ودگوود، جوسیا (1943ـ1872)

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۳۰ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


جوسیا ودگوود (Josiah Wedgwood) سیاستمدار صهیونیست و غیریهودی بریتانیایی و اولین بارون از خاندان ودگوود است که از سال 1906 تا سال 1919 از طرف حزب آزادگان و از سال 1919 از طرف حزب کارگر عضو پارلمان انگلستان بود. از دوستان ژابوتنسکی بود و در تلاش های سیاسی منتهی به صدور اعلامیه بالفور نقش داشت؛ وی معتقد بود که جنبش صهیونیسم "خودباوری قومی گروهی را که ظاهرا یهودیان بدان نیاز دارند" بدانان باز خواهد گرداند.

ودگوود در هیأت آمریکایی شرکت کننده در کنفرانس صلح ورسای تأثیرگذار بود و در فاصله سال های بین دو جنگ به چند مأموریت صهیونیستی رفت. او معتقد بود که باید دولتی یهودی در دو سوی رود اردن تشکیل شود و این دولت باید عضو کشورهای مشترک المنافع انگلستان باشد. او می گفت اگر دولت انگلستان برای راضی کردن اعراب از صهیونیسم دست بردارد، این کار علیه مصالح و منافع آینده انگلستان خواهد بود و بر یهودیان است که با تمام راه های ممکن قانونی یا غیرقانونی با این کار مبارزه کنند.

در سال 1926، ودگوود برای پایه گذاری صندوق تأسیسی فلسطین به ایالات متحده آمریکا رفت و بعدها مذاکراتش را در آمریکا در جزوه ای باعنوان فلسطین: جنگ برای آزادی و عظمت یهود منتشر نمود. در سال 1928 کتاب خود را به نام فلسطین: هفتمین حکومت منتشر کرد و در آن کتاب برپایی تشکیلات خودگردان یهودی در فلسطین را تبلیغ نمود؛ به این شرط که این تشکیلات بخشی از امپراتوری انگلستان باشد. در سال 1929، کمیته هفتمین حکومت را تأسیس کرد که شماری از اعضای پارلمان به آن پیوستند.

ودگوود افکار صهیونیستی را بیان می کرد و از آنها در مجلس عوام و مجلس لردها دفاع می کرد. او همچنین مشوق مهاجرت غیرقانونی یهودیان به فلسطین بود تا فرزندان "موسی و پیامبران" در آن اسکان یابند. دیدگاه ودگوود درباره رابطه میان انگلیسی ها و یهودیان از عجیب ترین جنبه های اندیشه او بود. از نظر وی هر دو گروه رباخوار و تجارت پیشگانی "دوره گرد" در میان دیگر ملل هستند و هر کس را که با او دادوستد دارند، در نهان تحقیر می کنند. از این رو، آنان با دیگران دوستی نمی کنند و همواره آماده اند تا در صورت نیاز از کتاب های مقدس خود در توجیه رابطه خود با نوع بشر، استفاده کنند. می بینیم که افکار ودگوود به رغم شور و حماسه شدیدش در تأیید صهیونیسم، خالی از دیدگاهی تحقیرآمیز نسبت به یهودیان نیست.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.