صلح تامی اشتاینمیتس، مرکز: تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۳
محتویات
الف ـ تاریخچه فعالیت:
مرکز صلح تامی اشتاینمیتس (Tami Steinmetz) که از این پس، با علامت اختصاری TSC از آن یاد می شود.
در سال 1992 و با هدف ارتقاء و سازماندهی پژوهش و تحقیق در موضوعات مرتبط با صلح و جنگ، تأسیس شد.
مرکز صلح "تامی اشتاینمیتس" به عنوان یک مرکز تحقیقاتی مدعی مطالعه پیرامون موضوعات مرتبط با صلح به عنوان نقطه ثقل پژوهشهای صورت گرفته است. در این راستا TSC می کوشد با جمع آوری داده های آماری و اطلاعات خام، پایگاه اطلاعاتی منحصر به فردی را ایجاد کند. حجم پروژه های تحقیقاتی TSCقابل توجه و دقت نظر است. این پروژه ها در دو سطح اسرائیلی ـ فلسطینی، حول محور صلح دنبال می شوند.
از جمله فعالیتهای دیگر TSC ، جمع آوری قطعنامه های مرتبط با جنگ و صلح است. به این منظور TSC ارتباط وسیعی را با نهادها و مؤسسات علاقه مند به این موضوع، در داخل و خارج اسرائیل برقرار کرده است تا ضمن آنکه این نهادها را با اطلاعات خویش آشنا ساخته و مشاوره های علمی لازم را در اختیار آنها قرار می دهد، از معلومات و یافته های علمی آنها نیز بهره گیرد.
TSC ، به واسطه حجم وسیع کتابهای منتشر شده، اعم از تألیف و ترجمه نیز یک مرکز مطالعاتی توانمند به حساب می آید.
TSC ، کوشش کرده تا به یک پایگاه اطلاعاتی در حوزه بررسی مناسبات و همکاریهای میان اعراب- اسرائیل تبدیل شده و به این منظور مناسبات و همکاریهای خویش را با نهادها و مؤسسات مشابه در داخل و خارج اسرائیل، توسعه داده است.
ب ـ ساختار پژوهشی:
1 ـ پرسنل:
پروفسور مردخای تامارکین (Mordechai Tamarkin) مدیرکل این مرکز، دارای مدرک دکتری تاریخ از دانشگاه لندن و پروفسور تامار هرمن (Tamar Herman) معاون وی، یائیل کارنی ـ آلون (Yael Karny-Alon)هماهنگ کننده اجرایی، اینا بن ـ آریه (Eina Ben-Aryeh)هماهنگ کننده پایگاه اطلاعاتی، رافی نتز (Rafi Netz) هماهنگ کننده برنامه مطالعات فلسطین و دمیترای کریوک (Dmitry Kriouk) از پژوهشگران ارشد TSC است.
2 ـ کمیته علمی:
کمیته علمی TSC متشکل از افراد زیر است:
1) پرفسور ایلای آلون (Ilai Alon) .
2) پرفسور آمی آیالون (Ami Ayalon) .
3) پرفسور گاد بارزیلای (Gad Barzilai) .
4) دکتر اورنا کوهن (Orna Kohen) .
5) پرفسور تامار هرمن (Tamar Herman) .
6) پرفسور اسحاق شنل (Itzhak Schnell).
7) پرفسور افرایم یعار (Ephraim-Yaar) .
ج ـ حوزه های تحقیقاتی ـ پژوهشی:
1 ـ صلح :
هدف مذکور در این حوزه تحقیقاتی، بررسی مناسبات میان اسرائیل و فلسطینیان و اسرائیل با دولتهای عرب است. در این راستا کوشش می شود بهپرسشهای زیر پاسخ داده شود: چه تصوری از صلح در ذهنیت شهروندان عرب و یهودی اسرائیل وجود دارد؟ رابطه میان خشونت و مذاکره سیاسی چیست؟ تهدیدات خارجی به چه طریق بر خوداتکایی دولت اسرائیل تأثیر می گذارند؟
بعضی از یافته های پژوهشی TSC در روزنامه هاآرتس و سایر روزنامه های داخل و خارج از اسرائیل به چاپ می رسند.
