اسرائیل جوان، شورای ملی

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


الف ـ سابقه، ساختار سازمانی و نقش شورا:

جنبش اسرائیل جوان در سال 1912 تأسیس شده هدفش تقویت و تحکیم یهودیت ارتودکس در آمریکا بود و بدین منظور کوشش شد تا این آیین مترقی تر و باب و مناسب زمانه به مردم عرضه شود. نتیجتا در این راستا تغییراتی در آن داده شد. ازجمله مراسم و بسیاری از اعمال مذهبی و به ویژه سرودها و دعاهای مذهبی به زبان انگلیسی اجرا گردید، مع الوصف یهودیت ارتدوکس، خصوصیاتبنیادگرایانه و متعصّبانه خود را دقیقا حفظ کرد.

اساس این جنبش را کنیسه های اسرائیل جوان تشکیل می دادند و هرکدام شامل صدها شعبه به صورت کنگره بودند که اکثرا در ایالات متحده آمریکا و تعدادی هم در کانادا و مکزیک وجود داشتند. به طور کلی می توان گفت هر کنیسه ای قدم اول ساخت و یا بازسازی یک ارگان خاخامی متشکل از گروهی کنیسه نیست، بلکه جنبشی است خواستار ایجاد راه و رسم زندگی به شیوه ارتدوکس، به ویژه که این راه و رسم در آمریکا مورد تهدید محافظه کاران و جنبشهای رفرمیست یا اصلاح طلبان می باشد.

شورای ملی، ارگان هماهنگ کننده این جنبش است و شعبه های عضو، از طریق اعزام نماینده های خود به این شورا در آن شرکت کرده و مقامات آن را انتخاب می کنند. ضمنا این شعب از طریق جمع آوری اعانات به شورا و جنبش کمک کرده و شورا نیز علاوه بر رهبری، خدمات وسیع و متنوعی را برای آنها انجام می دهد که خارج از محدوده مسائل مذهبی است. اعطای کمکهای مالی بدون بهره به شعب، اجرای برنامه بیمه درمانی، تشکیل واحدی مجهز برای مسافرت ورزشکاران و جوانان، ازجمله خدمات این شورا است.

علاوه براین فعالیتها، تشکیل مجمعی برای کمک به افراد سالمند و دادن غذای مخصوص یهودیان به آنها و ترتیب دادن تشکیلاتی برای مسافرت آنها به اسرائیل، همچنین برپا کردن تشکیلات مشابه برای زنان مسن، اجرای برنامه های خاص جوانان در محیطهای دانشگاهی، مبارزه با هیأتهای مسیحی در جلب جوانان و تأمین غذای مخصوص یهودیان برای دانشجویان در دانشگاهها، فعالیتهای دیگری است که این شورا به عهده داشته وانجام می دهد.

ب ـ مواضع سیاسی: اسرائیل و تورات:

شورای ملی اسرائیل جوان، به لحاظ حمایت از کشور اسرائیل و طرفداری از انتقال یهودیان به آن کشور، به نحو بسیار جدی و سرسخت، حتی درمیان سایر سازمانهای یهودی طرفدار اسرائیل، معروف است. شورای ملی در رابطه با مسائل جاری سعی دارد نقطه نظرهای تورات را در مورد مسائل مهم عصر حاضر تسرّی داده و از آنها دفاع کند. شخصی که بیشتر از هرکس مدافع این نظریات است "هارولد جکوبس" (Harold Jacobs) رئیس شورا و عضو کالج جنگ دریایی آمریکا و مدیر سابق آژانس یهودیان می باشد. به طور نمونه در فوریه 1982 او از ریگان خواست تا از واین برگر وزیر دفاع آمریکا بخواهد که از کار کناره گیری کند.

