بریت شالوم، جمعیت

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


بریت شالوم (Brit Shalom) یک عبارت عبری است به معنای "پیمان صلح". بریت شالوم یک سازمان یهودی در فلسطین است که انجمن ها و شعبه هایی در کشورهای دیگر دارد و شعار آن همزیستی مسالمت آمیز صهیونیست ها و اعراب است. این سازمان عمدتا از فرهیختگان و اعضای برجسته تجمع مهاجرتی یهودیان در فلسطین تشکیل می شد. بریت شالوم در اواخر دهه 20 و اوایل دهه 30 قرن بیستم به اوج فعالیت خود رسید. آغاز کار بریت شالوم به سال 1925 و افتتاح دانشگاه عبری در قدس باز می گردد. در آن زمان محفلی از شخصیت های مهم در دانشگاه تشکیل شد که خواستار تغییر فعالیت صهیونیستی از اتکا به رابطه با مقامات انگلیسی دولت سرپرستی (قیمومت) به تلاش برای برقراری روابط خوب با اعراب بود.

بریت شالوم اهداف و ساختار تشکیلاتی خود را به وضوح تعیین نکرد برخی از اعضای سازمان آن را یک گروه تحقیقاتی می پنداشتند که باید توجه جنبش صهیونیسم را به اهمیت مسأله اعراب جلب کند. برخی دیگر هم خواستار انجام یک فعالیت تبلیغاتی گسترده بودند. به هرحال، آنان یک گروه مردمی نبودند. افکار این سازمان به انجام مذاکراتی سیاسی کمک کرد ولی هرگز به فعالیت های مؤثری منجر نشد، هدف اصلی بریت شالوم تبلیغ برایایجاد یک کشور دو ملیتی، به تساوی و صرف نظر از نسبت جمعیت بود و این به معنای کنار گذاشتن برنامه تشکیل کشور یهودی بود. برخی از اعضای سازمان اعتقاد داشتند که باید مهاجرت یهودیان به فلسطین را محدود کرد.

به نظر می رسد که صهیونیسم برای اعضای بریت شالوم، بیش از آن که یک حرکت سیاسی باشد، یک جنبش فرهنگی بود. برخی خواستار تقویت روابط نژادی اعراب و یهودیان، که همگی ریشه مشترک سامی دارند، بودند. اعضای بریت شالوم می کوشیدند برای حکومت خودمختار یهودی ـ عربی موردنظر خود نهادهایی تأسیس کنند که از طریق آن، مدیریت شهری و رسیدگی به امور اقتصادی با همکاری دو جانبه انجام شود و امور خدماتی اعراب نیز با یاری یهودیان بهبود یابد. سازمان یک نشریه عبری داشت و علاوه بر آن، کتاب ها و جزواتی به عربی و انگلیسی منتشر می کرد. سازمان از سیاست های هیستادروت درباره کارگران عرب به شدت انتقاد می کرد.

اعراب با برنامه بریت شالوم به عنوان یک تبلیغات صهیونیستی که فقط چهره عوض کرده بود، مخالفت کردند. با وجود مشارکت شخصیت هایی مانند صموئیل هوگو برگمن، آرتور راپین، حیم کالوارسکی، گرشوم شولم، مارتین پوپر و یهودا مگنس در فعالیت های جمعیت، تأثیر آن بر مهاجران یهودی بسیار کم بود. سرانجام در اوایل دهه 30 فعالیت سازمان کاملاً متوقف شد.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و

پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.