2 ـ ایجاد پایگاه اطلاعاتی درباره همکاری اسرائیل با کشورهای عربی:
در این حوزه کوشش می شود تا از طریق جمع آوری اطلاعات مرتبط با ابتکار عملهای صورت پذیرفته از سوی اعراب - اسرائیل و فلسطین ـ اسرائیل که توسط دولتها یا نهادهای خصوصی حمایت و بر موضوعاتی مانند پژوهش علمی، اقتصادی، کشاورزی، فرهنگ و مسائل مرتبط با منابع آب، تمرکز می شود یک پایگاه اطلاعاتی قوی ایجاد شود. داده های خام گردآوری شده فهرست بندی و طبقه بندی می شوند و در اختیار پژوهشگران، دانشجویان، مؤسسات و افکار عمومی قرار می گیرند.
3 ـ گردآوری قطعنامه های مرتبط با موضوع جنگ و صلح :
TSC ، در راستای وظایف مرتبط با خویش، اطلاعات و مواد خام موجود و مشاوره های علمی لازم درباره قطعنامه های مرتبط با جنگ و صلح را در اختیار مؤسسات و دپارتمانهای دانشگاهی سراسر دنیا که در این حوزه فعالیت می کنند، قرار می دهد.
4 ـ برنامه مطالعات فلسطین:
TSC ، در حال توسعه برنامه ای است که بتوانداز طریق آن ضمن جمع آوری داده های علمی و تحقیقات و پژوهشهای صورت گرفته در مورد فلسطینیان وجوه تمایز جامعه فلسطینی نسبت به جامعه اسرائیلی را به تصویر بکشد. هدف این برنامه، شفاف سازی موضوعاتی مانند: ساختار طبقه بندی شده جامعه فلسطینی، اقتصاد، ارتباطات، بهداشت، تعلیم و تربیت، روابط خانوادگی، فرهنگ و هنر، روابط جنسیتی و موارد مشابه آن در این جامعه است.
در چارچوب این برنامه، تاکنون پنج پروژه تحقیقاتی با موضوعات زیر توسط TSC به انجام رسیده است:
ـ رسانه های فلسطینی.
ـ سیستم تعلیم و تربیت فلسطینی.
ـ سیستم بهداشت فلسطینی.
ـ ادبیات و هنر فلسطینی.
ـ اقتصاد فلسطینی.
دو گردهمایی نیز در همین راستا و با موضوعات زیر در سطح TSC برگزار شده است:
ـ مسئله آوارگان فلسطینی و حق بازگشت.
ـ آیا والدین فلسطینی و اسرائیلی به خاطر صلح زنده اند؟
د ـ نشستها و همایشها:
TSC ، در راستای تحقق اهداف و مقاصد خویش کنفرانسها و نشستهای گوناگونی درباره موضوعات متنوع و مرتبط با اهداف مرکز برگزار کرده است. موضوعات محوری چند مورد از سمینارهای مذکور عبارتند از:
1 ـ آیا رابطه مستقیمی میان منازعه خارجی و خشونت داخلی در سطح جامعه وجود دارد؟ (می 2000).
2 ـ آیا منازعه اسرائیل - فلسطین، قابل حال است؟ (ژوئن 2001).
3 ـ تمرین مذاکرات: مطالعه موردی عراق ـ اسرائیل (2001).
4 ـ درگیری نظام بین الملل در خاورمیانه (آوریل 2002).
5 ـ مذاکرات فرضی صلح میان اسرائیل و عربستان سعودی (2002).
6 ـ تمرین مذاکرات: مطالعه موردی ایران ـ اسرائیل (2003).
ه ـ انتشارات:
مطالب منتشر شده TSC در دو دسته طبقه بندی می شوند: کتاب و جزوه تحقیقی. بخش کتاب مشتمل بر دو گروه تألیف و ترجمه است و جزوات تحقیقی نیز حاصل کارهای پژوهشی محققان و اساتید TSC است که به شکل مدون گردآوری شده و به چاپ رسیده اند.
1 ـ کتابها:
1) تألیفات:
(1): "مذاکرات اسرائیل و اعراب، گرایشهای سیاسی و چارچوبهای مفهومی"، عنوان کتابی است که در سال 1993 در تل آویو به چاپ رسید. این کتاب خلاصه ای از مجموعه پروژه های تحقیقاتی است که تا سال 1993 توسط TSC به انجام رسیده اند و موضوع محوری آنها مذاکرات صورت پذیرفته میان اعراب و اسرائیل بوده است. این کتاب به زبانهای عبری و انگلیسی به چاپ رسیده است.
