رامون، طرح: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۱۹


طرح پیشنهادی حاییم رامون قائم مقام نخست وزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر تقسیم قدس باعث ایجاد ناآرامی هایی در داخل اسرائیل شد. وی با صراحت از لزوم واگذاری بخش های عرب نشین قدس به فلسطینیان حمایت کرده و در این زمینه به طرح بیل کلینتون رئیس جمهور سابق آمریکا اشارهمی کند.

مطرح شدن چنین پیشنهادی در آستانه برگزاری کنفرانس خاورمیانه که در 26 نوامبر در آمریکا برگزار شد، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بود چرا که در این شرایط آمریکا در تلاش بود تا طرف های فلسطینی و اسرائیلی پیش از کنفرانس مذکور درباره قدس به توافقی هر چند کلی دست یابند.

رامون با آگاهی از اهمیت این مسئله طرح پیشنهادی خود را اعلام کرد و باعث ایجاد واکنش های متفاوتی در سطوح مختلف رژیم صهیونیستی شد.

الف ـ طرح پیشنهادی رامون در رابطه قدس:

حاییم رامون طرح پیشنهادی خود را اولین بار یک ماه پیش در پاسخ به پرسش "نیر براکات" (Nir Brakat) رهبر اپوزیسیون شورای شهر قدس مبنی بر تشریح موضع خود در قبال این شهر ارائه داد. رامون در طرح مذکور اظهار داشت که به عقیده وی اسرائیل باید اداره ساکنان عرب قدس را به فلسطینیان و ساکنان یهودی را به اسرائیلی ها واگذار کند. رامون همچنین عنوان کرد که باید کنترل ویژه ای بر مکانهای مقدس قدس که به عنوان یگانه اماکن مقدس مردم اسرائیل شناخته می شوند، حاکم باشد.

براساس این طرح، دیوار غربی در محدوده تسلط اسرائیل خواهد بود. شهر قدیمی قدس نیز میان اسرائیلی ها و فلسطینیان به گونه ای تقسیم خواهد شد که بخشهای مسلمان و مسیحی نشین تحت حکومت فلسطین و بخشهای یهودی و ارمنی نشین تحت حاکمیت اسرائیل قرار گیرد. حاکمیت معبد کوهستان نیز میان اسرائیلی ها و فلسطینیان تقسیم خواهد شد.رامون همچنین پیشنهاد داده در صورتی که اسرائیل تشخیص دهد تشکیلات خودگردان توانایی اداره سرزمین خود را دارد (پس از امضای توافقنامه)، سه اردوگاه فلسطینی را نیز به فلسطینیان واگذار کند که عبارتند از: شعفات (Shuafat)در شمال قدس، سواهره (Suahra)در نزدیکی بیابان یهودیه (Judean)و والیجه (Wallijeh)روستایی در نزدیکی ماشواه (Massuah) .

براساس اظهارات رامون، طرح تقسیم قدس مطابق خطمشی های اساسی حزب کادیما است. چنانچه پیش از برگزاری انتخابات سراسری اسرائیل در سال 2006 نیز اولمرت رئیس حزب کادیما اعلام کرد که قدس تقسیم و کشور فلسطینی با بخشی از پایتخت یکپارچه اسرائیل تأسیس خواهد شد.

"براکات" در واکنش به طرح رامون اعلام کرد که این طرح مخالف اصول اساسی حزب کادیما بوده و قدس مطابق آرمانهای یهودیان و همه مردم اسرائیل به دلیل دارا بودن اماکن مقدس یهودیان، باید پایتختی یکپارچه برای اسرائیل باشد.

وی ضمن انتقاد شدید از این طرح اظهار داشت: طرح پیشنهادی رامون نشان دهنده رهبری ضعیف و متزلزل اسرائیل و به خطر افتادن آینده این رژیم است. براکات از اولمرت تقاضا کرد که از طرح پیشنهادی رامون در مورد تقسیم قدس صرف نظر کند.

لازم به یادآوری است که حاییم رامون به هنگام اعلام طرح کلینتون به عنوان وزیر وقت امور قدس موضع گیری متناقضی با طرح کنونی خود داشت به طوری که اعلام کرده بود: حتی اگر میان اسرائیل و فلسطین توافقنامه ای حاصل شود، مسئله قدس را در بر نخواهد گرفت چرا که غیر ممکن است این مسئله پراهمیت به سادگی حل شود.

