحقیق قرار دادن مسائلی چون تجاوز به عنف، هتک حرمت به زنان و بحرانهای داخلی خانواده، نقش قابل توجهی در عرصه غیردولتی اسرائیل ایفا کرده است.

NIF با تأثیرگذاری بر سنتها و اندیشه های بشردوستانه، اهداف و برنامه هایش را به تأیید و حمایت بیشتر سازمانهای حقوق بشر رسانده است.

درواقع، شیوه فعالیت NIF بدین نحو است که با مجهز ساختن شهروندان اسرائیلی به آن دسته از ابزارهایی که آنها را در جهت بهبود و ارتقاء سطح زندگی و جامعه شان یاری می رسانند و نیز با حمایت از حقوق بشر و جلب حمایتهای بین المللی، ضامن تحقق اهداف و اجرای برنامه هایش می شود.

ب ـ اهداف:

از آنجا که "بنیاد اسرائیل جدید" با مسائلی نظیر، حفظ حقوق بشر در اسرائیل، برقراری عدالت اجتماعی و اقتصادی، احیاء حقوق و جایگاه زنان،مهاجرت، محیط زیست و پلورالیسم دینی، در ارتباط است، لذا مهمترین اهداف فراروی خود را در قالب مسائل متعدد زیر عنوان می دارد:

1) حقوق بشر:

ـ بسیج توان ملی، برای حمایت از تمامی سیاستهایی که باعث ایجاد عدالت و گسترش مساوات اجتماعی می شوند.

ـ حراست از حقوق مشروع شهروندانی که در شرایط نامساعد اجتماعی و اقتصادی به سر می برند.

ـ تکیه بر عنصر مهمی چون تعلیم و تربیت نسلهای بعدی حامیان حقوق بشر.

ـ تدوین ارزشهای دموکراتیک و مدنی به عنوان بخشی از محتوای برنامه های تحصیلی مدارس.

ـ اعمال اصلاحات اداری و قانونمندسازی اصلاحات.

2) عدالت اجتماعی و اقتصادی:

ـ بررسی معضلات جوامع فقیر (فقر، بیکاری)، تحقیق پیرامون مفاسد و علل بروز آن.

ـ افزایش سطح آگاهی عمومی، نسبت به مشکلات اجتماعی و اقتصادی.

ـ افزایش مشارکت همگانی به منظور یافتن راه حلهای مفید در جهت کاهش شکافهای عمیق اجتماعی ـ اقتصادی.

ـ ارتقاء ظرفیت سازمانها به منظور جذب بیشتر اعتبارات دولتی.

ـ توسعه شاخصه "مهارت محوری" در میان زنان و اقلیتها.

ـ تضمین اجرای کامل قانون آموزش اجباری پیش دبستانی در سن سه سالگی برای کودکاناسرائیلی.

3) محیط زیست:

ـ حفاظت منابع آبی و جلوگیری از افزایش آلودگی هوا.

ـ جلوگیری از تجاوز و دست اندازی به منابع طبیعی.

ـ حرفه ای ساختن جنبشهای مربوط به مسائل زیست محیطی در اسرائیل و تحکیم آنها.

ـ افزایش میزان مشارکت همگانی در پروسه های برنامه ریزی برای مسائل مربوط به محیط زیست.

ـ پرورش نسل بعدی فعالان محیط زیست.

4) تعلیم و تربیت:

ـ افزایش میزان دستیابی برابر به فرصتهای آموزشی برای همه شهروندان اسرائیلی.

ـ ارتقای توان پاسخگویی سیستم آموزشی نسبت به نیازهای نوجوانان در این عرصه.

ـ تدوین ارزشهای دموکراتیک و مدنی به عنوان بخش مهمی از آموزه های معلمان و برنامه تحصیلی مدارس.

ـ طراحی و تدوین الگوهای آموزشی به منظور ایجاد روابط مسالمت آمیز میان شهروندان عرب و یهودی.

ـ خلق آن دسته از چارچوبهای آموزشی که توان مذهبی را ارتقاء می بخشند.

5) مسائل زنان:

ـ توانمندسازی زنان و کاهش تبعیضهای ناشی از جنسیت.

ـ تدارک شرایط مناسب، برای نمایندگی زنان در پارلمان اسرائیل.

ـ توسعه شرایط برای رهبری زنان و ارتقاء منزلت زنان عرب در اسرائیل.

ـ جلوگیری از اعمال خشونت علیه زنان و ممانعت از هتک حرمت آنها در محیط خانواده و جامعه.

