آمریکاییان طرفدار یک اسرائیل امن، سازمان

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


الف ـ سابقه، نقش و ساختار سازمانی:

سازمان آمریکاییان طرفدار اسرائیل امن در سال 1971 توسط عده ای از صهیونیستهای آمریکا تأسیس شد و به خاطر مواضع سرسختانه در طرفداری ازاسرائیل، در میان دیگر سازمانهای طرفدار اسرائیل دارای وجه متمایزی است. برخلاف بسیاری از مجامع و سازمانهای دفاعی یهودی که سعی دارند از دخالت در مسائل سیاسی پرهیز کنند، این سازمان خود را به عنوان نماینده تمایل سیاسی خاص در آمریکا و اسرائیل شناسانده و به مثابه نیروی سیاسی، مشروعیت یافته و مورد پذیرش قرار گرفته است.

پذیرش این سازمان از طرف دیگر سازمانها و مجامع، برای نقش این سازمان اهمیت فوق العاده ای دارد، چرا که این سازمان نه فقط معرف موضعی مستقل و متعصبانه است بلکه بدین ترتیب توانسته پی درپی بر دیگر سازمانهای یهودی فشار آورد و آنها را به طرف راست بکشاند. همچنان که خود این سازمان می گوید: "ما سایر سازمانها و جنبشها را تشویق می کنیم تا موضع ملایم تری در دفاع و حمایت از اسرائیل اتخاذ کنند و در این زمینه ها موفقیت اساسی داشته ایم."

از نظر سیاسی، این سازمان ضد کمونیست و طرفدار صهیونیسم به سبک ستیزه جویانه ژابوتنسکی، یکی از رهبران و پیش کسوتان صهیونیسم است. این سازمان مخالف عقب نشینی اسرائیل از مناطق اشغالی عربی است و از احداث شهرکهای یهودی نشین در این مناطق و اسکان بیشتر یهودیان طرفداری می کند. آمریکاییان طرفدار یک اسرائیل امن، سیاست آمریکا را دلجویانه و مخالف اسرائیل دانسته و با قرارداد کمپ دیوید و عقب نشینی اسرائیل از صحرای سینا مخالفت کرده اند و هنوز هم مصر را دشمن اسرائیل می دانند.

این سازمان از حمله اسرائیل به لبنان حمایت کرده و معتقد است وجود یک اسرائیل نیرومند در خاورمیانه، شرط مطلق امنیت آمریکا و حفظ منافع غربی ها در خاورمیانه و به مثابه ترمزی در برابر گسترش دیگر قدرتهای خارجی و اعراب در این منطقه می باشد.

وقتی که این سازمان در سال 1971 تأسیس شد، خود را یک منبع فکری لبریز از استادان و کارشناسان امور بین المللی توصیف کرد. سازمان دارای یک کمیته اجرایی، یک شورای ملی و یک کمیته آکادمیک مشورتی متشکل از استادان سرتاسر کشور می باشد. در میان اعضای بسیار فعال این سازمان می توان افراد زیر را نام برد: "هربرت زوبیون" رئیس سازمان، "پیتر گلدمن" مدیر سازمان، یکی از حامیان حزب حیروت اسرائیل به نام "رائل جین ایساک" و حاخام اوراهام ویس (از انستیتو عبری ربوردیل و دانشگاه پیشوا.)

ب ـ حمایتهای سازمان از اسرائیل:

فعالیتهای این سازمان در سالهای اول تأسیس، بیشتر بر چاپ مقالاتی علیه دشمنانش متمرکز بود. مثل مقاله ای علیه کمیته خدمات دوستان آمریکایی که به داشتن مواضع ضد اسرائیلی و طرفدار فلسطین متهم بود و مقاله دیگری که به قلم "رائل جین ایساک" علیه "برببرا" (یکی از مخالفان سرسخت صهیونیسم) نوشته شد.

امروز این سازمان صرفا یک منبع فکری متشکل از استادان و کارشناسان نیست، بلکه سازمانی است براساس عضویت افراد.

