هوروویتس، دیوید

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


اقتصاددان اسرائیلی است. در سال 1899 در شرق "گالیسیا" به دنیا آمد و از جمله مؤسسان جنبش "هاشومیر هاتزایر" بود. در سال 1920 به فلسطین مهاجرت کرد و از جمله مؤسسان کیبوتس "بیت آلفا" و کیبوتس های "بیاتانیا" به شمار می رود. عضو "تیپ کارگران" و رهبر جناح چپ آن بود، ولی پس از تجزیه "تیپ کارگران" در سال 1926، از هم پیمانان خود کناره گرفت و بیشتر آنها به روسیه بازگشتند. در خلال دهه 1920 در هیأت تحریریه روزنامه "داوار" که سخنگوی سازمان هیستادورت محسوب می شد، به فعالیت پرداخت. وی در خلال دهه های 30 و 40 از جمله شاخص ترین اقتصاددانان گروه ماپای به شمار می رفت و نیز بزرگ ترین دستیار "الیعازر کاپلان" وزیردارایی آژانس یهود محسوب می شد.

در طول سالهای 1948 ـ 1935 مدیریت امور مالی آژانس یهود را به عهده داشت. وی از جمله بارزترین برنامه ریزان اقتصادی آژانس یهود و نماینده ویژه آن نزد طرفهای بین المللی سازمان ـ به ویژه آمریکا و انگلیس به شمار می رفت. بعد از تشکیل کشور اسرائیل [از سال 1948] تا سال 1952 مدیر کل وزارت دارایی بود. سپس رئیس کمیته مسئول تأسیس بانک اسرائیل و اولین رئیس آن بود که [از سال 1954 ]تا سال 1971 در این مقام انجام وظیفه کرد. وی نقشی اساسی در تکوین اقتصاد اسرائیل داشت و از شاخص ترین اقتصاددانان کشور به شمار می رود. بعد از بازنشستگی به ریاست کمیته مشورتی بانک اسرائیل منصوب شد و در سال 1968 جایزه اسرائیل به وی تعلق گرفت. او تا زمان مرگش در سال 1979 به عنوان مشاور اقتصادی ارشد دولت مشغول انجام وظیفه بود.

وی در وین تحصیل کرد. همچنین مسئولیت های زیر را به عهده داشته است: مشاور اقتصادی و دبیر کمیته اقتصادی آمریکا در امور فلسطین 35 ـ 1932؛ عضو کمیته های گوناگون دولتی در زمان حکومت قیمومت انگلستان بر سرزمین فلسطین؛ کارمند رابطه کمیته ویژه سازمان ملل مربوط به مسائل فلسطین 1946؛ رئیس هیأت نمایندگی اسرائیل در مذاکرات مالی مربوط به مبادلات لیره استرلینگ بین اسرائیل و انگلستان در لندن 1949؛ در مذاکرات بین اسرائیل و انگلستان راجع به مسائل اقتصادی و مالی فیمابین در پایان دوره قیمومت انگلستان بر سرزمین فلسطین 1949؛ سرپرست بانک بین المللی نوسازی و توسعه (بخش اسرائیل) رئیس انجمن بین المللی توسعه؛ رئیس شرکت مالی توسعه؛ عضو شورای دولتی آموزش عالی اسرائیل؛ رئیس هیأت نمایندگی اسرائیل در "کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل" در ژنو 1964.

وی دارای چندین تألیف است از جمله: ابعاد سیاست اقتصادی در فلسطین، اسکان یهودیان در فلسطین، بررسیهای اقتصادی فلسطین، تلاشهای جنگ اقتصادی یهودیان، نوسازی پس از جنگ،فلسطین و خاورمیانه، مقاله ای درباره اقتصاد منطقه ای، پیش بینی و واقعیت در فلسطین، کشور در حال شکل گیری، و کتابهای دیگری به زبانهای عبری و آلمانی.

مأخذ:

  1. شریدة، محمّد: رهبران اسرائیل، بیژن اسدی و مسعود رحیمی، انتشارات کویر، 1378.