ـ بهره گیری از رسانه های جمعی به منظور تفهیم عمومی جایگاه زن در جامعه.

ـ دفاع از حقوق آن دسته از زنان یهودی که قادر به ازدواج نبوده یا راضی به ازدواج یا طلاق طبق موازین یهودیت ارتدوکس نیستند.

6) مهاجرت:

ـ تخصیص ابزار و مهارتهای لازم برای مهاجران در جهت انجام مهاجرتی موفق و کم دردسر.

ـ امکان دسترسی برابر و آسان تمامی مهاجران به منابع و امکانات جامعه.

ج ـ ساختار سیاسی ـ اداری سازمان:

ساختار اداری "بنیاد اسرائیل جدید" متشکل از مدیران و کارکنانی است که در دو سطح داخلی و بین المللی به ایفای نقش می پردازند:

1) رئیس: پیتر ادلمن (Peter Edelman) .

2) جانشینان رئیس کل.

ـ اسرائیل گلدبلوم (Israel Goldblum) .

ـ جان شاپیرو (Joan Shapiro) .

3) صندوق دار:

ـ فرانکلین ام. فیشر (Franklin M. Fisher).

4) منشی:

ـ جاناتان لوپاتین (Jonathan Lopatin) .

5) مدیر اجرایی:

ـ لاری گاربر (Larry Gaber)

6) هیأت مدیران:

این بخش، شامل هیأتی 18 نفره از مدیران است که اسامی تعدادی از مدیران است که اسامی تعدادی از آنها عبارت است از:

ـ محمد عمارا (Mohammad Amara) ـ اسرائیل.

ـ یوسی بینارت (Yossi Beinarat) ـ نیویورک.

ـ جاناتان جی. کوهن (Jonathan. J. Cohen) ـ ماساچوست.

ـ جرالد کرومر (Gerald Cromer) ـ اسرائیل.

ـ سیندی میلر (Cindy Miller) ـ نیویورک.

د ـ فعالیتها و اقدامات سازمان:

1 ـ حراست از حقوق بشر:

بنیاد اسرائیل جدید، به منظور تضمین حقوق مدنی و بشری برای تمامی شهروندان اسرائیل، با اتخاذ یک استراتژی متمایز، مساعدت فنی، برنامه ریزیهایی ویژه و همکاری با سازمانهای حامی حقوق بشر، به اقدامات مهمی دست زده است که از آن جمله تأسیس انجمن ACRI و مرکز حمایت اقلیت عرب در اسرائیل است.

1) انجمن ACRI :

انجمن حفظ حقوق مدنی در اسرائیل (ACRI)یکی از نهادهای مرتبط با مسائل حقوقی و آزادیهای بشری در اسرائیل است. به ادعای NIFاین انجمن با برخورداری از حمایتهای قضایی، شناخت مسائل حقوقی و کسب برتریهای سیاسی، قدم در راه نبردی دامنه دار برای حفاظت از شأن و حقوق انسانی (در اسرائیل) گذارده است.

2) مرکز حامیان حقوق اقلیتها:

به ادعای NIF ، "مرکز حامیان حقوق مشروع اقلیت عرب در اسرائیل"، نخستین مرکز قانونی غیرانتفاعی و غیر متعصب اعراب در اسرائیل محسوب می شود که هدف از تأسیس آن، تطبیق قوانین عادی با قانون اساسی و کنوانسیونهای بین المللی حقوق بشر به منظور دستیابی به حقوق برابر و حمایت از حقوق اقلیت عرب شهروندان اسرائیلی است.

2 ـ عدالت اجتماعی ـ اقتصادی:

NIF در این زمینه به چندین اقدام عمده پرداخته است که تمرکز بر سیستم آموزشی و ارتقاء و بهبود مهارت عمومی میان زنان و گروههای اقلیت، مهمترین موارد آنهاست.

1) زیرساختهای فرهنگی عدالت اجتماعی:

NIF مدعی است افتتاح مدارسی در بیت المقدس با هدف اصلاح زیرساختهای فکری و فرهنگی جامعه اسرائیل درباره دموکراسی و عدالت، به تدریج و به شکلی اساسی، رویکرد فرهنگی و اجتماعی نسبت به نابرابریهای موجود در جامعه را متحول خواهد کرد.

