مجمع دوستی آمریکا و اسرائیل

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


الف ـ نقش و ساختار سازمانی مجمع:

همانند بسیاری دیگر از سازمانهای دوستی، هدف مجمع استقرار روابط و بهبود هرچه بیشتر آن بین ایالات متحده آمریکا و اسرائیل است. و به ویژه اساس این دوستی بر پایه روابط فرد نسبت به فرد قرار گرفته و مجمع خود را نماینده جامعه ای با منافع و عقاید متفاوت دانسته که خود را در شناسایی منافع و ارزشهای عمومی مردم آمریکا و اسرائیل سهیم می داند.

مجمع دوستی در میان گروههای طرفدار اسرائیل با منافع خاص موقعیت منحصر به فردی دارد و بیشتر طرحها و برنامه هایش توسط غیر یهودیان از نظر مالی ضمانت شده و هدف آنها نیز جوامع غیریهودی می باشند. در ضمن سیاستمداران مشهور و افراد سرشناس از نژاد با عقاید مختلف در لیست اعضاء این مجمع هستند که اسامی آنها به تنهایی برای معرفی آنها کافی است.

در سپتامبر 1983 نامه ای به امضاء سناتور دانیل موینهان (Daniel Moynihan) و رابرت پک (Robert Packwook) به منظور جمع آوری اعانات توزیع گشت. در این نامه به تهدید نیروهای ضد اسرائیلی و به واسطه اخلاقی و استراتژیک آمریکا و اسرائیل اشاره شده و از خواننده درخواست شده بود تا با کمک مالی خود مجمع را کمک نماید. در ایالت مینوسوتا، دادستان کل هوبرت همفری نامه ای بر روی این نامه گذاشته و در آن اشاره کرد که "ما خودمان اسرائیلی نیستیم، ولی منافع ما با منافع اسرائیل همسراست و سازگاری دارد."

این نامه برای جمع آوری اعانات برای مجمع که از پرداخت مالیات معاف بود بسیار موفقیت آمیز بود. براساس گزارش سال 1982 مجمع و فَرمی (فرم 990) که برای سازمان درآمدهای داخلی آمریکا تکمیل شده، مجمع جمعا مبلغ 000,580 دلار از کمک مستقیم مردم جمع آوری کرد که از این مبلغ حدود 000,40 دلار هزینه مدیریت، 000,120 دلار صرف هزینه جمع آوری اعانات و 000,397 دلار نیز یعنی حدود 68 درصد کل مبلغ صرف اجرای برنامه های مجمع گردیده است.

ب ـ حمایتهای مجمع از اسرائیل:

پروژه مبادلات. این برنامه را مجمع در سال 1982 در واشنگتن شروع کرد و هدف اصلیش اعزام هیئتهایی بود به اسرائیل تا رهبران عقیدتی و تصمیم گیرندگان نسل جوان از نزدیک با اسرائیل و ملتش آشنایی حاصل کنند. در این سفر شرکت در سمینارهای دو روزه و ملاقات با متخصصین سطح بالا جزء برنامه بود. در هیئت مشاوران این برنامه شخصیتهای معروفی نظیر جرالد فورد رئیس جمهور آمریکا و چندین نفر از سناتورهای آمریکایی و سی کنن رئیس [[امور عمومی اسرائیل و آمریکا، کمیته|کمیته امور عمومی اسرائیل و آمریکا]] و چند نفر دیگر از رهبران سرشناس یهودی شرکت داشتند.

در سال 1983 مجمع دوستی آمریکا و اسرائیلهیئتی از دستیاران کنگره آمریکا و عده ای از رهبران یکی از اقلیتهای بزرگ آمریکا را روانه اسرائیل نمود. یکی از مدیران مجمع در اهمیت اعزام این هیئتها چنین می گوید:

"بسیار مهم است تا افرادی که در آینده رهبری جامعه ای را به دست خواهند گرفت خود با بازدید از اسرائیل تجارت دست اول کسب کنند. علاوه بر این اقلیتها در آمریکا با مسائل اجتماعی روبه رو هستند که اسرائیل در حل آنها تجارب بسیار دارد و بدیهی است مراوده و باز کردن گفتگو بین این جوامع برای طرفین سودمند است."

