سیبونی، میشل

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۱ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


میشل سیبونی (Michele Sibony) ، بانوی فرانسوی یهودی از جمله شخصیتهایی است که براینشان دادن چهره بی دفاع و مظلوم ملت فلسطین در طول سالها اشغال و آوارگی، هرچند به صورت ظاهری تلاش کرده است. وی عضو یک خانواده مراکشی یهودی است که سالهاست در فرانسه اقامت دارد. نامبرده همچنین به مدت چهار سال در سرزمینهای اشغالی فلسطین سکونت داشته است.

میشل سیبونی سالهاست به عنوان چهره ای فعال در سازمانهای مستقل و مردمی حامی فلسطین شناخته شده است. این یهودی همواره سعی کرده تا خود را به عنوان فردی که دارای ایده های مستقل و برداشتهای آزاد و واقع گرایانه در قبال مناقشه خاورمیانه است نشان دهد. بر همین مبنا وی اعلام کرده اعتراض بر ضد ظلم و بی عدالتی را به عنوان وظیفه ای انسانی و اخلاقی تلقی می کند و در تلاش است از این زاویه به مسئله حقوق تضییع شده ملت فلسطین و دفاع از منتقدین رژیم صهیونیستی بپردازد.

وی یکی از اعضای فعال "اتحادیه زنان برای صلح" (Coalition des femmes pour la paix) بوده واز زمان انتفاضه دوم فلسطینیان، به "اتحادیه یهودیان فرانسه برای صلح" (UJFP)نیز پیوسته است. میشل سیبری هم نائب رئیس این اتحادیه نیز می باشد.

الف ـ فعالیتها و سوابق:

ظاهرا میشل سیبونی از جمله شخصیتهای برجسته یهودی است که در طول دوره فعالیتهای سیاسی و فرهنگی اش در جهت مبارزه با بی عدالتی و دفاع از عدالت گام برداشته و در همین راستا، در ردیف حامیان ملت بی دفاع فلسطین قرار گرفته است. سفرها و مأموریتهای متعدد او به سرزمینهای اشغالی و اردوگاههای آوارگان فلسطینی و تنظیم گزارشهایدقیق و تیزبینانه او از شرایط و اوضاع اسفبار فلسطین به ویژه وضعیت اردوگاههای آوارگان باعث شده است که گزارشهای نامبرده جایگاه ویژه ای را در میان گزارشهای تفصیلی مربوط به فلسطین در مطبوعات فرانسه به خود اختصاص دهد.

به طور نمونه می توان به گزارش وی از سفر به جنین در آوریل 2003 اشاره کرد که در قالب طرح "مأموریتهای مردمی برای حمایت از فلسطین" انجام شد. در این گزارش وی ضمن ارائه توضیحاتی درباره شرایط اسفبار روانی حاکم بر اردوگاه جنین و ترس و وحشت کودکان فلسطینی از حضور دائمی تانکهای اسرائیلی، از اردوگاه جنین به عنوان "اقیانوس مصیبت و ویرانی" یاد کرد. به این تعبیر، میشل سیبونی سهم مهمی در انعکاس دیدگاههای انتقادی برخی از روشنفکران یهودی نسبت به رژیم صهیونیستی، داشته است.

از جمله مهمترین اقدامات نامبرده در انعکاس این دیدگاهها می توان به اثر تأمل برانگیز و روشنفکرانه این صلح طلب یهودی تحت عنوان "صداهای معترض در اسرائیل علیه جریان غالب" اشاره کرد. این کتاب اثر ارزشمندی است که توسط سیبونی و میشل و ارشاوسکی تهیه و گردآوری شده است. در این کتاب، چنانکه از نامش پیداست، صداهای مخالف رژیم صهیونیستی و در واقع نوشته های روشنفکران یهودی منتقد سیاستهای سرکوبگرانه این رژیم جمع آوری شده است.

تا آنجا که در توصیف این کتاب گفته می شود، کتاب مذکور به خوبی بیانگر نگاههای متفاوت و خاص برخی از شخصیتهای یهودی نسبت به ماهیت اشغالگرانه و تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی است.

میشل سیبونی یکی از فعالان برنامه هایحمایت از فلسطین و از حامیان سازمانها و شخصیتهای طرفدار فلسطین است. از مهمترین اقدامات و فعالیتهای وی در این زمینه می توان به اختصار به موارد ذیل اشاره کرد:

1 ـ عضویت در "کمیته تفاهم برای فلسطین" (Domite de coordination four palestine)

2 ـ مشارکت در سازماندهی نمایشگاه "دهکده جهانی" که توسط سازمانها و شخصیتهای طرفدار فلسطین در سپتامبر 2002 در پاریس برگزار شد.

3 ـ عضویت در "مجمع ائتلاف زنان برای صلح عادلانه" که در سال 1994 و توسط زنان سیاه پوست یهودی و فلسطینی در فرانسه تأسیس شد و در اولین مواد اساسنامه آن، صریحا به لزوم پایان اشغال سرزمینهای فلسطین، تصریح شده است. این اتحادیه همچنین بر لزوم حل مسئله آوارگان فلسطینی تأکید دارد.