فعالیتهای آن عبارت است از چاپ و انتشارات،برگزاری کنفرانس مطبوعاتی، برپایی تظاهرات، اجرای برنامه های خاص رادیویی و تلویزیونی، و بالاخره، زیرنظر گرفتن و کنترل رسانه ها.

در سال 1982 این سازمان ائتلافی را در اعتراض به سیاست دوری جستن آمریکا از اسرائیل هماهنگ نمود که به صورت یک تظاهرات در آوریل 1982 در واشنگتن برگزار گردید. در فوریه 1983 هزینه و مسئولیت سفر هیأتی از اسرائیل به آمریکا برای اعتراض و مبارزه با طرح ریگان را به عهده گرفت. در این هیأت افرادی سرشناس از جناح راست اسرائیل شرکت داشتند که علاوه بر انجام وظیفه مقرر هیأت، یهودیان آمریکا را تشویق نموده و از آنها تقاضا کردند که در مناطق اشغالی فلسطین سکونت کنند. ناگفته نماند که این سازمان برای مدت تقریبا طولانی به عنوان نماینده فروش زمینهای فلسطین، در فروش اراضی اشغالی به یهودیان آمریکا فعالیت داشت.

به دنبال حمله اسرائیل به لبنان، شبکه تلویزیون ان. بی. سی (N.B.C)آمریکا برنامه ای را پخش نمود که این سازمان تظاهرات پر سر و صدایی علیه آن به راه انداخت و فیلمی برای ویدئو به عنوان "ان. بی. سی" در لبنان: بررسی یک برنامه تلویزیونی" تهیه و در سطح وسیعی توزیع کرد. به همین شکل این سازمان علیه روزنامه "بوستون گلوب" که متهم به داشتن مواضع ضد اسرائیلی شده بود مبارزه پنج ماهه ای را شروع نمود که نهایتا به تحریم روزنامه مزبور انجامید و این امر موجب گردید تا جلسه ای بین نمایندگان این سازمان و نویسندگان و ناشران روزنامه تشکیل شود و توافقاتی به عمل آید.

علاوه بر حمایتهایی که ذکر گردید، این سازمان برای جبران کمبود نیروی انسانی در اسرائیل که به علت ادامه اشغال لبنان به وجود آمد، از طریق خبرنامه "پاسداران" تبلیغات گسترده ای را برای دعوت و اعزام یهودیان آمریکایی به اسرائیل انجام داد.

ج ـ روابط با مؤسسات یهودی:

نقش ویژه این سازمان را در شیوه هدف گیری و ارتباطش با دیگر سازمانهای یهودی و رهبران آنها می توان شناخت. روزنامه "اورشلیم پست" در سال 1982 طی مقاله ای نوشت: "تأسیس سازمان آمریکاییان طرفدار یک اسرائیل امن، عکس العملی بود نشأت گرفته از دیدگاه بنیانگذاران آن در مورد تسلط لیبرالها و موضع کبوترصفتانه روشنفکران یهودی آمریکا نسبت به اسرائیل" و در همان مقاله "پیتر گُلدمن" مدیر سازمان، پراهمیت جلوه دادن سر و صدای روشنفکران یهودی را مورد انتقاد قرار داد و از رهبران یهودی به خاطر نداشتن تماس کافی با یهودیانی که با جان و دل از اسرائیل حمایت می کنند، گلایه نمود. رئیس سازمان "زویبون" تلاش کرد که این دسته از رهبران یهودی را به پذیرش مواضع و دیدگاههای خود دعوت کند.

وی می گوید اسرائیل با شرکتهای بزرگ و رسانه های تخت تسلط چپ گرایانه روبه روست و این هر دو عامل آمریکا را تشویق می کند که اسرائیل را رها سازد که اگر نسبت به تلاشهای آنها عکس العمل قوی نشان داده نشود، جامعه یهودیان آمریکا با سکوت خود مرتکب گناهی خواهد شد که یک بار در زمان قتل عام یهودیان توسط نازیها مرتکب گردید.

