کاهان، جاکوب (1960ـ1881): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۷


جاکوب (یعقوب) کاهان (Jacob Kahan) شاعر و نمایش نامه نویس یهودی روسی است که عبری می نوشت. در مینسک به دنیا آمد. میان لهستان، سوئیس و آلمان در سفر بود. برای احیای زبان عبری فعالیت چشم گیری داشت. یک انجمن بین المللی زبان عبری در برن برپا کرد. در برلین، رئیس انجمن زبان و فرهنگ عبری بود.

در سال 1930 رئیس باشگاه قلم عبری در لهستان شد و چهار سال در این منصب ماند. کاهان در جنبش صهیونیسم هم نقش داشت و عضو کمیته مرکزی سازمان صهیونیسم تجدیدنظرطلب و از رهبران برجسته حزب حکومت یهودی بود. در 1934 به فلسطین رفت و تا زمان مرگ در آن جا ماند.

کاهان شعرسرایی را در جوانی آغاز کرد و نخستین مجموعه شعرش را در ورشو منتشر نمود (1903). پس از آن از سال 1905 تا 1920 چهار مجموعه دیگر نیز به بازار کتاب روانه کرد. همه اینها را در چاپ جدیدی با نام جوانی و پرسه زدن (1928) منتشر نمود. دو سال بعد مجموعه میان ویرانه ها چاپ شد. هرچه شعرهای نخستینش غنایی و شیرین است، مجموعه های آخرش تبلیغاتی و خشک استو آینه روح تشنه به خون و تجاوزگری است که تنها راه تحقق آرزوهای صهیونیسم را چنین روحی می داند. در قطعه ای از یکی از همین شعرها می گوید: "پادشاهی یهودا با خون و آتش سقوط کرد و به زودی با خون و آتش برمی خیزد".

کاهان افزون بر شعر، حدود سی نمایش نامه هم دارد که در آنها به شخصیت های اصلی تورات (داود، سلیمان و الیشع) می پردازد و مفاهیم تاریخی و اسطوره ای آنها برای سرنوشت یهودیان را بیان می کند. کاهان شاعر در میان ادبای عبری نویس معاصر جایگاه بلندی داشت. بیالیک در مقاله ای گفته است که کاهان در عواطف زلال، از همه شعرای عبری نویس آغاز سده بیستم برتر است. اما کاهان نمایشنامه نویس از نظر بسیاری از ناقدان، نویسنده داستان هایی ساده است که حوادث دردناک را بازگو می کند. کاهان جنگ میان نیروهای گوناگون سیاسی را درک نمی کرد و اعتقاد داشت می توان یهودیت را در کوره تمدن جهانی ذوب کرد و "سنت های پوسیده و شائبه های آلوده" را از آن زدود.

شعرهایش بازتاب اشتیاق شدید به گذشته های دور یهودی و تمایل به کسب سعادتی است که مدت ها انتظارش را می کشیده اند. این سعادت تنها با زنده کردن آن گذشته تحقق پیدا می کند. آثار او در چهارده جلد منتشر شده است.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد سوم، زمستان 1382.