آلیانس، جمعیت

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


آلیانس، واژه فرانسوی به معنی "هم پیمانی" است. نام کامل جمعیت آلیانس "هم پیمانی جهانیاسرائیلی" و به زبان عبری "کل یسرائیل حفیریم" یعنی "همه یهودیان برادرند".

این جمعیت در سال 1860 م. در پاریس با پیشگامی برخی از یهودیان فرانسه که از جمله آنان "آدولف کریمیو" که در آن زمان نماینده مجلس و عضو هیأت وزیران بود، تأسیس گردید. تلاش آلیانس بر آن بود که با تکیه بر اندیشه وحدت یهودیان همه مناطق جهان، کمکهای سیاسی و فرهنگی را به یهودیان نقاط مختلف جهان، ارائه دهد. و نیز رشد بخشیدن به جوامع گوناگون یهودی از راه آموزش فنی و حرفه ای از اهداف ایشان بود. آلیانس در دفاع از حقوق سیاسی یهودیان در کشورهای مختلف اروپایی، آسیایی و آفریقایی به فعالیت پرداخت. اولین رئیس آن "آدولف کریمیو" بود که تا هنگام مرگ (1880 م.) در این مقام باقی ماند. در سال 1871 شعبه انگلیسی آلیانس از آن جدا شد و بدین ترتیب جامعه یهودیان انگلیس بنیان نهاده شد.

آلیانس در سالهای نخست نسبت به جنبش هواداران صهیون (ه م) و صهیونیسم (ه م) موضع محتاطانه ای در پیش گرفت و در زمینه نشر زبان و فرهنگ فرانسوی تلاش نمود و کوششهای آن متوجه فعالیتهای فرهنگی بود. در سال 1868 م، جمعیت مذکور "کارل نیتر" عضو کمیته مرکزی را برای بررسی شرایط یهودیان به فلسطین فرستاد. پس از این که نیتر نتیجه بررسی را گزارش داد، تصمیم گرفته شد یک باب مدرسه کشاورزی در فلسطین تأسیس شود تا اصول مدرن کشاورزی را به فرزندان یهودی آموزش دهد.

آلیانس در سال 1870 قطعه زمینی به مساحت 260 هکتار از اراضی تابع روستای عربی یازور را از مقامات عثمانی اجاره کرد و مدرسه کشاورزی مکفیه یسرائیل را در آن برپا ساخت. این مدرسه، در نوع خود نخستن مدرسه کشاورزی در میان یهودیان بود و با آغاز اسکان صهیونیستی در فلسطین، موجب تشویق و تحکیم

"یشوف" یهودیان و یکی از عوامل عمده پیدایش "کشاورزی یهودی" گردید. آلیانس در سال 1919 اقدامات گسترده ای به منظور کمک به یهودیان لهستان سازمان داد، در 1922 به یاری قحطی زدگان یهودی اتحاد شوروی برخاست. پس از جنگ دوم جهانی به سود هدفهای صهیونیستها در فلسطین موضع گرفت و از کمیسیون ویژه فلسطین در سازمان ملل، خواستار اجازه مهاجرت گسترده یهودیان به فلسطین شد.

آلیانس از طریق خرید زمین در فلسطین و تبدیل عده ای از خرده مالکان عرب به کارگران مزد بگیر و انتقال یهودیان مهاجر از اروپای شرقی بهشهرکهای کشاورزی، به تحقق اهداف سیاسی جنبش صهیونیسم کمک کرد. آلیانس یک شبکه آموزشی نیز در کشورهای بالکان و آسیا و شمال آفریقا و فلسطین بنیاد نهاد و چندین دبستان در بیت المقدس، حیفا، طبریه و تل آویو (ه م م) و یک باب مدرسه ناشنوایان تأسیس کرد. در سال 1950 م. وزارت آموزش و پرورش [ اسرائیل ]سرپرستی این مدارس و نیز مدرسه "مکفیه یسرائیل" را به عهده گرفت و بودجه لازم برای اداره آنها را تأمین نمود. تعداد دانش آموزان مدارس وابسته به آلیانس در سال 1967 م. بالغ بر 25000 نفر بود که از میان آنان 5227 نفر در [اسرائیل ]ساکن هستند.

مآخذ:

  1. جریس، صبری: تاریخ الصهیونیة، جلد اول، بیروت 1977.
  2. المسیری، عبدالوهاب: موسوعة المفاهیم و المصلحات الصهیونیة، قاهره 1975.