ج ـ برنامه های مجمع:

1 ـ برگزاری کنفرانس ملی رهبری مسیحیان برای اسرائیل:

مجمع دوستی آمریکا در تشکیل این کنفرانس شرکتی فعالانه داشته و هنوز هم به آن کمک مالی می کند. مجمع در مورد این کنفرانس چنین می نویسد: "این ائتلاف 25000 کشیش و غیرروحانی 20 ایالت و گروههای منطقه ای همچون شبکه ایست که سریعا پاسخگوی نیازهای لحظه ای است. در طول جنگ لبنان این کنفارنس 55 رهبر مسیحی را به اسرائیل برد تا خود از نزدیک به حقایق پی برند و برای همبستگی مسیحیان و اسرائیل یک آگهی در روزنامه نیویورک تایمز به چاپ رساند." علاوه بر این مجمع دوستی آمریکا و اسرائیل تورهای مطالعاتی به اسرائیل برای کشیشان، مربیان، دانشجویان ارشد علوم الهی ترتیب می دهد که معمولاً قسمتی از هزینه های مربوط به آن را انستیتوها و مؤسسات آموزشی می پردازند. دانشگاه ستون هال (Seton Hall) در نیوجرسی یکی از این مؤسسات است که تاکنون کمکهای زیادی را انجام داده است.

2 ـ سفیران صلح:

این برنامه مبادله دانش آموزان دبیرستانها را دربرمی گیرد و در سال 1978 با همکاری اداره آموزش ایالات متحده و شورای مدارس شهرهای بزرگ و وزارت آموزش و فرهنگ اسرائیل تشکیل گردد. از شروع به کار این برنامه بیش از 700 دانش آموز آمریکایی و اسرائیلی در آن شرکت کرده اند.

ضمنا در چهارچوب این برنامه و با کمک مالی دولت در مدارس سرتاسر آمریکا کلاسهای مخصوص برای آموزش دروسی درباره اسرائیل تهیه شده است. شورای مدارس شهرهای بزرگ که نماینده 32 مدرسه بزرگ ناحیه ایست، نشریه مجمع را به نام "اسرائیل و آمریکا: مقایسه ای بین دو متحد" مورد تأیید قرار داده است. این نشریه به طور رایگان در مدارس و محلهای دیگر توزیع می گردد.

3 ـ مردم با مردم:

این هم یک برنامه مبادلات فرهنگی است که نویسندگان، رهبران جوامع، گروههای هنری، ورزشکاران و دانشمندان جوان را دربرمی گیرد. هماهنگی این برنامه ها مرکز فرهنگی بین المللی برای جوانان در اورشلیم است و واحدهای وابسته به مجمع دوستی آمریکا و اسرائیل با وزارتخانه ها، شهرداریها و برنامه های فرهنگی اسرائیل همکاری دارند. طی این برنامه گروههای موسیقی و هنری در کشور برنامه های متعددی را متقابلاً در اسرائیل و آمریکا اجراء کرده اند.

یکی دیگر از فعالیتهای مجمع دوستی آمریکا و اسرائیل تقبل هزینه و دعوت سخنرانان اسرائیلی برای کلیساها، اجتماعات و گروههاست، در ضمن جزواتی را چاپ می کند نظیر "تولد دو ملت: شرح تاریخی تولد یک ملت و تولد دوباره مردم." (در این جزوه تاریخ آمریکا و اسرائیل با هم مقایسه شده). علاوه بر این مجمع بعضی از مقالات چاپ شده را دوباره چاپ و توزیع می کند. از جمله چندین هزار نسخه از مقاله "گزارش نادرست از لبنان" به قلم مارتین پرتز را که در مجله جمهوری جدید چاپ شده بود مجددا چاپ و توزیع می کند.

مأخذ:

  1. اوبرین، لی: سازمانهای یهودی آمریکا و اسرائیل، ترجمه ع. ناصری، مؤسسه تحقیقاتی و انتشاراتی نور، 1369.