او ادعا می کند که واین برگر به علت ارتباطی که قبلاً با شرکت بچل (Bechtel)(متعلق به سرمایه داران عرب) داشته همواره تمایلات ضداسرائیلی حتی در کارهایی که خارج از مسئولیت او بوده نشان داده است. به دنبال قتل عام صبرا و شتیلا بسیاری از یهودیان آمریکا به اسرائیل فشار آوردند که موضوع را مورد تحقیق قرار دهد. جکوبس می گوید:

"قتل عام به هیچ وجه ارتباطی به اسرائیل ندارد و این فالانژها بودند که پس از 7 سال تحمل کشتار مسیحیان، خونشان به جوش آمد و انتقام جویی کردند و کنترل آنها در این موقعیت مقدور نبود. اصولاً کشتن انسانها در ذات ملت یهود نیست و باور نمی کنم که توطئه ای از طرف اسرائیل در کار بوده تا فالانژها به اردوگاهها بریزند و مردم را بکشند."

در نوامبر 1983 "واین برگر" شورا را دعوتکرد تا جلسه ملاقاتی با هم داشته باشند. "جکوبس" ریاست هیأت شورا را به عهده داشت و چند نفر از رهبران سازمانهای یهودی دیگر را نیز به همراه خود به این جلسه برد. موضوع مورد بحث در جلسه خط مشی نظامی آمریکایی نسبت به اسرائیل و امنیت این کشور بود و تأکید بر این نکته که چرا آمریکا بعد از حمله ای که در سپتامبر 1983 به تفنگداران دریایی آن در لبنان شده کمک به اسرائیل را کاهش داد. جکوبس در دسامبر 1982 طی پیامی به یهودیان و سازمانهای یهودی هشدار داد که منع گسترش تسلیحات اتمی را تأیید نکنند و "اجازه ندهند که ناآگاهانه وسیله ای برای تبلیغات شوروی شوند."

ضمنا او جوامع یهودی را تشویق کرد تا کوششهای دولت ریگان را در بازسازی قدرت آمریکا برای "حمایت از آزادی، از آمریکا و از متحدان آن از جمله اسرائیل" مورد تأیید قرار دهند. در این بیانیه کاملاً استثنایی در ژانویه 1984 جکوبس از ریگان به خاطر پذیرایی گرمی که از اسحاق شامیر نخست وزیر اسرائیل کرده بود قدردانی کرد و او را مورد تمجید و ستایش قرار داد.

موضوع مورد بحث نخست وزیر اسرائیل و ریگان بررسی و یافتن راههایی برای افزایش همکاریهای بین دو کشور بود. جکوبس رئیس "شورای ملی اسرائیل جوان" این ملاقات و مذاکره را "هوایی تازه و تغییری خارج از تصور" در روابط بین دو کشور تشبیه نمود.

جکوبس در مقاله ای که در فوریه 1984 در نشریه ماهیانه شورا نوشت شدیدا و آشکارا مخالفت آمریکاییان را با کاندیدا شدن آریل شارون برای ریاست بخش مهاجرت سازمان جهانی صهیونیستها و آژانس یهودیان محکوم کرد. او اعلام کرد که اینمخالفت نوعی زجر و آزار شخصیتها و سوء قصدی است علیه یک رهبر بزرگ اسرائیلی.

او در مقاله اش می نویسد: "امروزه ثابت شده که خط مشی های شارون صحیح بوده و از اینکه اسرائیل آن خط مشی ها را تعقیب و دنبال نکرد حتی مقامات آمریکایی ابراز تأسف می کنند." به هر حال به نظر جکوبس مهم ترین جنبه قضیه آن است که: "پرستیژ آریل شارون در میان یهودیانی که مهاجرت به اسرائیل را جدی می دانند بیش از هر وقت دیگر افزایش یافته. وی معرف اسرائیلی ایده آل و افتخارآمیز است. او فردی است که می تواند بیشتر از هر کس یهودیان ایده الیست را به مهاجرت به اسرائیل تشویق کرده و روحیه وقف کردن خود را برای ساختن و زندگی در این کشور به آنها القا کند. با خرابکاری در انتخاب او سپر بلا کردن قهرمانی از نسل جدید، همه کسانی که علیه او به صهیونیسم رأی داده اند، به مهاجرت به اسرائیل و به آینده این کشور خیانت کرده اند."

