شورای مشورتی ملی روابط داخلی یهود

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


این سازمان یهودی آمریکایی (National Jewish Community Relations Advisory Council) به عنوان یک شورای داوطلب برای وضع سیاست ها و برنامه های آژانس ها و سازمان هایی که در زمینه دفاع از یهود فعالیت می کنند و نیز هماهنگ کردن روابط میان گروه های یهودی ایالات متحده در سال 1924 تأسیس شد. تا پیش از سال مذکور، در یک مقطع زمانی تعداد سازمان های یهودی معارض با فعالیت های یهودستیزانه در ایالات متحده افزایش چشمگیری داشت. با افزایش رقابت و برخی اقدامات موازی در میان این سازمان ها، تأسیس هیأتی برای سازمان دهی و هماهنگی میان آنها ضرورت بیشتری یافت و به همین منظور شورای مشورتی بنیان گذارده شد.

البته تا سال 1948 واژه "یهودی" بدان افزوده نشده بود. این مجلس 11 سازمان ملی یهودی را دربرمی گیرد و 111 سازمان محلی در آن نماینده ارند که از آن جمله می توان به کمیته یهودی آمریکایی، بنای بریت و هاداساه اشاره کرد. این شورا در انجام وظایف خود به ویژه در ممانعت از فعالیت های موازی و مشابه با مشکلاتی روبه روست. زیرا سازمان هایی که در آن نماینده دارند قوی بوده و اجازه نمی دهند آزادی عمل اختصاصی آنها خدشه دار گردد. همین مسأله باعث گردید که در سال 1952 کمیته یهودی آمریکایی و بنای بریت به دلیل صدور تصمیم شورا مبنی بر متوقف ساختن فعالیت قانونی آنها و سپردن کار به کنگره یهودی آمریکایی، از آن کناره بگیرند. اما در سال 1956 با تثبیت استقلال سازمان های داراینماینده در این شورا، این سازمان ها نیز بار دیگر بدان پیوستند.

با این حال، شورا به عنوان مستشار و برنامه ریز سیاسی دارای نقش بسیار مهمی است. بیلان سالیانه شورای مشورتی، برنامه ریزی مشترک روابط گروه های یهودی را شامل می شود؛ همچنین دستور کار آژانس های روابط گروه های یهودی در زمینه های اجتماعی و سیاسی و یهودستیزی و روابط میان گروه ها را نیز دربردارد. این برنامه ریزی موضوعات و برنامه های مربوط به اسرائیل را در صدر اولویت ها قرار می دهد.

این شورا از سیاست های دولت اسرائیل پیروی می کند و از هرگونه ائتلاف میان آمریکا و کشورهای عربی با فروش اسلحه آمریکایی به آنها انتقاد می کند. همچنین بر هماهنگی منافع آمریکا و اسرائیل تأکید می نماید و تلاش می کند تا این مفهوم جایگاه خود را در میان افکار عمومی آمریکا پیدا کند. افزون بر این با تمامی جریان های طرفدار اعراب و فلسطین، به ویژه در دانشگاه ها مبارزه می کند.

پس از جنگ سال 1973، شورای اتحادیه های یهودی و به همراه آن کمیته یهودی آمریکایی، کنگره یهودی آمریکایی و گروه مخالفان افترا، نیروی اجرایی تابع شورای مشورتی، از برنامه های آژانس های روابط یهودی درباره اسرائیل، به ویژه برنامه های مربوط به رسانه های گروهی، حمایت کرده است. شورا از برملا شدن اختلاف نظرها در زمینه سیاست های اسرائیل پرهیز می کند. و طرح این اختلافات را به نشست های داخلی خود منحصر می نماید؛ زیرا علنی شدن آنها عامل تهدیدی برای قدرت تأثیر فعال در سیاست های رسمی خواهد بود.

شورای رایزنی کنفرانس هایی را برایبرنامه ریزی های مشترک برگزار می کند و این کنفرانس ها تریبونی برای سیاستمداران اسرائیلی و آمریکایی است.

سازمان های یازده گانه ملی یهودی عضو شورای مشورتی ملی روابط داخلی یهود عبارتند از: کمیته یهودی آمریکایی، کنگره یهودی آمریکایی، گروه مخالفان افترا، هاداساه، کمیته کارگران یهودی، پیشروان مبارز یهود، مجلس ملی زنان یهودی محافظه کار، سازمان زنان آمریکایی برای بازپروری، کنیسه های متحد آمریکا، اتحادیه یهودیان ارتدوکس و اتحادیه گروه های دینی عبری آمریکا.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.