سمپسون، گزارش

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۱ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


به دنبال حوادث خونینی که در سال 1229 در فلسطین اتفاق افتاد حکومت مزی ماکدونالد، کمیته پادشاهی بریتانیا را برای تحقیق درباره اوضاع و شرایط این حوادث و علل آن به فلسطین فرستاد. این کمیته به حکومت بریتانیا ضرورت ارتباط مهاجرتیهودیان و تأثیر آن بر کشاورزان عرب را یادآوری و اشاره نمود که این مهاجرت نباید منجر به اخراج اعراب از مزارعشان و آواره شدنشان گردد و زمین برای تحقیق وضع کشاورزی و اقتصادی پاک شود (نک: انقلاب 1929).

به دنبال استجابت این توصیه وزارت مستعمرات (در دوره لردپاسفیلد) کمیته دیگری به ریاست سرجون هاپ سمپسون کارشناس امور کشاورزی و اسکان فرستاد، که در آن زمان عضو کمیته جامعه ملل و مسئول تبادل ساکنان ترک و یونانی بود. پس از تحقیق و بررسی میدانی، کمیته گزارشی را در اکتبر 1930 به عنوان "گزارش از مهاجرت و اسکان سرزمین ها و رشد آنها" منتشر کرد.

گزارش به وجود تعداد زیادی از اعراب که در حالت بیکاری به سر می برند اشاره کرد و تعداد افراد بیکار یا افرادی که از اعراب مالک زمین نیستند را 30% مجموع کارگران کشاورزی اعلام کرد. و اشاره کرد که جلب تعداد بیشتری از مهاجرین وقتی که ساکنان اصلی آنجا کاری برای خود پیدا کنند غیرمعقول است و این امر دشمنی صهیونیست ها را برانگیخت. سمپسون پیشنهادهایی برای اصلاح بعضی زمین ها به منظور اشتغال کشاورزان عرب بیکار و سرزنش آژانسی یهود به خاطر پیروی "قاعده کناره گیری مستمر و متوجه کارگران عرب" امری که با نظام قیمومیت منافی بود پیشنهاد کرد و اعلام نمود که این سیاست صهیونیست ها وضعیت خطرناکی برای کشور ایجاد می کند.

اما نسبت به مهاجرت، مجموع ممکن به 000,10 نفر از یهود و اعراب محدود شد. اداره قیمومیت در آن سال با مشروط کردن مهاجرت با وضعیت اقتصادی کشور از این گزارش استقبال کرد. نویسنده گزارش در بیشتر مناسبت های سیاسی از آژانس یهود به خاطر افزایش مهاجرت و فشار برایگرفتن اجازه بیشتری از مهاجرین بدون در نظر گرفتن اوضاع اقتصادی و اجتماعی فلسطین، انتقاد کرد.

کشورهای عربی با مقداری خشنودی از این گزارش استقبال کردند ولی سازمان صهیونیسم آن را کلاً رد کرد و نپذیرفت. انتقاد اصلی سازمان نسبت به این گزارش متکی به این بود که سمپسون مقدار کمی از زمین های قابل کشاورزی را ذکر کرده که این باعث ایجاد بدبینی نسبت به قدرت پذیرش مهاجرین گردیده است. در حالی که مدیر زمین ها مساحت زمین های مناسب در فلسطین را به 000,950,10 جریب تخمین زد ولی صهیونیست ها آن را 000,000,16 جریب تخمین زدند در حالی که در گزارش سمپسون مساحت این زمین ها 000,000,16 جریب (به استثنای منطقه بیرالسبع) ذکر شده است.

اضافه بر آن صهیونیست ها اشاره کردند که کمیته اهتمام و توجه خود را به سمت کشاورزان عرب معطوف داشته و به اوضاع یهودیان خارج فلسطین توجه نداشته است.

حکومت انگلیس این گزارش را به عنوان پایه سیاست کاری خودش در اداره فلسطین قرار داد و لوردپاسفیلد کتاب سفید را که در برگیرنده توصیه های اصلی گزارش است صادر کرد (نک: [[پاسفیلد، کتاب سفید]]) لیکن وزیر اذعان کرد که تحت فشار زیاد صهیونیست ها قرار دارد و حکومت انگلیس مجبور به عقب نشینی از این موضع خود شد و توصیه های هاپ سمپسون بر باد هوا رفت.

مآخذ:

  1. خولی، حسن صبری: سیاسة الاستعمار و الصهیونیة تجاه فلسطین، قاهره 1970.
  2. Barbour, N. Nisi Dominus, Beirut 1959.
  3. Sir john Hope simpson Report, cmd 3686, 1930.
  4. jeffries, J. Palestin the Reality, London 1939.
  5. Marlow, J.: The Seat of Pilate, London 1959.
  6. Statement of Policy, cmd 3692, 1930.