2) ایجاد "مهارت محوری" بین زنان و گروههای اقلیت:

از دیگر اقدامات NIF راه اندازی کمیته های آموزشی، برای ارتقای مهارتهای اجتماعی و اقتصادی زنان و تربیت زنانی کارآزموده با ارزشهای اصیل یهودی و دموکراتیک است. سیاست آگاه سازی گروههای اقلیت نیز با ارتقای آگاهی آنان نسبت به حقوق قانونی خود و ایفای تکالیفی که این حقوق در پی دارند، صورت می گیرد. به ادعای NIF با افزایش آگاهیهای اجتماعی و توانمندیهای اقتصادی زنان و گروههای اقلیت، زمینه های بیشتری برای دستیابی بهعدالت اجتماعی و اقتصادی فراهم خواهد شد.

3 ـ حفاظت از محیط زیست:

بنیاد اسرائیل جدید با هدف مراقبت از منابع آبی و جلوگیری از تخریب منابع زیست محیطی اسرائیل، انجمنهای IUED و "جلیله" را تأسیس و تاکنون کنفرانسهای بسیاری را در این رابطه برگزار کرده است.

1) انجمن IUED :

انجمن مذکور سازمانی حمایتی است که توجه به مسائل زیست محیطی اسرائیل را مدنظر داشته و بحران زیست محیطی اسرائیل را به اطلاع عموم جامعه می رسانند.

2) انجمن جلیله (Galilee) :

این انجمن با هدف فعالیت در زمینه مسائل زیست محیطی مناطق عرب نشین و بهبود وضعیت بهداشتی شهروندان عرب اسرائیل تشکیل شده و با انجام تحقیقات مربوطه، وظیفه آموزش همگانی و خدمات دهی سریع به اوضاع نامساعد جمعیت مذکور را برعهده دارد.

3) برگزاری کنفرانسهای سالانه:

برگزاری کنفرانس سالانه شتیل، یکی دیگر از فعالیتهای NIF در اسرائیل است. در مارس 2002، کنفرانس مذکور بالغ بر 300 نامزد فعال در امور محیط زیست را از میان مقامات بلندپایه کشور به عضویت خود درآورد.

این کنفرانس با بررسی مسائل مهم زیست محیطی، گردهماییهای مختلفی را برای تبادل تجارب گوناگون و جذب حمایت طرفداران برپا می دارد. در کنفرانس شتیل 23 سازمان که کمکهای مفید و منحصر به فردی را به سازمانهای حامی محیط زیست ارائه می کنند، شرکت دارند.

4) آموزش و پرورش:

NIF به منظور تدارک شرایط همزیستی مسالمت آمیز جامعه عرب و یهودی، اقدامات زیر را در حوزه آموزش و پرورش انجام داده است:

ـ تأسیس هنرستان عالی اسرائیل با هدف تربیت مربیانی آگاه از اصول دموکراسی.

ـ برپایی انجمنهای اولیاء و مربیان عرب ـ یهودی.

ـ تأسیس کودکستان، دبستان و مدارس عربی ـ یهودی.

4 ـ حقوق و منزلت زنان:

NIF همچنین برای ارتقاء منزلت زنان در جامعه و احقاق حقوق آنها به راه اندازی چندین شبکه مهم نظیر شبکه زنان اسرائیل IWNو نیز شبکه CCRW اقدام کرده است.

"شبکه زنان اسرائیل"، امکان دسترسی آسان همه افراد، به ویژه زنان جامعه را به دعاوی قضایی و برخورداری از آموزش همگانی مهیا کرده و مدعی است موجبات بهبود وضعیت زنان در جامعه اسرائیل را فراهم می کند.

IWN با حیطه عمل گسترده خود نسبت به موضوعات فراروی زنان، بزرگترین گروه حامی حقوق زنان در اسرائیل است.

ه ـ انتشارات سازمان:

از جمله جدیدترین مقالاتی که NIFمنتشر کرده است، می توان به عناوین زیر اشاره کرد:

ـ مقاله were not About poking Israel in the eye .

ـ "پرچم دوم" Asecond flay نوشته الیزاریاری (Eliezar Yaari) .

ـ "چرا اعراب اسرائیلی مسئله ای یهودی اند" نوشته لادی گاربر و کنت جاکوبسان (Kenneth Jacobson) .

ـ "سرزمین موعود"، نوشته لاری گاربر (Larry Garber) .

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، 11/8/1385، شماره 317.
  2. www.nif.org/content. cfm?cat-id=1001$$; 1472$$1446$$currbody=1.
  3. www.haaretz.com/hasen/pages/sh Art.Jhtml?
  4. www.Jlove.com/gotejdin.aspx.