حادثه یازدهم سپتامبر ـ 2001

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


صهیونیست ها و سازمانهای صهیونیستی همواره به دنبال استفاده از موقعیت های تاریخی گوناگون به نفع خود و رژیم صهیونیستی بوده و در دوره های تاریخی مختلف از ابزارها و روشهای متعددی برای دستیابی به این اهداف بهره برده اند حتی اگر این اهداف و روشهای دستیابی به آنها غیرانسانی بوده باشد.

شاید اولین فرصت طلبی صهیونیست ها، سوءاستفاده از رویدادهای بین المللی مربوط به جنگ اول باشد که طی این فعالیتهای صهیونیست ها و سازمانهای صهیونیستی به حدی گسترش یافته بود که جیمز بالفور وزیر خارجه وقت انگلستان در سال 1917 خطاب به لرد روچیلد که سرپرستی فدراسیون صهیونیست ها را به عهده داشت، نوشت: "...حکومت اعلیحضرت (انگلیس) به موضوع تأسیس وطنی ملی برای ملت یهود در فلسطین به دیده موافق می نگرد و نهایت سعی خود را برایتحقق این هدف به کار می گیرد..." چنین امتیاز بزرگی که از انگلیس و جامعه بین المللی کسب شده بود، نخستین سنگ بنای رژیم صهیونیستی محسوب می شود.

بار دیگر صهیونیست ها از فرصت دیگری که در طی جنگ جهانی دوم پیش آمده بود استفاده کرده و به بهانه هولوکاست، این بار به تأسیس رژیم صهیونیستی در سال 1948 یعنی سه سال پس از اتمام جنگ دوم جهانی اقدام کردند. فرصت طلبی صهیونیستها در طی جنگ جهانی دوم با استفاده از بحران به وجود آمده در نظام بین الملل زمانی بهتر درک می شود که اسناد خیانت صهیونیستها به یهودیان مطالعه شوند. لنی برنر محقق تاریخ و هولوکاست، در کتاب خود تحت عنوان "51 سند همکاری صهیونیست ها با نازی ها" به خوبی به واقعیات جنگ جهانی دوم و ماجرای هولوکاست و چگونگی دست داشتن صهیونیستها در این ماجرا پرداخته است.

در طول جنگ سرد و پس از تشکیل این رژیم، تلاش صهیونیستها معطوف به این نکته شد که از تمام امکانات موجود، برای بقای این رژیم استفاده و حاشیه های امنیتی جدی تری را به دور آن ایجاد کنند لذا خود را در جبهه غرب قرار داده و از کمک های آمریکا و متحدان اروپایی آن بهره بردند.

پس از فروپاشی شوروی نیز صهیونیستها با معرفی رژیم صهیونیستی به عنوان تنها دموکراسی پایدار خاورمیانه و جبهه مقدم مبارزه با تروریسم،باز هم سعی کردند به مشروعیت بخشی به این دولت در نظام بین الملل و منطقه خاورمیانه بپردازند و از این طریق، منافع رژیم صهیونیستی را با منافع غرب و به ویژه آمریکا بیشتر و بیشتر پیوند دادند.

حادثه 11 سپتامبر نیز با دامنه ای که داشت، رویدادی محسوب می شد که صهیونیستها به سادگی از کنار آن نمی گذشتند و از فردای آن روز به بهره برداری از آن در تمام زمینه ها پرداختند که یکی ازاین موضوعات مسئله آنتی سمیتیسم است.

یکی از اولین صهیونیستهایی که پس از حادثه 11 سپتامبر به ارائه دیدگاههای خود در مورد تأثیر حادثه 11 سپتامبر بر آنتی سمیتیسم پرداخته، حاخام "جاناتان ساکس" حاخام اعظم "انجمن های متحد عبری ایالتی" است که در مقاله خود تحت عنوان "آنتی سمیتیسم جدید" در سال 2002 با صراحت، تمام رویدادهای ضدصهیونیستی و ضداسرائیلی را تحت عنوان آنتی سمیتیسم می آورد و دلایل افزایش رویدادهای آنتی سمیتیک در سالهای اخیر را، عوامل سه گانه اسلام رادیکال، جناح چپ ضدآمریکایی و جناح راست ضدیهودی می داند که اغلب" پس از حادثه 11 سپتامبر ظاهر شده اند.

سوءاستفاده صهیونیست ها از حادثه 11 سپتامبر برای بسط مفهوم آنتی سمیتیسم در دو مرحله صورت گرفته که یکی زمینه چینی برای استفاده از این حادثه و دیگری استفاده از زمینه و فضای آماده شده برای مطرح کردن موضوعات مورد نظر و بسط و تغییر مفهوم آنتی سمیتیسم بود.

