وارشاوسکی، میشل

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۳۰ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


میشل وارشاوسکی، یهودی فرانسوی از جمله چهره های شناخته شده در فرانسه و همچنین اسرائیل به شمار می رود که به سبب تلاشها و اقداماتش در راستای دفاع از حقوق ملت فلسطین، به عنوان یهودی از خود بیزار معرفی شده است. آراء و اندیشه های وارشاوسکی در حوزه مناقشه اسرائیل و فلسطین، از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است.

الف ـ پیشینه شخصی:

میشل وارشاوسکی در سال 1949 در شهر استراسبورگ فرانسه به دنیا آمد. پدر وی حاخام اعظمشهر استراسبورگ بود و به همین دلیل وی در خانواده ای مذهبی و در میان یهودیان ارتدوکس پرورش یافت. وی تا سن 16 سالگی در فرانسه اقامت داشت و پس از آن به بیت المقدس رفت. وی در آنجا به تحصیل در رشته علوم مذهبی (تلمود) در دانشگاه عبری بیت المقدس پرداخت. لیکن پس از پایان تحصیلات خود با تغییر مسیر زندگی خود، فعالیت در عرصه خبرنگاری و نویسندگی را آغاز کرد.

ب ـ فعالیتها و اقدامات:

وارشاوسکی در سال 1967، با عضویت در جنبش ماتزپن (Matzpen) (جنبشی که گفته می شود گرایشهای ضد صهیونیستی در اسرائیل دارد) و همچنین همکاری و مراوده با دانشجویان مبارز فلسطینی دانشگاه بیرزیت، فعالیتهای سیاسی خود را آغاز کرد.

وی همچنین در سال 1982 جنبشی تحت عنوان "یش گدوول" (Yesh Gvoul) را تأسیس کرد که هدف آن انصراف سربازان اسرائیلی از شرکت در عملیات نظامی ارتش اسرائیل در جنوب لبنان و مخالفت با اشغالگری صهیونیستها در آنجا بود. فعالیت این جنبش در مقطع زمانی مذکور بسیار قابل توجه و مثمرثمر واقع شد تا آنجا که می توان گفت این اقدام وارشاوسکی یکی از مهمترین فعالیتهای مبارزه جویانه وی در کارنامه فعالیتهای سیاسی وی محسوب می شود، به گونه ای که نامبرده به همین دلایل سه بار دستگیر و زندانی شد.

وارشاوسکی همچنین در سال 1984 نهادی را تحت عنوان "مرکز اطلاعات آلترناتیو" (Alternative Informatin Center)در بیت المقدس تأسیس کرد. این مرکز که اکثر اعضای آن فلسطینی بودند، با هدفاطلاع رسانی از وقایع و رخدادهای اراضی اشغالی تأسیس شد. وی در سال 1985، به اتهام ارتباط با گروههای فلسطینی و به این بهانه که با گروههای جهادی همکاری دارد، از سوی سرویس امنیتی اسرائیل، (شین بت) دستگیر شد و به مدت هشت ماه در زندانهای رژیم صهیونیستی به سر برد، در نتیجه فعالیتهای مرکز اطلاع رسانی آلترناتیو که توسط شخص وی تأسیس و راه اندازی شده بود، متوقف شد، پس از آزادی از زندان، وی مجددا مرکز را راه اندازی کرد و تا سال 1999، سرپرستی و مدیریت آن را برعهده داشت، لیکن از سال 2000 ترجیح داد، بیشتر اوقات خود را به تألیف آثار مختلف در حوزه مناقشه اسرائیل ـ فلسطین اختصاص دهد.

ج ـ دیدگاهها و مواضع:

دیدگاهها و مواضع اساسی وارشاوسکی را می توان در موارد ذیل خلاصه و جمع بندی نمود:

1 ـ اسرائیل:

آراء و اندیشه های وارشاوسکی در مورد "رژیم صهیونیستی" و سیاستهای آن تا حد زیادی در خور تأمل است. وی معتقد است که "دولت اسرائیل و مقامات آن بدون توجه به حقوق فلسطینیان، تنها مدافع منافع خود در منطقه اند" و "این دولت با نادیده گرفتن قطعنامه های صادره از سوی جوامع بین الملل به نوعی آنها را به باد سخره می گیرد".

