اتحادیه صهیونیستی آمریکا

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


"اتحادیه صهیونیستی آمریکایی" (American Zionist Federation) یک چتر سازمانی است که در تمامی سازمان های صهیونیستی ایالات متحده را دربرمی گیرد و بنا بر قطعنامه کنگره بیست و هفتم صهیونیسم در سال 1968 برای تقویت جنبش صهیونیسم از طریق ایجاد سازمان ها یا اتحادیه های صهیونیستی کشوری در تمامی کشورهای جهان، در سال 1970 تأسیس شد. اصل این اتحادیه به کمیته فوق العاده امور صهیونیسم باز می گردد که به منظور وحدت بخشیدن به فعالیت های سازمان های صهیونیستی برای ایجاد فشار بر دولت آمریکا به نفع طرح صهیونیستی در فلسطین در سال 1939 بنیاننهاده شد.

این سازمان در سال 1943 تحت عنوان شورای فوق العاده صهیونیسم به ریاست اباهیلل سیلور تجدید سازمان شد، سپس در سال 1949 به "شورای عمومی صهیونیسم آمریکا" تبدیل گشت تا بتواند سازمان های صهیونیستی آمریکایی را یکپارچه کند.

اتحادیه صهیونیستی آمریکایی از تلاش های صهیونیستی در زمینه امور قومی، عمومی، آموزشی، جوانان و مهاجرت به اسرائیل حمایت می کند و تلاش می نماید تا "فرهنگ یهودی" را در بین یهودیان آمریکا گسترش دهد و تعهد و پای بندی آنان را به اهداف صهیونیستی که در برنامه قدس آمده تقویت نماید. این اتحادیه همچنین می کوشد تا در جامعه غیریهودی آمریکا به نفع اسرائیل تبلیغ و بر مطابقت منافع آمریکا و اسرائیل تأکید نماید و هرگونه انتقادی را (به اسرائیل) به شکل فعال پاسخ دهد؛ و در نهایت نیز، اعضای خود را با تبلیغات درباره اسرائیل یا صهیونیسم، توجیه نماید.

این اتحادیه متولی برنامه هایی است که یهودیان آمریکا را به اسرائیل پیوند می دهد و شامل برنامه هایی نظیر دیدار دانشگاهیان، استادان دانشگاه، روزنامه نگاران، بازرگانان، روحانیان دیگر گروه های جامعه (از اسرائیل و بالعکس) می شود. همچنین این اتحادیه کنفرانس ها، و نمایشگاه هایی را برای تشویق و ترغیب به مهاجرت به اسرائیل برپا می کند. اتحادیه به بخش دانشگاهی هم توجه دارد و شورای دانشگاهی صهیونیستی را تأسیس کرده که هدف آن بسیج استادان دانشگاه های سراسر آمریکا به نفع اسرائیل و صهیونیسم است.

این اتحادیه نیز مانند دیگر سازمان های صهیونیستی آمریکایی به طور کلی در معرض از دستدادن اهمیت و فعالیت های خود است؛ زیرا دیگر هیچ گونه تمایز حقیقی میان سازمان های صهیونیستی و غیرصهیونیستی در ایالات متحده وجود ندارد و شاید بتوان گفت سازمان های غیرصهیونیستی از سازمان دهی بهتر و پایگاه اجتماعی گسترده تری برخوردارند و لذا همین سازمان های غیرصهیونیستی هستند که به تبلیغات به نفع اسرائیل و دفاع از آن، جمع آوری کمک های مالی برای آن و ایجاد فشارهایی به نفع آن می پردازند. افزون براین مشروعیت وجود صهیونیست های وطنی به سبب عدم مهاجرت به اسرائیل دچار خوردگی شده و همچنین هر آنچه با ماهیت صهیونیسم و اندیشه صهیونیستی ارتباط دارد، زیر سؤال رفته است.

اتحادیه صهیونیستی آمریکایی از پرداخت مالیات معاف است و شامل 16 سازمان صهیونیستی و سازمان های جوانان وابسته به خود در ایالات متحده است. تمامی سازمان ها و مؤسسات یهودی غیرصهیونیستی نیز می توانند به عضویت این سازمان درآیند. این عضویت می تواند در قالب دو مجموعه اضافی از اعضا صورت گیرد: اول، سازمان های وابسته ای که برنامه قدس را پذیرفته اند. اگرچه اعضای آن الزاما صهیونیست نیست. دوم، سازمان های مرتبط با اتحادیه، یعنی مؤسسات ملی که به امور صهیونیستی می پردازند و همواره با جنبش صهیونیسم رابطه عملی داشته اند. در سال 1983، شمار اعضای این اتحادیه به بیش از یک میلیون نفر بالغ می شد.

سازمان های شانزده گانه عضو اتحادیه صهیونیستی عبارتند از: شورای صهیونیستی آمریکایی جوانان، انجمن آمریکایی یهودی هوادار اسرائیل، زنان آمریکا (زنان مزراحی سابق)،آمریکایی های طرفدار اسرائیل مترقی، بن صیون، زنان ایمونا، هاداسا، جنبش خواهان صهیونیسم محافظه کار (مرکار)، ائتلاف کارگری صهیونیستی، جنبش مهاجرت آمریکای شمالی، زنان پیشگام (نعمات)، اتحادیه صهیونیست های اصلاح طلب آمریکا، صهیونیست های متدین آمریکا، حیروت، سازمان صهیونیستی آمریکا، و جنبش دانشجویی صهیونیسم.

سه سازمان وابسته به این اتحادیه نیز وجود دارند که عبارتند از: اتحادیه سفارادی آمریکایی، انجمن پدران اسرائیلی آمریکایی و انجمن زنان طرفدار اسرائیل.

دو سازمان دیگر هم با این اتحادیه ارتباط دارند: مؤسسه صهیونیستی آمریکایی جوانان و صندوق ملی یهود در فوریه 1993، این اتحادیه نام خود را به "جنبش صهیونیستی آمریکایی" تغییر داد.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.