هارل، دان

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۳۱ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


دان هارل (Dan Harel) در سال 1955 در شهر حیفا متولد شد. وی از نسل یهودیانی است که در سال 1942 از اسپانیا به قدس مهاجرت کردند و قرنها در فلسطین می زیستند. هارل دارای مدرک علوم سیاسی از دانشگاه حیفا بوده و دوره های عالی فرماندهی و همچنین دوره پیشرفته فرماندهی لشکر توپخانه را در ارتش آمریکا گذرانده است.

الف ـ سوابق نظامی:

ژنرال دان هارل از باسابقه ترین چهره های نظامی ارتش رژیم صهیونیستی است که در سال 1974 به نیروی دفاعی اسرائیل (IDF)پیوست و فعالیتهای نظامی خود را از یگان توپخانه آغاز کرد. وی بیشترین دوران خدمت خود را در یگان توپخانه گذرانده و در طول 17 سال خدمت در این یگان (1993ـ1976) پستهای مختلف فرماندهی را برعهده داشت که از مهمترین آنها می توان به فرماندهی یگان توپخانه در جبهه شمال و فرماندهی یگان پشتیبانی توپخانه در مرزهای لبنان اشاره کرد.

هارل در ابتدای دهه 1990 برای طی دوره های عالی فرماندهی، مدتی ارتش را ترک کرد و به آمریکا رفت و پس از بازگشت، در سال 1993 به عنوان رئیس یگان عملیات در ستاد کل ارتش اسرائیل مشغول خدمت شد و تا سال 1995 که به سمت فرمانده یگان توپخانه نیروی زمینی ارتش منصوب شد، در اینپست به انجام وظیفه پرداخت.

وی در سپتامبر 1998 با پیش از 20 سال تجربه نظامی گری، توانست تصدی مقام مشاورت نظامی اسحاق مردخای (Yitzhak Mordechai) وزیر دفاع کابینه نتانیاهو (دولت بیست و هفتم) را به دست آورد. وی در زمان تصدی وزارت دفاع از سوی موشه آرنز (Moshe Arens) و ایهود باراک (Ehud Barak) نیز سمت مشاور نظامی وزرای دفاع مذکور را برعهده داشت.

در سال 2000 هارل با درجه سرتیپی (Brigardier General) به سمت فرمانده یگان زرهی نیروی زمینی ارتش (اسرائیل) در جبهه شمال انتخاب شد، ولی مدت زیادی در این پست باقی نماند و با ارتقاء به درجه سرلشکری (Major General) مجددا به ستاد کل ارتش منتقل شد و در آنجا به عنوان رئیس بخش مدیریت عملیات این ستاد به ادامه فعالیت پرداخت و به مدت دو سال (از ژانویه 2001 تا آوریل 2003) نیز در این بخش خدمت کرد تا اینکه در جولای 2003 به مقام فرماندهی نیروهای دفاعی ارتش اسرائیل در منطقه جنوب منصوب شد. فرماندهی و هدایت تیم اجرای عملیات عقب نشینی و تخلیه شهرکهای یهودی نشین نوارغزه از مهمترین اقدامات هارل محسوب می شود. به گونه ای که وی از این عملیات به عنوان دشوارترین مأموریت خود طی 31 سال خدمت در ارتش اسرائیل، یاد کرد.

وی در چارچوب تغییرات صورت گرفته در ساختار و سازماندهی نیروهای ارتش (اسرائیل) پس از اتمام طرح تخلیه نوارغزه از سوی ژنرال دان هالوتص رئیس ستاد کل ارتش به عنوان وابسته نظامی سفارت اسرائیل در آمریکا منصوب شد.

هارل پس از تحویل پست جدید خود، طی مراسمی از سوی آریل شارون نخست وزیر رژیم صهیونیستی به پاس فعالیتهایش در زمان اجرای طرح تخلیه، مورد تقدیر قرار گرفت. وی طی سخنانی در این مراسم، تقویت و توسعه روابط نظامی اسرائیل با آمریکا را از مهمترین اهداف و اولویتهای کاری خود در واشنگتن اعلام کرد.

ب ـ دیدگاهها و مواضع:

مهمترین مواضع دان هارل در ارتباط با موضوعات ذیل می باشد:

1 ـ توافقنامه اسلو و مذاکرات صلح:

سرلشکر هارل همچون دیگر شخصیتهای نظامی تندرو رژیم صهیونیستی با هر گونه قرارداد و توافقنامه صلح با طرف فلسطینی، از جمله توافقنامه اسلو مخالف بوده و آن را اقدامی زیانبار برای امنیت اسرائیل می داند.

2 ـ دیوارحائل:

هارل در اظهارات خود درباره "دیوارحائل" از آن تحت عنوان "پروژه حصارکشی" یاد کرده و بر این باور است که احداث این دیوار توسط اسرائیل کمک شایانی را به کاهش حملات تروریستی در داخل اسرائیل (اراضی اشغالی 1948) کرده است.

3 ـ طرح تخلیه غزه:

با توجه به موقعیت حساس هارل در زمان اجرای طرح تخلیه شهرکهای نوارغزه و مسئولیت مهمی که در آن مقطع برعهده داشت، وی هیچ گاه به طور صریح و آشکار درباره موافقت یا مخالفت خود با این طرح اظهارنظری نکرد، اما در مصاحبه های گوناگونی که هارل پس از اتمام طرح تخلیه با روزنامه های مختلف رژیم صهیونیستی از جمله یدیعوت آخرونوت، هاآرتس و جروزالم پست انجام داد، ضمن موفقیت آمیز خواندن اجرای این عملیات خاطرنشان ساخت که اسرائیل به دلایل امنیتی مجبور به اجرای این طرح شده است. این در حالی است که وی همواره از وجود گروههای جهادی فلسطین از جمله حماس (که هارل از آنها تحت عنوان "گروههای تروریستی" یاد می کند) در نوارغزه و اقدامات آنها در این منطقه پس از عقب نشینی اسرائیل از نوارغزه، ابراز نگرانی کرده است.

4 ـ تشکیلات خودگردان فلسطین:

دان هارل، گام اول برای پیشرفت در روابط بین اسرائیل و فلسطین را پایبندی تشکیلات خودگردان به تعهدات خویش مبنی بر پایان بخشیدن به تروریسم و خلع سلاح گروههای جهادی فلسطین دانسته و بر این باور است که در صورت مقابله تشکیلات خودگردان فلسطین با گروههای مبارز فلسطینی، قدمهای بسیار مؤثری در جهت برقراری صلح میان طرفین برداشته خواهد شد.

5 ـ فناوری هسته ای ایران:

دان هارل هدف ایران از دستیابی به فناوری هسته ای را تولید تسلیحات هسته ای دانسته و با این پیش فرض، مجهز شدن ایران به سلاح هسته ای را خطر بزرگی می داند که در صورت تحقق، قابلیت هر گونه مقابله ای را از اسرائیل سلب خواهد کرد.

مأخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، 5/9/1384، شماره 274.