(2): "اسرائیل و فلسطینیان به سمت یکپارچگی یا تجزیه"، عنوان کتاب دیگری است کهدر سال 1995 و به زبان عبری به چاپ رسید. این کتاب، توسط تامار هرمن (Tamar Herman) و روبین تی وایت (Robin Twite)تألیف شد.
(3): "جامعه اسرائیلی و چالشهای همزیستی مسالمت آمیز"، کتابی است که در سال 1997 به دو زبان عبری و انگلیسی به چاپ رسید. این کتاب خلاصه ای از مجموعه سخنرانیهای ایراد شده حول موضوعات مرتبطی چون تغییرات صورت گرفته در تعریف هویت در جامعه اسرائیل، وضعیت اعراب اسرائیلی، رابطه ارتش - جامعه، دموکراسی و موقعیت مذهب، است.
(4): "رابطه میان یهودیان مذهبی و سکولار در اسرائیل"، در سال 1998 و به زبان عبری به چاپ رسید. تامار هرمن، مؤلف کتاب کوشیده است تا در این اثر خویش، به موضوعاتی چون هویت یهودیان اسرائیلی، جدایی میان مذهب و دولت، جامعه ترکیبی مذهبی ـ سکولار اسرائیل و نظایر آنها بپردازد.
(5): "یکپارچگی یا جدایی طلبی: سنجش مناسبات آتی اسرائیل و دولت فلسطینی"، در سال 1995 به زبان عبری توسط تامار هرمن تألیف شد.
(6): "آیا منازعه اسرائیلی ـ فلسطینی قابل حل است؟"، در سال 2001 به زبان عبری به چاپ رسید. کتاب مذکور مجموعه ای مدون از سخنرانیهای ایراد شده در کنفرانسی است که با همین نام در ژوئن 2001 توسط TSC برگزار شد.
(7): "مداخله بین المللی در منازعات طولانی، مطالعه موردی اسرائیل ـ فلسطین"، در سال 2003 به زبان انگلیسی منتشر شد. این کتاب توسط افرایم آیشمن به رشته تحریر درآمده است.
(8): "شکل گیری دولت در فلسطین"، در سال 2003 به زبان انگلیسی توسط امال جمال(AmalJamal) نوشته شد. کتاب مذکور به بررسی موضوعاتی چون رابطه میان نهادهای سیاسی و رسانه ها، نقش فمینیسم در فلسطین و شکل گیری دولت تحت اشغال پرداخته است.
(9): "نظام تعلیم و تربیت فلسطینی"، برگرفته از مجموعه سخنرانیهای علمی است که در 13 و 14 ژوئن 2003 با موضوع مذکور، انجام شدند. این سخنرانیها به موضوعاتی چون سیستم تعلیم و تربیت فلسطینیان، تجربه آموزش و تعلیم در مدارس ابتدایی و دبیرستان، نقش جامعه در نظام آموزشی و دیگر موارد مرتبط، اختصاص یافت. کتاب به زبان عبری و در سال 2004 به چاپ رسید.
(10): "سیستم بهداشت فلسطینی"، در سال 2004 و به زبان عبری به چاپ رسید. این کتاب مجموعه ای از سخنرانیهای ایراد شده در سمیناری است که در 5 و 6 سپتامبر 2003 برگزار شد. سمینار مذکور به مسائلی چون خصایص سیستم بهداشت عمومی فلسطین، بیمارستانها و آموزش پزشکی و چالشهای بهداشتی ـ پزشکی فلسطین اختصاص یافته است.
(11): "مسئله آوارگان فلسطینی و حق بازگشت" نیز مجموعه مقالات ایراد شده در کنفرانسی است که حول موضوع فوق الذکر در 29 دسامبر 2003 برگزار شد. مسائل مربوط به آوارگان، حق بازگشت، قطعنامه های مرتبط با مسئله آوارگان و محدودیتهای سیاسی آوارگان برای بازگشت، اهم مطالب مطروحه در این کتاب را تشکیل می دهند. کتاب مذکور در سال 2004 و به زبان عبری به چاپ رسید.
(12): "ادبیات و هنر فلسطینی" نیز مجموعه ای مدون از سخنرانیهای ایراد شده حولموضوع ادبیات و هنر فلسطینی در قالب شعر، فیلم و داستان است که در سال 2004 و به زبان عبری به چاپ رسید.
