بینیش، دوریت

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


خانم دوریت بینیش (Dorit Beinisch) در جولای سال 1942 از خانواده ای یهودی در تل آویو متولد شد. او پس از اتمام تحصیلات مقدماتی و متوسطه در زادگاهش به تحصیل در رشته حقوق در دانشگاه "عبری بیت المقدس" پرداخت و با مدرککارشناسی ارشد حقوق از دانشگاه مذکور، فارغ التحصیل شد.

دوریت بینیش از چهره های شناخته شده و برجسته نظام قضایی اسرائیل محسوب می شود. وی اولین زن اسرائیلی است که توانسته است به مقام ریاست دادگاه عالی اسرائیل دست یابد.

از همین رو، بسیاری از مقامات بلندپایه رژیم صهیونیستی از جمله رونی بار ـ آن (Roni Bar-on) از وزرای کابینه ایهود اولمرت (نخست وزیر رژیم صهیونیستی)، از روز انتصاب بینیش به این سمت، به عنوان "یک روز بسیار مهم" در سیستم قضایی اسرائیل، یاد می کنند.

قاضی بینیش با بیش از 30 سال سابقه کاری در دستگاه قضایی رژیم صهیونیستی، مدعی است که می تواند با استفاده از قوانین و طرحهای جدید، با معضل فساد دولتی در جامعه اسرائیل مقابله کند.

الف ـ سوابق کاری:

1 ـ سابقه نظامی:

سابقه قاضی بینیش در زمینه خدمت در ارتش اسرائیل (IDF) به حضور او در واحد پیاده نظام (ارتش) باز می گردد که وی در این واحد توانست به درجه "ستوانی" (Lieutenant)دست یابد. او طی حضور خود در ارتش اسرائیل، مدتی را نیز به عنوان دادستان نظامی خدمت کرده است.

2 ـ سوابق سیاسی:

قاضی دوریت بینیش یکی از برجسته ترین قضات اسرائیل به شمار می آید که در بررسی کارنامه سوابق کاری وی می توان فعالیت های متنوع وگسترده ای از او در عرصه های مختلف سیاسی، قضایی و اجرایی مشاهده کرد.

در باب سوابق سیاسی بینیش، آنچه قابل توجه و دقت نظر است، ورود او به عرصه فعالیت های سیاسی در اوایل دهه 1960 است که وی در آن دوران، در دانشگاه عبری بیت المقدس به تحصیل مشغول بود. بینیش در آن مقطع، به عنوان یکی از اعضای حزب چپگرای "ماپای" (Mapai Party) ـ که در سال 1968 در ائتلاف با دو حزب رافی و احدوت هعفودا حزب کارگر را تشکیل دادند ـ به فعالیت سیاسی در این حزب پرداخت که بعدها همین امر موجبات فعالیت کوتاه مدت وی در حزب کارگر را فراهم کرد.

فعالیت در "پارلمان جوانان هیستادروت" (Histadrut Youth Parliament) و همچنین "شورای کارگران" (Workers Council) را می توان از دیگر اقدامات و فعالیت های سیاسی بینیش در دوران دانشجویی وی قلمداد کرد.

3 ـ سوابق قضایی و اجرایی:

سرآغاز فعالیت های تخصصی بینیش در امور حقوقی به سال 1967 باز می گردد که وی به عضویت "انجمن اسرائیل بار" (Israel Bar Association) درآمد و به مدت چهار سال (1971-1967) در این انجمن ـ که مجمعی مرکب از برجسته ترین حقوقدانان اسرائیل است ـ به انجام وظیفه پرداخت. در سال 1970 وی به عنوان یکی از قضات دادگاه بخش "اورشلیم" (که در سیستم قضایی اسرائیل، در مرتبه دوم پس از دادگاه عالی قرار دارد) تعیین شد و به این ترتیب، فعالیت های رسمی قضایی خود را ازاین دادگاه، آغاز کرد.

در سال 1974 نیز، قاضی بینیش پس از چهار سال فعالیت در دادگاه بخش اورشلیم، وارد بخش دولتی شده و در "دفتر دادستانی کل" (state Attomeys office) فعالیت های قضایی خود را دنبال کرد تا این که در سال 1976 به ریاست "دپارتمان قانون اساسی و حقوق اداری" (Department of constitutional and Administrative Law) در این دفتر، برگزیده شد. وی به مدت شش سال (طی سال های 1976 تا 1982) ریاست دپارتمان مذکور را برعهده داشت.

