تحقیقات راهبردی یهودیان، مؤسسه

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


یهودیان به عنوان یک اقلیت مذهبی در جهان، همواره سعی کرده اند با تفکیک حوزه های تحقیقاتی به موارد جزئی و تخصصی تر، خود را با اوضاع جدید در هر عرصه اعم از ملی و بین المللی تطبیق داده و از منافع آن بهره مند گردند. امروزه بسیاری از مؤسسات یهودی که مسئول تصمیم گیری، کنترل و نظارت بر امور یهودیان می باشند فاقد ظرفیتها، تواناییها و امکانات لازم برای انجام تحقیقات بنیادین جهت سیاستگذاریهای کلان چه در سطح ملی و چه در سطوح منطقه ای و بین المللی می باشند، لذا همین امر سبب گردیده تا مؤسسات ویژه ای در راستای تقسیم وظایف صورت گرفته به انجام این مهم (انجام تحقیقات بنیادین و استراتژیک در جوامع مختلف یهودی) بپردازند. مراکز تحقیقات استراتژیک و راهبردی از جمله این مؤسسات و سازمانها قلمداد می گردند. "مؤسسه تحقیقات راهبردی یهودیان" از جمله مراکز تحقیقاتی یهودیان است که سعی کرده تا حدی خلأ اطلاعاتی و راهبردی را پر کرده و نتایج تحقیقات خود را در اختیار سایر جوامع یهودی قراردهد.

الف ـ شکل گیری مؤسسه:

مؤسسه "تحقیقات راهبردی یهودیان" یک کمیته مشورتی امور تخصصی است که برای پر کردن خلأ موجود در زمینه تحقیقات زیربنایی در جوامع یهود ایجاد گردیده است. این مؤسسه در سال 1996 در لندن تأسیس شد و هم اکنون در سه سطح ملی، منطقه ای و بین المللی با تمرکز ویژه بر اروپا مشغول فعالیت است. این مرکز، اهداف خود را از طریق انجام تحقیقات، تجزیه و تحلیل اطلاعات و انجام گفتگو با کارشناسان دنبال می نماید. تحقیقات انجام شده توسط این مرکز در راستای ترسیم خط مشی یهودیان در خصوص مسائل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی صورت می گیرد.

از جمله زمینه های تحقیقی این مرکز می توان به مطالعات مربوط به توسعه، ارتباطات، اطلاعات، مسائل اجتماعی، جنسیت، سلامت، رفاه، آموزش، کار و توسعه و ارتقای منابع انسانی یهودیان اشاره کرد. پس از انجام این تحقیقات، مؤسسه نتیجه پژوهشها و فعالیتهای انجام شده توسط مرکز را در اختیار رهبران جوامع یهودی قرار می دهد. همچنین در صورت لزوم نتایج این تحقیقات در اختیار قانونگذاران، شهروندان علاقه مند، مؤسسات بین المللی، سازندگان افکار عمومی، افراد برجسته دانشگاهی و رسانه ها قرار می گیرد.

این مؤسسه در جامعه انگلستان از جایگاه بالایی برخوردار است و به دلیل گستره تلاشها و فعالیتهای آن از سوی شورای تحقیقات اقتصادی و اجتماعی انگلستان (ESRC) and Social Reseavch Council)به عنوان یک مؤسسه معتبر مورد شناسایی قرار گرفته و به رسمیت شناخته شده است.

ب ـ اهداف و برنامه ها:

مهمترین اهداف مؤسسه تحقیقات راهبردی یهودیان عبارت است از:

1 ـ کمک به جوامع یهودی به منظور درک و شناخت بهتر موقعیت خود و در نتیجه تعیین اولویتهای مورد نیاز.

2 ـ تهیه و تدوین چارچوبی برای همه جوامع یهودی در خصوص مسائل مهم خصوصی و عمومی آنها.

3 ـ تقویت جامعه مدنی در جوامع مختلف یهودی.

4 ـ درگیر شدن در مباحث سیاستگذاری عمومی.

5 ـ ارائه مشاوره هایی در جهت تهیه خط مشی ها و سیاستگذاریهای جوامع یهودی.

ج ـ تشکیلات:

مؤسسه تحقیقات خط مشی یهودیان ارتباط و همکاری نزدیکی با دانشگاه سوث هامپتون (University of Southampton AIU (uk)) و مدرسه کار و تجارت آستون (Aston Business School, uk) دارد. همچنین این مرکز با برخی از مراکز تحقیقاتی یهودیان همچون "انجمن اروپایی فرهنگ یهودیان" (European Association for Jewish Culture) ، "گروه فکری دموس" (Demos think tanK) ، "بنیاد ملی فرهنگ یهودیان"(National Foundation for Jewish culture (NFJC)) و "مرکز اطلاعات اسناد اسرائیل" (The Center for Information and Documentation on Israel (CIDI)) در ارتباط می باشد.

از جمله کارکنان این مرکز تحقیقاتی می توان به افراد زیر در سطوح مختلف اشاره کرد:

1 ـ کارشناسان ارشد شامل:

مدیر اجرایی ـ پرفسور باری کازمین (Professor Barry Kosmin) .

مدیر فعالیتهای عمومی و اداری ـ لنا استانلی ـ کلامپ (Lena Stanley-Clamp) .

مدیر تحقیقات ـ پرفسور استانلی واترمن (Professor Stanley Waterman) .

مدیر روابط خارجی ـ دکتر وینستون پیکت (Dr Winston Pickett) .

مدیر توسعه و ویراستار اخبار مؤسسه ـ جودیت راسل (Judith Russell) .

2 ـ کارکنان تحقیق شامل:

مسئول جمعیت شناسی یهودیان اروپا ـ دیوید گراهام (David Graham) .