2) ترجمه ها:
(1): "به سمت استراتژی صلح عربی"، توسط سعید ال نگار (Said al-Nagar) در سال 1994 و به زبان عبری ترجمه شد. در این کتاب رابطه میان اسرائیل و کشورهای عربی در قبال فرایند صلح ارزیابی شده است. نویسنده به صورت موردی به روابط دوستانه میان اردن و مصر با اسرائیل اشاره کرده است.
(2): "چالشهای رویاروی جامعه فلسطینی"، عنوان کتابی است که در سال 1995 توسط میخائیل سلا (Michael Sela) و به زبان عبری ترجمه شد. این کتاب مجموعه ای از سخنرانیهایی است که در کنفرانسی که توسط مرکز ارتباطات و رسانه ای بیت المقدس (JMCC)برگزار شد، ایراد شدند. در این سخنرانیها به موضوعاتی چون چالشهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جامعه فلسطینی، پرداخته شده بود.
(3): "گرایشهای اعراب به اسرائیل و مرکز TSC "، کتابی است که توسط هیلال خشان (Hilal Khashan) در سال 2001 به زبان عبری ترجمه شد.
2 ـ پروژه های تحقیقاتی:
1) "باورهای امنیتی میان اسرائیلیها، یک تحلیل روان شناختی"، عنوان تحقیقی است که دانیل بار ـ تال (Daniel Bar-Tal) و دان جاکوبسون (Dan Jacobson) در سال 1996 به انجام رساندند.
2) "حرکت از جنگ به سمت صلح، پیچیدگیتصمیم گیری ـ مطالعه موردی اسرائیل" که یاکو بار سیمان (Yacov Bar-Siman) این تحقیق را در سال 1997 به انجام رساند.
3) "حماس، نیم نمای رفتاری": این تحقیق توسط شائول میشای (Shaul Mishai) و آوراهام سلا (Avraham Sela)در سال 1997 صورت پذیرفت و به صورت یک جزوه منتشر شد.
4) "خبرسازی درباره صلح، نقش رسانه های اسرائیلی در فرایند صلح اسلو"، عنوان تحقیقی است که گادی ولفسفلد (Gadi Wolfsfeld)، در سال 1998 به انجام رساند.
5) "یهودیان در مقابل اعراب، گرایشهای زبانی و قالبهای رفتاری": این تحقیق در سال 1988 توسط النا شوهامی (Elana Shohamy)در قالب یک جزوه، منتشر شد.
6) "ابهام و دوپهلویی در فرایند صلح خاورمیانه": آهارون کلایمن (Aharon Klieman) ، این پروژه تحقیقی را در سال 1999 به رشته تحریر درآورد.
7) "ایران بعد از خمینی؛ انقلاب ایدئولوژیک در برابر خواسته های ملی"، عنوان تحقیقی است که در سال 1999 توسط دیوید مناشری (David Menashry) صورت پذیرفت.
8) "تضعیف فرایند صلح، تغییر در جهت گیریهای ایدئولوژیک و سیاسی در جامعه اسرائیل و فلسطین" که گابریل شفر (Gabriel Sheffer) ، تهیه کننده این پروژه است. وی اثر خویش را در سال 2000 و به زبان عبری به چاپ رسانید.
9) "روشنفکران فلسطینی و اسرائیلی در سایه اسلو و انتفاضه الاقصی" که بروک مادی ویتزمن (Bruce Maddy-Weitzman) آن را در سال 2002تدوین کرد.
10) "به سوی امنیت در خاورمیانه"، که در سال 2003 توسط آمیچای ماگن (Amichai Magen) و شلومو شاپیرو (Shlomo Shpiro) به انجام رسید.
11) "چشم انداز زبان شناختی و چندفرهنگی، مطالعه تطبیقی یهودی ـ عرب"، عنوان پروژه ای تحقیقی است که در سال 2004 توسط الیعزر بن رافائل (Eliezer Ben Rafael) ، النا شوهامی (Elana shohamy) ، محمدحسن عمارا و نیرا ترومپر (Nira Trumper) به رشته تحریر درآمد.
12) "تجسم رسانه ای جمعیت عرب در رسانه های عبری" که ای آوراهام (E. Avraham)آن را در سال 2004 به زبان عبری منتشر ساخت.
مأخذ:
- بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، شماره 271.