صهیونیستهای آمریکا، سازمان: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۳


الف ـ تاریخچه:

اگرچه تاریخ تأسیس این سازمان رسما همان تاریخ تشکیل اولین کنگره صهیونیستهاست ولی در حقیقت این سازمان تا سال 1918 وجود نداشت. بیست سال قبل از این تاریخ، صهیونیستها در آمریکا، اقدام به تشکیل فدراسیونی کردند که در آغاز فعالیت شعبه ای از جنبش صهیونیستهای اروپایی بود. در اوایل 1914 وضعیت این سازمان به عنوان تشکیلاتی کوچک، ضعیف، و از نظر مالی سخت در مضیقه و از لحاظ روحیه با کیفیتی پایین توصیف گردیده است.

چنین وضعیتی موجب شد تا در سال 1918 رهبر صهیونیستهای آمریکا لوئیس برندیز Louis Brandeis پیشنهاد کند که این سازمان از حالت اتحادیه های کوچک و پراکنده به یک سازمان متمرکز تغییر شکل یافته و یک اداره مرکزی آن را کنترل کند. تشکیلاتی که بدین ترتیب شکل گرفت سازمان صهیونیستهای آمریکا را به معنای امروزی آن به وجود آورد. قالب اولیه ساختار سازمانی این تشکیلات جنبه یک نهضت کلی را داشت که متشکل از اعضایی می گردید که حق عضویت می پرداختند اما در سال 1920 فرم احزاب و به عبارتی دیگر کادرحزبی اصل و اساس سازمانی این تشکیلات گردید.

با این اختلاف که جنبه انتخابی هیأت اجرایی و جلسات سالیانه مجمع عمومی آن همچنان حفظ گردید. تنها هدف این سازمان "دوباره سازی فلسطین" بود و شمایی از جنبش صهیونیستی را به صورت شعبه آمریکایی آن تصویر می نمود.

با پذیرش این اصل که فعالیت این سازمان می بایست بر حمایت از توسعه اقتصادی فلسطین متمرکز باشد. رهبری سازمان جمع آوری کمکهای مالی را وظیفه اصلی سازمان در این دوره تعیین نمود ولی در این کار توفیق چندانی نیافت و بدین ترتیب رهبران سازمان بدون آنکه زیاد خود را درگیر "نظریه های صهیونیستی" کنند به تقاضا برای فلسطین امید بستند، ولی در این موقعیت هم سازمان همچنان ضعیف باقی می ماند و یکصد و چهل و نه هزار عضو آن در فاصله 1918 تا 1929 به هیجده هزار نفر کاهش یافت.

به هرحال در جمع می توان گفت که این سازمان در نهایت به عنوان یک سازمان صهیونیستی در جلب توده یهودیان آمریکا تا تأسیس کشور اسرائیل با شکست روبه رو گردید.

ب ـ ساختار سازمانی و امور مالی:

سازمان صهیونیستهای آمریکا. تشکیلاتی است غیر انتفاعی و معاف از مالیات که در ایالت نیویورک آمریکا به ثبت رسیده است. کمکهای مالی و حق عضویت پرداختی به این سازمان مشمول معافیت مالیاتی است و افراد می توانند به ازاء کمک و اعانات خود در خواست کسر مالیات کنند.

در طی دهه هشتاد این سازمان دست به فعالیت شدیدی برای عضوگیری زد. طبق تخمینی که زدهشده اعضأ آن بالغ بر چهل و پنج هزار نفر است. در حالی که تقریبا اکثر نشریات این سازمان، به گونه های مختلف از یهودیان درخواست پیوستن و قبول عضویت در آن می شد معهذا رئیس این سازمان ایوان نوویکIvan Novick در سال 1983 ادعا کرد که برخلاف دیگر سازمانهای یهودی که با مشکل از دست دادن اعضاء خود روبه رو هستند این سازمان موفق شده که ضمن حفظ اعضاء خود، قدرتش را نیز همچنان تثبیت سازد.

سازمان صهیونیستهای آمریکا، علاوه بر ستاد مرکزیش در نیویورک، از طریق شبکه ای متشکل از بیست سازمان منطقه ای و 300 بخش محلی که اکثرا کارمندان حرفه ای در اختیار دارند، به فعالیتهای صهیونیستی گسترده ای در سرتاسر آمریکا می پردازد.