ج ـ حمایتهای شورا از اسرائیل:

یکی از جنبه های مهم اقدامات حمایتی شورا از اسرائیل که در تمامی سازمان به چشم می خورد استفاده کامل از تمامی کنیسه های عضو به عنوان محلی مناسب برای تبلیغ موضع شورا در مورد وقایع جاری است. (بعضی ها معتقدند که از طریق کنیسه ها می توان به نیم میلیون نفر در آمریکا و کانادا دسترسی داشت و تماس گرفت.)

علاوه بر این، کنگره ها نیز وسیله آسانی هستند که می توان برای بسیج اعضا به منظور شرکت در مبارزات ملی و سرتاسری و یا اجرای وظیفه ای خاص به کار گرفته شوند. [[اسرائیل جوان، شورای ملی|شورای ملی اسرائیل جوان]] نقش فعالی در کنفرانس رؤسای سازمانهای بزرگیهودی دارد و از فعالیتهای [[امور عمومی اسرائیل و آمریکا، کمیته|کمیته امور عمومی اسرائیل و آمریکا]] حمایت می کند.

وقتی لازم است به نمایندگان کنگره تلگراف زده شود و یا هیأتی به ملاقات آنها برود بلافاصله کنگره های شورای ملی دست به کار می شوند. به طور کلی شعب [[اسرائیل جوان، شورای ملی|شورای ملی اسرائیل جوان]] از طریق گزارشهای نشریه شورا که در اختیار آنان قرار می گیرد بلافاصله از مواضع شورا نسبت به مسائل مختلف آگاه شده و خود نیز در این موضع سهیم می شوند. بیشتر فعالیتهای شورا در آمریکا توسط کمیته امور عمومی شورا انجام می گیرد. رئیس این کمیته شخصی است به نام ماتیو.ج. ماری.لز. (Mattew.J. Mary.Les) خلاصه ای از فعالیتهای شورا در سال 1983 به شرح زیر می باشد:

"اسرائیل جوان حمایت و طرفداری از اسرائیل را به علت درگیری عمیق آمریکا در لبنان گسترش داد. به علت درگیری عمیق آمریکا در لبنان شورای ملی فعالیتهای خود را از حمایت اسرائیل چه درون و چه در خارج از جوامع یهودی چند برابر کرده است.

کمیته امور عمومی شورا شامل نمایندگان جنبش در سرتاسر آمریکاست، شبکه ای فوری برای پاسخگویی سازماندهی کرده و شبکه تلفنی مجهزی را برای کمک به افراد در حمایت مؤثرتر از اسرائیل و پاسخ به دیگر مسائل مربوط به یهودیان افتتاح کرده است."

در ژانویه 1984 ماری لز و فرد اِهرمنز (Fred Ehrmans) رئیس کمیته اتحادیه کنگره های یهودیان ارتودکس آمریکا بیانیه مشترکی صادر و طی آن درخواست کردند دادگاهی بین المللی تشکیل شود تا عدالت را در مورد یاسر عرفات و سایر تروریستهای فلسطینی اعمال کند.

بیانیه در ضمن، آمریکا را به دلیل نظارت بر تخلیه طرابلس توسط جبهه آزادی بخش فلسطین در دسامبر 1983 سرزنش کرد و از این کشور به دلیل حمایت از ملاقات حسنی مبارک و عرفات انتقاد کرد. در همین بیانیه آنها اعلام کردند که می بایست با یاسر عرفات همچون جنایتکاران نازی در نورنبرگ (Nuremberg)رفتار شود.

کمیته امور [[اسرائیل جوان، شورای ملی|شورای ملی اسرائیل جوان]] همچنین از اعضای خود می خواهد که فعالانه برای انتخابات مقدماتی و عمومی سال 1984 ثبت نام کرده و در آن شرکت کنند. در این مورد در نشریه شورا چنین آمده:

در یک زمان 90 درصد (نود درصد) جوامع یهودی برای انتخابات ثبت نام کرده و رأی می دادند. این موضوع خود، موجب ایجاد یک نیروی سیاسی توانا شد ـ که برای اسرائیل ـ چه از نظر سیاسی و چه اقتصادی ـ اهمیت حیاتی داشت. با افزایش اتکای اسرائیل به کمکهای اقتصادی دولت آمریکا، حفظ اعتبار سیاسی اسرائیل برای جوامع یهودی اهمیتی مضاعف پیدا کرد.