[[آمریکاییان طرفدار یک اسرائیل امن، سازمان|سازمان آمریکاییان طرفدار یک اسرائیل امن]] به نحو بسیار شدید، مواضع و تمایلات لیبرالی یهودیان را مورد حمله قرار داده است. یکی از افرادی که شدیدا مورد حمله این سازمان قرار گرفته اذگار بروفمن (Edgar Broufman) رئیس کنگره یهودیان و صاحب بزرگترین شرکت ویسکی سازی آمریکا و کانادا، مالک شرکت سی گرامز (Seagrams) و یا سلطان ویسکی است. این فرد متهم شد که علیه اسرائیل حاضر به کنار آمدن با فلسطینیان و راضی به مذاکره درباره کرانه باختری رود اردن و نوار غزّه (مناطق اشغالی) شده است.

در سال 1982 در حمله تند دیگر در "نشریه پاسداران" "رائل جین ایساک" در مقاله ای تحت عنوان "کنگره یهودیان آمریکا و اتحادیه کنگره های عبری آمریکاییان نوعی خودتخریبی در جوامع سازمان یافته یهودی است" شدیدا این گروهها و همچنین کمیته خدمات دوستان آمریکایی، گروه بسیج برای بقاء، جامعه کشیشان و مردم عامی را به خاطر اعتراضشان به تسلیحات اتمی و جنبش متوقف کردن آن، مورد انتقاد قرار داد. چون به نظر ایساک، این سازمان و گروهها مخالف اسرائیل هستند.

به علاوه او معتقد است که جنبش، با متوقف ساختن تسلیحات اتمی، دو خطر بزرگ و تهدید واقعی را به دنبال خواهد داشت: 1) اعضای این جنبش نسبت به اسرائیل رفتاری خصمانه دارند 2) این امر موجب تضعیف آمریکا در برابر طرحهای شوروی و به ویژه طرح آن کشور برای خاورمیانه خواهد بود. ایساک می گوید کنگره جهانی یهودیان، اتحادیه های کارگران ناآگاه و جاهل نیستند، بلکه این اقدام آنها ناشی از انگیزه های تحریف شده است.

اعتراض و انتقاد دیگر سازمان آمریکاییان طرفدار یک اسرائیل امن، نسبت به سیاست و خط مشی دلجویانه بعضی از مؤسسات یهودی نسبت به دولت آمریکاست. به عنوان مثال در این مورد سازمان به [[امور عمومی اسرائیل و آمریکا، کمیته|کمیته امور عمومی اسرائیل و آمریکا]] و دیگر سازمانهای یهودی که نسبت به طرح صلح ریگان موضع موافق داشته و یا با علاقه مندی از آن صحبت کرده اند، سخت معترض بود و این اعتراض بدان جا رسید که در یک مهمانی شام به دعوت سازمان تقاضای یهودیان متحد تظاهراتی علیه جرج شولتز وزیر امور خارجه وقت آمریکا که سخنراناصلی بود، بر پا کردند.

د ـ امور مالی سازمان:

طبق قوانین درآمدهای داخلی آمریکا، [[آمریکاییان طرفدار یک اسرائیل امن، سازمان|سازمان آمریکاییان طرفدار یک اسرائیل امن]] از امتیاز معافیت مالیاتی برخوردار است. طبق فرم 990 (گزارش عالی) که این سازمان تکمیل کرده، جمع درآمد آن برای سال 1981 بالغ بر 84219 دلار بوده (در مقایسه با 7 هزار دلار درآمد این سازمان در سال 1977 می توان گفت که درآمد آن هر ساله دو برابر گردیده است).

جمع مخارج سازمان برای سال 1981 حدود 78563 دلار برآورد شده که از این مبلغ 56 درصد آن خرج خدمات برنامه ها گردیده است. در ژوئیه 1982 زمانی که تجاوز اسرائیل به لبنان به اوج خود رسیده بود، بخش آمریکایی سازمان جهانی صهیونیستها مبلغ 5000 دلار به عنوان کمک به هزینه چاپ و نشر این سازمان اعطا نمود.

مأخذ:

  1. اوبرین، لی: المنظمات الیهودیة الامریکیة و نشاطاتها فی دعم اسرائیل، مؤسسة الدراسات الفلسطینیة، بیروت 1986.