کمیته اجرایی این سازمان از 265 نماینده محلی تشکیل شده و دفتر مرکزی آن که بخش زنان و همچنین دفتر سازمان منطقه ای نیویورک در آن جادارند تنها 12 نفر کابینه دارد، این سازمان در اسرائیل دارای دو دفتر دائمی است: یکی موسوم به خانه صهیونیستهای آمریکا در شهر تل آویو و دیگر به نام اردوی کفرسیلور Kfar Silver در شهر اشکلون Ashkelon. فعالیتهای این سازمان توسط صندوق صهیونیستهای آمریکا که به مثابه بازوی جمع آوری کننده کمکهای مالی عمل می کند از نظر مالی حمایت می شود. طبق خبر نشریه "آمریکاییهای صهیونیست" در شماره (آوریل مه 1983) این صندوق بیش از یک میلیون دلار در سال و در چند سال گذشته کمک و اعانه برای این سازمان جمع آوری کرده است.

ج ـ اقدامات حمایتی از اسرائیل:

چنین گفته می شود که ائتلاف تجمع لیکودLikud در اسرائیل حرف موضع ایدئولژیکی این سازمان در چهارچوب صهیونیسم سیاسی است.

بدین سبب سازمان صهیونیستهای آمریکا بر آزادی، عمل صهیونیسم، تأیید اعتبار خط مشی های رسمی اسرائیل و ارتقاء سطح روابط آمریکا، اسرائیل به محور آزادی، دموکراسی، و بالاخره مخالفت با نفوذ شوروی در خاورمیانه تأکید داشت اما پس از فروپاشی شوروی و بلوک شرق جهت گیری این مخالفت به سمت جلوگیری از نفوذ انقلاب اسلامی در خاورمیانه سوق پیدا کرد.

از نشریات سازمان صهیونیستهای آمریکا چنین استنباط می شود که این سازمان هنوز در رابطه با فعالیتهای صهیونیستی و خدماتی خود برای کشور یهودیان با مسائلی درگیر است. این سازمان کوشش دارد تا نقش خود را به عنوان "تیغ برنده یهودیان آمریکا" معرفی و توجیه کند و در این رابطه مدعی است که مبارزات و فعالیتهای این سازمان پذیرش سیاسی اسرائیل را توسط رهبران آمریکا و جهان میسر نمود. همچنین معتقد است که چنین فعالیتهایی کمک به تأسیس اسرائیل نمود.

به هر حال، این سازمان نقش خود را امروزه "دفاع از اسرائیل" می داند ولی نه از آن نوع دفاعی که اکثر سازمانهای یهودی با برجسته نمودن صهیونیسم سیاسی در اسرائیل، می نمایند و از این جهت است که بین خود و دیگر سازمانهای یهودی تفاوت مشخصی را قائل است. روی هم موضع این سازمان که بر آن تأکید خاص هم دارد، تنها طرفداری از اسرائیل نیست و بر این اساس موضوع هشتاد و سومین مجمع عمومی سازمان (در بهار 1983) "حافظین رویاها" نام داده شد.

در جلسات مجمع موضوعات زیر مورد بحثقرار گرفت: سامی ستیزی، یهودیان شوروی. "اسلحه نفت"، روابط آمریکا و اسرائیل، جنبش صهیونیستی و اسرائیل، ائتلاف یهودیان و پیروان انجیل و بالاخره یهودیان اسرائیل و آمریکا، چند تن از افراد مهم و مشهوری که در این مجمع سخنرانی نمودند عبارتند از: الیوت ابرامز Ellioh Abrams، معاون وزارت خارجه آمریکا، گیدئون پتGidean Patt ، وزیر بازرگانی و صنایع اسرائیل، هاری هرویتز Hurwitz.Harry، از سفارت اسرائیل، سناتورآرلن اسپکتر، سناتور جمهوریخواه از پنسیلوانیا و چند نماینده دیگر از وزارت خارجه. پل فلکس مدیر اجرایی سازمان در آمریکا در سخنرانی خود خطوط مورد نظر در جلسات مجمع را چنین طرح کرده است.

"ما می بایست همواره برای یهودیان آمریکا توجیه و روشن کنیم که سازمان ما حامی سیستم فعالیت و اقتصاد آزاد است و سیستم آزاد آمریکا، کشور محبوبی که ما تبعه و شهروند آن هستیم، مورد قبول و حمایت ماست و به عنوان صهیونیست، به مفهوم کلی آن از همه گروههای مذهبی و سیاسی و سازمانهای وابسته به آنان تقاضا می کنیم، نکات اساسی نظریه های یهودیت و اساسی واقعی اتحاد یهودیان را معرفی کنند..."