مسئول برنامه ریزی جامعه مدنی ـ دکتر پل ایگانسکی (Dr Paul Iganski) .

3 ـ کارکنان اداری شامل:

دستیار اداری و پذیرش ـ کریستین آرتور (Naomi Rosen) .

و مدیر فعالیتهای عمومی و اداری ـ نائومی روزن (Christine Arthur) .

یک هیأت مدیره ای متشکل از افراد مختلف نیز بر کار این مجموعه کنترل و نظارت دارد.

د ـ فعالیتها و اقدامات:

این مرکز برای تحقق اهداف موردنظر خود سعی کرده برخی فعالیتها و اقداماتی را برنامه ریزی و اجرا نماید. همه این فعالیتها و اقدامات که در قالب چهار برنامه به اجرا درمی آید به تفکیک عبارتند از:

1 ـ برنامه ریزی برای جوامع یهودی:

این قسمت شامل پژوهشها و تحقیقاتی در خصوص امور زیربنایی جوامع یهودی است که از طریق آن سعی می شود با ارائه مشاوره هایی در استراتژیها و خط مشی های این جوامع، رفاه و آموزش بخشهای اجتماعی آنها توسعه یابد.

2 ـ توجه به فرهنگ، هنر رسانه ای و میراث یهودیان:

این قسمت به نقش فرهنگ در شکل دهی به هویت یهودیان و آیین یهود در سطح جهانی می پردازد. در این قسمت فعالیتهایی برای حفظ، نگهداری و تداوم فرهنگ یهودی انجام می پذیرد.

3 ـ تقویت جامعه مدنی:

هدف این بخش تقویت و گسترش شرایط به نحوی است که منافع اقلیتها، گروهها و فرهنگها به ویژه اقلیت یهودیان تضمین شود. همچنین این بخش به کار بر روی جریانات اجتماعی، آنتی سمیتیسم، نژادپرستی و حقوق بشر نیز می پردازد.

4 ـ اسرائیل، جامعه و هویت (آن) (Israel: Impact, Society, and Identy) :

این بخش بر روی روابط اسرائیل ـ دیاسپورا و مسائل داخلی اسرائیل که در ارتباط با پلورالیسم و حقوق بشر می باشد، فعالیت می کند.

همچنین از جمله سایر فعالیتهای این مؤسسه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. راه اندازی بخشی برای بیانیه ها اخبار و گزارشها و تحقیقات انجام شده بر روی سایت اینترنتی مؤسسه.

2. راه اندازی سایتی با عنوان "آنتی سمیتیسم و بیگانه ستیزی امروز" (Antisemitism and Xenophobia Today) . این سایت مطالبی را در خصوص تجزیه و تحلیلهای مربوط به نژادپرستی بیگانه ستیزی و به ویژه آنتی سمیتیسم منتشر می کند. از جمله کسانی که به راه اندازی و ادامه این سایت کمک می کنند می توان به روشنفکران، روزنامه نگاران، فعالان و کارشناسان این مؤسسه اشاره کرد.

3. انتشارات: در این قسمت تمامی تحقیقات انجام شده توسط این مرکز در هر چهار حوزه (برنامه ریزی، فرهنگ، جامعه مدنی و اسرائیل) منتشر می شوند.

4. چاپ دو فصلنامه با عنوانهای "اخبار مؤسسه" (Jpr news) و "الگوهای تعصب" (Patterns of Prejustice) .

5. اعطای بورسهای تحصیلی و تحقیقی به دانشجویان یهودی دانشگاههای مختلف

2004.htm)

6. برگزاری سمینار، سخنرانی، همایش و کنفرانسهای ملی و بین المللی: افراد شرکت کننده در این گردهماییها عمدتا از سیاستگذاران ارشد ملی و بین المللی می باشند.

ه ـ مواضع و عملکرد:

با مطالعه و بررسی عناوین کتابها، مقالات، اخبار و گزارشهای این مؤسسه که در سایت آن منعکس گردیده است می توان تا حدی به مواضع و جهت گیریهای مسئولان مؤسسه پی برد. مؤسسه براساس اولویت کاری که برای خود تعریف نموده بیشتر به حوزه اروپا و به طور اخص انگلستان و در حدی کلان در سطح بین المللی به امور اسرائیل می پردازد. این مرکز همواره مدافع یهودیان بوده و از هر فرصتی برای دفاع از آنان بهره می گیرد. فعالیت عمده آنان در حمایت از یهودیان به ویژه انگلستان شامل تهیه و تصویب قوانین و مقرراتی در خصوص جرایم مربوط به تنفر و آنتی سمیتیسم می باشد.

تلاشهای این مرکز در مبارزه با هولوکاست و مبارزه با منکران آن به حدی بود که حتی جک استراو، وزیر داخلی آن زمان این کشور نیز از تلاشهای فعالان آن در این خصوص تقدیر و تشکر کرد و خواستار همکاری بیشتر آنان با دولت شد. همچنین دفاع از اسرائیل و رفتارهای نژادپرستانه آن از جمله فعالیتهایی است که این مرکز در قالب برگزاری کنفرانسها و مقالات به آن پرداخته و آن را مورد تأیید قرار داده است.

در مجموع باید گفت که رئوس کلی سیاستگذاری این مؤسسه در راستای حمایت از رژیمصهیونیستی و تأیید عملکرد آن در روند صلح می باشد. این مؤسسه همچنین همسو با سایر نهادها و سازمانهای یهودی و صهیونیستی در انگلستان و خارج از آن در اروپا و سایر نقاط جهان، از منکران هولوکاست و آنتی سمیتیسم انتقاد می کند.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، 4/4/1384، شماره 75.
  2. http://www.nira.go/ice/nwdtt/dat/1232.html.
  3. http://www.jpr.org.uk/more-dout-us.htm.