سازمان جهانی صهیونیست ها، بخش آمریکایی
محتویات
- ۱ الف ـ تاریخچه:
- ۲ ب ـ ساختار سازمانی و فعالیت های اصلی آن:
- ۳ ج ـ برنامه های فرهنگ و آموزش:
- ۴ د ـ فرهنگ و آموزش مذهبی یا بخش تورات:
- ۵ ه ـ انستیتو تئودور هرتزل:
- ۶ و ـ مؤسه مطبوعاتی هرتزل:
- ۷ ز ـ بنیاد خیریه تئودورهرتزل:
- ۸ ح ـ بخش بین المذهب و روابط جوامع محلی:
- ۹ ط ـ بخش مطبوعات و اطلاعات عمومی:
- ۱۰ ی ـ بخش جوانان:
- ۱۱ ک ـ آرشیو:
- ۱۲ ل ـ امور مالی سازمان:
- ۱۳ مأخذ:
الف ـ تاریخچه:
بخش آمریکایی سازمان جهانی صهیونیست ها به نمایندگی از طرف هیئت اجرایی سازمان در اورشلیم، در آمریکا شروع به فعالیت کرد، این سازمان از تعدادی مقامات اجرایی که در آمریکا ساکن هستند تشکیل می شود. سازمان جهانی صهیونیست ها طبق قسمت 2 از قانون اصلاح شده ثبت نمایندگی های خارجی در سال 1938 به ثبت رسید و برابر قانون، حداقل برای یک دوره 6 ماهه پرسش نامه مالیاتی تکمیل کرد ولی بعدا با تکمیل فرم 990 تقاضای معافیت از مالیات نمود. و در نتیجه طبق قوانین مالیاتی و قانون درآمدهای داخلی از پر کردن فرم گزارش سالیانه که سازمان های خیریه در نیویورک تکمیل می کنند به علت مذهبی بودن سازمان معافگردید، شعبه داخلی سازمان جهانی صهیونیست ها در آمریکا به نام فدراسیون صهیونیست های آمریکایی تشکیلاتی است که سایر سازمان های صهیونیستی را زیر پوشش خود دارد. در عکس العمل به وابستگی اغلب گروه های صهیونیستی آمریکا به یکی از احزاب سیاسی اسرائیل، سازمان دیگری به نام کنفدراسیون جهانی صهیونیست های متحد تشکیل شد تا گروه های صهیونیستی غیرحزبی را پوشش داده و هماهنگ سازد.
ب ـ ساختار سازمانی و فعالیت های اصلی آن:
اهداف کلی سازمان جهانی صهیونیست ها که در اظهارنامه ثبتی بخش آمریکایی سازمان در دادگستری آمریکا بایگانی شده عبارتند از:
"ترویج و تشویق اهداف صهیونیسم و یهودیسم و اتحاد مردم یهودی و تشویق یهودیان به مهاجرت به اسرائیل و
اسکان دادن آنها، نوسازی صنایع و کشاورزی و امور بازرگانی و تجارت، کمک به کوشش های هرچه بیشتر فرهنگی، آموزشی، مذهبی، اجتماعی، هنری و علمی یهودیان، تشویق و بالا بردن سطح دانش و مطالعات زبان عبری و ادبیات آن، فرهنگ تاریخ، فلسفه و سنت یهودیان و تحقق اهداف صهیونیستی. در این رابطه چاپ و توزیع و فراهم کردن سایر امکانات برای در دسترس قرار دادن، کتب فرهنگی، ادبی، مذهبی، اجتماعی، هنری و علمی و سایر آثاری که مربوط به یهودیسم ـ صهیونیسم ـ اسرائیل و موضوعاتی همانند آنها می باشد."
هدف بخش آمریکایی سازمان جهانی صهیونیست ها "افزایش و تأمین حمایت مداوم جوامع یهودی آمریکا در تحقق بخشیدن به اهدافی است که در بالا ذکر گردید." حوزه و قلمرویفعالیت های این سازمان شامل کانادا و مکزیک نیز می شود. فعالیت های این سازمان به میزان وسیعی کپیه فعالیت های سازمان جهانی صهیونیست ها در اورشلیم است. البته با این تفاوت که به موقعیت یهودیان صهیونیست آمریکایی توجه خاصی اعمال می گردد. فعالیت های این سازمان از طریق چندبخش خاص انجام می گیرد.
ج ـ برنامه های فرهنگ و آموزش:
برنامه های این بخش عبارتند از: متن انجیل: بخش زبان عربی، اطلاعات و دانش درباره اسرائیل، قسمت خردسالان، قسمت برنامه های خاص اسرائیل (اداره امور استخدامی، انتخاب و ثبت نام دانش آموزان و دانشجویان که مایل به ثبت نام برای برنامه های مربوط به اسرائیل می باشند، چاپ و انتشار کتب و بالاخره اداره مرکز آموزشی.)
د ـ فرهنگ و آموزش مذهبی یا بخش تورات:
این بخش مسئول تهیه مواد آموزشی برای مدارس مذهبی و آموزش عملی و کارگاهی برای مربیان است. در این کارگاه ها به مربیان آخرین تکنیک های آموزشی یاد داده می شود (در فاصله آوریل و ژوئن 1983، چهل کارگاه از این قبیل در شهرهای مختلف آمریکا برپا گردید.) مواد آموزشی که در سال 1983 تهیه شد شامل موضوعاتی بود از قبیل: "اتحاد اسرائیل، پرهیز از زشتی ها و نیکی کردن". "همسایگان خود را دوست بدارید." علاوه بر این موضوعات در کارگاه هایی که برای رؤسای مدارس و معلمان ارشد تشکیل گردید، موضوعاتی از قبیل، مطالعات عربی، جغرافیای اسرائیل و تاریخ یهودیان تدریس شد.