در جلسه ژوئن 1983 شورای جوامع یهودی واشنگتن و حومه آن که سازمانی است بزرگ و 260 گروه یهودیان جدید را رد کردند، این گروه به علت تمایلشان به دادن خودمختاری به فلسطینیان با سایر سازمانهای یهودی اختلاف دارند. سازمان صهیونیست آمریکا یکی از دو سازمانی است که علنا و به طور آشکار با نظریات یهودیان جدید مخالفت نموده و مبارزه می کند. در این رابطه ایروین استاینرئیس بخش محلی سازمان در دفاع از مخالفت سازمانش می گوید "ما احساس می کنیم گروهی این چنین (مقصود یهودیان جدید هستند) از جریان اصلی تفکر جوامع یهودی به دور است... آنها در چهارچوب تفکر جاری و امروزه جوامع یهودی جایی ندارند."

سازمان صهیونیستهای آمریکا، در ایالات متحده، فعالیتهای کنگره، کاخ سفید، و ادارات دولتی در واشنگتن را تحت نظر دارد و از طریق سرویس خبری خود، یک بولتن هفتگی بین اعضأ مسئول سازمان توزیع می کند که معمولاً حاوی اطلاعات و اخباری است و اهمیت حیاتی داشته و در جایی دیگر نمی توان یافت.

علاوه بر این یادداشتی را درباره امور عمومی و به ضمیمه راهنمای عملیاتی و معمولاً همراه "رونوشت یادداشتهایی که این سازمان در ارتباط با اسرائیل برای مقامات دولتی فرستاده تهیه کرده و بین طرفداران حامیان و اعضأ مسئول سازمان توزیع می کند. این سازمان عضو سازمان ملی روابط مذهبی یهودیان شوروی در آمریکا است. علاوه بر این فعالیت این سازمان از طریق اداره امور خارجی، بخش آمریکایی سازمان جهانی صهیونیستها، با سفارت مسیحیان در اورشلیم همکاری می کند."

سازمان صهیونیستهای آمریکا، پیاده کردن "پروژه انرژی استقلال" که خود آن را به فعالیت و مبارزه ای آموزشی علیه خلع سلاح اوپک، توصیف می کند. (سلاحی که اوپک علیه ملت یهود در دست گرفته) مبارزه وسیعی را علیه کشورهای عرب تولید کننده نفت شروع کرده است، پس از حادثه بمب گذاری در فرودگاه لاکاردیا LaGuardiaنیویورک، این سازمان در تاریخ 12 ژانویه 1976 مقاله ای را به صورت،آگهی در روزنامه پرتیراژ واشنگتن استار Washington Storبه چاپ رساند که خلاصه ای از آن چنین است: "شک نیست که فضای ترور توسط کشورهای عرب در دنیا گسترش می یابد و سازمان آزادی بخش فلسطین مسبب این شورشهاست و تردیدی نیست که کشورهای عرب و سازمان آزادی بخش فلسطین به وجود آورندگان فضای ترور و شیوع آن در جهان هستند."

بدین ترتیب از خوانندگان خود می خواهد تا برای مبارزه علیه ترور به سازمان صهیونیستهای آمریکا بپیوندند.

برخلاف بعضی از سازمانهای صهیونیستی در آمریکا، این سازمان از خط مشی های رسمی اسرائیل شدیدا پشتیبانی می کند. به طور نمونه، در واکنش این سازمان نسبت به حمله گسترده اسرائیل به لبنان در سال 1982، ایوان نویک Ivan Novick رئیس سازمان در سخنرانی خود برای اعضأ کمیته اجرایی سازمان در آمریکا چنین می گوید: "اسرائیل با این عملش در لبنان شجاعانه علیه تروریستهای فلسطینی به مقابله پرداخت.

تروریستهایی که نشان دادند برای زندگی انسانها ارزشی قائل نیستند و با عمل غیر انسانی خود مراکز پرجمعیت اسرائیل را زیر توپخانه خود گرفته تا به هدفشان که نابودی کشور یهودیان است دست یابند." به نحوی که در نشریه رسمی این سازمان آمده، رهبران آن در اوت 1982 به "مأموریتی خطیر رفتند تا در این زمان آزمایش در کنار اسرائیلیان بایستند" آنها از پایگاهها و استحکامات نظامی اسرائیل در لبنان بازدید کردند و سپس در ملاقاتی خصوصی با بگین نخست وزیر وقت و اسحاق شامیر وزیر خارجه او مذاکره کردند. پس از قتل و عام اردوگاههای صبرا وشتیلا، ایوان نویک، رئیس سازمان صهیونیستهای آمریکا چنین اظهار نظر می کند. "اسرائیل نمی تواند عاملاً و دانسته در یک چنین خون ریزی شرکت داشته باشد، چرا که چنین اعمالی خلاف تمامی مقدسات یهودیان است".