4 ـ حضور فعالانه در میزگردها، مناظره ها و سخنرانیهایی که با موضوع فلسطین برگزار می شوند. از جمله این برنامه ها می توان به این موارد اشاره کرد:

1) برگزاری کنفرانس مشترک با لیلا شهید نماینده مردم فلسطین در فرانسه، در حاشیه جشنواره زیتون سال 2002 در فرانسه.

2) سخنرانی در سمینار "آنتی سمیتیسم و صهیونیسم" که توسط کمیته فلسفه "مجمع اجتماعی ـ تربیتی لاریس" (Association soua-educaline des larris) ، در فوریه 2005 در کشور فرانسه برگزار شد.

3) شرکت در سمینار "بازخوانی سیاست اسرائیل" به تاریخ مارس 2003 در شهر مون پلیه فرانسه.

سیبونی همواره خطر استبداد، خودکامگی ونژادپرستی حاکم بر سرزمینهای اشغالی فلسطین را گوشزد کرده است. وی به طور منظم از فعالان حقوق بشر و طرفداران حقوق ملت فلسطین حمایت کرده است. این زن روشنفکر یهودی یکی از بانیان و امضاءکنندگان اصلی بیانیه های روشنفکران یهود و غیریهودی درباره وقایع مصیبت بار سرزمینهای اشغالی فلسطین و سیاستهای نژادپرستانه این رژیم است. لذا وی همواره مورد هجمه تبلیغاتی محافل صهیونیستی قرار گرفته است. در همین راستا، یک نویسنده صهیونیستی در مقاله ای از سیبونی و همفکران دیگر یهودی اش با عنوان یهودیان سودجو و فرصت طلب یاد کرده است که فقط در زمان امضاء یک مطلب ضداسرائیلی هویت خویش را آشکار می کنند.

دادگاه محاکمه اریک هازان، نویسنده و ناشر یهودی فرانسوی منتقد اسرائیل که از سوی محافل صهیونیستی به آنتی سمیتیسم متهم شده بود، فرصت خوبی برای میشل سیبونی بود تا به طور رسمی نارضایتی عمیق خود را از روند حذف مخالفان رژیم صهیونیستی اعلام کند. وی به عنوان یکی از شاهدان دادگاه رسیدگی به اتهام هازان در جلسه علنی این محاکمه، با دفاع شجاعانه و بی پروای خود از اریک هازان و مسیر حرکت و اندیشه وی، از تلاش صهیونیستها برای سرکوب آزادی بیان پرده برداشت.

وی در این باره اظهار داشت: "در واقع این اولین باری بود که در زندگی ام به عنوان یک یهودی علیه اسرائیل به موضع گیری سیاسی پرداختم و این زمانی بود که نماینده رسمی کریف به طور علنی همه یهودیان فرانسه را به حمایت بی قید و شرط از شارون و سیاست اسرائیل فراخواند".

از مهمترین بیانیه هایی که روشنفکران مختلفبر ضد رژیم صهیونیستی منتشر کرده اند و میشل سیبونی هم از امضاءکنندگان آنها بوده است می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

1) بیانیه معروف و جنجال برانگیزی با عنوان "دعوت به عدالت": در این فراخوان، نژادپرستی و منطق خشونت مآب اسرائیل محکوم شده است.

2) نامه سرگشاده 60 تن از اندیشمندان و فعالان عرصه فرهنگ و سیاست با عنوان "هشدار به افکار عمومی جهان نسبت به سرنوشت فلسطینیان":

این نامه در مارس 2003 در فرانسه منتشر و در آن، ضمن یادآوری تعهدهای مکرر و مداوم رژیم صهیونیستی، در مورد به خطر افتادن حقوق حقه ملت فلسطین هشدار داده شده و از "طرحهای جدید استعماری رژیم اشغالگر در تبعید مجدد فلسطینیان و حذف چهره ها و شخصیتهای ارشد فلسطینی" سخن گفته شده است.

3) بیانیه شدیداللحن 22 تن از روشنفکران یهودی با عنوان "حمایت از اسرائیل؟ به نام ما، خیر":

این بیانیه در آوریل 2002 همزمان با فجایع خشونت بار اراضی اشغالی و گسترش دامنه انتفاضه دوم منتشر شد. امضاءکنندگان این بیانیه که سیبونی هم از جمله آنان بود از واکنش عمومی جامعه بین المللی نسبت به جنایتهای رژیم صهیونیستی در مناطق اشغالی به شدت انتقاد کرده و سیاست بی تفاوتی سران کشورها به ویژه کشورهای عرب و رهبران اروپایی در قبال سرنوشت مصیبت بار پناهندگان فلسطینی را مورد انتقاد قرار دادند.

در این بیانیه آمده است که عقب نشینی بی قید و شرط ارتش اسرائیل از سرزمینهای اشغالی، هرگز جبران کننده بی عدالتی و ظلم صورت گرفته در حق مردم فلسطین نیست و این اقدام تنها می تواند بهمنزله آغاز اعاده حقوق به رسمیت شناخته نشده ملت فلسطین، در طول بیش از چند دهه اشغال تلقی شود.