وی تصریح می کند: "اسرائیلیها در همه جا از جمله رام الله و نابلس همه چیز را ویران می کنند، از بین می برند و در پاسخ می گویند: تنها از خود دفاع می کنیم." وی همچنین ادعای ارض موعود و تلاش سیاستمداران در جهت تحقق این هدف را یکی ازمطامع استعمارگونه رژیم صهیونیستی عنوان می کند که همه سیاستمداران اسرائیلی در تمام دورانها، تحقق آن را در اولویت برنامه های خود قرار داده اند. وارشاوسکی همواره در اظهارات خود به این نکته اشاره می کند که روزی فراخواهد رسید که مقامات رژیم صهیونیستی به ویژه شارون و همه وزرایش، در دادگاه بین المللی به عنوان جنایتکار جنگی محاکمه خواهند شد.

2 ـ طرح تخلیه غزه:

وارشاوسکی همانند سایر شخصیتهای برجسته طرفدار فلسطین، دلیل عقب نشینی از نوارغزه را تسلط بیشتر اسرائیل بر اراضی کرانه باختری می داند. وی معتقد است طرح تخلیه غزه امکان تسلط بر کرانه باختری و اراضی واقع در کنار رود اردن را برای اسرائیل تسهیل می کند. وارشاوسکی در این باره اظهار داشت: "طرح تخلیه غزه ابتکاری جدید نیست که از سوی دولت شارون مطرح می شود، بلکه این طرح اولین بار در سال 1980 توسط شخص شارون ارائه شد و در طول این چند سال توسط سیاستمدارانی که روی کار آمدند، پیگیری و دنبال شد تا اینکه در حال حاضر مراحل اجرایی آن توسط شخص شارون دنبال می شود." وی سیاست اسرائیل در تخلیه غزه را نمونه ای از سیاستهای نژادپرستانه اسرائیل می داند و تصریح می کند، "از این رهگذر کرانه باختری به زندان تبدیل خواهد شد."

3 ـ دیوارحائل:

اظهارات و عقاید وارشاوسکی در مورد دیوارحائل تا حد زیادی قابل تأمل است. وی در این باره معتقد است که "با اجرای فاز دوم احداثدیوارحائل به نظر می رسد که هدف اسرائیل تنها احداث مرز مشخص میان اسرائیل و فلسطین در اراضی اشغالی 1967 نباشد، بلکه هدف آن حصار کشیدن به دور مناطق پرجمعیت فلسطینی و ساختن زندان بزرگی در 50 تا 60 درصد کل کرانه باختری باشد تا ضمن سرپوش گذاشتن بر ایده تشکیل دولت فلسطینی از اجرای نقشه راه نیز عدول کند. به تعبیر واضح تر در این زندان بزرگ، شارون به خوبی فلسطینیان را تحت کنترل و انقیاد خود دارد".

4 ـ ادعای آمریکا در مبارزه با تروریسم:

وارشاوسکی معتقد است پس از حادثه 11 سپتامبر، خاورمیانه به واسطه اهمیت استراتژیک آن، قربانی اصلی آتش افروزی جرج بوش شد. حمله به افغانستان و پس از آن عراق به بهانه مبارزه با تروریسم و در حال حاضر نیز توجه به ملت فلسطین و تحت الشعاع قرار دادن مبارزه آنها برای آزادی و استقلال که از طریق معرفی این مبارزه به عنوان تروریسم انجام می شود، نمونه های آشکار سیاستهای استعمارگرانه بوش و اعلام حمایت آشکار وی از اسرائیل و تأمین امنیت این رژیم است.

وارشاوسکی معتقد است: "حمله 11 سپتامبر و حملات مشابه آن، نتیجه این امر است که جوامع بین المللی در قبال جنایتکاران جنگی همچون شارون، موفاز و سایر اعضای فاشیست کابینه شارون، سکوت کرده اند و هیچ فشاری در جهت تغییر سیاستها و راهکارهای اجرای آنها به عمل نمی آورند". وارشاوسکی همچنین در مورد مواضع آمریکا در قبال تحولات خاورمیانه معتقد است: "در همه طرحهای ارائه شده از جمله نقشه راه، تشکیل کمیته چهارجانبه و بسیاری دیگر از تحولات منطقه، نقش کاملاً مشهودو مسلم است. مجموعه این عوامل این اندیشه را به ذهن متبادر می سازد که هدف بوش تنها برقراری صلح و ثبات در منطقه است، غافل از اینکه ریشه همه بحرانها در مناقشه اسرائیل ـ فلسطین، سیاستهای استثماری آمریکا و متعاقب آن اسرائیل و پافشاری بر این مواضع است که به نظر می رسد غیرقابل حل باشد."