در سال 1984 سازمان صهیونیستهای آمریکا مقاله ای را با عنوان "حسنی مبارک و طرح کشتن صلح" به صورت آگهی در روزنامه نیویورک تایمز به چاپ رساند. این آگهی آمریکا را به اقدامی سریع تشویق می نمود و می خواست تا به اصطلاح طرح مصر علیه صلح تقبیح گردد.

برنامه های جوانان سازمان به نحوی که مقامات مسئول آن شرح می دهند شامل آموزشهای زبان عبری و ییدیش صهیونیستی است. بدین منظور در کمپهای دانشجویی اقدام به تشکیل پایگاه کرد تا با تبلیغات اعراب علیه اسرائیل مبارزه شود. در این رابطه گروهی از جوانان سازمان دهی شده اند که نام ماسادا Masada بر آنها گذاشته شده (ماسادا نام قلعه ایست تاریخی و قدیمی که در آن جنگجویان یهودی ترجیح دادند دست به خودکشی دسته جمعی زده تا خود را به دشمن یعنی رومیها تسلیم نمایند.)

با راهنمایی و تحت سرپرستی بخش جوانان سازمان صهیونیستهای آمریکا، شعبه هایی دایر نموده است. برای خود نشریه ای به نام "نگاهی به سوی صهیون" به صورت فصلی (هر سه ماه یک بار) چاپ و توزیع می کند. ماسادا فعالانه در جشنها و مراسم روز اسرائیل و مراسم دیگری که صدها جامعه محلی یهودیان برگزار می کنند، شرکت و کمک می کند و علاوه بر این، در فعالیتهای سیاسی به طرفداری از اسرائیل نیز سخت فعال است. طبق تخمین سازمان صهیونیستهای آمریکا، متجاوز از هزاران جوانیهودی در فعالیتهای این سازمان در سالهای 1982 و 1983 شرکت داشته اند.

فعالیت اصلی بخش جوانان این سازمان ترتیب دادن بازدیدهای تابستانی برای نوجوانان و جوانان بالغ (از سن 13 تا 20 سالگی) از اسرائیل است. معمولاً این بازدیدها چهل روزه بوده و شامل بازدید از قلعه ماسادا نیز می شود. در سال 1982 سازمان صهیونیستهای آمریکا 311 نفر از جوانان یهودی را طی همین برنامه به اسرائیل فرستاد.

از طریق همین برنامه هاست که کوشش می شود تا جوانان به اهداف اصلی جنبش صهیونیستی، یعنی مهاجرت پی برده و به انجام آن تشویق شوند. در نشریه رسمی این سازمان در شماره آوریل ـ مه 1983 چنین آمده: "جنبش ماسادا شدیدا مشتاق است تا جوانان ما به اسرائیل عشق بورزند و با بازدیدهای مکرر خود مهاجرت به اسرائیل را عملی سازند".

فعالیتهای مهم سازمان در اسرائیل دو نوع است: "فرهنگی" که از طریق خانه سازمان در تل آویو انجام می شود، و "آموزشی" که از طریق کفرسیلور در اشکلون (عسقلان) صورت می گیرد. خانه این سازمان در اسرائیل که به سال 1953 تأسیس شده برنامه های متنوعی را از قبیل سمینارها، سمپوزیومها، نمایشگاهها و جشنها اجراء می کند که هدف از آنها تقویت روابط فرهنگی اسرائیل و آمریکا و مالاً تسهیل در تطبیق مهاجران آمریکا با شرایط اسرائیلی است.

یکی از برنامه های انگلیسی زبان این خانه، انستیتویی است برای مطالعات اسرائیلی و دیگری کلوپ شام ماهیانه ای است که در آن شخصیتهای سیاسی اسرائیل و رهبران یهودی آمریکایی در آن شرکت می کنند.

اردوی کفرسیلور (که در بزرگداشت حاخام آباهیل ال سیلور نام گذاری شده) در 1955 تأسیس گردیده و شامل مدارس کشاورزی، صنعتی، هواپیمایی، پرستاری و مدارس معمولی است که حدود 700 دانش آموز و دانشجوی اسرائیلی در آنها آموزش می بینند.

مأخذ:

  1. أوبَرین، لی: المنظمات الیهودیة الامریکائکیة و نشاطاتها فی دعم الاسرائیل، مؤسسة الدراسات الفلسطینیة، بیروت 1986.