سرانجام پس از 12 سال فعالیت گسترده در امور حقوقی و قضایی، قاضی بینیش توانست در سال 1982 به مقام معاونت دادستانی کل دست یابد و تا سال 1989 که به سمت دادستان کل اسرائیل، منصوب شد، در این پست خدمت کرد.

قاضی بینیش طی شش سال(1995-1989) تصدی مقام دادستانی کل اسرائیل، به بسیاری از دعاوی قضایی دولت در دادگاههای عمومی اعم از دادگاه عالی (Supreme Court)، دادگاه بخش (District court) و دادگاه مجیستریت (Magistrates Corut)(که دارای صلاحیت قضایی خاص در بخشهای محدود است)، رسیدگی کرد.

وی در این دوران همچنین مشاور حقوقی بسیاری از مقامات دولتی اسرائیل بوده است. در سال 1995 قاضی بینیش موفق شد به دادگاه عالی اسرائیل ـ که در رأس کلیه دادگاههای اسرائیل قرار دارد ـ راه یافته و به عنوان یکی از 12 قاضی حاضر در این دادگاه به فعالیت مشغول شود. ترکیب اعضای دادگاه عالی اسرائیل مشتمل بر رئیس (دادگاه)، معاون رئیسو 12 قاضی است.

حضور قاضی بینیش در دادگاه عالی اسرائیل (در سال 1995) و دستیابی وی به سمت معاونت رئیس دادگاه عالی در سال 2000، یکی از مهم ترین پستهای بینیش در کارنامه سوابق اجرایی و مدیریتی وی است.

در سپتامبر 2006 نیز در پی بازنشستگی قاضی آهارون باراک در سن 70 سالگی و پایان یافتن دوره خدمت وی در مقام ریاست دادگاه عالی اسرائیل، قاضی دوریت بینیش، معاون وی از سوی کمیته انتصاب قضات، به سمت رئیس جدید دادگاه مذکور، منصوب شد.

قاضی بینیش در اولین سخنان خود پس از برعهده گرفتن مسئولیت ریاست دادگاه عالی اسرائیل، مبارزه جدی با فساد در دستگاههای دولتی به ویژه در دستگاهها و نهادهای امنیتی دولت اعم از ارتش، نیروهای پلیس و سرویسهای امنیتی رژیم صهیونیستی را از مهمترین مأموریت های خود در سمت جدید، عنوان کرده و در این راستا تصریح کرد که این امر موجب افزایش کارآمدی نهادهای دولتی خواهد شد.

در همین زمینه، وی طی مصاحبه ای با روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحرونوت اعلام کرد که اسرائیل با مشکلات بسیاری در زمینه فساد در دستگاهها و مقامات دولتی مواجه بوده و وی در تلاش است تا با اعمال شدیدترین و سخت ترین روشها، این نوع از فساد را در جامعه (اسرائیل) ریشه کن کند.

ب ـ دیدگاهها و مواضع:

1 ـ دیوارحائل:

قاضی دوریت بینیش از جمله قضات دادگاهعالی اسرائیل است که با احداث دیوارحائل به ویژه در اطراف قدس موافق بوده و بارها در اظهارات خود در این زمینه در دادگاه عالی، بر لزوم تسریع در روند ساخت این دیوار به ویژه در منطقه قدس تأکید کرده است. وی تصمیم کابینه رژیم صهیونیستی مبنی بر سرعت بخشیدن به ساخت دیوارحائل در اطراف قدس را یکی از الزامات امنیتی این رژیم دانسته و معتقد است که این اقدام، موجب تأمین امنیت بیشتر برای شهروندان یهودی و حفظ اکثریت یهودی در مقایسه با جمعیت عرب ساکن این شهر خواهد شد.

2 ـ طرح عقب نشینی از نوار غزه

قاضی بینیش را باید در زمره اشخاصی به شمار آورد که از همان ابتدا، از طرح شارون مبنی بر تخلیه شهرک های نوار غزه و چهار شهرک واقع در شمال کرانه باختری، حمایت کرده اند.

وی که در زمان اجرای طرح عقب نشینی در سمت معاون آهارون باراک (رئیس پیشین دادگاه عالی اسرائیل) انجام وظیفه می کرد، از جمله کسانی بود که با هرگونه اعمال خشونت علیه مجریان این طرح، مخالف بود.

