شاپیرا، هرمان (1898-1840)

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


هرمان شاپیرا (Heman Schapira) از اولین رهبران جنبش دوستداران صهیون و صهیونیسم دیپلماتیک استعماری و طراح اندیشه تأسیس صندوق ملی یهود که در لیتوانی در خانواده ای فقیر به دنیا آمد و برای تأمین هزینه تحصیل، کار هم می کرد. در خلال جنگ روس و عثمانی در سال های 1877 و 1878 به تجارت پرداخت و پول زیادی به دست آورد. پس به آلمان رفت و به تحصیل ادامه داد و در سال 1883 به عنوان استاد ریاضی در دانشگاه ها مشغول به کار شد.

شاپیرا پس از قتل عام های روسیه در اوایل دهه هشتاد قرن نوزدهم به دوستداران صهیون پیوست و مقالات زیادی در طرفداری از برپایی مهاجرنشین های کشاورزی در ارض اسرائیل و نیز برپایی یک دانشگاه برای تدریس علوم جدید در آن جا نوشت.

شاپیرا معتقد بود که زبان مورد استفاده در این طرح وطن گزین باید آلمانی باشد؛ البته در کنار آلمانی، عبری هم در حد امکان تدریس شود تا زمانی برسد که زبان عبری نیز زبانی رایج شود.

شاپیرا در برانگیختن توجه یهودیان به طرح های خود، شکست خورد و ناکام و دلسرد شد. بعد از این، شاپیرا به فلسفه دینی مشیحانی گروید و تلاش کرد میان آراء کابالایی و علوم جدید هماهنگیو همسازی ایجاد کند. پس از ظهور هرتزل، دوباره به آرزوهای دیرین بازگشت و در کنگره اول صهیونیسم (1897) نظرات خود را درباره صندوق ملی یهود و نیز تأسیس دانشگاه عبری، ارائه کرد.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.