ب ـ واکنش های مقامات اسرائیلی به طرح رامون:

طرح کلینتون مبنی بر تقسیم قدس اکنون پس از هفت سال بار دیگر از زبان یک مقام اسرائیلی مطرح شد. این طرح جنجال برانگیز باعث پیدایش واکنش هایی در میان مقامات اسرائیلی شد که به آنها اشاره می شود:

1 ـ ایهود اولمرت:

اولمرت نخست وزیر رژیم صهیونیستی برخلاف رویه گذشته خود، به شدت و آشکارا با تقسیم قدس موافق است. وی همچنین معتقد است که واگذاری بخش های عرب نشین قدس به فلسطینیان نتایج نامطلوبی را برای ائتلاف به دنبال ندارد. این در حالی است که بلافاصله پس از انتشار طرح رامون، دفتر نخست وزیری اسرائیل طی بیانیه ای اعلام کرد که از طرح مذکور حمایت نخواهد کرد.

2 ـ زیپی لیونی:

لیونی وزیر امور خارجه اسرائیل معتقد است که اگرچه قدس باید به عنوان یگانه پایتخت اسرائیل باقی بماند، اما در عین حال اسرائیل مذاکره با فلسطینیان را در رابطه با این مسئله کنار نخواهد گذاشت.

3 ـ اوتینل اشنلر:

اشنلر عضو پارلمانی کادیما در واکنش به طرح رامون اظهار داشت: این طرح کاملاً مشابه طرحی است که پیش تر توسط حزب میرتس در ژنو ارائه شد. وی این طرح را مخالف اصول حزبی کادیما دانست.

4 ـ آویگدور لیبرمن:

لیبرمن رهبر حزب اسرائیل بیتنیو که پیشتر موافقت خود را با طرح رامون به طور ضمنی اعلام کرده بود، تحت فشارهای حزبی، مجبور به اتخاذ موضع مخالف و اصرار بر باقی ماندن اماکن مذهبی قدس تحت حاکمیت اسرائیل و عدم تقسیم این شهر شد. این مسئله حتی باعث تعجب مقامات رسمی اسرائیل بیتنیو شده چنانچه آنها در این رابطه اظهار داشتند: لیبرمن به این نکته توجه نکرده که این ساکنان عرب (فلسطینیان) بخشی از شهر قدس محسوب می شوند.

5 ـ ایلی یشای:

یشای رهبر سیاسی حزب شاس نیز مخالفت خود را با طرح رامون اعلام کرد. وی قدس را شهری می داند که از زمانهای دور متعلق به یهودیان بوده است. شاس نیز همچون حزب اسرائیل بیتنیو اعلام کرده که ذکر نام قدس در هر سندی که در کنفرانس آناپولیس امضا شود، به معنای خروج این حزب از ائتلاف خواهد بود.

6 ـ بنیامین نتانیاهو:

نتانیاهو رهبر جناح اپوزیسیون اسرائیل با مخالفت های شدید در قبال طرح رامون و اتخاذ موضعی سرسختانه در قبال قدس، درصدد تشویق احزابی چون شاس و اسرائیل بیتنیو برای خروج از دولت ائتلافی برآمد. وی اعلام کرد با تمام قوا از اعطای هر گونه امتیاز ارضی در محدوده پایتخت یا اطراف آن جلوگیری خواهد کرد.

7 ـ زلمان شوال:

زلمان شوال رئیس دپارتمان روابط خارجیحزب لیکود و سفیر سابق اسرائیل در آمریکا نیز در این رابطه بیان داشت: مسئله حاکمیت اسرائیل در قدس و مسائل مربوط به معبد کوهستان قابل مذاکره نیستند. اسرائیل باید حاکمیت خود بر معبد کوهستان را حفظ کند ولی در عین حال می تواند ضمن حفظ این حاکمیت اداره معبد را به یک کشور ثالث نظیر اردن واگذار کند.

8 ـ روون ریولین:

روون ریولین عضو پارلمانی لیکود نیز در این باره گفته است: متأسفانه فردی که خود زمانی شهردار قدس بوده، اکنون برای منحرف ساختن افکار عمومی و رهایی از مشکلاتی نظیر پیامدهای جنگ لبنان و گزارش وینوگراد، حرف از تقسیم قدس به بهانه تقویت هویت یهودی این شهر می زند.