در مورد زمینه چینی صهیونیست ها برای سوءاستفاده از حادثه 11 سپتامبر، می توان این موضوع را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار داد:

1) پس از آن که حادثه 11 سپتامبر روی داد و مشخص شد که از چهار هزار یهودی شاغل در مرکز تجارت جهانی، هیچ کدام در روز حادثه بر سر کار خود حاضر نبوده اند، این گمان تقویت شد که حادثه 11 سپتامبر و انفجار برجهای دوقلو یک حادثه از پیش تعیین شده بوده و شاید هم به دست صهیونیست ها انجام گرفته است. مطرح شدن چنین دیدگاهها و تحلیل هایی در برخی نشریات ملی و بین المللی در کشورهای مختلف، سازمانهای صهیونیستی و صهیونیست ها را وادار به واکنش کرد و در بدو امر چنین اظهاراتی را آنتی سمیتیک نامیدند. "انجمن ضد افترا" یکی از اولین سازمانهایصهیونیستی بود که به شدت واکنش نشان داد و چنین اظهاراتی را محکوم کرد. بنابراین صهیونیست ها اولین اقدامات خود را برای زمینه چینی آغاز و در مطالب خود دشمنان اسرائیل و صهیونیسم را دشمنان آمریکا معرفی کردند تا از این طریق از بار اتهامات وارده بر یهودیان مبنی بر دست داشتن در حادثه 11 سپتامبر بکاهند و همچنین آنتی سمیتیسم، آنتی اسرائیلیسم، آنتی صهیونیسم و آنتی آمریکاییسم را معادل با یکدیگر مطرح کنند.

"استفان روث" که در مورد مرتبط ساختن رویدادهای آنتی سمیتیک با حوادث 11 سپتامبر به شدت فعال بوده و گزارش سال 2001 خود را به طور کامل به این مسئله اختصاص می دهد، در گزارش خود تحت عنوان "سرزنش اسرائیل و یهودیان: رویدادهای آنتی سمیتیک به عنوان پس لرزه های حادثه 11 سپتامبر" می نویسد: حادثه 11 سپتامبر باعث شد آنتی سمیتیست ها و جهان عرب آن را واکنشی به حمایت آمریکا از اسرائیل تعبیر کنند و یهودیان آماج این واکنش ها قرار گرفتند. پس از 11 سپتامبر آنتی سمیتیسم در شکل سرزنش آمریکا به خاطر حمایت مستقیم یا غیرمستقیم از اسرائیل تجلی یافت.

2) معادل سازی آنتی سمیتیسم با تروریسم از دیگر اقدامات صهیونیست ها بود به طوری که در خلال ماههای پس از حادثه 11 سپتامبر، غالب رویدادهای به اصطلاح آنتی سمیتیک را رویدادهای تروریستی تعبیر کردند تا از این طریق با قرار دادن آنتی سمیتیسم در جبهه تروریسم، از امکانات موجود و برنامه های به اصطلاح ضد تروریستی که آمریکا و جهان غرب پس از 11 سپتامبر برای یک جنگ تمام عیار علیه به اصطلاح تروریسم در نظر گرفته بودند، بهره کافی را ببرند و با آنتی سمیتیسم و گروههای به اصطلاح آنتی سمیتیست نیز مقابله کنند.

3) در دیگر زمینه چینی های صهیونیست هابرای استفاده از حادثه 11 سپتامبر، مطرح ساختن افزایش جو یهودستیزی و آنتی سمیتیسم در سراسر جهان بود. استفان روث در گزارش سال 2001 خود در این باره می نویسد: "شمار حملات خشونت آمیز علیه یهودیان در سال 2001 که در آن از اسلحه استفاده شده 50 مورد و سایر رویدادهای خشونت آمیز 180 مورد بوده که عمدتا پس از حادثه 11 سپتامبر و توسط مسلمانان روی داده است." انجمن ضدافترا نیز مدعی شد در حالی که فعالیتهای آنتی سمیتیک در ایالات متحده در سالهای 1997 و 1998 به میزان 12 درصد کاهش یافته بود، از سال 2001 شدت این حملات به نحو چشمگیری افزایش یافت و حتی در پنج ماه اول سال 2002 نسبت به مدت مشابه در سال 2001 (یعنی قبل از حادثه 11 سپتامبر) به میزان 11 درصد افزایش یافت. همچنین بنابر اظهارات نویسنده مقاله "آنتی سمیتیسم جهانی"، در سال 2001 تعداد 285 رویداد آنتی سمیتیک روی داد. (البته غالب این رویدادها پس از حادثه 11 سپتامبر بوده است) که 57 مورد از آنها در قالب خشونت فیزیکی بوده در حالی که در سال 2002 تعداد 423 رویداد آنتی سمیتیک ثبت شده که 112 مورد آن را خشونتهای فیزیکی تشکیل می دهند.

مآخذ:

  1. "اعلامیه بالفور، سنگ بنای رژیم صهیونیستی"، سایت بصیرت، 23/2/1382.
  2. کاظمیان، مهدی: "نئوآنتی سمیتیسم"، بانک اطلاعات، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، 10/10/1382.
  3. رسولی، ابراهیم: "تأثیر حادثه سپتامبر بر قبض و بسط مفهوم آنتی سمیتیسم"، فصلنامه مطالعات فلسطین، دوره جدید، شماره اول و دوم، بهار و تابستان 1387، شماره پیاپی 9ـ8 .
  4. www.basirat.ir/news.aspx?newsid=29781.
  5. www.counterpunch.org/brenner1223.html.
  6. www.axt.org.uk/essays/sacks1.htm.
  7. www.adl.org/911/Arabmedia_911.pdf.
  8. www.tau.ac.il/Anti-semitism/asw2001-2/g eneral.htm.