ه ـ انستیتو تئودور هرتزل:
این انستیتو، اداره و رهبری سخنرانی ها و برنامه های بعد از ساعات اداری را به عهده دارد، علاوه بر تاریخ و صهیونیست ها، سایر موضوعاتی که تاکنون به بحث گذاشته شده است عبارتند از: "نظریات نهایی اسرائیلیان" "مطالعه مدل های مناسب برای نقش یهودیان"، "در پشت سرمقاله ها"، "صهیونیسم و قتل عام یهودیان"، مسلمین بنیادگرا و ملیت. انستیتو به مناسبت های مختلف مراسمی برگزار می کند که از جمله می توان به چند نمونه اشاره کرد: قتل عام یهودیان، روز جشن استقلال اسرائیل و سمیناری تحت عنوان "چرا جهان مخالف اسرائیل است".
و ـ مؤسه مطبوعاتی هرتزل:
این مؤسه چاپ کتب و رسالاتی در مورد یهودیسم و صهیونیسم و اسرائیل را به عهده دارد.
ز ـ بنیاد خیریه تئودورهرتزل:
این مؤسه مجله ادبی ماهیانه ای چاپ می کند که به طور کامل به مسائل جاری و عمومی صهیونیسم و یهودیان اختصاص دارد.
ح ـ بخش بین المذهب و روابط جوامع محلی:
این بخش رابطی است برای سازمان های مختلف مذهبی در سال 1983 هیأتی مرکب از رؤسای دوازده دانشگاه مسیحی را برای بازدید به اسرائیل فرستاد.
ط ـ بخش مطبوعات و اطلاعات عمومی:
این مؤسه توزیع انتشارات را به عهده دارد و علاوه بر آن به چاپ نشریه هایی مثل "رویدادهای اسرائیل" و "سال نامه راهنمای برنامه های اسرائیل" کمک می کند.
ی ـ بخش جوانان:
این بخش از سه قسمت تشکیل گردیده و هر سه قسمت کارگاه هایی برای بحث درباره صهیونیسم و اسرائیل دایر نموده اند. مطالعه برنامه هایی که مبانی اسرائیل دارند، اعزام هیئت های متعددی به اسرائیل، و برقراری تماس دایم با دیگر سازمانهای صهیونیستی و جوانان یهودی در آمریکا از جمله فعالیت های این بخش است.
ک ـ آرشیو:
این بخش مسئول نگهداری و اداره آرشیو و کتابخانه در نیویورک است.
مجمع ضد افترا بنای برتس، هداسا، آژانس تلگرافی یهودیان (جهت تهیه خبر برای شعبه های سازمان جهانی صهیونیست ها در تمام نقاط جهان)، سازمان دانشجویان اسرائیل، شورای جوانان اسرائیل، سازمان مذهبی میزاراچی، اتحادیه کنگره های عبری آمریکاییان، مرکز مطالعات یهودی در دانشگاه هاروارد، مرکز مطالعات یهودی دانشگاه تمپل و سازمان صهیونیست های آمریکا و آمریکاییان طرفدار امنیت اسرائیل، اتحادیه کنفدراسیون جهانی صهیونیست های متحد و کنفرانس ملی دوباره یهودی شوروی. اکثر کمک ها به اموری از قبیل فعالیت های جوانان، بازدید از اسرائیل، تشویق به سکونت در اسرائیل، و اطلاعات هدایت شده به طرفداریاسرائیل توسط جوانان، تخصیص داده شده است. علاوه بر این آموزش عبری و مطالعات یهودی نیز از جمله دریافت کنندگان کمک ها می باشند.
ل ـ امور مالی سازمان:
بخش آمریکایی سازمان جهانی صهیونیست ها، به عنوان نماینده سازمان مرکزی در اورشلیم کمک های مالی سالیانه از سازمان مادر دریافت می کند. طبق اظهارنامه ثبتی این سازمان جمع مبالغ دریافتی آن از اول اکتبر 1982 تا سپتامبر 1983، کمی بیشتر از ده میلیون دلار بوده. بزرگترین رقم هزینه این سازمان یعنی 5/4 میلیون دلار مربوط به مخارج حقوق و غرامت دستمزد یکصد و پنجاه نفر مبلغینی است که در ارتباط با سازمان جهانی صهیونیست ها فعالیت نموده اند. حدود 3/3 میلیون دلار هزینه عملیاتی و فعالیت های اجرایی شده و حدود 3/1 میلیون دلار صرف اعطا کمک ها، هزینه های خدماتی و متفرقه و بالاخره حدود 819000 دلار نیز برای پرداخت حقوق کارکنان سازمان جهانی صهیونیست ها در آمریکای لاتین و کانادا هزینه گردیده است.
طبق اظهارنامه 1982 ـ 1983 مبالغ کمک های اعطایی کاملاً متفاوت بوده و بین آنها رقمی کمتر از 1000 دلار و از طرفی متجاوز یکصد هزار (000/100) دلار دیده می شود.
سازمان های مختلف صهیونیستی و یهودی در سرتاسر آمریکا، کانادا و مکزیک دریافت کنندگان این کمک ها می باشند. دریافت کنندگان کمک ها در آمریکا عبارتند از: کنفرانس رؤسا (حق عضویت برای شرکت در آن).
مأخذ:
- اوبرین، لی: المنظمات الیهودیة الامریکیة و
::#نشاطاتها فی دعم اسرائیل، مؤسسة الدراسات الفلسطینیة، بیروت 1986.