ب ـ نظرات و دیدگاهها:

دیدگاهها و مواضع این شخصیت یهودی در مورد مناقشه خاورمیانه، بیشتر در مقالات، سخنرانیها و مصاحبه های مطبوعاتی وی انعکاس یافته است. سیبونی بیشتر با نگاه اخلاق گرایانه به مسائل امروز بشر می پردازد. به عقیده وی مبارزه با نژادپرستی، ظلم و تبعیض باید به عنوان یک "امر اخلاقی" نگریسته شود نه یک "مبارزه سیاسی".

از این روست که وی در یکی از مقالات خود اظهار می دارد: "به خاطر یهودی بودنمان، باید از قربانیان بی عدالتی نیز حمایت کنیم.

یکی از مسائلی که توجه سیبونی را همواره به خود مشغول داشته، انتقاد از سیاستهای رژیم صهیونیستی در زمینه ملزم کردن یهودیان جهان برای حمایت از اسرائیل است. در واقع وی به مناسبتهای مختلف به این موضوع اشاره دارد که مجامع صهیونیستی از طریق تبلیغات درصدد اثبات جعلی این نکته اند که تنها یک رأی و تفسیر واحد در میان یهودیان جهان مبنی بر حمایت قاطع از دولت یهودی وجود دارد، در حالی که به اعتقاد وی و در حقیقت اجماع نظر جهانی یهودیان در رابطه با حمایت از اسرائیل، امری غیرممکن و دروغین است.

وی معتقد است که یهودیان فرانسه، به عنوان بخشی از این جامعه دارای گرایشها و مواضع متفاوت سیاسی و مذهبی اند و جای شگفتی است که مجامع صهیونیستی، دیدگاههای خاص خود را به نام "دیدگاه همه یهودیان" اعلام می کنند. البته دیدگاههای سیبونی درباره حل مناقشه خاورمیانه، به مواضع"اتحادیه یهودیان فرانسه برای صلح" (UJPF)بسیار نزدیک است و وی نیز همچون دیگر اعضای این سازمان هرچند خواهان اتحاد اعراب و یهودیان برای حل مسئله فلسطین است، لیکن وی حل این مناقشه را منوط به، به رسمیت شناختن حق فلسطینیان از سوی رژیم صهیونیستی و رعایت کامل این حق می داند به گونه ای که در کنار تأسیس یک دولت فلسطینی، دولت اسرائیل نیز پا برجا بماند تا صلح پایدار محقق شود.

مسئله آوارگان فلسطینی نیز همواره مورد توجه ویژه این فعال سیاسی قرار داشته است.

بر همین اساس، وی بارها نظر صریح خود را نسبت به نادیده گرفته شدن حق بازگشت فلسطینیان از سوی رژیم صهیونیستی اعلام کرده و یکی از اشتباهات تاریخی مذاکرات اسلو را عدم توجه به این مسئله اساسی در مناقشه اسرائیل - فلسطین می داند. در این باره وی در یکی از مقالات خود نوشت: "چگونه است که برای یهودیان پس از گذشت 2 هزار سال حق بازگشت قائلیم، اما برای فلسطینیان پس از 50 سال، این حق وجود ندارد". بنابراین دیدگاه سیبونی در قبال روند صلح این است که با در نظر گرفتن راه حلهای ویژه برای حل معضل آوارگان فلسطینی می توان از ایده تأسیس یک کشور مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل حمایت کرد.

همچنین نایب رئیس "اتحادیه یهودیان فرانسه برای صلح"، ضمن انتقاد از مواضع جنگ طلبانه سران رژیم صهیونیستی و رهبران یهود در قبال کشورهای مختلف خاورمیانه به ویژه عراق، نسبت به سوءاستفاده آنان از جنگ آمریکا با تروریسم و حمایت آنان از حمله به عراق اعتراض کرد. به اعتقاد وی شارون بهترین و بیشترین بهره برداری را از جنگبا عراق، در راستای پیشبرد سیاست نژادپرستانه خود علیه فلسطینیان برد و زمانی که توجه افکار عمومی دنیا به عراق معطوف شد، رژیم صهیونیستی با قدرت و جسارت هرچه تمام تر به سرکوب و تجاوز خود در اراضی اشغالی ادامه داد.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، شماره 89، 12/8/1384.
  2. www.Icr.rouge.org/archives/112201/champli.html.
  3. www.protection-palestine.org/article.php 3?id-articl=325.
  4. www.politis.fr/article 444.html.
  5. www.ldh.france.org/docuhommelibre3. cfm?idhomme=1056$$id pere=10/4.
  6. http://forum.subresiv.com/53262.html.
  7. http://icppp.cedetim.org/article.php3? id-article=7.
  8. http://members.Lycas. fr/bycottisrael. art 13.htm?
  9. www.iris-france.org/fr/Archives/revue/numero-58.php3.
  10. www.humanite.fr/journal/2003-02-21. 2003-02-21-317117.
  11. http://justice-paix.cef.fr/lettre 0502.htm.
  12. www.icr-rougo.org/archives/112201/champli.
  13. http://quibla.net/protocoles/protocoles 89.htm.