آقای "ماری لز" در اینجا به این نکته اشاره می کند که حتی یک رأی می تواند اهمیتی در سطح کشور داشته باشد، همچنانکه در انتخابات گذشته دشمن سرشناس اسرائیل "پل فیندلی" تنها با اختلاف 1400 رأی در کنگره شکست خورد.

د ـ جنبش اسرائیل جوان:

در نتیجه خط مشی جنبش که قویا انتقال یهودیان به اسرائیل را تشویق می کند، سازمان در اسرائیل هم درگیر فعالیت وسیعی شده است. در سال 1986 حدود 35 کنگره را در این کشور اداره کرد. شورا شعب اسرائیلی خود را از طریق کمیسیونسرزمین اسرائیل حمایت و کمک می کند که در واقع وظیفه اش عضوگیری ملی، ترتیب دادن ضیافتهای شام سالیانه برای جمع آوری اعانات و تشویق شعب آمریکایی شورا به استقبال از شعب اسرائیل است. به طور کلی رهبری و اداره کلیه فعالیتها و شعب شورا در اسرائیل با مدیری است به نام "ایساک هگلر" (Issac Hagler).

[[اسرائیل جوان، شورای ملی|شورای ملی اسرائیل جوان]] چه از نظر سیاسی و چه مذهبی آشکارا از حمایت دولت اسرائیل برخوردار است. در فوریه 1982، رئیس جمهور اسرائیل "اسحاق نافون" (Yitzahake Navon) جایزه خاص این شورا را در ضیافتی در اورشلیم دریافت کرد. البته هدف دیگر این ضیافت جمع آوری اعانات برای کمک به سه جنبش در اسرائیل بود. "هارولد جکوبس" رهبر شورا در سخنرانی خود به آن نیز اشاره کرده اظهار داشت: "شرکت رئیس جمهور ناوُن نشانه رشد سریع، جنبش در اسرائیل است و این رشد سریع، مسلما در جامعه اسرائیل تأثیر خواهد گذاشت." طی همین مراسم شعبه دیگری از شورا در کمپ دانشجویی دانشگاه حیفا افتتاح شد.

سال بعد شورا یک مرکز بین المللی را در کنیسه یثران (Yeshuran) در بیت المقدس افتتاح کرد. برنامه مرکز، شامل آموزشگاهی انستیتویی است برای مطالعات یهودی که به طور روزانه درباره موضوعات فرهنگی و تورات بحث و سخنرانیهایی را برگزار می کند. تشکیل کنگره جوانان بالغ، مرکزی برای جوانان دانشجو و مجرد و مرکزی برای تهیه اطلاعات برای جوانان آمریکایی که برای بازدید و مطالعه به اسرائیل آمده اند، از دیگر اقدامات این شورا است.

در آمریکا شورا با اجرای برنامه هایی نظیر مأموریت تابستانی آجوا (Achva)جوانان را بهمسافرت اسرائیل تشویق کرده و برای شهروندان سالمند برنامه هایی خاص مسافرتی ترتیب می دهد. علاوه بر این شورا اعضای خود را به مهاجرت به اسرائیل تشویق کرده است. تسهیلات لازم برای اجرای این برنامه را شعبه های شورا در اسرائیل امروز به عهده دارند.

در رابطه با همین موضوع شورا آگهی بزرگی را که مربوط به شرکت ساختمانی "میشاب" است در نشریه خود چاپ کرده که چنین مفهومی داشت: "شرکت ساختمانی میشاب به شما کمک می کند تا خانه خود را در اسرائیل بسازید." نشانی این شرکت در نیویورک طبق همان آگهی، دفتر مرکزی [[اسرائیل جوان، شورای ملی|شورای ملی اسرائیل جوان]] در نیویورک ذکر گردیده است.

رئیس شورای اسرائیل جوان "هارولد جکوبس" (Harold Jacob) و معاون اجرایی آن "افریم استورم" (Ephraim Sturm) می باشد.

مأخذ:

  1. أوبرین، لی: المنظمات الیهودیة الامیریکیة و نشاطاتها فی دعم اسرائیل، مؤسسه الدراسات الفلسطینیة، بیروت 1986.