3 ـ عملیات استشهادی:

بینیش ضمن بی فایده خواندن این نوع عملیات از سوی گروههای فلسطینی، از آن تحت عنوان "عملیات تروریستی" یاد کرده که تنها انجام مذاکرات صلح با طرف فلسطینی را به گونه ای خاص به تعویق انداخته و مانع دستیابی طرفین به سازش می شود.

4 ـ تشکیلات خودگردان فلسطین:

وی در این زمینه حمایت تشکیلات خودگرداناز حماس و همچنین کمک به تجهیز گروههای تروریستی را از مهم ترین و اصلی ترین موانع ادامه گفت وگوها میان مقامات اسرائیلی و تشکیلات خودگردان دانسته و معتقد است که تشکیلات خودگردان باید برای احیای مذاکرات سازش به تعهدات خود مبنی بر ریشه کنی کامل تروریسم و خلع سلاح گروههای جهادی فلسطین از جمله حماس، عمل کند.

5 ـ حقوق شهروندی در اسرائیل:

قاضی بینیش ظاهرا خواستار ایجاد مساوات و برابری میان گروههای مختلف جامعه و همچنین کاهش سطح شکافهای مختلف اجتماعی و اقتصادی میان این گروهها در جامعه اسرائیل بوده و بر این باور است که بدون اعطای حقوق شهروندی برابر به افراد در جامعه (با تأکید ویژه بر حقوق زنان)، جایی برای صحبت از قانون اساسی و دموکراسی در اسرائیل وجود ندارد.

وی از جمله قضات دادگاه عالی اسرائیل بود که با تصمیم این دادگاه مبنی بر "ضرورت حضور نمایندگان شهروندان عرب 48 در سازمانها و مجامع دولتی اسرائیل"، موافق بود.

وی به همراه باراک جزء معدود قضات دادگاه عالی بود که به مخالفت با عدم اعطای تابعیت به همسران فلسطینی شهروندان اسرائیلی پرداخت. طبق لایحه اصلاحی قانون شهروندی اسرائیل که در جولای 2003 به تصویب پارلمان رژیم صهیونیستی رسید، مجوز شهروندی یا حق اقامت، به آن دسته از فلسطینیان ساکن اراضی اشغالی 1948 که همسران غیراسرائیلی (اهل کرانه باختری یا نوار غزه) داشتهباشند، اعطاء نمی شود.

6 ـ موضوعات مورد مناقشه بین اسرائیل و فلسطین:

دیدگاه قاضی دوریت بینیش درباره موضوعاتی چون بیت المقدس، مرزهای 1967، آوارگان فلسطینی و... که همواره از آنها به عنوان مهمترین متغیرهای تأثیرگذار بر فرایند مذاکرات صلح یاد می شود و از سوی دیگر به عنوان خطوط قرمز رژیم صهیونیستی (در مذاکرات روند سازش) محسوب می شوند، همچون دیگر شخصت های یهودی در جناحهای مختلف این رژیم اعم از چپ، راست و مذهبی است.

بدین ترتیب که بینیش، بیت المقدس را به صورت متحد و یکپارچه، یگانه پایتخت دولت اسرائیل دانسته و در عین حال با بازگشت آوارگان فلسطینی به موطن اصلی شان مخالف است، زیرا به اعتقاد وی در صورت بازگشت آوارگان فلسطینی، هویت یهودی دولت اسرائیل زیر سؤال رفته و این دولت با خطرات جدی امنیتی مواجه خواهد شد.

وی همچنین به شدت مخالف عقب نشینی کامل اسرائیل از مناطق اشغالی 1967 بوده و هرگونه مصالحه و اعطای امتیازی از سوی اسرائیل به طرف فلسطینی در این زمینه را مصالحه ای دردناک توصیف می کند.

7 ـ سوریه:

قاضی بینیش، سوریه را کشوری حامی تروریسم و کانون اصلی تروریست ها در منطقه خاورمیانه دانسته و بر این اعتقاد است که سوریه با کمک و همکاری ایران به تجهیز گروههای تروریستی پرداخته و هرگونه کمکی اعم از مالی و نظامی را در اختیار این گروهها قرار می دهند.

مآخذ:

  1. www.jewishvirtuallibrary.rg/jsouree/biography/Beinich.html.
  2. www.mfa.gov.il/MFA/overnment/personalities/From+A-Z/Dorit+einich.htm.
  3. www.corpun.com/ld0002.htm.
  4. www.answers.com/topic/dorit-beinisch
  5. www.ynetnews.com (8/9/2006).