صندوق جدید اسرائیل

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۳ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


الف ـ سابقه:

صندوق جدید اسرائیل (New Israel Fund) ، جوان ترین سازمان جمع آوری کننده کمک مالی حمایت از اسرائیل در آمریکاست. این صندوق در سال 1979 تأسیس شد و از پرداخت مالیات معاف است. تشکیل این صندوق تلاشی است از سوی عناصر ناراضی و میانه رو در درون جنبش صهیونیسم برای ایجاد یک شبکه جمع آوری کمک های ویژه خود که بتواند از گروه های داخلی اسرائیل که دارای گرایش هایی سیاسی مشابه هستند، حمایت مالی کند.

در عمل این صندوق معرف راه جدیدی است که با طریق پیش کسوتان خود تفاوتهای مهمی دارد. این صندوق در اعتراض به راه و رسم سازمانهای قدیمی جمع آوری کننده اعانات تشکیل شده و بیشترین فعالیت را در محدوده سان فرانسیسکو دارد. صندوق جدید برخلاف دیگر سازمانهای یهودی که آشکارا از سیاستهای دولت اسرائیل تبعیت می کنند، متحد گروهی است که به اردوی صلح طلبان اسرائیلی معروف هستند.

این صندوق از هیچ گونه فعالیت صهیونیستی در خارج از خط سبز پشتیبانی نمی کند و اعتبارهایی را برای سازمان هایی مثل هیأت حقوق مدنی در اسرائیل ارسال می کند. صندوق اکنون از گروه صلح حمایت می نماید و می توان آن را تنها مؤسسه جمع آوری اعانات دانست که به جمعیت هایی اختصاص دارد که می کوشند از صهیونیسم بگریزند؛ مانند "دستور کار جدید یهودی".

ب ـ ساختار سازمان:

صندوق دارای هیأت امنایی است که با دو کمیته،یکی در آمریکا و دیگری در اسرائیل فعالیت می کرد. کمیته آمریکایی صندوق مسئول تهیه خط مشی ها، جمع آوری اعانات و آموزشهای لازم است و کمیته اسرائیلی ضمن مشارکت در تهیه و تعیین خطمشی ها، مسئول تشکیل کمیته ها بررسی و تخصیص وجوه می باشد. کمیته اسرائیلی علاوه بر وظیفه ذکر شده درخواستهای کمک را دریافت نموده و بررسی می کند. و در واقع نقش سرپرستی و ارزیابی پروژه های مالی را به عهده دارد.

ج ـ نقش صندوق:

صندوق جدید به عنوان یک سازمان خیریه عمومی و معاف از مالیات در ایالت کالیفرنیا آمریکا و به عنوان یک مؤسسه غیرانتفاعی خارجی در اسرائیل به ثبت رسیده است. در سال 1982 کمیته مشورتی آمریکایی صندوق با 61 عضو و کمیته اسرائیلی آن با 11 عضو تشکیل گردید. تعدادی از اعضاء کمیته اسرائیلی این صندوق از شخصیتهای معروف و سرشناس یهودی هستند، از جمله رئیس این کمیته در سالهای 1981 و 1982 یکی از استادان ممتاز دانشگاه عبری اورشلیم و رئیس دانشکده خدمات اجتماعی آن دانشگاه بود که در روزنامه معروف اسرائیل، هاآرتس مقاله می نوشت و از تداوم خط مشی های صهیونیستی، در آژانس یهودیان و ولوث کردن احساسات بشر دوستانه یهودیان با سیاست انتقاد می کرد.

با توجه به فعالیتهای صندوق، کارمندان آن بسیار کم است، یک کارمند نیمه وقت و 12 کارمند داوطلب تمامی پرسنلی است که این صندوق در اختیار دارد.

به نحوی که در یکی از نشریات صندوق آمده "اینسازمان از همه کوششهای بشر دوستانه یهودیانی که مایل نیستند به روشهای سنتی و از طریق دیگر سازمانهای یهودی به هدف و خواسته های اسرائیل و یهودیان کمک کنند استقبال می نماید." این سازمان عرضه روشهای نو و اخلاق را برای به کار گرفتن منابع یهودیان آمریکا به نفع مردم اسرائیل رسالت خود می داند و در این رابطه می گوید "ایجاد تشکیلاتی مناسب برای تبادل اطلاعات و عملیات بین آمریکاییان و اسرائیلیانی که به آرامش، سلامت و صلح اسرائیل متعهدند وظیفه ماست."

صندوق در شرح وظایف خود تأکید می کند که به هیچ وجه برنامه و فعالیتهایی در خارج از خط سبز (مقصود مناطق اشغالی فلسطین است) کمک مالی نخواهد نمود.

