بنای بریت

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


بنای بریت (Bnai Birth) عبارتی عبری به معنای "فرزندان عهد" است. بنای بریت از قدیمی ترین و بزرگترین سازمان های یهودی است کهدر سال 1843 به عنوان مجموعه برادرانه یهودی به سبک گروه های ماسونی تأسیس شد و هدف آن "وحدت عمل اسرائیلی ها برای توسعه و گسترش منافع عالی انسانی" و شعارش "برخورد سالم و دوستی برادرانه و هماهنگی میان یهودیان" بود. بنای بریت رشد و توسعه زیادی داشته تا جایی که شعب آن در 45 کشور شامل حدود 500 هزار عضو می شود.

بنای بریت از بدو تأسیس به ارائه خدمات اجتماعی و انسانی به گروه های یهودی داخل ایالات متحده و خارج آن پرداخت و بیمارستان ها و مراکزی برای نگهداری کودکان و سالمندان برپا کرد. این سازمان همچنین به دفاع از حقوق گروه های یهودی روسیه و شرق اروپا و کمک رسانی به قربانیان یهودی حوادث و آشوب های قومی و نژادی این کشورها پرداخت. از جمله فعالیت های آن از سال 1868 حمایت از فعالیت آلیانس جهانی اسرائیلی بود. بنای بریت در عملیات اسکان و جای دادن یهودیان شرق اروپا که از سال 1881 به آمریکا سرازیر شدند، شرکت کرد و برنامه هایی برای امداد و تأسیس مدارس حرفه ای و بازرگانی و دوره هایی برای سازگار شدن مهاجران جدید با محیط آمریکا ترتیب داد.

بنای بریت به صندوق بارون دو هیرش پیوست؛ این صندوق برای اسکان مهاجران جدید در اقصی نقاط ایالات متحده فعالیت می کرد که این اسکان البته ابتدا در شهرهای بزرگ و سپس در مناطق آماده برای کشاورزی صورت گرفت. بنای بریت یا یهودستیزی نیز مقابله می کند. در این راستا، در سال 1913 گروه مخالفان افترا را تأسیس کرد که با کلیه اشکال تبعیض دینی و نژادی مبارزه می کرد.

این سازمان به سازمان دهی جوانان و زنان نیزپرداخته است. سازمان زنان بنای بریت در سال 1897 و سازمان جوانان آن در سال 1924 تأسیس شد. مؤسسه هیلل وابسته به بنای بریت نیز برای ارائه خدماتی دینی، فرهنگی و اجتماعی به جوانان یهودی دانشگاه ها و دانشکده های آمریکایی تأسیس شد؛ همچنین شاخه آموزش بزرگسالان یهودی (در سال 1948) با برنامه آموزش های یهودی، آموزش زبان عبری و انتشار فصل نامه Jewish Heritage (میراث یهود) تشکیل شد.

با توسعه سازمانی، مراکز و شعبی در خارج از آمریکا نیز تأسیس گردید که اولین آنها در برلین در سال 1882 بود. سپس در اروپا، آفریقای جنوبی، استرالیا و دیگر کشورها نیز شعبی برپا شد. در سال 1888، اولین اثر بنای بریت در فلسطین تشکیل شد و اولین دبیرکل آن الیعازربن یهودا بود؛ همو اساسنامه و مشخصات بنای بریت را به زبان عبری ترجمه کرد. با تأسیس دفتر در فلسطین، بنای بریت در فعالیت مهاجرت و اسکان یهودیان در این کشور مشارکت نمود و مهدکودک ها، کتابخانه ها و بیمارستان هایی برپا کرد. همچنین شهرکی را در نزدیکی بیت المقدس برای اسکان مهاجران جدید ساخت.

پس از صدور اعلامیه بالفور، این سازمان به طور غیررسمی اما عملی با اهداف صهیونیستی همداستان شد و در کنفرانس ملی درباره فلسطین که سازمان صهیونیسم آمریکا در سال 1935 برپا کرد شرکت نمود. در سال 1943، بنای بریت نیز همراه با تصمیم کنگره یهودی آمریکایی خواستار کومنولث یهودی در فلسطین شد.

در سال 1939 با سازمان صهیونیستی برای جلب افکار عمومی آمریکا علیه کتاب سفید انگلستان و نیز علیه تعیین شرایط برای مهاجرتیهودیان به فلسطین همکاری کرد. این سازمان با کمک صندوق ملی یهود به خرید اراضی فلسطین و ساخت شهرک ها و حمایت از مؤسسه تخنیون در حیفا پرداخت. در سال 1947، بنای بریت از ترومن، رئیس جمهور آمریکا، خواست که پیشنهاد کمیته ویژه فلسطین سازمان ملل متحد را در زمینه تقسیم این کشور تأیید کند.

از همان سال های آغازین تأسیس اسرائیل، این سازمان با ارائه کمک های پزشکی و اهدای لباس و مایحتاج، برپایی کتابخانه ها، درختکاری در جنگل ها و مراتع، تشویق به گردشگری در اسرائیل و نیز جذب کارگران و متخصصان آمریکا و کانادا به اسرائیل پرداخت. همچنین از زمان عرضه اوراق قرضه اسرائیلی این سازمان نیز در فروش و عرضه این اوراق فعالیت چشمگیری داشته است. بنای بریت به نفع مصالح و منافع اسرائیل به تصمیم گیرندگان و مقامات آمریکا فشار وارد می آورد. این سازمان با تشکیل گروه مخالفان افترا هرگونه گرایش ضدصهیونیستی را با وارد کردن اتهام ضد یهود به آنان سرکوب می کند.

یکی از فعالان سابق بنای بریت در سال 1968 این سازمان را متهم به فعالیت های سیاسی و شبه سیاسی به نفع دولت بیگانه اسرائیل نمود و آن را مغایر با قوانین فدرال آمریکا در مورد مؤسسات خیریه معاف از پرداخت مالیات و نیز قوانین ویژه آژانس های بیگانه دانست. بنای بریت در تأسیس کنگره رؤسای سازمان های بزرگ یهودی آمریکایی در سال 1954 نقش اساسی داشت و از بینانگذاران کنگره جهانی سازمان های یهودی بود.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود،


::#یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.