کوستلر، آرثر (1905ـ1983)

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۷ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


نویسنده یهودی است که در مجارستان به دنیا آمد و به حزب کمونیست پیوست. ولی طولی نکشید که از آن کناره گیری کرد و تجربه خود و تعدادی از نویسندگان را در کتابش به نام (خدایی که فرود آمد) توصیف کرد و توجه خود را به مواضعی که یهود به آن اهتمام می ورزید نشان داد. وی به عنوان خبرنگار یکی از روزنامه های آلمانی در فلسطین که در سال 1926 به آن مهاجرت کرده بود مشغول به کار شد. و قصه (دزدان در شب) را که در مورد درگیری اعراب و یهودیان ساکن در فلسطین می باشد نوشت. و در آن به طور آشکار جانبداری خود را از یهود نشان داد.

بعد از تشکیل دولت صهیونیستی، کوستلر قصه (وعده و عمل) را نوشت و اعلام کرد که یهود بر سر دو راهی قرار گرفته است و راه سومی برایش وجود ندارد. یا مهاجرت به اسرائیل، یا ادغام کامل. ولی او راه حل دوم را می پسندید.

از کتابهای مشهور وی که به عربی ترجمه شده است می توان کتاب قبیله سیزدهم را نام برد. او در این کتاب اعلام کرده است که یهودیان غرب از اصل سامی نیستند و حدود دوهزار سال است که به مکانی مهاجرت نکرده اند تا در نقاط دنیا پراکنده بشوند. بلکه آنها از نوادگان خزر هستند و از منطقه ای واقع در مرز روسیه و ترکیه آمده اند.

با وجود اینکه کوستلر، صهیونیسم را قاطعانه محکوم نکرد ولی روشن است که در نوشته هایاخیرش، یکی از بهانه های تاریخی را مبنی بر اینکه یهودیان سراسر جهان فلسطین را ترک کرده و فلسطین از حقوق تاریخی آنان است را از بین برد. از گفته های مشهور وی: اسرائیل گرایشی از گرایشات تاریخ است.

در سال 1931 فلسطین را به قصد برلین ترک گفت و به حزب کمونیست آلمان گروید. سپس به اتحاد جماهیر شوروی مهاجرت کرد و برای مدت کوتاهی در آنجا اقامت گزید. در آغاز جنگ داخلی در اسپانیا به سرپوش گذاشتن آن از طریق روزنامه ها مبادرت ورزید. سپس به عنوان خبرنگار روزنامه نیوزکرونیکل لندن مشغول به کار شد. فرانکی ها او را بازداشت کردند و محکوم به اعدام شد. ولی اعتراضات بین المللی او را از مرگ حتمی نجات داد. تجربه خود را در کتاب مشهورش به نام "سفارش اسپانیا" و همچنین در کتاب "گفتگو با مرگ" آورده است. از تأثیراتی که این کتاب بر او گذاشت، این بود که از مخالفین سرسخت لغو مجازات اعدام شد.

در سال 1938 از حزب کمونیست کناره گیری کرد و تعدادی کتاب بر ضد استالین نوشت و مشهورترین آن کتاب (تاریکی در روز) می باشد که در سال 1941 به زبان انگلیسی به چاپ رسید.

در جنگ جهانی دوم در فرانسه بازداشت شد. سپس توانست به انگلستان پناهنده شود. و جزو تبعه این کشور شود. و به ارتش آن بپیوندند.

وی سیاست را ترک گفت تا به علوم مختلف و فلسفه بپردازد. به سبب دچار شدن به بیماری لاعلاج (سرطان خون) او و همسرش خودکشی کردند درحالی که گنجینه ادبی و فرهنگ عظیمی از خود به جای گذاشت.

مأخذ:

  1. موسوعة السیاسة، کوستلر، آرثر مؤسه العربیه للدراسات و النشر، جلد پنجم، 1990.