این صندوق بیشتر به مسائل اجتماعی و مردمی توجه داشته و چون خود را مدافع حقوق مدنی یهودیان می داند، به گروه سازمانهایی که فعالیتهایی در این خط دارند نظیر انجمن حمایت از حقوق مدنی در اسرائیل کمکهای مالی اعطاء می نماید. کمکهای اعطایی این صندوق که معمولاً حداکثر 10000 دلار است منحصرا به سازمان و مؤسساتی پرداخت می شود که جنبه غیر انتفاعی و غیر دولتی داشته باشند.

د ـ جریان کمکهای مالی:

کمکهای اعطایی این صندوق از هدایا و اعانات افراد و مؤسسات تأمین می شود و در جریان، اعطاء کمکها صندوق اکثرا نقش رابط و یا هدایت کننده را دارد، بدین ترتیب که سازمان و یا مؤسسات از پیش تعیین شده ای را در اسرائیل معرفی می کند تا اعطاء کننده کمک وجوه خود را به آن تخصیص دهد.کمکهای صندوق به پنج نوع تقسیم می گردد: حقوق مدنی، مسائل زنان، روابط یهودیان، و اعراب، ابداعات و نوآوریها و فعالیتهای اجتماعی و محلی.

اولین دور کمکهای اعطایی این صندوق شامل 22 فقره کمک از 1000 دلار تا 5000 دلار بود. در سال 1982 صندوق سعی نمود تا تعداد اعانه دهندگان خود را بیشتر نموده و وجوه دریافتی خود را افزایش دهد.

طبق گزارش منتشر شده در همین سال، جمع دریافتی صندوق از محل اعانات به 500/332 دلار رسید که مبلغ 240000 دلار آن یعنی حدود 72 درصد آن به اعطاء کمکها اختصاص داده شد (یک سوم از این کمکها به صورت معرفی مؤسسات توسط صندوق به اعطاء کنندگان هدایا انجام گرفت) و 28 درصد بقیه هزینه های صندوق در سال 1982 را تشکیل می داد که بیشتر صرف مخارج برنامه های آموزشی، کمکهای فنی و هزینه های اداری گردید.

ه ـ سازمانهای جمع آوری وجوه آمریکایی:

علاوه بر سازمانهایی که تاکنون ذکر گردید، تعداد زیادی سازمان و گروه در آمریکا تأسیس شده که هدفشان صرفا جمع آوری کمکهای مالی و اعانه برای سازمان و یا مؤسسه خاصی در اسرائیل است. اغلب این سازمانها تحت عنوان "انجمن دوستان آمریکایی" برای کمک به گروه یا مؤسسه ای، تشکیل شده اند، قدیمی ترین مؤسسه از این نوع سازمان دوستان آمریکایی مرکز بهداشت روانی اورشلیم است که در سال 1895 تشکیل شده است.

به طور کلی مؤسسات فرهنگی، آموزشی، بهداشتی و خیریه در اسرائیل سازمانهایی هستند کهاز این نوع کمکها استفاده می کنند. تمام سازمانهای اختصاصی طبق قوانین درآمدهای داخلی آمریکا از پرداخت مالیات معاف بوده و اکثر آنها علاوه بر آمریکا در اسرائیل نیز خود را به صورت معاف از مالیات به ثبت رسانده اند. نام و تاریخ تأسیس تعدادی از این سازمانها به شرح زیر است:

(1895) انجمن دوستان آمریکا مرکز بهداشت روانی اورشلیم، (1903) اتحادیه مؤسسات خیریه در اورشلیم، (1924) فدراسیون نوتوانی از طریق آموزش آمریکا، (1925) انجمن دوستان آمریکایی دانشگاه عبری، (1928) مجمع زنان طرفدار اسرائیل، (1939) بنیاد فرهنگی اسرائیل و آمریکا، (1940) شورای فدرال مؤسسات اسرائیلی، (1944) کمیته آمریکایی انستیتو علمی وایزمن، (1948) مؤسسه موسیقی اسرائیلی، (1948) کمیته ورزشی آمریکا برای اسرائیل، (1950) بورس پزشکان آمریکا برای طب در اسرائیل، (1955) انجمن دوستان آمریکای دانشگاه تل آویو، (1960) انجمن دوستان بیمارستان دانشگاهی روتس چایلد، (1968) انجمن دوستان آمریکایی موزه های اسرائیل، (1969) انجمن دوستان آمریکایی دانشگاه حیفا، (1970) صندوق تحصیلات عالیه، (1973) انجمن همکاری آمریکا با دانشگاه بن گوریون (1974) انجمن دوستان آمریکایی موزه تل آویو، (1977) انجمن دوستان آکادمی اورشلیم.

مآخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.
  2. اوبَرین، لی: المنظمات الیهودیة الامریکایکیة و نشاطاتها فی دعم الاسرائیل، مؤسسة الدراسات الفلسطینیة، بیروت 1986.