وی تصریح می کند: "بوش به مراتب لیکودی تر از لیکودی هاست و از همه مهمتر، تنها هدف وی حمایت از شارون و سیاستهای توسعه طلبانه وی در اراضی اشغالی است که به واقع می توان گفت، بوش، خود به شارون برای گسترش توسعه طلبی، انگیزه و امکانات می دهد".

5 ـ صهیونیسم:

وارشاوسکی معتقد است صهیونیسم یک ایدئولوژی مذهبی نیست، بلکه سیاسی بوده و هدف آن گسترش گرایشهای استثماری و تشکیل دولت یهودی است. وی می گوید صهیونیسم بین الملل قصد دارد با تشویق یهودیان اروپا برای مهاجرت به اسرائیل، مشکل جمعیتی اسرائیل را حل کند.

د ـ آثار و تألیفات:

اغلب موضوعات کتب و تألیفات وارشاوسکی درباره اسرائیل و فلسطین است. وی پنج کتاب به زبان فرانسه به رشته تحریر درآورده است که عبارتند از: "روی مرزها" (Sur la Frontiere) (2002) "با سرعت فوق العاده" (Atombeau ouvert) (2003)، "برخلاف مسیر" (A Contre Choeur=)(2003)، "اسرائیل ـ فلسطین، چالشی بین دو ملت" (Israel-Palesatine, La binational) (2001) وجلد دوم کتاب "روی مرزها" که در اواخر سال 2004 به رشته تحریر درآمده و کتاب صهیونیسم و مذهب (Zionisme et religion) که در ماه می سال 2005 منتشر شده است.

واشاوسکی در کتاب "روی مرزها" در مورد نقش و جایگاه مذهب در جامعه اسرائیل، جنگهای اعراب و اسرائیل و مسائل داخلی آن به بحث می پردازد؛ به عبارتی دیگر می توان گفت که کتاب مذکور کتابی تاریخی است که به بازخوانی وقایع صورت گرفته از زمان تأسیس اسرائیل می پردازد. کتاب صهیونیسم و مذهب نیز ضمن اشاره ای به پیشینه ظهور صهیونیسم، احزاب سیاسی در اسرائیل و گرایشهای آنان را مورد بررسی قرار می دهد.

کتاب "با سرعت فوق العاده" به بحران موجود در جامعه اسرائیل و علل و ریشه های آن می پردازد. کتاب مذکور نیز ضمن اشاره ای به وقایعی همچون کمپ دیوید، زمینه های ظهور انتفاضه و اعمال خشونت رژیم صهیونیستی در اراضی اشغالی را مورد بررسی قرار می دهد.

وارشاوسکی تبلیغات صهیونیستها در تخریب چهره وی را بی ارزش و خود را حامی و طرفدار صلح می داند و می گوید: "تنها انگیزه من در مبارزه برای صلح، احساس مسئولیت و کمک به همنوعان است." جدا از موارد ذکر شده، پیشینه و سوابق وارشاوسکی به عنوان یکی از مدافعان صلح و همچنین تحلیل محتوایی آثار و تألیفات وی در این حوزه، بیانگر این است که وی از جمله یهودیان اندیشمندی است که با برخورداری از دلایل و روشهای قاعده مند، تحولات سیاسی در منطقه و اوضاع اراضی اشغالی را تحلیل کرده و چهره ای اندیشمند و محقق در بین گروههای طرفدار فلسطیندر فرانسه و اسرائیل به شمار می رود.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، 10/6/1384، شماره 84 .
  2. www.Lekti-ecriture.com/editeurs/A-tombeau- ouvert.html.
  3. www.peripherie.net/f-wrschle.htm.
  4. www.lescasquesb leuscitoyens.com.
  5. www.vacarme. eu.org.
  6. http://okde.org/divers/ww-261003-fr.htm.
  7. www.lemague.net.
  8. http://www.1 dh-toulon.net/article.php 3? id-article=179.
  9. http://www.3. fnac.com.