9 ـ اسحاق لوی:

لوی عضو پارلمانی حزب اتحاد ملی نیز در مخالفت با طرح رامون اعلام کرد که اگر اولمرت و رامون بر این باور باشند که اجرای طرح تقسیم قدس تنها راه رسیدن به توافق با فلسطینیان است، سخت در اشتباهند. به عقیده وی، آنها در حال ایجاد جو خوش بینانه اند، در حالی که این گونه حرکات موجبات ایجاد وضعیت های خطرناک را فراهم خواهد کرد.

10 ـ آوراهام راویتز:

راویتز عضو پارلمانی حزب یهدوت هتوراه نیز نگرانی خود را از تصمیمات دولت در مورد قدس ابراز داشت و اعلام کرد که تمایلی به پیوستن حزب خود به ائتلاف در دولت نمی بیند. وی قصد دارد در خارج دولت تلاش خود را برای جلوگیری از تقسیم قدس انجام دهد.

11 ـ رافی ایتان:

ایتان رئیس حزب بازنشستگان ضمن اعلام مخالفت قطعی خود با طرح رامون، آن را بی فایده و فاقد حمایت اکثریت در احزاب کارگر، شاس، کادیما و اسرائیل بیتنیو دانست.

12 ـ شائول موفاز:

موضع اخیر اولمرت در قبال قدس علاوه بر به واکنش واداشتن برخی چهره ها در احزاب اپوزیسیون، درون حزب کادیما نیز باعث ایجاد دو دستگی شده است. چنانچه شائول موفاز وزیر ارتباطات و امنیت جاده ها از حزب کادیما ضمن مخالفت با طرح مذکور قدس را سرزمینی، غیرقابل معامله دانست که هیچ کس صلاحیت و قدرت تقسیم آن را ندارد.

13 ـ دیگر وزرا و مقامات اسرائیلی:

پاره ای دیگر از نمایندگان کنست، با امضای دادخواستی که از سوی "اسرائیل کاتز" عضو پارلمانی حزب لیکود تنظیم شده بود، خواستار عدم تقسیم قدس شدند. از احزاب حاضر در ائتلاف اغلب نمایندگان حزب حاکم کادیما و بازنشستگان از دادخواست مذکور حمایت کرده اند. یاکوف ادری وزیر جذب و مهاجرت و زیف بوئیم وزیر مسکن و شهرسازی از حزب کادیما از جمله افراد شاخص این حزب به حساب می آیند که مخالفت آنها با طرح رامون به وسیله این دادخواست منعکس شده است. علی رغم مخالفت های ضمنی حزب کارگر با طرح رامون، یورام مارسیانو تنها عضو پارلمانی حزب کارگر است که با دادخواست کاتز موافقت کرده است و از حزب اسرائیل بیتنیو نیز تنها دیوید روتم و استریناتارتمن آن را امضا کرده اند.

14 ـ گروههای یهودی خارج اسرائیل:

گروههای یهودی متعددی ایجاد ائتلاف برای مخالفت با هر نوع برنامه تقسیم قدس را آغاز کرده اند. از جمله این گروهها می توان به گروههای اسرائیل جوان، اتحادیه ارتدوکس، سازمانهای صهیونیستی آمریکا و برخی از گروههای حامی مهاجرت به اسرائیل اشاره کرد. این گروهها همچنین ائتلافی را در آمریکا، اسرائیل از طریق کمیته های مشترک بین المللی برای دستیابی به اهداف خود ایجاد کردند.

بنای بریث نیز در نامه ای به اولمرت، از وی درخواست کرد تا در حفظ مواضع اسرائیل در قبال عدم تقسیم قدس ثابت قدم بماند. رئیس این نهاد، در نامه مذکور تأکید کرده است که تقسیم قدس آینده اسرائیل را به خطر می اندازد و در این مسئله حیاتی نباید هیچ نوع سازشی وجود داشته باشد.

با توجه به مخالفتهای گسترده سران رژیم صهیونیستی به نظر می رسد که تقسیم قدس بدون رسیدن به اجماع کلی میان مقامات سیاسی اسرائیل امری بعید بوده و موجبات ایجاد درگیریها و اختلافات شدیدتری را فراهم خواهد آورد.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، شماره مسلسل 363.
  2. www.jpost.com/servlet/satellite? cid=119257241506$$Pagename=Jpost% 2Fp...
  3. www.haatrez.com/hasen/objects/pages/printArticleEn. Jhtml?itemNo=905847
  4. www.wnd.com/News/article.asp?ARTICLE- ID=62494.
  5. www.barakat.org.il/news Main-en.asp? id=777.
  6. www.israelnationational news.com/News/Flash.aspx/134446.